Dilema: Huawei P30 Pro vs. Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ toto porovnanie právom vyhrá, rozdiely v cene sú však závratné. Súboj teda nemusí byť úplne jednoznačný.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Daniel nás takto požiadal o pomoc pri rozhodovaní sa medzi Huaweiom P30 Pro a Samsungom Galaxy Note 10+.

Huawei bude mať menší 6,47-palcový displej a trochu kompaktnejšie rozmery. Hmotnosť oboch konkurentov je však takmer rovnaká a atakuje 200 gramov. P30 Pro je skôr zástancom klasických riešení, displej s bežným Full HD+ rozlíšením má maličký výrez pre prednú kameru aj integrovanú čítačku odtlačkov prstov. 

Note 10+ sa chváli AMOLED-om s vyšším rozlíšením 1440 x 3040 bodov a samozrejme, podporou šikovného pera S pen, ukrývajúceho sa vedľa batérie. S Pen môžete využiť čmáranie rukou písaných poznámok, ale už aj na listovanie medzi fotografiami, robenie výrezov zo screenshotov a ako diaľkovú spúšť. Niektorí používatelia na tento tradičný doplnok série Galaxy Note nedajú dopustiť, pre iných možno bude zbytočný. 

Viac sa dočítate v recenzii menšieho Note nazvanej Samsung Galaxy Note 10 - kompaktný pracant s perom. Konkurenta sme otestovali v texte Huawei P30 Pro - päťnásobné priblíženie a solídna výdrž.

P30 Pro je u nás dostupná v dvoch verziách. Obe budú výrazne lacnejšie než horúca novinka od Samsungu. Model so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom stojí 699 eur, 8 GB operačná pamäť a 256 GB priestor zas takmer tisícku. Obchod MP3.sk ale aktuálne ponúka akciu, kedy k nej za 895 eur získate aj podarené hodinky Huawei Watch GT Classic. 

Cenovka Note 10+ určite nepoteší, 256-gigabajtový variant stojí 1099 eur, 512 GB až 1199 eur. Výkonu však bude mať oveľa viac, štandardom je totiž ultimátnych 12 GB RAM. 

Obaja výrobcovia stavili na vlastné procesory, Samsung zvolil Exynos 9825, Huawei Kirin 980 ktorý však po grafickej stránke trochu zaostáva a nahrávanie videí v 4K 60 fps si stále neužijete. 

Podobne sa môžete rozhodovať medzi prostredím EMUI a zrejme trochu decentnejším One UI v Kórejcovi s pár vylepšeniami navyše. Oba telefóny sú vodeodolné, s rýchlym aj bezdrôtovým nabíjaním. Note ponúkne aj stereo reproduktory a slot pre poriadne microSD karty, namiesto verejnosťou zle prijímaného štandardu Nano Memory Card, ktorý podpoporujú iba niektoré smartfóny Huawei / Honor. P30 Pro sa naopak môže pochváliť infraportom pre ovládanie domácej elektroniky namiesto diaľkového ovládača. 

Porovnateľná je tiež kapacita batérie. P30 Pro má 4200 mAh, Galaxy Note 10+ ešte o 100 mAh viac, ale bude pracovať s jemnejším a väčším displejom.

Tie najzaujímavejšie rozdiely budú v v schopnostiach fotoaparátov. Huawei P30 Pro v marci prišiel so 40 Mpix fotoaparátom, ktorý však v prípade, že chcete mať dostupné aj prepínanie na 20 Mpix širokáč a 10 Mpix teleobjektív s unikátnym 5-násobným priblížením, bude susedné pixely skladať a fotiť len do 10 Mpix rozlíšenia. Inak sa tlačidlá na prístup k zvyšným dvom optikám skrátka nezobrazia, za čo prostredie Huaweiu už dlho kritizujeme. 

Fotografie sú každopádne výborné, ako sa môžete presvedčiť v našom článku Takto fotí Huawei P30 Pro.

Galaxy Note 10+ je však aj v tomto smere ešte o krok ďalej. Hlavný fotoaparát s (teoreticky) vyšším 12 Mpix rozlíšením pracuje s meniteľnou clonou f/1.5 a f/2.4, dokáže nahrávať 4K videá pri 60 fps a hlavne prichádza s možnosťou dynamického rozostrenia pozadia aj pri videách. Nie je vždy bezchybné, ako ale uvidíte v Takto fotí Samsung Galaxy Note 10, takéto pokusy isto môžu očariť.

Širokouhlý fotoaparát so 16 Mpix rozlíšením na rozdiel od Huaweiu nezaostruje a teleobjektív ponúka len konzervatívnejšie 2-násobné priblíženie, ani jeden z nich však určite nezaostáva. Možno práve naopak. 

Samsung Galaxy Note 10+ je vo viacerých smeroch lepším modelom. Podľa nás ponúka trochu lepšie prostredie, no určite jemnejší displej, unikátne dotykové pero, využiteľnejšie pamäťovky, fotoaparáty s väčšími môžnosťami a ohromujúcejšie technické parametre. Nezanedbateľný je však aj rozdiel v cene.

Pri porovnaní základných verzií šialených 400 eur, prípadne vďaka aktuálnej akcii 204 eur, s ktorými vám na zápästí pristanú ešte aj smart hodinky. Naozaj výkon a výbavu Galaxy Note 10+ nevyhnutne potrebujete? 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz

Diskusia k článku:

Hydrant01.09.2019 - 16:02 Trvalý odkaz

Da sa toto vobec porovnat plnohodnotne? Max len rozmer,vydrz a podpora ci?
Pokial Huawei nebude mat Spen tak je to len obyc. fon ako kazdy iny.
Ale kludne mi to moze niekto vysvetlit ak nemam pravdu ;). Rad sa necham poucit.

Borland01.09.2019 - 20:35 Trvalý odkaz

Ja tomu nerozumiem. Pisete, ze sirokouhly fotoaparat u Samsungu nezaostruje, a ze ponuka len 2x zoom. Huawei ponuka 5x zoom a sirokouhlac zaostruje. Napriek tomu z pre mna neznamych pricin ale pisete, ze Samsung s fotakmi neozaostava, prave naopak? Tu citit Samsung fanklub. Ja mam radu Note velmi rad, ale proste len 2x zoom a sirokouhkac, ktory nezaoatruje, su chyby, ktorych sa Samsung dopustil, a kde treba ferovo priznat plus pre Huawei.

Celá diskusia 6 príspevkov