Americké firmy by mohli obnoviť spoluprácu s Huawei už budúci mesiac

Podľa amerických zdrojov je vláda pripravená na obnovu licencie pre čínskeho výrobcu. Proces obnovy má vraj trvať od dvoch do štyroch týždňov. Po ňom by sa malo vrátiť všetko do starých koľají.

Huawei si zrejme môže vydýchnuť. Po ťažký časoch, ktoré mali spôsobiť sankcie americkej vlády, sa veci konečne pohli v pozitívnom zmysle. Obchodnú vojnu ukončil Summit G20, na ktorom sa stretol Donald Trump s čínskym prezidentom Xi Jinpingom. 

Lídri avizovali, že obe krajiny obnovia svoje obchodné rokovania a USA odložia sankcie voči Číne na neurčito. Nová dohoda bola oznámená bez toho, aby sme vedeli, kedy vstúpi oficiálne do platnosti. 

Teraz sa objavili informácie od výrobcov čipov, ktorí si želajú zostať v anonymite. Tvrdia, že americká vláda je už pripravená na schválenie licencií pre Huawei, ktoré obnovia predaj komponentov a celkový obchod s firmami USA. Schvaľovací proces má podľa nich trvať od dvoch do štyroch týždňov. V dolnej hranici by to znamenalo, že Huawei môže znova fungovať tak ako predtým už začiatkom budúceho mesiaca. 

V priebehu minulého týždňa svet obleteli správy, že vláda USA začne vydávať špeciálne licencie pre americké firmy, ktoré by chceli obchodovať s Huaweiom. Majú obsahovať kľúčovú požiadavku, aby boli všetky komponenty týkajúce sa obchodu dostupné aj na iných trhoch, a nepredstavovali hrozbu pre národnú bezpečnosť. Ďalšie detaily zatiaľ nie sú známe.

Zdroj: reuters.comreuters.com

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu