Google bude v Čechách niektorým médiám platiť za spravodajský obsah

Česká republika je prvou z krajín východnej s strednej Európy, ktorá uzavrela licenčnú dohodu v rámci programu Google News Showcase. Za zverejnené články v Správach Google a kanáli Objaviť im bude firma platiť.

Európska únia už dlho vytvára tlak na technologické firmy, aby za obsah, ktorý zverejňujú v rámci svojich služieb, platili pôvodným autorom. Česko je z okolitých krajín prvou lastovičkou. V rámci programu News Showcase bude Google platiť vybraným firmám za ich obsah zverejnený v kanáli Discover (Objaviť) a v Správach Google. 

Licenčnú zmluvu uzavrel s vydavateľstvami Echo Media, Economia, Forum 24, Internet Info a N media, kam patria tituly Aktuálně, Deník N, Echo24, Euro, Finance, FORUM 24, iHNed, Lupa, Měšec, Podnikatel a Respekt. Firma platí vydavateľstvám za obmedzený počet článkov, ktoré na ich weboch bežne patria medzi platený obsah. 

Redakcie si od spolupráce sľubujú nielen financie na svoju prevádzku, ale aj možnosť získať nových zákazníkov, ktorých zaujímavý obsah zverejnený v Správach Google a kanáli Objaviť presvedčí, aby sa stali predplatiteľmi. 

Aktuálne je do Google News Showcase zapojených vyše 600 spravodajských titulov z celého sveta. 

Zdroj: blog.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu