Android 10 Go: vyššia bezpečnosť a menší objem aplikácií

Google uviedol novú verziu Androidu určeného pre smartfóny so slabou hardvérovou výbavou. Vylepšil šifrovanie dát, plynulosť systému a znížil veľkosť aplikácií.

Prvýkrát Google uviedol špeciálnu verziu svojho systému na vývojárskej konferencii v máji 2017. Platforma bola určená pre low-endy s maximálne 1 GB operačnou pamäťou a nízkou kapacitou úložiska.

Teraz prináša novú verziu pomenovanú Android 10 Go, ktorá má priniesť svižný systém, šetrič mobilných dát, upravené verzie základných aplikácií a vyššie zabezpečenie. Počet vopred nainštalovaných aplikácií Google znížil a navyše zmenšil ich pôvodnú veľkosť. Používatelia tak budú mať k dispozícii viac úložného priestoru. 

Aplikácia na správu súborov bude ponúkať návrhy na vyčistenie úložiska od nepotrebného softvéru. Galéria Go s automatickou organizáciou snímok je optimalizovaná aj pre editáciu fotografií. Služba Google Go pomáha začiatočníkom v používaní smartfónov s objavovaním obľúbených aplikácií, webových stránok, trendov a podobne. Prvýkrát je na smartfónoch s 1 GB alebo menšou kapacitou RAM k dispozícii aj hlasový asistent. 

Aj low-endy majú teraz rovnaké kľúčové funkcie zabezpečenia ako štandardný Android 10. Každý smartfón je dodávaný s ochranou Google Play Protect, ktorá udržuje aplikácie a údaje v bezpečí. Kontroluje všetky inštalácie bez ohľadu na to, odkiaľ ich sťahujete. Aj keď ste offline.

Nová verzia Android 10 Go sa začne distribuovať na vybrané zariadenia koncom tohto roka. Nokia už na Twitter účte cez svojho CEO ohlásila, že na model Nokia 1 Plus dorazí v prvom štvrťroku 2020, ďalšie modely Nokia 1 a Nokia 2.1 sa dočkajú až v Q2 2020. 

Zdroj: android.com/versions/go-edition

Diskusia k článku:

Začať diskusiu