Asus ROG Ally: vreckový počítač pre hráčov s dostatočným výkonom

ROG Ally je prekvapivo sympatické zariadenie, ktoré môže poslúžiť ako nižšia alternatíva herného laptopu na cesty. Spája v sebe dostatočný výkon na hranie a široké možnosti Windowsu 11, ktoré strčíte do vrecka.

Dcérsku spoločnosť Asusu s názvom ROG (Republic of Gamers) hráčom zrejme netreba predstavovať. Dlhé roky je jej hlavnou devízou kvalitný herný hardvér, kde vynikajú najmä výkonné počítače, laptopy a príslušenstvo. Aktuálne však predstavila svoj prvý handheld s názvom ROG Ally. Na prvý pohľad pripomína vreckovú konzolu, ale zdanie klame. 

Ide totiž o plnohodnotný počítač s Windowsom 11 a výkonným hardvérom pre moderné hry. Hlavnou výhodou je, že ROG tu skutočne napchal herný výkon do zariadenia, ktoré sa s prižmúrením oka zmestí do vrecka. Okrem toho zvládne všetko, čo klasické desktopy. 

Môžete si tu nainštalovať balík Office, ľubovoľný video prehrávač, obľúbený internetový prehliadač a všetok vami používaný softvér. Samozrejmosťou je Steam, Epic, Twitch, Game Pass a prakticky každá počítačová herná platforma. Toto všetko vám ROG ponúka za veľmi atraktívnu cenovku len 799 eur. 

Ak by ste v tejto hladine chceli nájsť naozajstný herný desktop alebo laptop s adekvátnym výkonom, asi by ste sa trochu zapotili. Aj preto sa môže ROG Ally stať celkom horúcim želiezkom v ohni, ktoré so sebou prináša slušnú konkurenčnú výhodu. Jedným dychom však treba dodať, že aj napriek veľkej snahe výrobcu tento vreckový mini počítač nebude pre každého. 

Balenie novinky sa sústredí len na potrebný základ. Okrem konzoly ROG Ally v ňom nájdete nabíjačku s USB-C, do ktorej je kábel pripojený napevno. K tomu sa pridáva dokumentácia a malý bonus v podobe kartónového stojanu s 3D logom ROG. 

Dizajnový jazyk ROG s RGB osvetlením 

ROG Ally je na prvý pohľad veľmi pekné zariadenie. Tak trochu pripomína Steam Deck alebo Nintendo Switch s dizajnovým jazykom firmy ROG. Hneď po rozbalení ma prekvapila slušná veľkosť so šírkou 28 cm, keďže predtým som si rozmery neštudoval a čakal som teda menšie zariadenie.

Napriek tomu však novinka zostáva kompaktná. Hneď, ako ju vezmete do ruky pochopíte, že nosenie na cesty bude maximálne pohodlné. Prispieva k tomu aj príjemná hmotnosť len 608 gramov, s ktorou je ROG Ally naozaj ľahký. Navyše sa vďaka svojmu spracovaniu výborne drží a dovolím si povedať, že Asus vyriešil ergonómiu na jednotku. 

Predná strana herného mini počítača patrí 7” dotykovému displeju s Full HD rozlíšením. Reálne je však trochu menší než sa zdá, keďže okolo neho ide ešte čierny rámik a ten splýva s plochou vypnutého displeja. Na ľavej strane nájdete podsvietenú analógovú páčku spolu s D-padom. 

K tomu sú tu ešte dva klávesy pre ďalšie možnosti a mriežka jedného z dvoch stereo reproduktorov. Pravá strana patrí štyrom akčným tlačidlám (XYBA), ktoré dopĺňa opäť dvojica pre ďalšie možnosti, podsvietená páčka a mriežka pre druhý reproduktor. Hore po oboch stranách nechýbajú ďalšie tlačidlá, pod ktorými nájdete spúšte.

Bonusom je dvojica pridaných tlačidiel na chrbte konzoly, ktoré pri hraní nahmatáte prostredníkom. Klávesov je tu teda dostatok a ich rozloženie bude hráčom pripadať veľmi familiárne. Spomenúť musím ešte hornú stranu ROG Ally, kde nájdete 3,5 mm jack konektor na pripojenie slúchadiel. 

Okrem toho tu máme port pre pamäťovú kartu a široký nekrytý slot, ktorý slúži na pripojenie externej grafickej karty a USB-C. Hneď vedľa sú potom tlačidlá hlasitosti či dvojica LED diód pre indikáciu nabíjania a prevádzky celého zariadenia. 

Posledným tlačidlom je napájanie, ktoré v sebe skrýva aj čítačku odtlačkov prstov. Hore nájdeme ešte dva vetracie prieduchy. Zadná strana patrí mriežkam dvoch ventilátorov a striebornému pásiku, ktorý odráža svetlo. Celkovo je za mňa dizajn veľmi podarený, ergonomický a praktický. 

Mini počítač na platforme Windows 11 

Ako som spomínal v úvode, ROG Ally sa dá aj vďaka svojmu dizajnu ľahko zameniť s prenosnou konzolu. Faktom však je, že ide o vreckový mini počítač, ktorý beží na platforme Windows 11. S tým súvisí aj určitá softvérová správa a rôzne nastavenia, čo nemusí vyhovovať každému. 

Hlavne, ak ste zvyknutí hrať na konzolách. S počítačom je to trochu zložitejšie. Musíte riešiť rôzne administratívne úkony, aktualizovať rôzny softvér alebo sa hrať s množstvom nastavení. Ako prvé som v prípade ROG Ally napríklad musel aktualizovať BIOS. 

No a skôr než sa zahráte si bude musieť prejsť aj úvodom do Windowsu 11. Čaká vás vytvorenie konta, prihlasovanie, niekoľko nastavení a všetko to, čo vás čaká pri kúpe nového počítača s týmto operačným systémom. Našťastie najnovšia verzia už podporuje plné dotykové ovládanie, takže to celý proces celkom spríjemnilo. 

Aj keď jedným dychom treba dodať, že dotykové ovládanie na malom displeji vo Windowse 11 nie je úplne vyladené. Mnohé ovládacie prvky sú dosť malé a niekedy máte problém ich trafiť. To samozrejme nie je chybou Asusu, ale tak či tak si na niektoré veci budete musieť zvyknúť. 

Ako plán B slúži pohyb myši pomocou analógovej páčky, ale to mi tiež nepripadá práve ideálne. S prítomnosťou Windowsu 11 však súvisia aj mnohé výhody. Dá sa tu pripojiť široký rad periférnych zariadení a ďalšieho hardvéru. Za istých okolností dokáže ROG Ally zastúpiť aj plnohodnotný veľký počítač. 

Môžete si tu nainštalovať balík Office, obľúbený video prehrávač či ďalší softvér, ktorý vo Windowse zvyknete používať. Toto podstatne rozširuje celkové možnosti. Už teraz sa objavuje mnoho videí, v ktorých je napríklad ROG Ally použitý ako šikovný emulátor hier z iných platforiem. Výhodou Windowsu 11 je tiež široká kompatibilita s knižnicami PC hier. 

Herné rozhranie, ktoré supluje natívny softvér 

Spustenie ROG Ally trvá asi 12 sekúnd s tým, že natívne sa vám spustí predinštalovaný softvér Armoury Crate. Na ten tu nájdete aj samostatné hardvérové tlačidlo. Fanúšikom značky ROG známy je známy aj z veľkých počítačov a laptopov. 

Domáca obrazovka tak trochu pripomína konzolové rozhranie a vo forme dlaždíc vám zobrazí nainštalované hry.Okrem toho je na nej integrovaný aj Steam alebo Xbox aplikácia, prípadne to, čo si tam sami pridáte. Druhou zaujímavou položkou je karta nastavení, kde nájdete všetky možnosti herného hardvéru. Dá sa tu meniť nastavenie ovládania či rôzne režimy výkonu. 

Nechýbajú ani nastavenia herných profilov, klávesnice alebo obmedzovať snímkovania. Rýchlu ponuku týchto nastavení viete vyvolať aj samostatným tlačidlom možností na ľavej strane. Priamo v hre si tak viete prepnúť režimy systému, kde máte na výber tichý, výkonný či turbo. 

Okrem toho je tu možné aj upraviť RGB podsvietenie páčok, rozlíšenie alebo obnovovaciu frekvenciu displeja. Samotný displej je mimochodom veľmi pekný, zobrazuje živé farby, popdoruje 120 Hz aj HDR. 

Výkon, ktorý s kompromismi zvládne aj AAA hry

Rozšírené možnosti, ktoré ponúka samotný Windows 11 či natívna herná apka sú fajn, ale najzaujímavejšie zostáva samotné hranie. Koniec koncov k tomu je mini počítač ROG Ally aj určený. O výkon sa tu stará osemjadrový čip Z1 Extreme od AMD spolu so 16 GB RAM a integrovanou grafikou AMD Radeon. 

Jej samostatný výkon je na úrovni 8,6 teraflopov, čo je na vreckovú konzolu veľmi slušné. Len pre porovnanie, napríklad taká PS5 (recenzia) má grafický výkon 10,28 teraflopov. Trhu aktuálnych konzol však v tomto smere kraľuje Xbox Series X (recenzia) s 12 teraflopmi. 

ROG Ally je však na tom lepšie ako minulá medzigenerácia konzol v podobe PS4 Pro (4,2 teraflopu) alebo Xboxu One X (6 teraflopov). Od novinky v zásade čakajte hranie vo Full HD rozlíšení s istými kompromismi na detailoch. 

Väčšina AAA hier, ktoré som testoval zvládol ROG Ally na stredných nastaveniach v 1080p pri 40 - 60 snímkoch za sekundu. Celkový výkon však samozrejme závisí od titulu k titulu a sú aj také, ktoré tu bežia slabšie. 

Plusom však zostáva to, že hry na 7” displeji vo Full HD rozlíšení aj s istými kompromismi vyzerajú stále dobre. Určite sa teda zahráte, akurát grafické nastavenie môže byť individuálne. Musíte sa zmieriť s tým, že výkon malého zariadenia je obmedzený aj keď ROG tu odviedol slušnú prácu. 

Opäť však musím povedať, že vzhľadom na vreckovú záležitosť na cesty s cenou 800 eur, je to po hernej stránke úplne dostačujúce. Pre poriadnych fajnšmekrov je tu však možnosť využiť slot na pripojenie externej grafickej karty. 

Asus vo svojej prezentácii ROG Ally spomína konkrétne GeForce RTX 4090. ROG Ally s ňou zvláda 75 - 95 fps v Cyberpunku 2077 a 60 - 80 fps v Zaklínačovi 3, pri hraní v rozlíšení 4K s technológiami ray tracing a DLSS 3. Nemyslím si však, že by do nej investovali bežní hráči, keďže jej cena sa šplhá k 2-tisíc dolárom. 

Za tú si už môžete kúpiť herný laptop alebo desktop s minimom kompromisov. Väčšina sa preto určite spoľahne na výkon integrovaného grafického čipu, ktorý vzhľadom na zmysel ROG Ally nie je na zahodenie. Osobne som testoval niekoľko hier z knižnice Game Passu. 

Služba mimochodom získate pri kúpe novinky na 3 mesiace zadarmo. Prvým titulom na ostrý test bol DOOM Eternal. Je síce starý už vyše troch rokov, ale stále sa jedná o jednu z najkrajších fps strieľačiek. S Full HD rozlíšením pri vysokých detailoch som dosiahol nejakých 30 fps. 

Samozrejme s tým, že pri náročných scénach to mierne klesalo a pri menej zas stúpalo. Po prepnutí ROG Ally do režimu Turbo však bola hra značne živšia a skoro vždy som sa hýbal na hranici 40 fps. Takéto hranie si už viete plnohodnotne užívať aj vzhľadom na fakt, že sa tu stále bavíme o vreckovom zariadení. Celý čas som mal navyše zapnutý ray-tracing. 

Po jeho vypnutí výkon mierne narástol s tým, že si tu stále viete grafické nastavenia znížiť na strednú hodnotu. S ňou na malom displeji vyzerá DOOM Eternal stále skvele a v režime turbo dostanete rapídny nárast výkonu v podobe čistých 60 fps aj v náročných scénach. 

Mimo nich sa snímkovanie hýbe ešte vyššie. Toto je už prakticky hranie, na ktoré ste zvyknutí z veľkých počítačov bez nejakých zaváhaní. S ďalšou testovanou hrou som zostal verný obľúbenému akčnému žánru. Vyskúšal som Gears 5, kde ROG Ally opäť potvrdil 60 fps v 1080p na stredných detailoch. 

Z novších titulov som dal priestoru A Plague Tale: Requiem (recenzia), ktoré patrí k najkrajším hrám minulého roka. Tu som najskôr nechal grafiku nastavenú na predvolenú možnosť, ktorá by mala čo najlepšie zúročiť výkon vášho hardvéru. Výsledok však bol dosť zlý. Väčšinu času som bol na úrovni 23 - 27 fps, čo vôbec nie je príjemné hranie. 

Vrátil som sa teda k overenému nastaveniu 1080p / stredné detaily. Ani s tým som však pri A Plague Tale: Requiem veľmi nepochodil. Keď som sa chcel zahrať, musel som znížiť grafické detaily na najnižšie. Až s nimi som dosiahol pomerne stabilných 30 snímkov za sekundu. 

Tu ide o výkon, v ktorom A Plague Tale: Requiem bežalo dlho po vydaní aj na aktuálnej generácii konzol. Síce tam bolo podstatne krajšie, ale malému displeju ľahšie odpustíte aj slabšie detaily. Vzhľadom na typ hry je v prípade ROG Ally tento výkon dostačujúci. Plus treba dodať, že ide o pomerne náročný titul. 

Chcel som ním demonštrovať len to, že nie všetko si na ROG Ally zahráte v rovnakej kvalite. Niekde bude treba urobiť menšie, inde väčšie kompromisy. Skúšať ďalšie a ďalšie hry by bolo časovo náročné a nie všetky novinky mám k dispozícii na PC platformu. 

Preto dodám, že z aktuálnych hier sa ešte samotný výrobca chváli výkonom 60 - 70 fps v Hogwarts Legacy, 75 - 80 fps v Call of Duty Modern Warfare II (recenzia) či 85 fps v NBA 2K23. Konkrétne grafické nastavenie však nešpecifikoval, ale podľa mojej skúsenosti s inými titulmi bude toto snímkovanie odrazom nízkych detailov. 

Celkovo by som výkon vzhľadom na vreckové zariadnie ohodnotil ako slušný a postačujúci. Aj keď závisí od toho, čo sa chystáte hrať. Nenáročné hry tu nebudú žiadny problém a v 60 fps si zahráte aj staršie AAA hry. Aj keď treba povedať, že som ich testoval so zapnutým režimom Turbo pre maximálny výkon. 

Úplné novinky však budú vyžadovať väčšie kompromisy a väčšina zrejme bude hrateľná len na nízkych detailoch. Na 7” displeji to ale nemusí byť tragédia a slabšie detailu sa tu odpúšťajú oveľa ľahšie než na monitore či televízore. 

Slušný systém chladenia, kvalitné audio a slabšia batéria

K testu hier samozrejme musím zmieniť aj chladenie ROG Ally. Asus tu integroval vlastný patentovaný systém ROG Zero Gravity. Využíva dva ventilátory s ultratenkými rebrami chladiča a tepelné trubice s vysokým trením. 

Musím povedať, že v praxi funguje veľmi dobre a nemusíte sa obávať potenia rúk z teplého zariadenia. Mriežky ventilátorov na spodnej strane totiž vzduch nasávajú a vyfukujú prostredníctvom rebier na hornej strane. 

Vďaka tomu vám teplo nefúka na ruky a spodná strana, ktorú držíte zostáva príjemne odvetraná. Jemné zahrievanie cítite len na bokoch, ale nie je to žiadna tragédia ani pri dlhšom hraní. Chladenie je teda spoľahlivé, šikovné a pomerne tiché. 

Rozhodne ticho však nebude dvojica integrovaných stereo reproduktorov. Väčšina hráčov na cestách zrejme siahne po slúchadlách, ale pri hraní doma vám audio výbava ROG Ally určite vykúzli úsmev na tvári. 

Znie totiž skvele a reproduktory majú plný zvuk aj vysokú hlasitosť. Audio tak patrí vo svojej kategórii k tomu lepšiemu, čo ste momentálne od podobných zariadení mohli počuť.Naopak slabšie je na tom výdrž batérie. 

Celkovo sa počas hrania dostanete niekde na úroveň cca 60 až 90 minút, v závislosti od hry a používaného výkonu. Osobne som testoval hlavne AAA hry. Výdrž pri nich nie je veľká a ak napríklad cestujete na dlhšiu vzdialenosť, ktorú si chcete skrátiť hraním, bez powerbanky to nepôjde. 

V prípade administratívneho využitia je však na tom ROG Ally podstatne lepšie a výdrž sa šplhá +/- k piatim hodinám. Našťastie, novinka podporuje rýchle nabíjanie a na 50 % kapacity sa dostanete cca po 30 minútach. Do plna to trvá asi hodinku a pol, čo nie je žiadna tragédia. 

Výhody: 

  • sympatický dizajn v štýle ROG s RGB prvkami

  • výkon, ktorý postačuje aj na AAA hry (aj keď s kompromismi)

  • krásny Full HD 120 Hz displej s podporou HDR

  • pohodlný pocit počas hrania s dobrým ovládaním

  • slušný systém chladenia 

  • Windows 11 a jeho plnohodnotné možnosti

  • plná kompatibilita s knižnicami PC hier

  • kvalitné stereo reproduktory

Nevýhody: 

  • krátka výdrž batérie počas hrania 

  • koncept mini počítača nemusí vyhovovať každému 

  • dotykové ovládanie na Windowse 11 v niektorých momentoch na malom displeji nie je úplne vyladené

Cena: 799 eur 

Záver

Vreckový mini počítač Asus ROG Ally je napriek niekoľkým výhradám šikovné zariadenie. Na prvý pohľad zaujme sympatickým dizajnom v štýle ROG a naozaj krásnym Full HD displejom. Keď ho chytíte do ruky, prekvapí príjemnou hmotnosťou a dobrou ergonómiou, vďaka ktorej je samotné hranie veľmi pohodlné. 

Po stránke výkonu poteší, že dokáže plynule rozbehnúť väčšinu hier. Staršie si tu bez problémov užijete aj na stredných detailoch s nastavením 1080p / 60 fps. Pri aktuálnych novinkách sa však nevyhnete väčším kompromisom, ktoré sa ale na malom displeji ľahšie tolerujú. Príjemné sú tiež bohaté možnosti Windowsu 11.

Po hernej stránke tu máte kompatibilitu s rôznym príslušenstvom a knižnicami, ako Steam, Epic, GOG či Microsoft Store. Hneď po kúpe môžete využiť širokú ponuku Game Passu, ktorý vám Asus pribalí ako darček na tri mesiace. Sympatickým doplnkom je aj možnosť administratívneho využitia, ktoré v istých ohľadoch dokáže nahradiť počítač. Len škoda slabšej výdrže a nie vždy ideálneho dotykového ovládania. 


 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu