Emotívnu scénu v Top Gun: Maverick má mať na svedomí umelá inteligencia

Pokračovanie Top Gun: Maverick momentálne valcuje kiná a žne úspech ako u divákov, tak u kritikov. Jednu z emotívnych scén vo filme má mať na svedomí umelá inteligencia.

Upozornenie: nasledujúci text môže obsahovať ľahšie spoilery.

Top Gun: Maverick s Tomom Cruisom momentálne valcuje kiná a žne obrovský úspech ako u divákov, tak u kritikov. Je plný bravúrnych scén, v ktorých nechýbajú ani emotívne momenty. Za jeden z nich môže obsadenie herca Vala Kilmera, ktorý si zopakoval svoju kultovú rolu Icemana. Vo filme hrá vyslúžilého pilota s titulom viceadmirála, ktorý kvôli chorobe prišiel o hlas. 

Herec Val Kilmer však rovnakou chorobou trpí aj v skutočnosti. Má za sebou totiž veľmi náročný boj s rakovinou hrdla, ktorá ho pripravila o hlas. Vo pôvodnom znení filmu, ktorý sa u nás dostal do kín aj so slovenským dabingom, však Val Kilmer napriek chorobe prehovorí svojim vlastným hlasom. Na internete sa vzápätí objavili informácie o tom, že za emotívnou scénou, v ktorej Kilmer rozpráva má stáť umelá inteligencia. 

Internetové zdroje sa pritom odvolávajú na vyhlásenia hercovej dcéry Mercedes, ktorá o otcovom účinkovaní v Top Gun: Maverick rozprávala v rozhovore pre New York Post. Val Kilmer má podľa jej slov spolupracovať so spoločnosťou Sonantic, ktorá stojí za vývojom hlasovej umelej inteligencie. 

Funguje tak, že sa na základe vzoriek reálneho hlasu herca učí rozprávať rovnakým spôsobom ako on. Vo výsledku je tak herec nadabovaný svojim vlastným hlasom. Samotné zdroje z prostredia filmu však túto skutočnosť zatiaľ nepotvrdili. 

Zdroj: bgr.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu