Apple iPhone 14 v Česku zachránil život vodiča, ktorý mal autonehodu

"Majiteľ tohto iPhonu mal ťažkú autonehodu a nereaguje na výzvy telefónu." Tieto slová počuli na tiesňovej linke záchranári v Česku, keď iPhone 14 vodiča v bezvedomí detekoval nehodu a privolal pomoc.

Tohtoročný iPhone 14 (recenzia) nebol žiadnou revolúciou. Napriek tomu však dostal zopár noviniek, ktoré ho aspoň minimálne posúvajú vpred. Jednou z najzaujímavejších bola detekcia nehôd. Vďaka vylepšenému gyrokospu totiž dokáže zaznamenať náraz auta a následne privolať pomoc. 

V praxi sa o kvalite tejto funkcie presvedčili pred pár dňami českí záchranári. Po prijatí tiesňového hovoru sa im ozvalo automatické hlásenie o tom, že majiteľ iPhonu mal ťažkú autonehodu a nereaguje na výzvy telefónu. Následne im automat nahlásil súradnice, podľa ktorých mohli nájsť polohu vodiča a zachrániť mu život. Správu po piatich sekundách ešte raz zopakoval.

Samotná detekcia nehôd funguje tak, že iPhone rozozná náraz, po ktorom sa opýta majiteľa, či je v poriadku. Ak nereaguje do dvadsiatich sekúnd, smartfón automaticky vytočí tiesňovú linku a prehrá správu o nehode aj so súradnicami. 

Zdroj: Twitter Hasiči Praha


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu