Apple vydal verejnú betu iOS 13. Vyskúšať si ju môžete aj vy

Nová verzia operačného systému iOS 13 bola prvýkrát predstavená 3. júna na konferencii WWDC 2019, odvtedy ju ale mohli skúšať iba vývojári so zaplateným developerským účtom. Prvú, oveľa stabilnejšiu verejnú betu Apple vydal až včera večer. 

Na svojom iPhone SE, iPhone 6S, 6S Plus a iPode 7. generácie alebo novších si ju tak môžete vyskúšať aj vy. Budete sa však musieť zaregistrovať na webe beta.apple.com s vaším Apple ID a cez mobilné Safari si do zariadenia stiahnuť špeciálny konfiguračný profil. Potom vám iOS 13 bude ponúknutý formou klasickej OTA (over-the-air) aktualizácie. Ak ste doteraz skúšali beta verzie iOS 12, taktiež budete potrebovať nový konfiguračný profil. 

Verejnú betu iOS 13 sme vyskúšali aj my. Obsahuje dlho očakávaný tmavý režim, prepracované aplikácie Nájsť, Zdravie aj so sledovaním menštruačného cyklu pre ženy a najmä Fotky. Tie teraz ponúknu úplne iný prehľad na vaše zábery a možnosť výraznejšie upravovať Videá, napríklad meniť ich jas, kontrast a dokonca aj horizont a perspektívu. 

Cez prepínače v Ovládacom centre je možné sa pripájať priamo ku konkréntnym Wi-Fi a Bluetooth zariadeniam a Apple tiež sľubuje o 30 % rýchlejšie odomykanie cez Face ID a dvojnásobne rýchlejšie spúšťanie aplikácií z domácej obrazovky. 

Ako vždy, nazabúdajte na to, že beta verzie iOS môžu obsahovať viacero chýb a výdrž batérie ani plynulosť systému nemusia by spočiatku práve ideálne. My sme však zatiaľ na výraznejšie nedostatky nenarazili.  

Novinky sú, samozrejme, dostupné aj pre iPady, kde je noviniek tak veľa, že sa Apple rozhodol operačný systém premenovať na iPadOS. Zoznam podporovaných zariadení nájdete tu. Ak máte dostatok času, môžete si tiež pozrieť niektoré z YouTube videí, ktoré všetky doposiaľ odhalené zmeny zachytáva. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu