Dilema: Motorola One Vision vs. Samsung Galaxy A50

Lacnejšiu Motorolu považujeme za zrejme najzaujímavejší mobil do 300 eur. Drahší Samsung ale ponúkne väčšiu batériu a širokouhlý fotoaparát navyše. Ktorý z nich týchto smartfónov by ste si vybrali vy?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každýtýždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku. N

Zoltán si taktiež vybral dve zariadenia, medzi ktorými sa sám nedokáže rozhodnúť: "Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu pri výbere telefónu. Čítal som recenzie na Motorolu One Vision aj na Samsung Galaxy A50. Ostal som však z toho paf a teraz si neviem vybrať. Páčia sa mi obidva. Mobil používam najmä na telefonovanie, písanie správ, hranie hier a pozeranie videí. Ktorý z nich si vybrať? Veľmi by ste mi tým pomohli."

Obe spomínané receznie na Fony.sk nájdete pod názvami Motorola One Vision - racionálna, a pritom netradičná alebo Samsung Galaxy A50 - pompézny návrat do strednej triedy

Začnime porovnaním cien. One Vision v kombinácii so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom sa predáva za ofciálnych 299 eur. Konkurenčný Galaxy A50 má rovnaké špecifikácie pamätí, no Samsung ho nacenil až na 349 eur, hoci overené e-shopy sumu spustili trochu nižšie. 

Kórejský zástupca má nepatrne väčší 6,4-palcový displej, ktorý môže byť zaujímavejśí vďaka technológii Super AMOLED. Motorola stavila na 6,3'' IPS panel, no s viac natiahnutým pomerom strán 21:9. Pri videách vo formáte 16:9 to príliš neoceníte, pri skrolovaní obsahu webov a sociálnych sietí naopak áno. O štyri milimetre užšie telo je výhodou skôr na papieri a hmotnosť naopak skôr hovorí pre Galaxy A50. 

Svoje body môžete rozdeliť aj podľa umiestnenia objektívu predného fotoaparátu. Motorola má nápaditejší otvor v ľavej časti, Samsung nenápadnejší kvapkovitý výrez v strede. 

Pomerne výrazný je rozdiel v kapacite batérií. Motorola One Vision dostala 3500 mAh akumulátor, Samsung Galaxy A50 až 4000 mAh, čo sľubuje dlhšiu výdrž na jedno nabitie, najmä po nastavení čiernej témy grafického rozhrania One UI. Motorola preferuje Android bez grafických nadstaviem. 

Niektorí používatelia ho preferujú a zaradenie do programu Android One sľubuje rýchlejšie dodávanie aktualizácií aj na nadchádzajúcu verziu Androidu Q, no softvér v Samsungu ponúka predsa len viac funkcií či tiež prepracovanejší kalendár, e-mailovú aplikáciu alebo galériu.

Oba smartfóny dostali grafický čip Mali-G72 a takmer rovnaké čipsety Exynos. V ich výkone teda rozdiely nehľadajte, čo dokazujú aj takmer totožné výsledky v benchmarku AntuTu. Dvojica disponuje tiež 3,5 mm audio konektorom a USB-C. Motorola je aspoň trochu vodeodolná (proti obliatiu) a čítačku odtlačkov má na chrbte, Samsung ju ukryl priamo do displeja. Odporúčame vám ale skôr využívať odomykanie tvárou. 

Najväčšie rozdiely tak budú pri fotaparátoch, hoci tie Zoltán medzi svojimi prioritami vôbec nespomína. Motorola vyčnieva 48 Mpix snímačom s technológiou QuadPixel, ktorá susedné body pospája a má tak vytvoriť kvalitnejšiu 12 Mpix výslednú fotografiu. Mobil chválime aj za optickú stabilizáciu a prekvapivo možnosť nahrávať 4K videá. 

Samsung má "iba" 25 Mpix snímač, no takéto rozlíšenie budú mať aj výsledné zábery. Teoreticky teda sú teda vačšie a detailnejšie než na Motorole, no spájanie bodov tu nefunguje a videá nahráte len vo Full HD. Výsledky oboch konkurentov si tak porovnajte na ukážkových snímakch v Takto fotí Motorola One Vision a Takto fotí Samsung Galaxy A50.

A50-tka má však v talóne aj 8 Mpix širokouhlý fotoaparát, ktorý síce neohúri kvalitou a nemôže sa rovnať tomu, čo ponúka séria Galaxy S10 alebo P30 od Huaweiu, no stále dokáže ponúknuť iný pohľad a viac možností na hranie sa zo zábermi krajiniek, prírody a interiérov. 

Predné fotoaparáty majú v oboch prípadoch 25 Mpix rozlíšenie.

Aké je teda naše hodnotenie? Motorolu One Vision považujeme za možno najlepší mobil do 300 eur, ktorý nás prekvapil najmä QuadPixel fotoaparátom s optickou stabilizáciou. Ponúkne tiež vyšší displej s pomerom strán 21:9. čo môže aj nemusí byť výhoda. Samsung Galaxy A50 je síce o niečo drahší, ale priplatíte si za druhý širokouhlý fotoaparát, o 500 mAh silnejšiu batériu a grafickú nadstavbu s viac funkciami. V tomto prípade by bola A50 naším víťazom. 

Všetky podobnéčlánky nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Daniel Kmec14.07.2019 - 18:19 Trvalý odkaz

videá na YouTube v širokouhlom formáte má už aj malá kapela z východu...
aj videá vo formáte 4:3 boli ale uz je nový štandard 16:9 a teraz prichádza iný....
https://youtu.be/ptp3BuzWeWY

LaRock14.07.2019 - 19:36 Trvalý odkaz

najlepsie pockat na Xiaomi Mi A3 uz je v priprave vyjde do cca 2 tyzdnov alebo ist do Mi9T 128gb global obe su lepsie a vykonnejsie volby

Nightmare15.07.2019 - 16:19 Trvalý odkaz

Zoltan chudak riesi dilemu ci boha a tu kazdy ine poradi dokonca uplne nieco one...sem sa uz ani neoplati nieco napisat ze poradit

Celá diskusia 6 príspevkov