Facebook a Instagram budú upozorňovať na nepravdivý obsah

Boj proti šíreniu nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií neobíde ani sociálne siete Faceboku a Instagramu. Už čoskoro bude takýto obsah zreteľne označený.

Instagram na svojom Twiiter účte infromoval o novom kroku, ktorým chce prispieť k odhaľovaniu informácií, ktoré sa nemusia zakladať na pravde. Novinka sa týka aj Facebooku. 

V priebehu nasledujúceho mesiaca pribudne nová funkcia, ktorá na základe nezávislej kontroly označí obsah za nepravdivý alebo čiastočne nepravdivý

Facebook a Instagram sú kanály, cez ktoré dlhodobo šíria záujmové skupiny nepravdivé informácie, ktorými chcú ovplyvniť napríklad politické nálady. Preto na obidvoch sociálnych sieťach pribudne kontrolný mechamizmus, ktorý má zabrániť šíreniu tohto obsahu.

Algoritmus sa bude snažiť vyhľadávať dezinformačný obsah a falošné účty. Ak vyhodnotí príspevok alebo príbeh ako nepravdivý, označí ho. Vysvetlenie dôvodu nájdete po kliknutí na "See Why". Keď budete chcieť dezinformačný obsah zdieľať, vyskočí vám kontextové okno, ktoré vás na nepravdivé informácie, ktoré chcete šíriť, upozorní. 

Nenávistné prejavy, či už na základe rasy, náboženstva alebo príslušnosti k etniku, sa snaží sociálna sieť blokovať už dnes. Nevhodný obsah buď odstráni alebo dokonca zablokuje účet. Upozorňovanie na dezinformačný obsah je ďalším krokom k eliminácii neférových praktík. 

Zdroj: newsroom.fb.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.10.2019 - 18:13 Trvalý odkaz

... okrem nezmyslov sirenych politikmi :)

rtg23.10.2019 - 09:56 Trvalý odkaz

Tak sme sa dočkali, 1984... :)

Tomas23.10.2019 - 16:19 Trvalý odkaz

O chvilu tu budeme mat cenzuru a totalitny rezim...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne23.10.2019 - 22:24 Trvalý odkaz

Páni, aký 1984, aká cenzúra? Vy veríte alternatívnym nezmyslom a fake news? :D

Celá diskusia 21 príspevkov