Fitbit Inspire HR - náramok s automatickým rozpoznávaním aktivít

Ľahký a na celodenné nosenie príjemný fitnes náramok sleduje vašu fyzickú aktivitu, nechýba mu snímač tepu srdca, monitoruje spánok a po nastavení cieľov vás motivuje k ich splneniu. Bonusom je výborná mobilná aplikácia.

Malý a ľahký fitnes náramok na ruke takmer necítite a po pár hodinách nosenia ho už ani nevnímate. Nebude vám prekážať ani pri spánku, a tak ho naozaj môžete mať na ruke celé dni bez toho, aby ste ho odkladali. Môžete sa s ním sprchovať, ísť si zaplávať, zabehať a v prípade potreby ho bez väčších problémov skryť do rukáva košele. 

Základné parametre:

Rozmery tela: 37 x 16 x 12 mm, hmotnosť 19 gramov, Bluetooth 4.0, dotykový ČB OLED displej, krokomer, monitoring spánku, snímač tepu srdca, 3-osí akcelerometere, notifikácie, vibrácie, odolný voči vode, nabíjanie cez magnetickú kolísku s USB, približne 3 dni na jedno nabitie (zapnuté meranie tepu srdca 24/7), kompatibilita Android a iOS.

Na Slovensku ho kúpite v bielej, čiernej a fialovej farebnej verzii, ktorú si obľúbia najmä dámy. Ja som ho používala paralelne s hodinkami Galaxy Watch od Samsungu, aby som mohla porovnať namerané hodnoty a musím povedať, že náramok Fitbit je pri počítaní krokov veľmi veľkorysý. 

Mnou namerané údaje sa od Galaxy Watch líšili až o tretinu, zakaždým ukazovali viac nachodených krokov než koľko mi namerali Galaxy Watch. Tie sú, naopak, známe prísnym meraním. Čo po testovaní potvrdil aj kolega Richard. Jeho skúsenosti a môj druhý názor na hodinky si môžete prečítať v článku Samsung Galaxy Watch - konečne nielen pre chlapov.

Fitbit Inspire HR je určený najmä používateľom, ktorí nepotrebujú inteligentné hodinky ponúkajúce podrobnejšie zobrazenie notifikácií, viac funkcií či možnosť prijímať hovory. Navyše, pokiaľ máte náhodou nejaký elegantný model, nemusíte sa náramku vzdávať ani pri spoločenskom odeve. 

Tento fitnes náramok ponúka skôr športový dizajn, jeho výhodou je nízka hmotnosť. Pod gumeným náramkom sa ruka pri náročnej aktivite takisto spotí, no opláchnutie pod vodou nie je problém. Plastové telo je prekvapivo hrubé, zrejme kvôli integrovanému snímači tepu srdca. Ten môže monitorovať činnosť srdca 24 hodín denne, záznam o kolísaní tepu a nameraných hodnotách nájdete, tak ako všetko ostatné, v mobilnej aplikácii Fitbit. 

Po spárovaní so smartfónom sa všetky údaje automaticky synchronizujú. Aplikácia má prívetivé prostredie a po zaregistrovaní do Fitbit účtu môžete svoju fyzickú aktivitu a nastavené ciele porovnávať s priateľmi. 

Dotykový čiernobiely OLED displej dokážete prebudiť pohybom zápästia. Menu je jednoduché a pohybujete sa v ňom vertikálnym posúvaním ikon. Bočné tlačidlo poslúži na rozsvietenie a návrat na domácu obrazovku, dlhé podržanie zobrazí kapacitu batérie, nastavenie zobúdzania obrazovky a prijímanie notifikácií. 

Čitateľnosť na slnku som čakala lepšiu, občas si treba rukou displej zacloniť, aby sa dal oznam ľahšie prečítať. Rozdiel vidno na fotografiách v článku, kde sú snímky z exteriéru aj interiéru. Napriek dĺžke tela viac než 30 mm, má reálne displej rozmery iba 10 x 15 milimetrov, okolo neho strašia zbytočne široké okraje. 

Na doručené notifikácie vás upozornia jemné vibrácie.

Náramok poslúži presne na to, čo by ste od neho očakávali. Okrem už spomínaných oznámení o doručenej správe, prichádzajúcom hovore, udalosti z kalendára alebo informácií zo sociálnych sietí poslúžia na zaznamenávanie fyzickej aktivity. Jednoduchým klepnutím na rozsvietený displej sa zmenia zobrazované údaje pod hodinami (kroky, spálené kalórie, tep), takže máte rýchly prehľad o svojej aktivite.

Automaticky rozpozná až 15 druhov cvičení, napríklad chôdzu, beh, jazdu na bicykli, plávanie a podobne. Dozviete sa, koľko kalórií ste spálili, akú vzdialenosť ste za celý deň prešli, koľko krokov nachodili a aký ste pri tom mali tep. 

V priebehu dňa sa môžete uvoľniť od stresu s dýchacím cvičením, Personalizovaný sprievodca vás prevedie celým procesom. Ráno sa v aplikácii vďaka monitoringu spánku dozviete, akými fázami ste prešli, ako dlho trvali a dostanete tipy na zlepšenie jeho kvality. 

V mobilnej aplikácii máte na výber z niekoľkých ciferníkov, nastavíte si podmienky synchronizácie, notifikácií, vaše ciele, budík, poradie jednotlivých cvičení a podobne. Aplikácia je podrobná, zaznamenať môžete údaje o jedle, pitnom režime, hmotnosti a ženy určite poteší prehľad o menštruačnom cykle. Nevýhodou inak výborne prepracovanej aplikácie môže byť lokalizácia v angličtine. No ani menej jazykovo zdatný používateľ by nemal mať problém s orientáciou. 

Na inštaláciu aplikácií tretích strán zabudnite. Takisto na bezkontaktné platby, NFC tomuto modelu chýba. Na zaznamenávanie trasy poslúži GPS v spárovanom smartfóne. Batéria má podľa výrobcu na vydržať na jedno nabitie až päť dní, ja som sa na túto hodnotu nikdy nedostala. Dôvodom určite bolo celodenné zaznamenávanie tepu srdca i množstvo notifikácií, ktoré mi chodili. Výdrž tri a pol dňa bol u mňa štandard.

Fitbit Inspire HR dokáže pracovať s operačným systémom Android a iOS. So samovoľným odpájaním alebo problémom pri opätovnom pripájaní som sa nestretla. V slovenských obchodoch sa predáva za odporúčanú cenu 99,90 eur.

Výhody:

+ nízka hmotnosť

+ podrobné monitorovanie spánku

+ automatické rozpoznávanie aktivít

+ vydarená mobilná aplikácia

+ celodenné meranie tepu srdca

Nevýhody:

- nepresné meranie počtu krokov

- hrubé telo

- slabá čitateľnosť displeja na priamom slnku

- kratšia výdrž batérie než konkurenčné modely

Záver

Fitnes tracker od Fitbitu ponúka nízku hmotnosť, dizajn, ktorý neurazí a vymeniteľné remienky, ktoré si môžete meniť podľa nálady. Pochváliť treba prepracovaný monitoring spánku, kontinuálne meranie tepu srdca a mobilnú aplikáciu. Je podrobná, prehľadná a napriek anglickej lokalizácii sa v nej bude dobre orientovať aj menej jazykovo zdatný používateľ. Nemusíte ho odkladať pri sprchovaní či plávaní. Najväčšou devízou je, že automaticky rozpozná či bežíte, idete, bicyklujete alebo tempá v bazéne.

Konkurencia je silná, na trh prichádza obľúbený náramok Mi Band 4 od Xiaomi s polovičnou cenovkou, ktorý by sme v redakcii takisto radi otestovali a zistili, či je takmer stoeurová cenovka za Fitbit Inspire HR oprávnená.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu