Apple predstavil iPhone 15 s Dynamic Island výrezom či USB-C a titánový iPhone 15 Pro s akčným tlačidlom

Tohtoročná séria iPhone 15 prináša viacero zaujímavých vylepšení. Základné modely zdedili Dynamic Island a Pro verzie sa ukázali v prémiovejšej titánovej konštrukcii s novým mapovateľným akčným tlačidlom.

Spoločnosť Apple v tradičnom štýle predstavila novú sériu iPhonov 15 a 15 Pro. Základné modely dostali podľa očakávaní 6,1'' a 6,7'' displeje s vyšším jasom na úrovni 2-tisíc nitov, čo je dvojnásobok oproti predošlej generácii. Plochu displeja bude tiež od výroby chrániť nové keramické sklo odolné voči vode a prachu. 

Aktuálna generácia po stránke dizajnu zostáva verná predchodcom, avšak s jednou veľkou novinkou. Tou je Dynamic Island, teda inovatívny výrez, ktorý poznáme z drahších iPhonov 14 Pro. Od nich si nový iPhone 15 a iPhone 15 Plus požičia aj čip Apple A16 Bionic. Okrem poriadnej dávky výkonu je tiež energeticky úspornejší. Výrobca tak opäť sľubuje celodennú výdrž batérie. 

Bude sa hodiť napríklad počas využívania novej satelitnej funkcie, vďaka ktorej si v zahraničí môžete privolať asistenčnú službu. Tohtoročná fotovýbava je postavená na 48 Mpix hlavnom snímači, ktorý dopĺňa 12 Mpix ultra širokouhlý senzor. Novinkou je dvojnásobné optické priblíženie bez straty kvality. 

K tomu sa pridáva filmový režim s podporou 4K rozlíšenia a nová generácia portrétového režimu. Sľubuje bohatšie farby, lepšie detaily a kvalitnejší bokeh efekt. Zlepšiť by sa mala aj kvalita hovorov, kde Apple ukázal funkciu potlačenia okolitého ruchu. Očakávanou a žiadanou novinkou je aj USB-C a pribudla nová ružová farba. 

Na predstavení nechýbal ani najlepšie vybavený iPhone 15 Pro so 6,1” a iPhone 15 Pro Max so 6,7” displejom. Nová generácia už na prvý pohľad zaujala prémiovejším dizajnom z titánu, kde Apple sľubuje vyššiu odolnosť. Konštrukcia má zároveň najtenšie rámiky okolo displeja doteraz a výrobca upozornil aj na ekologické materiály. V útrobách iPhonu 15 Pro bola napríklad použitá 100 % recyklovaná meď. 

Vonkajší dizajn dopĺňa aj väčšia novinka v podobe akčného tlačidla, ktoré nahradilo štandardný prepínač hlasitosti. Je plne mapovateľné a jeho funkciu si môžete nastaviť podľa vašich preferencií. Apple prezentoval niekoľko prednastavených možností a akčné tlačidlo sa dá využiť na vypnutie zvuku a zapnutie baterky. Ale aj na nahrávanie hlasu, spúšť fotoaparátu alebo ako skratka k obľúbenej apke. 

Po stránke výkonu dostal iPhone 15 Pro a Pro Max čip A17 Pro. Ide o najvýkonnejší mobilný procesor od Applu, ktorý je vraj trikrát rýchlejší než konkurencia. Dopĺňa ho Pro Class GPU o 20 % rýchlejšie než v prípade minulej generácie. To umožnilo Applu implementovať aj funkciu Ray Tracingu, ktorá je známa z počítačov a herných konzol. 

iPhone 15 Pro vďaka tomu dokáže vykresľovať 3D grafiku s pokročilým vyobrazením svetiel a odleskov v reálnom čase. V praxi to ocenia najmä hráči, ktorí dostanú kvalitnejší vizuál hier. Výkon nového čipu Apple odprezentoval na niekoľkých tituloch, vrátane očakávaného The Division od Ubisoftu či Resident Evil Village. 

Výrobca dodáva, že iPhone 15 Pro sa tak vďaka tomu stáva najlepším mobilom na hranie. Vylepšená však bola aj fotovýbava s hlavným 48 Mpix snímačom. Je však väčší než v prípade iPhonu 15, čo mu umožňuje zachytiť viac detailov. Pro modely navyše zvládnu zachytávať fotky vo vysokom rozlíšení s ohniskovou vzdialenosťou 24 mm, 28 mm a 35 mm. 

Sústava fotoaparátov je podľa Applu kombináciou siedmich šošoviek, ktoré robia z novej generácie ešte komplexnejší fotografický nástroj. Samozrejmosťou sú makro zábery a až 5-násobné optické priblíženie bez straty kvality. iPhone 15 Pro navyše po novom zvládne nahrávať aj trojrozmerné video, ktoré si môžete prehrať v okuliaroch Apple Vision Pro. Séria iPhone 15 bude dostupná od 22. septembra. Postupne vám každý nový model predstavíme v samostatných článkoch typu základné info. 

Cena Apple iPhone 15 začína na sume 949 eur, iPhone 15 Plus má najnižšiu cenovku 1099 eur. Za iPhone 15 Pro si Apple pýta minimálne 1199 eur, iPhone 15 Pro Max štartuje od 1449 eur. Ceny sú z nemeckého Apple Store. 

Zdroj: Apple Event


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu