Dilema: Samsung Galaxy A40 vs. Xiaomi A2 Lite

Porovnali sme lacného zástupcu z Číny s veľkou batériou a najnovší počin od Samsungu. Ten už prináša USB-C, minimálny výrez okolo prednej kamery a dokonca tiež širokouhlý fotoaparát.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Andrej nám takto napísal: "Dobrý deň prajem, mám dilemu medzi Samsungom Galaxy A40 a Xiaomi Mi A2 Lite. Hľadám kompaktný smartfón do 300 € a rozmýšľam nad touto dvojicou. Poradíte mi, ktorý z nich je lepší?"

Náš čitateľ má štaste, Samsung Galaxy A40 sme totiž v redakcii skúšali len nedávno. Určite by si teda mal prečítať recenziu nazvanú Samsung Galaxy A40 - kompakt pre masy. Nová generácia áčiek od kórejského výrobcu prináša natiahnuté displeje dobre využívajúce takmer celú prednú stranu a minimálne výrezy okolo prednej kamery. 

V tomto prípade ide o 5,9-palcový Full HD+ panel s čoraz populárnejšou Super AMOLED technológiou a teda výborným kontrastom, ktorý navyše dokáže čo to ušetriť na spotrebe energie po prepnutí na tmavý režim v prostredí One UI dobre prispôsobenom pre ovládanie aj v jednej ruke. Čítačka na chrbte nie je to najlepšie riešenie, ale dobre dopĺňa odomykanie tvárou, ktoré považujeme za praktickejšie. 

Xiaomi Mi A2 Lite je predsa len už rok starý kúsok. Obrazovka je takmer rovnako veľká (5,84'') s rovnakým rozlíšením, rátajte ale s väčším a viac rušivým výrezom hore. Skenovanie tváre však pozná aj on. 

Recenziu hľadajte pod titulkom Xiaomi Mi A2 Lite - čistý ťah na dvestoeurovú triedu. Ten odkazuje na fakt, že Xiaomi tentoraz použilo Android bez svojej grafickej nadstavby MIUI. Či je to dobre alebo nie, necháme na vás. V redakcii by sme sa skôr priklonili ku krajšiemu One UI s funkciami navyše. 

Samsung ani Xiaomi nemajú odolnosť voči vode. V tejto cenovej kategórii stále nejde o nutnosť. Xiaomi ale stráca vďaka použitiu staršieho microUSB konektora, pomalšiemu nabíjaniu a hlavne chýbajúcemu NFC. V čase čoraz populárnejších bezkontaktných platieb mobilom môže technologickým nadšencom Google Pay chýbať. Infraport v Číňanovi pre ovládanie televízora a domácej techniky aplikáciou považujeme za slabú náplasť. 

Za Galaxy A40 v kombinácii so 4 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom dáte presne 249 eur, Xiaomi Mi A2 Lite sa v rovnakej konfigurácii vracia do hry za 189 eur. To nie je zanedbateľný rozdiel. 

Pripomíname tiež, že má až 4000 mAh batériu. A40-tka si musí vystačiť s 3100 mAh akumulátorom. Vďaka 15 W adaptéru a USB-C ju však nabijete oveľa rýchlejšie. V prospech Samsungu hovoria tiež rýchlejšie reakcie všaka výkonnejšiemu čipsetu a lepšie fotoaparáty.

Xiaomi Mi A2 Lite si totiž musí vystačiť s 12 Mpix foťákom s nie príliš presvedčivou svetelnosťou f/2.2, ktorému pomáha iba 5 Mpix čip určený na softvérové rozostrovanie pozadia. Výsledky však nie sú vôbec zlé, ako sa presvedčíte v článku Takto fotí

Samsung má 16-megapixelový základ  (f/2.0) s mierne kvalitnejšími výsledkami. Je tu dokonca tiež širokouhlý fotoaparát, no s 5 Mpix rozlíšením si jeho používanie budete musieť dobre rozmyslieť. Telefón si kvôli nemu určite nekupujte a ak vám na širokouhlých záberoch záleží, budete si musieť priplatiť a siahnuť inde. Skúšobné fotografie hľadajte v Takto fotí Samsung Galaxy A40. O prednom 25 Mpix snímači platí pravý opak. Veľmi pozitívne nás prekvapil a Xiaomi s 5 Mpix selfies môže len závidieť.

Aké je teda výsledné hodnotenie? V prospech Xiaomi hovorí len nižšia cena a silnejšia batéria. Samsung Galaxy A40 má lepšie fotoaparáty (hoci širokáč za veľa nestojí), prívetivejší displej s menším výrezom a prepracovanejšie prostredie One UI. Každý večer vás navyše poteší pripájanie cez USB konektor a v prípade potreby nahradí peňaženku vďaka NFC platbám. 

Diskusia k článku:

Kubo10203007.07.2019 - 13:58 Trvalý odkaz

"Každý večer vás navyše poteší pripájanie cez USB konektor"

Asi ste mysleli USB-C

Za 300€ má už Xiaomi Mi9 SE, je kompaktný, vykonný, má slušný fotoaparát a pekný Amoled displej. Zbytočne kupovať spomalený Samsung

Železomej08.07.2019 - 07:49 Trvalý odkaz

Viem, že chce kompakt do 300... kedže do výberu zaradil mi a2 lite, tak by som zvážil aj LG V30, ktorá sa ešte dá kúpiť za cca 315€.. v porovnaní z mi a2 lite už z neho 2-3 mm navyše až takú óbr lopatu nerobia (vs mi a2 lite). A ako plusy by za to získal, príjemnú hmotnosť 156g, vodeodolnosť ip68 + vojenský štandard, aj keď starší ale stále vlajkový 10nm procesor, povedzme že slušnú priemernú batériu ale hlavne parádne fotky. Napríklad konkrétne na ten širokouhlý sa určite ten v mi 9se chytať nebude !! ani asi žiadny iný v tejto cene. A ja ako majiteľ iPhone 8 by som napríklad ten širokouhlý poriadne ocenil po víkendovom výlete v Tatrách, kde som sa musel baviť s panoramatickými fotkami aby sa mi aspoň dačo viac do objektívu zmestilo a aj tak to nebolo ono :-D POROVNANIE veľkosti s a40 144.4 x 69.2 x 7.9 mm Vs lg v30 151.7 x 75.4 x 7.3 mm Vs mi a2 lite 149.3 x 71.7 x 8.8 mm

Celá diskusia 4 príspevky