Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - špionážny thriller

CD Projekt RED s expanziou Phantom Liberty servíruje dychberúci špionážny thriller, ktorý vám nedá vydýchnuť. Ponúka pamätné momenty, rozmanité misie aj výborné charaktery na čele s Idrisom Elbom. Toto všetko mixuje do nezabudnuteľného zážitku.

Cyberpunk 2077 je jednou z najkontroverznejších, ale aj najlepších hier poslednej dekády. Začiatkom roka sa pripomenul skvelou nextgen aktualizáciou, na ktorú teraz nadväzuje masívny Update 2.0. Ten robí zo základnej hry ultimátnu verziu a vychádza súbežne s príbehovým rozšírením Phantom Liberty. 

Ide o jedinú expanziu, s ktorou CD Projekt RED sľubuje špionážnu zápletku aj charizmatické postavy na čele s hollywoodskym hercom Idrisom Elbom. Celý príbeh sa navyše odohráva v úplne novej štvrti a ponúkne niekoľko ďalších lákavých noviniek. Oplatí sa teda do Phantom Liberty investovať 29,99 eur? 

Výborný špionážny thriller s Idrisom Elbom

Ak vás zaujala expanzia Phantom Liberty, hneď na úvod treba povedať, že vyžaduje aj základnú hru Cyberpunk 2077. Navyše ju musíte mať rozohranú, pretože k obsahu rozšírenia sa dostanete až po tom, čo splníte misiu Transmission, v českom preklade Lidský Faktor. 

Následne vám zavolá neznámy hlas a predstaví sa ako Songbird. Potrebuje pomoc výmenou za službičku, ktorá by vám mohla zachrániť život. Najskôr sa však musíte dostaviť do zapáleného slepého čreva Night City, ako nazýva mestskú štvrť Dogtown. Tam sa veľmi rýchlo stávate súčasťou jednej obrovskej misie s cieľom zachrániť americkú prezidentku. 

Postupne však zistíte, že zápletka siahna oveľa ďalej a zatiahne vás hlboko do sveta špiónov. Stretnete tu zaujímavé a charizmatické postavy, kde okrem Songbird hrá jednu z kľúčových úloh aj Solomon Reed v podaní skvelého Idrisa Elbu. Zároveň sa vracia aj Keanu Reeves ako nezabudnuteľný Johnny Silverhand. 

Ich výkony sú dokonalé a charaktery doplnia aj ďalšie nezabudnuteľné postavy. Rovnako výborná je aj príbehová zápletka, ktorá vás priklincuje k stoličke už v úvode. Ten je maximálne vťahujúci a naservíruje vám niekoľko dychberúcich momentov. Neraz som si počas neho povedal slovo vau a som presvedčený, že na Phantom Liberty aj vďaka nemu tak skoro nezabudnem. 

Počas zhruba desiatich hodín vám tento špionážny thriller nedá vydýchnuť. Skvelý scenár a výborné postavy tu doplnia aj kľúčové rozhodnutia, vďaka ktorým sa priam ponúka, aby ste Phantom Liberty rozohrali znova a inak. Majú totiž skutočný dopad a reálne menia dej. Kvalitné sú však aj vedľajšie questy, do ktorých vás hra bude tak trochu nútiť. 

Občas totiž musíte čakať, kým sa vám niekto ozve alebo splniť vedľajšiu službičku, bez ktorej sa v hlavnej linke nemôžete posunúť. Za iných okolností by som takýto prístup kritizoval, ale tu naozaj nemám čo vytýkať. Vedľajšie questy sú totiž rovnako ako hlavné navrhnuté skvele. 

Ponúkajú rozmanitosť i prepracované zápletky a mini príbehy, ktoré vás určite oslovia. Aj sami si vďaka tomu radi odskočíte na vedľajšiu koľaj, čo celkovú hrateľnosť rozšíri na zhruba 20 hodín, ktoré si náramne užijete. Podiel na tom však má aj dobre namiešaný koktejl jednotlivých misií. 

Rozmanité questy s nabušenou akciou aj špionážny stealth

Tón Phantom Liberty skvele načrtne už výborný úvod. Čaká na vás explozívna akcia, kde nebude chýbať stealth či súboje s mini bossmi, z ktorých by sa jeden nestratil ani v Burning Shores. Pripravte sa však aj na vydarené špiónske misie, kde si budete užívať hustú atmosféru aj tichú likvidáciu. 

Núdza však nebude ani o poriadne adrenalínové prestelky, tentokrát doplnené aj o vozidlá. Obrovským plusom zostáva tiež fakt, že každá z misií je jedinečná, má svoj štýl a dýcha z nej poctivá práca vývojárov. Stereotyp teda rozhodne nehorzí, či už sa vydáte prioritne po hlavnej dejovej linke alebo dáte priestor side questom. 

Nebojím sa povedať, že CD Projekt RED v tomto smere dosahuje kvalít Rockstaru. Základ hrateľnosti z hlavnej hry tu obohacuje väčší dôraz na stealth aj prepracované skilly či perky. Po novom sú vďaka aktualizácii 2.0 oveľa prehľadnejšie a ešte viac vám umožnia prispôsobiť si V k obrazu svojmu. 

Novinkou výsostne Phantom Liberty sú v tomto smere perky relikvie. Odomykáte si ich za body, ktoré nájdete v dátových termináloch vojenskej organizácie Militech po celom Dogtowne. Z konkrétnych schopností ide napríklad o neviditeľnosť alebo spomalenie času. Prípadne o možnosť rozsekať na kusy každého, kto sa vám postaví do cesty. 

Zaujímavým spestrením je aj možnosť hackovať autá, ktoré viete v správny moment poštvať na vašich nepriateľov. Napríklad v prípade, že s nimi bojujete v podzemnom parkovisku. Toto všetko krásne obohacuje hrateľnosť a spolu s kvalitným príbehom, chytľavými prestrelkami, hackovaním, atmosférou a silnými postavami prispieva k tomu, že si Phantom Liberty budete dokonale užívať. 

Vitajte v Dogtowne, zapálenom slepom čreve mesta Night City

Ako som naznačil v úvode, Phantom Liberty sa odohráva v úplne novej mestskej štvrti menom Dogtown. Ten vznikol ako vojenský experimentálny projekt, kde sa testovala tajná technika. Neskôr sa z neho stalo mesto v meste oddelené hradbami, za ktorým platia vlastné zákony. 

Nikto príčetný by sa tam nevydal dobrovoľne a žijú tam prevažne ľudia utekajúci pred korporátnym systémom. Dogtown je tiež domovom hľadaných osôb, gangstrov, členov podsvetia, ale aj bežných ľudí odsunutých na okraj Night city. Napriek nelichotivému statusu si v ňom užijete veľa zábavy a pozriete sa aj na rôzne zaujímavé miesta. 

Phantom Liberty vás vezme na obrovský zničený štadión či luxusnú párty tej najvyššej smotánky. Ukáže vám temné zákutia, ale aj obchodné či obytné štvrte, kanály, tajné základne a ešte oveľa viac. Celý Dogtown pritom ovláda samozvaný diktátor Kurt Hansen, ktorý si právo vynucuje silou. 

Neplatia tu vládne zákony a o poriadok v uliciach sa starajú Hansenove militarizované jednotky. Musím povedať, že Dogtown má veľké čaro a ide o skvele navrhnutú mestskú štvrť. Neraz sa počas prechádzky pristihnete pri tom, ako sa len tak kocháte okolím alebo objavujete kúzlo úzkych uličiek, ktoré vás vždy privedú na nové miesta. 

Krásna futuristická temnota

Kochať sa okolím budete hlavne vďaka krásnemu grafickému spracovaniu, ktoré vám Phantom Liberty ukáže v novom svetle. Oproti pôvodnej hre je vizuál drsnejší a nádherné detaily sú dotiahnuté k dokonalosti. Je tu veľká variabilita a neuveriteľná atmosféra najmä v noci, kedy Dogtown naplno ukazuje svoje temné ja. 

Kým niekde sú uličky až desivo tmavé, inde vás dokážu ohúriť neónové svetlá podfarbujúce úžasnú futuristickú atmosféru. Aj vďaka tomu budem ešte dlho spomínať na úvod hry alebo na nóbl párty v hoteli, kde som si okrem pitia a kasína vychutnával jedno parádne umelecké číslo. 

CD Projekt RED pri spracovaní odviedol naozaj obrovský a kvalitný kus práce. Máte pocit, že mesto okolo vás žije a postavy skutočne dýchajú. Rovnako špičkovo sú stvárnené príbehové charaktery. Majú prepracovanú mimiku, sú bohaté na detail a ich živý dojem výborne dotvárajú animácie spolu s dabingom na filmovej úrovni. 

Audiovizuálnej stránke sa naozaj nedá vytýkať nič a Phantom Liberty doťahuje kvality pôvodného Cyberpunku 2077 ešte o niečo ďalej. Je to nádherná expanzia, kde vyniká nasvietenie aj kreativita autorov s obrovským citom pre detail. Napriek tomu sa to však celé nezaobišlo bez chýb a sem tam narazíte na drobné nedokonalosti, ako preblikávajúce objekty. Nie je to však nič časté ani závažné a vôbec to nekazí celkový dojem. 

Recenzovaná PS5 verzia bežala ako hodinky a nezaznamenal som žiadne prepady snímkovania. Rovnako ako v pôvodnej hre tu máte na výber dva režimy zobrazenia buď výkon, alebo kvalita. Osobne som zvolil prvú možnosť, ktorá ponúka dynamické 4K a 60 fps a lepšie s ňou vyniká rýchla akcia aj automobilové prestrelky. Druhá možnosť vám zas na úkor 30 fps dá ray-tracing a aj ten má v neónovom svete svoje veľké čaro.

Výhody:

  • dychberúci úvod a niekoľko silných pamätných momentov

  • výborný špionážny thriller 

  • rozhodnutia, ktoré majú vplyv a reálne menia dej

  • skvele navrhnuté charaktery a kvalitné herecké výkony

  • špičková audiovizuálna stránka 

  • rozmanité a prepracované misie 

  • pekný dôraz na stealth

  • zaujímavé vedľajšie questy

  • atmosféra Dogtownu 

  • české titulky 

Nevýhody:

  • zopár drobných technických chybičiek 

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X

Cena: 29,99 eur

Hodnotenie: 10/10

Záver

Phantom Liberty je vynikajúci špionážny thriller, ktorý ma po dychberúcom úvode chytil a nepustil až do úplného konca. Ponúka kvalitnú zápletku so silným motorom v podobe vplyvných rozhodnutí aj nových a skvele navrhnutých charakterov. V niektorých momentoch dokonca predčil kvality pôvodnej hry a stáva sa učebnicovým príkladom výbornej expanzie. 

Dokáže prekvapiť naozaj rozmanitou ponukou misií aj vysokou kvalitou vedľajších questov. CD Projekt RED tu nenechal nič na náhodu a odviedol naozaj poctivú prácu v každom aspekte. Čerešničkou na torte je skvelá atmosféra Dogtownu, špičkový audiovizuál a české titulky, vďaka ktorým si toto nezabudnuteľné dobrodružstvo môžete užiť naplno!


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu