Dilema: Huawei Mate 20 Pro vs. Asus ZenFone 6

Marko sa rozhoduje medzi overeným fotomobilom a sľubnou novinkou od Asusu, ktorá má však jeden veľký problém. Na Slovensku na ňu čakáme už príliš dlho.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Čitateľ Marko využil rovnaký spôsob: "Dobrý deň, rád by som vás poprosil o radu pri výbere telefónu. Zaujal ma u nás zatiaľ nedostupný Asus ZenFone 6, ale obzerám si aj Huawei Mate 20 Pro. Rozdiely vo výkone ma nejak netrápia, skôr ma zaujíma výdrž na jedno nabitie, notifikačná dióda a, samozrejme, fotoaparáty.

Doteraz som používal OnePlus 3, ktorý už dosluhuje. Pri počiatočnom výbere som uvažoval aj nad Galaxy S10, prípadne OnePlus 7 Pro, ale S10-tka nemá práve úžasnú výdrž na jedno nabitie (podľa skúseností kolegu) a OnePlus 7 Pro na tom výdržou tiež nie je oslnivo pre jeho 90 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja. Klasický OnePlus 7 sa mi zas zdá ako refresh 6T-čka a nevidím nijaký posun. Za prípadnú odpoveď vopred ďakujem."

S Huaweiom Mate 20 Pro máme v redakcii bohaté skúsenosti. Prečítať si môžete podrobnú recenziu s názvom Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne a pripravený je tiež článok Takto fotí s ukážkou schopností jeho fotoaparátov. 

Je právom považovaný za jeden z najlepších smartfónov súčasnosti, no máme k nemu aj niekoľko výhrad. Mobil je široký len 72 milimetrov, počítať ale musíte aj so zaoblenými okrajmi 6,39-palcového QHD+ displeja. Naplno využiteľná plocha, napríklad pre pohodlné písanie na softvérovej klávesnici, sa nám tak občas zdá až priúzka. A zaoblenie samotné? To je naozaj úplne zbytočné. 

Asus ZenFone 6 má 6,4-palcovú obrazovku s nižším Full HD+ rozlíšením, to nám však vôbec neprekáža. Pár pixelov radi vymeníme za rovnú plochu a absentujúci výrez, ktorý má jeho konkurent naozaj široký kvôli infračerveným kamerám skenujúcim vašu tvár aj v noci. 

V prospech Asusu hovorí tiež výrazne väčšia 5000 mAh batéria (oproti 4200 mAh v Huawei), pri zachovaní rovnakej 190-gramovej hmotnosti. 

Ani ZenFone ale nie je bez chýb. Konkurenti už bežne dokážu čítačky odtlačkov prstov integrovať priamo pod displej, Asus to zvládol len na chrbte, ako na smartfónoch za polovičnú cenu. Rešpekt by sme mali tiež pred unikátnym výklopným mechanizmom fotoaparátov, vďaka ktorým 48 Mpix snímač aj 13 Mpix širokouhlý fotoaparát vzadu slúžia tiež na zachytávanie selfie. Určite pôjde o najmenej odolnú časť telefónu zachytávajúcu všetok prach, hoci počas prvých dvoch rokov vás bude chrániť záruka v prípade neočakávaných problémov. 

K samotnej kvalite fotografií sa v redakcii vyjadriť nevieme, mobil s odhadovanou cenou okolo 550-600 eur sa totiž ešte stále nepredáva. Nekonečné čakanie na novopredstavené modely mimochodom priaznivci Asusu velmi dobre poznajú. Sklame tiež to, že vnútorné úložisko bude štartovať len na 64 GB kapacite. Pri zariadení so Snapdragonom 855 a minimálne 6 GB RAM, je to trochu málo. 

Cena Huaweiu Mate 20 Pro so 6 GB RAM a 128 GB priestorom je však ešte vyššie, v overených e-shopoch minimálne 624 eur. Na presné porovnanie si teda budeme ešte musieť počkať. Kirin 980 by mal byť len mierne pomalší, rozdiely pravdepodobne postrehnete len pri hrách. 

40-megapixelový primárny fotoaparát, 20-megapixelový širokouhlý fotoaparát s automatickým zaostrovaním a 10 Mpix tele fotoaparát v Mate 20 Pro už niekoľko mesiacov zbierajú chválu takmer všade. Mobil boduje najmä špičkovými zábermi večer i v noci a pravdepodobne najlepšími širokouhlými fotografiami na trhu. Ani toto trio ale nie je bez chýb, medzi objektívmi totiž viete prepínať iba po znížení rozlíšenia hlavného snímača na 10 megapixelov a chýbajúci režim nahrávania 4K 60 fps videí alebo často príliš presaturované fotografie (oproti Galaxy S10 či iPhonom XS (Max)) nemusia byť po chuti každému.

Aby to bolo jasnejšie: od ZenFonu 6 preusporiadanie rebríčku najlepších fotomobilov neočakávame, ale vieme si predstaviť prípady, kedy by sme mu aj tak dali prednosť, napriek nižšej kvalite a zbytočne zložitému vyklápaciemu mechanizmu. 

Papierovo sľubuje viac výkonu, dlhšiu výdrž a dostane audio jack aj slot pre poriadne microSD pamäťové karty. Huawei Mate 20 Pro zrejme ponúkne lepšie fotoaparáty, ale nasilu experimentuje so zahnutým displejom, v praxi nepoužiteľnými NM pamäťovkami a bezdrôtové nabíjanie ani odolnosť voči vode a prachu to nemusia vyvážiť. Najmä, ak v obchodoch bude o niečo drahší. Hlavným problémom tejto dilemy je však to, že na trhu zatiaľ nájdete len jedného z oboch konkurentov.

Svoje môžu zohrať tiež aktuálne kauzy Huaweiu a prípadná Máriova náklonnosť ku grafickým nadstavbám EMUI a ZenUI. Ak má dosť trpezlivost, odporúčame s rozhodnutím počkať na prvé recenzie ZenFonu 6.    

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

LaRock28.07.2019 - 10:46 Trvalý odkaz

Určite ASUS zenfone 6 aj keď za ten peniaz by som riešil niečo iné, Mi9 , príp oneplus 7(pro), 128gb pro verzia sa dá kúpiť už pod 550€

Roman Hrusovsky29.07.2019 - 12:02 Trvalý odkaz

Vlastnim Zenfone 6 uz vyse mesiaca ( predobjednavka ) a zatial si ho neviem vynachvalit. Okej nie som uplne spravny clovek na hodnotenie nakolko som velky fanusik Asusu takze im co to odpustim ale aj tak. Predtym som mal Asus ZoomS a s tym som mal zopar problemov. Zenfone 6 sa mi za ten mesiac javy priam dokonaly. Krasne fotky , rychle uzivatelske prostredie, svizny , nehre je sa ani pri zatazi ( hreje sa len fotak pri 4k videu ). Dispej je pekny a aj ked som sa bal prechodu z Amoled na IPS tak samozrejme ze rozdiel vidim ale neni to nic extra co by mi vadilo. Za tie peniaze sa da kupit aj iny telefon ale ja som s volbou spokojny . Zenfone 6 128 gb

Profile picture for user Jerusalem Israel

Jerusalem Israel29.07.2019 - 19:35 Trvalý odkaz

Ja som za huawei... Fotí určite lepšie. A display má Asus podpriemer.

LaRock30.07.2019 - 00:07 Trvalý odkaz

In reply to by Jerusalem Israel

Ja by som tak povedal najradšej priamo na rovinu ani jeden, jednoznačne oneplus 7 pro za tu cenu, alebo keď chceš ušetriť tak Mi9 128gb global za cca 350€ top ponuka nie je o čom.. Práve kvôli lacnemu IPS displeju a zastaralej zadnej čítačke by som do Asusu nešiel, pri Huawei by mi asi dosť prekážal ten hnusny široký notch na displeji..

Celá diskusia 6 príspevkov