Aligator V650 Senior

Kompaktné véčko určené seniorom s hardvérovou klávesnicou, dvomi farebnými displejmi, VGA fotoaparátom, LED svietidlom, FM rádiom, SOS tlačidlom, Bluetooth, 3,5 mm jackom a 1000 mAh batériou

Základné parametre:

OS: vlastný

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 101 x 51 x 20 mm

hmotnosť: 95 gramov

vnútorný displej: 2,4'' (61 mm), TFT, 240 x 320 b.

vonkajší displej: 1,44'' (37 mm), TFT, 128 x 128 b.

fotoaparát: 1,3 Mpix

pamäť: ??? MB, 200 kontaktov, 100 SMS + microSD

globálny prenos dát: 2G

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB

ostatné: SOS tlačidlo, lokátor, LED svietidlo, kalkulačka, kalendár, budík, FM rádio, informačná dióda, audio jack

dual SIM: nie

batéria: 1000 mAh, vyberateľná

Neobsahuje/nepodporuje: 3G, LTE, USB-C, GPS, Wi-Fi, NFC, čítačku odtlačkov, IrDA (infraport), zvýšenú odolnosť voči vode, stereo repro, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 44 eur, v predaji

Zaujímavý odkaz: Alcatel 2053X (základné info)

Véčkové telefóny sú obľúbené najmä u starších používateľov, ktorí oceňujú jednoduché prijatie a ukončenie hovoru otvorením / zatvorením konštrukcie. Príjemným oživením v ponuke je kompaktný "okrúhliak" Aligator. 

Dobre vyzerá, váži necelých 100 gramov a dodáva sa s nabíjacím stojanom. Netreba sa tak starať o nabíjanie, stačí ho mať odložený v stojane. Staršiemu človeku tento spôsob môže viac vyhovovať než triafanie sa káblom do microUSB konektora. 

Aligator V650 Senior má dva farebné TFT displeje. Vonkajší s 1,4'' uhlopriečkou zobrazuje čas, dátum, stav signálu a silu batérie. Pri prchádzajúcom hovore vidíte číslo alebo meno volajúceho. Na vonkajšom kryte sú umiestnené dve LED kontrolky a svietidlo. 

Po otvorení telefón ponúkne 2,4'' displej s rozlíšením 240 x 320 bodov a hardvérovú klávesnicu s veľkým oddelenými tlačidlami. Dlhé podržanie tlačidiel hlasitosti v bočnej stene spustí baterku. 

V pamäti telefónu môžete mať uložených 200 kontaktov a 100 SMS správ. K ôsmim kontaktom viete priradiť fotografiu, ktorá sa vám zobrazí na displeji pri prichádzajúcom hovore. 

Vybrané kontakty uložíte ako rýchlu voľbu pod jednotlivé tlačidlá, k dispozícii sú aj samostatné tlačidlá M1 a M2. Nie je tak potrebné listovať v zozname kontaktov, ale jednoduchým podržaním klávesy sa spustí vytáčanie čísla. 

Momentky zosnímate 1,3 Mpix fotoaparátom. Fotografie sa dajú uložiť nielen do vnútornej pamäte telefónu, ale aj na microSD kartu, na ktorej môžete mať napríklad aj obľúbené skladby. 

V bočnej stene sa nachádza 3,5 mm jack, dlhú chvíľu si tak viete skrátiť počúvaním hudby alebo FM rádia, ktoré na spustenie nevyžaduje pripojené slúchadlá. 

Aligator V650 má tak ako ostatné modely tejto značky určené seniorom núdzové SOS tlačidlo. Jeho stlačením sa spustí hlasný alarm, odošlú SMS-ky na vami nastavené čísla (jedno až päť čísiel), a potom telefón uskutoční aj volania vybraným kontaktom. 

Funkcia SOS lokátor umožní po stlačení SOS tlačidla odoslať polohu telefónu cez SMS správu. Telefon umožňuje vašim blízkym vyžiadať si polohu zariadenia aj vzdialene - pomocou SMS. Na zisťovanie aktuálnej polohy využíva mobil GSM siete.

Vo výbave nechýba Bluetooth, kalkulačka ani kalendár. Pri vyzváňaní máte na výber z piatich melódií, pridať môžete aj vlastnú. Telefón pri prichádzajúcom hovore aj vibruje. Výrobca udáva, že vyberateľná 1000 mAh batéria ponúka 4 až 5 hodín hovoru alebo 8 dní v pohotovostnom režime. 

Na Slovensku sa Aligator V650 Senior predáva za približne 44 eur, na výber sú dve farby: čierno-strieborná a červeno-strieborná. 

Kolega Richard mal možnosť tento model Aligatora na chvíľku vyskúšať. Tu sú jeho prvé dojmy:

Aligator V650 je určený nielen pre seniorov. Je to štandardné véčko pre nenáročného používateľa. Oproti aktuálnym Nokiám má lepšiu cenovku aj ergonómiu. 

Škoda len, že sme neprišli na to, ako zobraziť hlavnú ponuku vo forme zoznamu tak, aby sme videli viac než jednu položku (Kontakty, Nastavenia...) naraz. FM rádio funguje aj bez slúchadiel, dokonca som v Trnave bez problémov naladil viacero rozhlasových staníc. 

Podržaním hlasitosti spustíte / vypnete svietidlo. Na zmeškanú udalosť upozorňuje silná zelená LED nad vonkajším displejom. Celkovo sú naše krátke dojmy z tohto telefónu viac než priaznivé.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu