Ako sa hrá port Red Dead Redemption a stojí vôbec za plnú cenu?

Prvý diel Red Dead Redemption sa dostáva na PS4, PS5 a Nintendo Switch v porte, ktorý spočiatku vzbudil veľké nadšenie. Potom však vyšlo najavo, že neponúka žiadne vylepšenia, ale stojí 50 eur. Oplatí sa ho kúpiť?

Keď Rockstar pridal na svoju stránku vynovené logo Red Dead Redemption, mnohí boli vo vytržení. Išlo totiž o jednu z najlepších hier roka 2010, ktorá pôvodne vyšla na konzoly PS3 a Xbox 360. Aj to je dôvod, prečo fanúšikovia už roky volajú po remaku alebo aspoň po kvalitnejšom remastri. 

Rockstar ich prosby vyslyšal až v roku 2023, ale rozhodne nie tak, ako by sme si všetci predstavovali. Namiesto kvalitného návratu totiž Red Dead Redemption dostáva iba port určený na konzoly PS4 a Nintendo Switch. Toto sklamanie navyše vydavateľ podčiarkol tým, že si za 13 ročnú hru pýta plnú cenovku na úrovni 49,99 eur. Dokáže si ju tento port obhájiť? 

Divoký západ v roku 1911, ktorý stále funguje skvele

Red Dead Redemption vás vezme do histórie divokého západu, kde sa chopíte úlohy jedného z posledných klasických pištoľníkov. Volá sa John Marston a určite ho poznáte v prípade, že ste hrali Red Dead Redemption 2. Jeho kroky vedú do najbližšieho mestečka, kde sa chystá chytiť členov svojho bývalého gangu. 

Príbehovo je hra samostatný celok a aj keď postava Johna vystupuje tiež v dvojke, pred hraním nie je nutné poznať jej príbeh. Rovnako, ako v prípade Red Dead Redemption 2, kde zas hráte za iného hlavného protagonistu a obe hry si užijete samostatne bez ohľadu na to, či ste hrali jednu alebo druhú, pričom nezáleží ani na poradí. 

Po stránke príbehu funguje Red Dead Redemption stále skvele a ponúka kvalitne spracované postavy, ktoré si určite obľúbite. Vyniká najmä hlavný protagonista a tiež fakt, že o jeho osobnosti do značnej miery rozhodujú vaše činy. Môžete byť zloduchom, ale aj ctihodným občanom, ktorého budú ľudia rešpektovať. Toto je niečo, čo tu stále funguje a je to naozaj výborné. 

Akčný western v otvorenom svete

Rovnako, ako príbeh, je stále zábavná aj samotná hrateľnosť. Síce neobsahuje žiadne úpravy, ale kto pozná tvorbu Rockstaru vie, že je nadčasová. Aj po 13 rokoch tak port Red Dead Redemption robí skvelý dojem. Stále je to hrateľnostne bohatý titul, ktorý ponúka desiatky hodín zábavy. 

Nie je to žiadna generická nuda, ale čakať môžete rozmanité misie, kde okrem hlavnej kampane dokážu prekvapiť aj vedľajšie questy. Zároveň je tu stále pekný dôraz na detaily. Teda presne to, čím sú hry od Rockstaru charakteristické až dodnes. Síce sú tu drobnosti, ktoré by si zaslúžili trochu vyladiť, ale nie je to nič, čo by vo výsledku kazilo celkový zážitok. 

Súčasťou balenia je navyše aj expanzia Undead Nightmare, ktorá pekne rozšíri herný čas. Má svoj vlastný štýl aj príbeh, v ktorom sa budete musieť vyrovnať so zombíkmi. Aj tí sú stále celkom trendy, čo dokazuje nielen úspech tohtoročného Dead Islandu 2 (recenzia). 

Port bez vylepšení za plnú cenu

Kým Red Dead Redemption stále exceluje po stránke príbehu aj hrateľnosti, ako port je skôr sklamaním. Na svedomí ho má štúdio Double Eleven, ktoré sa neunúvalo pristúpiť k žiadnym vylepšeniam. Nie sú tu žiadne vylepšené textúry ani prepracované nasvietenie či pridané efekty. 

Najviac však zamrzí snímkovanie, ktoré sa tiež nikam nepohlo a je na úrovni 30 fps. Port som vyskúšal na PS5 a snímkovacia frekvencia patrí k najväčším mínusom. Nehovoriac o tom, že tu nie je ani 4K rozlíšenie, keďže toto vydanie je určené pre PS4 a Switch. Za mňa je to obrovská škoda zvlášť v prípade, že si vydavateľ za prostý port pýta 50 eur. 

Napriek absencii vylepšení však treba jedným dychom dodať, že Red Dead Redemption dokáže aj po 13 rokoch v niektorých momentoch vizuálne zapôsobiť. Sú tu pekné scenérie, aj modely postáv, ktoré statočne bojujú so zubom času. Vizuál tak nie je niečo, čo by vyslovene bodalo zrak, ale ignorovanie vylepšení skrátka zamrzí. 

Kým niektoré veci sú pekné, inde sa pozastavíte nad chabou kvalitou textúr, ktoré už dnes naozaj patria do múzea. Na druhej strane najlepšie z technickej stránky zostarlo audio. Zvuk je stále na špičkovej úrovni, a to nehovorím len o soundtracku, ale aj o dabingu. Ten môžu portu Red Dead Redemption závidieť aj niektoré dnešné hry (pomyselne žmurkám na nedávno vydaný Atlas Fallen). 

Výborná hra a odfláknutý port

Red Dead Redemption je aj po 13 rokoch stále skvelá westernová jazda. Rozhodne nezostarol kvalitný príbeh ani nadčasová formulka Rockstaru, ktorá mixuje skvelú zábavu v otvorenom svete. Desiatky hodín zábavy dokonale spríjemňujú rozmanité misie, kde neraz prekvapí aj vedľajší obsah. 

K tomu sa pridáva expanzia Undead Nightmare so stále modernými zombíkmi. Veľkou chybou na kráse je však samotný port, ktorý za plnú cenovku neponúka prakticky žiadne vylepšenia. Aj preto je ťažké výsledok odporúčať ako okamžitú kúpu. Na druhej strane je tento port jedinou šancou, ako si prvý diel Red Dead Redemption zahrať na Switchi, PS4 aj PS5. 

V prípade, že ste ho nehrali, určite by ste nemali váhať. Ak však dokážete svoje nadšenie ešte nejaký čas udržať na uzde, počkajte radšej na výpredajovú cenu, ktorá tomu rozhodne pridá na hodnote. Plná čiastka je za 13-ročný titul bez vylepšení fakt veľa. A o to viac v prípade, že ste prvý diel už hrali. Nič viac než vtedy vám totiž dnes neponúkne.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu