DJI RoboMaster S1 - nový robot od výrobcu dronov naučí deti programovať

Čínska spoločnosť DJI je známa najmä výrobou dronov, športových kamier a stabilizátorov. Gimbaly v nich sa opierajú o sériu akcelerometrov a pokročilý softvér, ktorý tiadi pohyb a ponúka zaujímavé funkcie, napríklad automatické sledovanie vyznačených osôb. 

DJI teraz všetky svoje skúsenosti zúročilo v novom výrobku, výukovom robotovi RoboMaster S1. 

Základné parametre DJI RoboMaster S1:

maximálne rozlíšenie fotografií 5 Mpix, video max. Full HD 30 fps, 16 Mbps, senzor CMOS 1/4'', operačná teplota -10°C až 40°C, infračervené senzory pre pohyb, detektor nárazov, hmotnosť 3,3 kg, maximálna rýchlosť 3,5 m/s (12,6 km/h), 19 W motor (0,25 Nm), blaster (max 10 striel za sekundu), gimbal, ovládač, Wi-Fi, 2400 mAh batéria, výdrž cca 35 minút, aplikácia pre Android a iOS, microSD karty do 64 GB

Hoci novinka vyzerá ako bežná hračka, je natlačená elektronikou a riadiacim softvérom, ktorý je možné programovať. Deťom alebo dospelým tak má pomôcť rozvinúť svoje vedomosti o vede, matematike, fyzike a programovaní. Nápad vyvinúť ho vznikol pri usporadúvaní každoročnej súťaže RoboMasters. Európskemu divákovi môže pripomenúť TV šou Robot Wars, ktorá sa pred rokmi dala sledovať aj u nás. V Číne sú neľútostné súboje strojov očividne mimoriadne populárne. 

Domáca verzia RoboMaster S1 je o niečo menej desivá, no obsahuje 46 programovateľných súčiastok a 6 modulov s umelou inteligencuou. Kamera síce dokáže obraz v mnaximálne Full HD rozlíšení ukladať na microSD kartu, no na rozdiel od dronov nemieri za maximálnou kvalitou. V HD rozlíšení sa obraz môže prenášať aj priamo na ovládač, aby osoba, ktorá robota ovláda, presne vedela, čo sa deje pred ním.

Programovanie robota prebieha v jazykoch Scratch a Python, 19 W elektromotor poháňa všetky štyri kolesá. Hmotnosť robota by však mala byť viac než tri kilogramy.

Vďaka modulárnemu dizajnu si vzhľad robota môžete upravovať. Pre DJI typický gimbal umožňuje v tomto prípade pohyb len v dvoch osiach, no okrem kamery otáča aj vežou so schopnosťou strieľať plastové guľôčky. 

Robota bude možné ovládať cez aplikácie pre Android, iOS a Windows. Mobilné verzie zrejme poslúžia skôr na ovládanie pohybu, tá pre počítač zas pre prácu s kódom. RoboMaster S1 má rozpoznávať čiary na zemi, tabuľky so 44 špeciálnymi symbolmi, ľudí, gestá aj iných robotov. 

Na slovensku táto zábavka zatiaľ dostupná nie je, čínska mutácia oficiálneho e-shopu DJI.com uvádza cenu na úrovni 3499 jüanov, teda okolo 450 eur.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu