Dilema: Motorola One Vision vs. Huawei P20

Hadáte smartfón s podareným dizajnom a čo najlepším fotaparátom, no tlačí vás rozpočet? Na výber je staršia vlajková loď alebo nový mobil nižšej triedy, kde hrá kvalita snímok hlavnú rolu.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa venujeme formou takéhoto článku.

Veľa z vás každý týždeň hľadá smartfón s moderným dizajnom, čo najkvalitnejšími fotoaparátmi a, samozrejme, priaznivou cenou. Pri takomto rozhodovaní nevyhnutne narazíte aj na Motorolu One Vision alebo starší Huawei P20.  

Obaja zástupcovia majú natiahnuté Full HD+ displeje, no dostanete na výber: Huawei to skúša s dnes najbežnejším pomerom strán približne 18:9, Motorola išla ešte ďalej a experimentuje s ešte užším a vyšším 21:9, vraj ideálnym na sledovanie filmov. V recenzii s názvom Motorola One Vision - racionálna, a pritom netradičná spomíname, že tento argument príliš neuznávame - väčšina videí je na internete stále vo formáte 16:9 a pri nich bude veľká časť IPS panelu svietiť s čiernymi pruhmi. 

Pri skrolovaní na sociálnych sieťach či čítaní článkov sa ale na takúto obrazovku zmestí viac textu. A na to sa zvyká poriadne rýchlo. Motorola prišla na trh o niečo neskôr, takže vsadila na módne trendy a ponúkne ešte o pol palca väčší (6,3'') panel, navyše s objektívom predného, až 25 Mpix fotoaparátu integrovaného priamo do ľavej časti displeja vo forme nápadného otvoru. 

Huawei P20 má displej menší, vo vrecku ale bude kompaktnejší vďaka skromnejším rozmerom a nižšej hmotnosti. Široký výrez v strede obrazovky, bohužiaľ, dosť odkrajuje z miesta pre ikony notifikácií v hornej lište.

Čínska spoločnosť navyše aktuálne medzi kupujúcimi práve neletí. Imidžu firmy poškodili aktuálne kauzy a odmietanie spolupráce zo strany amerických firiem. Staršej P20-tky sa však pravdepodobne žiadne ťažkosti, na rozdiel od úplne nových modelov, týkať nebudú. Aktualizáciu na Android 9 Pie, ktorý má Motorola One Vision už po rozbalení z krabice, telefón dostal pred pár mesiacmi a s ďalšou verziou by sme aj tak skôr nepočítali.

To One Vision je zaradená do programu Android One a o updaty sa tak báť nemusíte. Je len na vás, či vám vyhovuje skôr mohutná nadstavba EMUI, alebo dávate prednosť "čistému Androidu" len s Moto Obrazovkou a niekoľkými gestami.

Oba telefóny dostali 4 GB RAM a 128-gigabajtové úložisko, Motorola sa však chváli priestorom na pamäťové microSD karty, audio jackom a tiež trochu väčšou 3500 mAh batériou namiesto 3400 mAh v P20-tke. 

Výhodou Huaweiu tak môže byť len trochu lepšia odolnosť voči vode (IP53 vs IP52), informačná dióda a lepšie umiestnenie čítačky odtlačkov prstov priamo pod displejom. Za to všetko ale zaplatíte až 499 eur. Motorola One Vision štartuje na 299 eurách, čo je až o dve stovky menej.

Samozrejme, Kirin 970 je výrazne výkonnejší a v benchmarkoch AnTuTu, ako spomíname v recenzii Huawei P20 - v tieni väčšieho brata, prekonáva hranicu 200-tisíc bodov. Pokiaľ sa na dennej báze nehrávate hry, rozdiel zrejme nepocítite. 

Ospravedlniť cenovú politiku vlaňajšej vlajkovej lode by mohli aspoň lepšie fotaparáty, ale ani tu to nie je také jednoznačné. 12 Mpix základnému snímaču totiž pomáha len 20 Mpix čiernobiely senzor pre lepšie zachytávanie detailov a lepšie vykreslenie nočných scén. Zaujímavejší 40 Mpix fotoaparát dostal len drahší súrodenec P20 Pro. 

Motorola One Vison čerpá z ročného náskoku vo vývoji a hoci je výrazne lacnejšia, už ponúkne 48-megapixelový Quad Pixel senzor, z ktorého sa vyskladajú výsledné 12-megapixelové fotografie. Naše ukážkové zábery v Takto fotí Motorola One Vision v porovnaní s Takto fotí Huawei P20 ukazujú, že Huawei bude mať stále trochu navrch, ale zaplatíte za to takto veľký príplatok? Motorola sa totiž môže oprieť o lahšie a prehľadnejšie ovládanie aplikácie fotoaparátu, pár softvérových vychytávok ako farebný výrez a tiež optickú stabilizáciu svojho primárneho objektívu. 

Staršie vlajkové lode, ktorých cena už v obchodoch výrazne klesla, zvykneme v redakcii často odporúčať. V tomto prípade ale skôr platí, že ročný odstup bol dostatočne dlhý na to, aby prekvapil aj zástupca nižšej triedy. Motorola One Vision je totiž jedným z najpríjemnejších prekvapení tohto roka.  

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Daniel Kmec16.06.2019 - 14:55 Trvalý odkaz

jednoznačne Motorola
dobrá cena,
čistý android zaradený do programu ONE, MOTO gestá sú veľmi návykové...

Celá diskusia 1 príspevok