Apple Watch Series 5

Ďalšia generácia inteligentných hodiniek v dvoch veľkostiach displeja, funkciou Always on, čipsetom S5, 32 GB pamäťou, kompasom, EKG záznamom, detektorom pádu, ale stále iba jednodňovou výdržou.

Základné parametre:

OS: watchOS

chipset: S5, 64-bit

procesor: dvojjadrový

rozmery: 40 x 34 x 10,7 mm (40 mm model), 44 x 38 x 10,7 mm (40 mm model)

hmotnosť: 30 gramov (40 mm), 37 gramov (44 mm)

displej: 40 mm (324 x 394 b.), 44 mm (368 x 448 b.), LTPO OLED Always on Retina, haptická odozva

pamäť: 32 GB 

globálny prenos dát:  2G, 3G, 4G / LTE (iba LTE verzia)

lokálny prenos dát: Bluetooth 5.0, Wi-Fi

ostatné: GPS, Glonass, Galileo, QZSS, zvýšená odolnosť voči vode (5 ATM), snímač tepu srdca, EKG záznam, detektor pádu, kompas

batéria: ??? mAh, bezdrôtové nabíjanie, výmena v servise 

Neobsahuje/nepodporuje: slot na SIM a pamäťovú kartu, fotoaparát, FM rádio, audio jack, infraport, NFC

Pravdepodobná cena a dostupnosť: od 449 eur / 20. september 2019

Zaujímavý odkaz: Apple Watch Series 4 (základné info)

Piata séria hodiniek Apple Watch ponúka rovnaký dizajn aj dve veľkosti ciferníkov (40 mm a 44 mm) ako predchodca Watch Series 4. Väčšinu funkcií majú rovnaké, predsa len však pribudlo zopár  vylepšení. Medzi najdôležitejšie patrí vždy zasvietený displej Always on, vstavaný kompas, väčšie úložisko a k dispozícii budú aj hodinky z titánu. A prvýkrát je pri výrobe použitý 100 % recyklovaný hliník. Má ísť o zvyškový materiál z výroby iPhonu XR. 

AOD tu funguje inak, než ako sme zvyknutí od konkurencie. jas displeja sa podľa prezentácie Apple iba zníži, obrazovka stmavne, vy tak máte stále prehľad o tom, čo sa na displeji deje. Klepnutím na ciferník alebo dvihnutím ruky sa jas displeja zvýši na normálnu úroveň. Mimochodom, jas displeja je odteraz už automaticky regulovaný vďaka senzoru. Pri aktivovanej funkcii by mala batéria vydržať na jedno nabitie 18 hodín. S vypnutým Always on displejom pravdepodobne dlhšie. 

Súčasťou nového operačného systému watchOS 6 bude aplikácia na meranie okolitého hluku, ďalšia aplikácia je určená ženám a ich menštruačnému cyklu. Novinkou je LTPO displej s obnovovacou frekvenciou 60 Hz, ktorý sa dokáže zmeniť na energeticky úsporný 1 Hz. 

Hodinkám nechýba odolnosť voči vode, zmerajú vám tep srdca a pri navigácii využijete GPS aj aplikáciu kompas. Vďaka NFC a sprístupneniu Apple Pay na Slovensku už môžete hodinkami bezkontaktne platiť aj u nás. Nájdeme tu aj meranie EKG priložením prsta na korunku. Stačí pol minúty merania a v hodinkách budete mať záznam o činnosti vášho srdca, ktorý potom môžete ukázať lekárom. 

Pre niekoho dôležitou funkciou môže byť detektor pádu. Pokiaľ budete ležať bez pohybu dlhšie než minútu, odošlú vašim blízkym správu s vašou polohou. Vnútri pracuje nový čipset S5, úložisko sa rozrástlo na 32 GB, máte tak viac priestoru napríklad na uloženie obľúbenej hudby. 

Predaj Watch Series 5 štartuje 20. septembra a na výber bude opäť aj športová Nike a lifestylová Hermes verzia. Hliníkové hodinky budú na výber v čiernej, zlatej a striebornej farbe, oceľové kúpite v zlatej aj čiernej. Keramické budú dostupné iba v bielej, titánové v čiernej a zlatohnedej farebnej verzii. 

Samozrejmosťou je množstvo kombinácií s remienkami rôznych farieb a materiálov. Cena Watch piatej generácie s hliníkovým puzdrom začína na sume 449 eur, za Hermes ediciu zaplatíte minimálne 1349 eur a titánové štartujú na sume 849 eur. 

Diskusia k článku:

Rastislav11.09.2019 - 07:33 Trvalý odkaz

Oplatilo sa cakat na Watch 5 ? 2 mesiace som uvazoval ci kupit Watch 4 alebo povkat na Watch 5 a teraz dilema kupit 4 alebo 5 ? Vase nazory ?

KEXAME11.09.2019 - 10:36 Trvalý odkaz

Akože vyhodiť 450 € za hodinky, ktoré treba denne nabíjať a nič výnimočné neponúknu (a to ani dizajnovo) sú len pre Applefilov. Je veľa možností na trhu s lepšou cenou aj vydrzou aj dizajnom. Ak patríš k spokojným sponzorom jablká tak tie za 1300 €

Rastislav11.09.2019 - 18:15 Trvalý odkaz

In reply to by KEXAME

To je myslim kazdeho osobna vec kolko kto naco minie ... neboj mam aj klasicke hodinky ako napr Casio G-shock ( solarne) atd ale tieto mi vyhovuju viac v praci nejde o sponzorstvo ale o vyuzitie a kedze som spokojny s produktmi apple tak aj nadalej som im verny a ver mi skusal som aj android no mne osobne nevyhovuje

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne11.09.2019 - 20:33 Trvalý odkaz

In reply to by Rastislav

4 vo vypredaji, coskoro series 5 nahradi series 4. Neponukaju nic prevratne oproti series 4, aj ludia ich vnimaju skor ako series 4.5

Celá diskusia 5 príspevkov