Deutsche Telekom na MWC 2023: satelitná komunikácia, prenos eSIM aj zameranie na ekológiu

Deutsche Telekom, materská firma slovenského Telekomu, prezentoval na MWC v Barcelone siete budúcnosti. Svoje uplatnenie nájdu napríklad pri prírodných katastrofách. Venoval sa aj internetu vecí, prenosu eSIM a ekológii.

Mottom Deutsche Telekom na tohtoročnom MWC je "Giving technology a heartbeat". Obrazne povedané, operátor chce dať technológiám tep. Claudia Nemat, členka predstavenstva pre technológie a inovácie Deutsche Telekom povedala, že chcú technológiu s tlkotom srdca, technológiu ako páku pre lepší svet. Čo si pod tým predstaviť?

Operátor sa zameriava na moderné možnosti núdzovej komunikácie, inovatívne opatrenia zohľadňujúce úsporu energie a zákazníkom chce ponúknuť jednoduché aplikácie. Deutsche Telekom sa na prezentácii venoval spojeniu pozemnej a satelitnej komunikácie, čo môže byť užitočné napríklad v prípade prírodných katastrof. 

Ak sa kvôli pohrome poškodí infraštruktúra, zákazníci neostanú bez možnosti komunikácie. Ak sieť na zemi zlyhá, antény na oblohe udržiavajú kontakt so smartfónmi používateľov v postihnutých oblastiach. Spojenie sa presmeruje cez satelity.

Pri teste za pomoci 5G technológie fungoval bezproblémový prechod z konvenčnej siete cez stratosféru a vesmír späť na zem. 

Interakcia satelitov s pozemnými anténami bude v budúcnosti zohrávať kľúčovú úlohu aj pre globálny internet vecí (IoT). Za týmto účelom Deutsche Telekom spolupracuje s viac než 600 roamingovými partnermi po celom svete a pre začiatok aj s dvomi poskytovateľmi satelitných služieb. Firemní zákazníci sa teraz môžu pripojiť k svojim IoT zariadeniam kdekoľvek, dokonca aj na oceánoch alebo v púšti.

Deutsche Telekom má ďalšie ambiciózne ciele. Okrem klimatickej neutrality pre vlastné emisie CO2 do roku 2025, chce byť najneskôr do roku 2040 aj úplne klimaticky neutrálny v celom hodnotovom reťazci. Na veľtrhu MWC predstavil riešenia šetrné k životnému prostrediu pre rôzne oblasti použitia. Operátor prehodnotil aj dizajn obalov. Cieľom Deutsche Telekomu je, aby boli jeho technológie a zariadenia plne recyklovateľné do roku 2030. 

Súčasťou prezentácie na MWC je aj oblasť venovaná prenosu eSIM. Elektronické SIM karty postupne nahradia tradičné plastové. Pri zmene smartfónu však môže nastať problém, prenos programu do nového zariadenia je dnes ťažkopádny. Google, Deutsche Telekom a GSMA vyvinuli štandard pre tento takzvaný prenos eSIM. 

Ako prví si ho budú môcť v sieti Deutsche Telekom vyskúšať majitelia smartfónov Pixel 7. Prenos prebieha bezdrôtovo a jednoducho, na pár kliknutí. Stačí mať telefóny blízko seba. 

 

Zdroj: Telekom

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu