Fotosúboj: Xiaomi Mi 10T Pro vs. Samsung Galaxy S20 FE

Dva prémiové androidy s podobnou cenovkou. Jeden sa pýši 108 Mpix fotoaparátom, druhý ponúka 12 Mpix hlavný snímač. Poradí si Dávid s Goliášom?

Náš stály čitateľ a prispievateľ Peter mal v jednom čase dva vydarené smartfóny dvoch výrobcov. Keďže obidva lákali na výborné fotoaparáty, rozhodol sa ich porovnať. Jeho názor sa dočítate v podrobnom texte, kde sa venuje rôznym režimom. 

Xiaomi Mi 10T Pro a Samsung Galaxy S20 FE sú v súčasnosti silnými zástupcami triedy tzv. budget vlajkových lodí. Spoločnými prvkami kategórie sú prémiové parametre pre procesor, displej, fotoaparáty, a to všetko za priaznivú cenu. Niet divu, že kategória je zákazníkmi vysoko obľúbená. 

Keďže recenzií oboch telefónov nájdete všade veľa, a Richard taktiež už zhrnul svoje poznatky vo videorecenziách Mi 10T Pro aj Galaxy S20 FE, tento článok bude odlišný. Cieľom bude zamerať sa na fotoaparáty oboch modelov a postaviť ich priamo proti sebe. 

Foto súboj bude rozdelený do rôznych kategórii, pretože ako sami uvidíte, každý model bude vynikať v inej. Fotky sú robené vždy v rovnaký čas, optimalizátor scén je vypnutý a HDR režim je nastavený na auto.

Pokiaľ vás zaujíma konkrétna špecifikácia fotoaparátov, nájdete ju v článkoch Základné info: Xiaomi Mi 10T Pro a Základné info: Samsung Galaxy S20 FE.  

Denná fotografia

Fotky sú robené z ruky, bez použitia statívu. Hlavnou odlišnosťou medzi fotografiami je podľa očakávaní podanie farieb. To je v prípade Samsungu možno až príliš živé. Najmä obloha vyzerá ako z obrázku na Instagrame. Pri priblížení zistíte, že viac detailov zachytáva vďaka svojmu 108 Mpix čipu  Xiaomi. Na displeji mobilu rozdiel v detailoch nespozorujete.

Širokouhlý fotoaparát Samsungu má širší uhol záberu a opäť oku lahodiace farby. Skúste si ale fotografie opäť priblížiť. Xiaomi poskytuje viac detailu, avšak za cenu vyššieho šumu.

Zaujímavá situácia nastáva pri fotkách s priblížením. Pri dvojnásobnom priblížení dokáže Xiaomi vyťažiť zo svojho senzoru veľké množstvo detailov a fotka je oproti Samsungu ostrejšia. Rozdiely uvidíte, keď si fotky otvoríte v plnom rozlíšení a priblížite detaily. 

Situácia sa začne meniť pri trojnásobnom priblížení, kedy Samsung použije svoj tretí fotoaparát približujúci opticky a trojnásobne. Fotky sú tým pádom ostrejšie a detailnejšie.

Pri desaťnásobnom priblížení je opäť cítiť absenciu približovacieho objektívu u Xiaomi a pri týchto fotografiách nastupuje silný šum s paralelnou stratou detailu. Maximálne priblíženie u oboch telefónov je 30-násobné a hoci výstupy v oboch prípadoch sú takmer nepoužiteľné, rozdiely medzi nimi sú prekvapujúce. 

Čakal by som, že Samsung bude pokračovať v trende a bude mať navrch. Opak je pravdou a Xiaomi dokázalo spraviť fotografiu o chlp kvalitnejšiu. Samsung všetko príliš priostril a výsledok je kockatý. Xiaomi musí používať pri približovaní rôzne algoritmy, pretože fotka počas fotenia na displeji vyzerá ako veľký mazanec, ale po vstupe do galérie sa zázračne vylepší.

Pre kategóriu dennej fotografie je pre mňa víťazom Xiaomi kvôli triezvemu podaniu farieb a väčší detail. Toto platí dokonca aj pre fotografiu s dvojnásobným priblížením. Pokiaľ by ste chceli približovať troj a viacnásobne, Samsung podáva lepšie výsledky.

Dodávam, že Xiaomi túto kategóriu vyhráva pri fotení vzdialených objektov, kde sa neprejavuje neduh 108 Mpix čipu v podobe malej hĺbky ostrosti. Pri fotení bližších objektov je situácia odlišná, kde bude Samsung podávať ostrejšie fotografie. Viac nájdete v sekcii makro fotografie.

Nočná fotografia

Fotil som rovnaký exteriér a opäť z ruky, s použitím nočného režimu. Prvým rozdielom pri fotení je čas spracovania fotografie. Ten je za každých okolností dvojnásobne dlhší pri Samsungu. Najmä spracovanie fotografie na pozadí mu trvá niekedy aj šesť sekúnd.

Širokouhlá nočná fotografia je nočnou morou každého mobilu, aj keď nočný režim vie spraviť malé zázraky. Xiaomi ho našťastie sprístupnilo pre širokouhlý fotoaparát cez poslednú aktualizáciu, bez neho sú fotografie doslova nepoužiteľné. Výsledky so zapnutým nočným režimom si skúste porovnať aj sami. 

Fotografia Samsungu je oveľa viac presvetlená oproti Xiaomi, čo je síce žiadúce, ale podáva tak klamlivejší dojem o realite. Najmä tá obloha vyzerá čudne. 

Fotky cez hlavný fotoaparát pri nulovom priblížení sa zásadne odlišujú farebným prevedením. Xiaomi ladí fotografiu do modra, Samsung zase do žlto-fialova. Realita sa viac približuje fotografii od Samsungu. Farebný prešľap Xiaomi dobieha mierou detailu, ktorá je vyššia aj v prípade nočnej fotografie. 

Dvojnásobné priblíženie sa nesie v rovnakom duchu, ako v prípade dennej fotografie. Čiže Xiaomi vyhráva množstvom detailov, aj keď to farebné prevedenie je opäť mimo.

Pri trojnásobnom priblížení sa automatika pri Samsungu občas rozhodne nepoužiť svoj tretí približovací objektív, ale urobí výrez z hlavného. Fotografia pri menšom rozlíšení je tým pádom menej kvalitná. Pokiaľ Samsung použije trojnásobne približovací objektív, kvalita rapídne stúpa. Problém je v tom, že nemáte nad týmto rozhodnutím kontrolu. Budúca aktualizácia by mala údajne tento problém vyriešiť.

Poďme si porovnať nočné fotky v interiéri. Tu platí jeden zásadný rozdiel pri fotení BEZ nočného režimu. Xiaomi z neznámeho dôvodu nepoužíva HDR. Hoci je jeho funkcia zapnutá na auto, HDR sa nepoužije ani raz. Práve z tohto dôvodu pri fotení svetiel Xiaomi nedokáže ich kontrast utlmiť. Samsung pri fotení rovnakého objektu vždy HDR zapína a výsledok je oveľa krajší. 

Mám pre vás prichystanú len jednu fotografiu kvôli nedostatku miesta v článku, ale tento vzorec môžem potvrdiť pri desiatkach iných fotografii so sviečkami, lampami, svetielkami a podobne.

Pri použití nočného režimu Xiaomi stiahne kontrast presvetlených časti a výsledok je lepší. Stále sa mi viac páčia fotografie zo Samsungu. Jeho nočný režim vyhodnotí situáciu správne vždy na prvýkrát. Pri Xiaomi viete spraviť tiež peknú fotografiu, ale potreboval som štyri až päť pokusov, aby som bol spokojný.

Pre mňa je víťazom nočnej fotografie Samsung. Podáva ostrejšie fotografie, správne vyhodnocuje kontrast svetlých objektov a peknú fotku dokážem spraviť na prvýkrát. Na druhej strane pripomínam dvojnásobne dlhý čas spracovania fotografie pri fotení so Samsungom.

V tejto kategórii musím spomenúť špeciálne režimy dlhej expozície, ktoré Xiaomi pridalo a zrejme bude pridávať do svojich ďalších modelov. Neviem, prečo sa im takmer nikto nevenuje. Každý ospevuje Astrophotography režim pre Google Pixel telefóny, ale nikto sa nevenuje týmto režimom od Xiaomi a tiež od Huawei. 

Cez ne dokážete spraviť nádherné fotografie stôp svetiel, alebo nočnej oblohy, ktoré nemáte šancu získať cez žiadny Pro režim. Preto dávam veľký palec hore, že Xiaomi začalo dané režimy integrovať, keďže s Huawei telefónmi je to teraz nemastné neslané.

Makro

Keďže má Xiaomi k dispozícii špeciálny 5 Mpix makro objektív, ktorý dokonca aj zaostruje, táto kategória by sa mohla javiť ako jednoznačným víťazstvom pre Xiaomi. Xiaomi pri makrofotografii síce skutočne vyhráva, ale nie až tak jednoznačne, ako by sa mohlo zdať. 

Samsung totiž dokáže spraviť prekvapujúco dobré makrofotografie cez svoj trojnásobný približovací objektív. Výsledok si skúste porovnať sami. Achillovou pätou trojnásobného objektívu je opäť nemožnosť použiť ho za každých okolností. Pokiaľ nemáte dobré svetelné podmienky, automatika vám približovací objektív vymení za digitálny výrez z hlavného senzoru. Čo je horšie, v Pro režime si objektívy neviete manuálne voliť. Xiaomi túto možnosť paradoxne ponúka.

V tejto sekcii sa vrátim ku klasickému neduhu veľkého 108 Mpix čipu v podobe extrémne malej hĺbky ostrosti. Znamená to, že pri fotení bližších objektov (rozumej 20 - 30 cm od objektu) hlavným objektívom sa fotografia bude zdať rozmazaná, pretože zaostrovanie prebieha na veľmi malej ploche objektu. 

Zaostrená je tým pádom len malá časť objektu, všetko ostatné je rozmazané. Tento problém nie je špecifický len pre Xiaomi, ale pre všetky smartfóny, ktoré používajú foto čipy s veľkým rozlíšením. Samsung má štandardný 12 Mpix čip, ktorý týmto netrpí a fotky objektov v danej vzdialenosti budú zakaždým ostrejšie.

Portrétny režim - neživé objekty

Ide o prvú kategóriu, kde je víťaz jednoznačný. Xiaomi dokáže pri neživých objektoch zakaždým spraviť lepšiu fotografiu z pohľadu detekcie hrán objektu a prirodzeného bokeh efektu. 

Všimnite si horné okraje našej modelky sovičky. Tie pri Samsungu splývajú do neurčita. Xiaomi pôsobí prirodzenejšie, aj keď na pravom krídle tiež došlo k malému omylu. Samsungu na druhej strane dávam kredit za ostrosť. Stredná časť mušlí je po priblížení ostrejšia oproti fotke spravenej cez Xiaomi.

Druhým objektom je zákerná tráva. Tento náročný objekt na detekciu okrajov nezvládne takmer žiadny telefón. Veď si skúste pozrieť výsledok iPhone 12 mini v mojom predošlom článku Apple iPhone 12 mini - malý, ale šikovný. Xiaomi zvládlo situáciu bravúrne. Nejde o dokonalý výsledok, ale v porovnaní s ostatnými si zaslúži Xiaomi oprávnenú pochvalu.

Portrétny režim - osoby

Situácia sa nám trochu otáča. Pri portrétnej fotografii osoby som náročky zvolil sťažené svetelné podmienky. Fotilo sa večer v interiéri za umelého svetla teplého spektra bez použitia statívu. Skúste si priblížiť tvár a zistíte, že fotka spravená cez Xiaomi je rozmazaná a Samsung podáva ostrejší výsledok. 

Separácia objektov je v oboch prípadoch podobná, hoci pri bližšom skúmaní trička v hornej časti vidno malé prešľapy u Samsungu. Celkovo sa mi viac páčia fotky spravené cez Samsung a u mňa je víťazom tejto kategórie.

Záver

Vo všeobecnosti platí, že na trhu zatiaľ neexistuje telefón, ktorý by bodoval v každej oblasti fotografie. Vždy sa nájde kategória, v ktorej musíme s daným modelom robiť kompromisy. To isté platí pre súboj Samsungu a Xiaomi. 

Samsung má jednoznačne navrch pri nočnej fotografii a pri fotografii s priblížením. Netrpí nízkou hĺbkou ostrosti. Fotografické výsledky sú ostré za každých okolností. Xiaomi zase boduje v oblasti portrétov neživotných objektov a všeobecne mierou detailu po priblížení. Musíte si zvážiť, čo najviac fotíte, resp. pri akých podmienkach fotíte najčastejšie. 

Keďže nemám v pláne písať celý článok o reálnych skúsenostiach s Xiaomi Mi 10T Pro, dotknem sa len zopár vetami hlavných bodov. Prvým je displej. Určite sa nebojte použitého IPS displeja. Nikdy by som neveril, že to napíšem, ale na tento IPS displej sa mi pozerá lepšie než na AMOLED displej od Samsungu. Možno ide o menej kontrastné podanie farieb ktoré tak neťahajú v noci oči. Najmä čítanie textu je veľmi príjemné. Dokonca aj čitateľnosť na priamom slnku nerobí Xiaomi žiadny problém. Využil som slnečné doobedie a vyrazil som s telefónom von. Hoci som kvôli ostrým lúčom zimného slnka musel očami žmúriť, na displej som videl perfektne. 

Obnovovacia frekvencia 144 Hz je kategória sama o sebe. Používajte telefón chvíľku s tými 144 Herzami a potom sa skúste vrátiť na 60 Hz. Nepôjde to. Resp. technicky to pôjde, ale vy nebudete chcieť. Jedinou chybičkou na kráse displeja je výrez pre prednú kameru, okolo ktorej je najmä na bielom pozadí vidieť tmavý kruh. Ako keby bol displej okolo kamery špinavý. Nejde o neduh môjho kusu, ide zrejme o dôsledok výrobného procesu displeja.

Výdrž telefónu na jedno nabitie je ohromujúca. Pokiaľ môžete, kúpte si farbu Lunar Silver. Ako jediná má zadné sklo v matnom prevedení. Vyzerá úžasne, akoby zamrznuto a nezanecháva toľko odtlačkov prstov. Odomykanie telefónu odtlačkom prsta cez bočné tlačidlo je presné a rýchle. Stačí prst priložiť doslova na desatinu sekundy a telefón je odomknutý. 

K negatívam telefónu patrí určite jeho hmotnosť, rozmery, príliš vystupujúci fotoaparát a chýbajúca vodeodolnosť. Pozor, pokiaľ chcete používať v telefóne sieť 5G, nemôžete využívať druhú SIM kartu. V každom prípade Xiaomi Mi 10T Pro je za dané peniaze výborný telefón. Najmä ak 5G verzia Samsungu Galaxy S20 FE je na našom trhu dostupná len sporadicky, a za vyššiu cenu.


 

 

Diskusia k článku:

Tono CH20.01.2021 - 08:19 Trvalý odkaz

Foťák Xiomi nie je zlý,ale na telefóne mi strašné vadila tá hmotnosť a rozmery, preto išiel z domu.Samsung je v porovnaní s ním super ovládateľný aj jednou rukou.Taktiez mám radšej jeho prostredie a podporu microSd karty a IP ochranu.

Marián Petrík21.01.2021 - 09:13 Trvalý odkaz

pre upresnenie. na honore 20 pro mám režimy, kde môžem pracovať so svetlom. volajú sa takto: stopy svetiel, svetelné grafiti, hodvábna voda, stopy hviezd. takže ak tieto režimy má honor, celkom isto ho majú aj vyspelejšie modely od huawei. inak zaujímavé porovnanie. treba viac takýchto článkov.

Borland21.01.2021 - 20:28 Trvalý odkaz

In reply to by Marián Petrík

Vďaka. Čo sa týka svetelných efektov, išlo o to, že Huawei / Honor ich majú už dávno a mám ich fakt rád. No a Xiaomi ich začalo integrovať tiež, čo je vítané.

Celá diskusia 3 príspevky