Dilema: Ktorú verziu hodiniek Apple Watch si kúpiť?

Platí, že ak máte dosť peňazí, najistejšou voľbou bude najnovšia generácia. Prináša meranie EKG, viac priestoru v úložisku a najmä väčšie displeje.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Samozrejme, pomáhame aj s príslušenstvom. Čitateľka Stanka je rozhodnutá pre hodinky Apple Watch, nie je si však istá, ktorý model vziať: "Najdôležitejšie sú pre mňa športové funkcie, vodotesnosť, meranie spánku a výdrž batérie. Telefonovanie, práca s SMS a podobné funkcie veľkú rolu nehrajú. Vedeli by ste mi poradiť?"

Apple dnes oficiálne predáva Apple Watch série 3, najnovšiu Series 4, brandovanú verziu Nike+ a luxusnú edíciu Hermés. Pri nej si však doplácate len za špeciálne ciferníky, iné balenie a kožený náramok. Samotný hardvér hodiniek je rovnaký a keďže šialená cenovka atakuje ceny najnovších iPhonov, z výberu by sme ju rýchlo vyradili.

Vo svete sa predáva tiež verzia Cellular odlíšená červenou korunkou naboku. Umožňuje telefonovanie a dátové prenosy aj bez pripojeného telefónu, no slovenskí operátori túto funkciu nepodporujú, takže uvažovať o nej, je rovnako zbytočné. 

Orange síce začína podporovať eSIM napríklad pre Samsung Galaxy Watch, v tomto prípade by ste však dostali nové telefónne číslo nezávislé na SIM v mobile. Apple Watch potrebujú duplikát SIM (rovnaké číslo v iPhone aj hodinkách) a takáto podpora je u nás ešte v nedohľadne. 

Apple Watch sa predávajú v dvoch veľkostiach (Series 3 ako 38 mm a 42 mm telo, Series 4 ako 40 mm a 44 mm telo). Všeobecne sa má za to, že väčší model sedí skôr na mužskú ruku, pričom ženy si môžu vybrať, no tým s útlejším zápästím obvykle postačí aj lacnejšia menšia verzia. Stanka najlepšie urobí, ak si všetky štyri veľkosti posledných dvoch generácií najprv nezáväzne vyskúša priamo v obchode. 

Dôležité je tiež pripomenúť, že pri tohtoročnej sérii 4 prišlo k výraznému zmenšeniu okrajov okolo displeja a teda zväčšeniu jeho plochy. Inými slovami, uvidíte viac informácií naraz. A keďže produkty Apple prechádzajú skôr medziročnou evolúciou ako drastickou zmenou, dalo by sa povedať, že ak máte dosť peňazí a nemusíte šetriť, najnovšia generácia bude vždy tou najlepšou možnosťou. 

Okrem väčšej obrazovky získate tiež 2x rýchlejší procesor S4, funkciu orientačného merania EKG srdca, vylepšený optický senzor tepu srdca, detekciu pádov a korunku s haptickou odozvou. Series 4 je okrem toho dostupná aj v zlatej farbe, má o 50 % hlasnejší reproduktor pre telefonovanie a dvojnásobné, teda 16 GB úložisko pre aplikácie či hudbu dostupnú offline. Stojí 429 eur v 40 mm verzi, 459 eur v robustnejšej 44 mm verzii.

Na druhej strane, výdrž na jedno nabitie sa nijako nezvýšila a skúsenosti používateľov hovoria o približne dvoch dňoch prevádzky, na ktoré sa dá spoľahnúť pri bežnom používaní. Rovnaká zostala aj úroveň odolnosti voči vode, takže obe generácie zvládnu aj plávanie. 

Ak sa teda uspokojíte s menším displejom a nepotrebujete merania EKG, do hry sa vrátia aj Apple Watch Series 3 od príjemnejších 299 eur (38 mm), respektíve 329 eur (42 mm). 

Séria Nike+ toho navyše veľa neponúka, menia sa prakticky len softvérové ciferníky a dostanete k nej športovejšie remienky, ktoré si však aj tak môžete dokupovať samostnatne. Ceny sú rovnaké. Pri veľkej snahe by ste v e-shopoch našli aj Apple Watch Series 2, tie však už kvôli slabšiemu procesoru neodporúčame. Zaujímavé by mohli byť snáď len vďaka dostupnosti modelov z odolnejšej nerezovej ocele. Series 3 sú výhradne z hliníka a pri Series 4 je tento materiál vyhradený pre spomínanú verziu Cellular, ktorú na Slovensku nezoženiete.

Mimoriadne veľký fanúšik by si pre ňu (699 eur / 749 eur za 40 / 44 mm veľkosť) teoreticky mohol zbehnúť do jediného rakúskeho Apple Store vo Viedni alebo napríklad do Nemecka či USA. 

Stanka sa nepýta na alternatívy od iných výrobcov, no spomenúť musíme Galaxy Watch, alebo aktuálne elegantnejšie Watch Active2 od Samsungu. Oproti Apple Watch by teoreticky mohli pridať deň výdrže navyše, no s inštaláciou aplikácií na OS Tizen aj spoluprácov s iPhonom to bude horšie. Možností je skrátka menej. 

V tomto platí priama úmera: Apple Watch ponúknu vďaka otvorenému operačnému systému takmer nekonečné množstvo aplikácií na plávanie, lyžovanie ale aj kontrolu správ a monitoring aktivít tretími stranami, ich výdrž ale bude najväčším obmedzením. Garmin vívoactive 3 či dokonca Huawei Watch GT budete nabíjať raz za týždeň, nové apky na ne ale prakticky nikto nevyvíja a ich základné funkcie tak nijako nerozšírite. Veľmi populárne sú tiež modely Xiaomi Amazfit, menej skúsení z nás ale určite nebudú mať trpezlivosť na riešenie problémov s chýbajúcou slovenčinou a diakritikou alebo nespoľahlivými synchronizačnými aplikáciami. 

Svoju rolu pri rozhodovaní môže zohrať aj dostupnosť bezkontaktných platieb. Slovenské banky poznajú Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. Samsung, Xiaomi a Huawei sú v tomto smere úplne mimo hry a na beh tak budete musieť nosiť aj mobil alebo peňaženku. 

Možno by ste tiež mali pár týždňov počkať. V septembri sa totiž okrem nových iPhonov očakáva aj vylepšená 5. generácia hodiniek, spolu s poklesom ceny tých súčasných. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu