AKG Y500 Wireless - baviť vás budú až 33 hodín

Slúchadlá s prekvapivo dobrým zvukom, dlhou výdržou a funkciou Ambient Aware. Ich konštrukcia nesadne každému, chýbať vám môže aj aktívne potláčanie ruchov.

Skupina Harman, pod ktorú patria značky ako JBL či AKG, dnes patrí pod Samsung, ktorý náš čitateľ pozná najmä vďaka smartfónom a bielej technike. Plný názov týchto slúchadiel by mal zrejme znieť AKG by Harman Y500 Wireless a hoci ich nájdete v e-shope na webe Samsung.sk, logo kórejskej značky na nich nikde nie je. 

Záujemcu o ne ale materská štruktúra firiem za týmto výrobkom zaujímať nemusí. Dostane 220-gramové slúchadlá dostupné v čiernej, modrej, ružovej alebo zelenej farbe. 

Potešia najmä mäkkým mostom a sklápateľnými meničmi, takže ich môžete zbaliť do veľmi kompaktných rozmerov. Na tvrdé škrupinové puzdro však zabudnite, v balení nájdete len plátené vrecko. V ruksaku aspoň zaberú menej miesta.

Sám neviem, či by som vrecko používal alebo slúchadlá do tašky hádzal len tak. Obavy zo vzájomného obitia a poškriabania kovových krytov oboch meničov o seba, by som mal v oboch prípadoch.

Počítajte s malými rozmermi vankúšov. Toto ani náhodou nie sú over-ear slúchadlá (cez uši), ktoré už len svojou konštrukciou zablokujú väčšinu hlukov z okolia. Väčšie uši neprekryjú vôbec. 

Prepúšťanie zvuku môže byť v určitých situáciách žiaduce, napríklad v práci, kde na vás musia rozprávať kolegovia, pre bezpečnejší pohyb na ulici medzi autami a, žiadalo by sa mi povedať tiež, pri behu. Na šport ale Y500 určite určené nebudú. 

Vďaka tomu, aké sú malé, ich prakticky máte na hlave len položené. Nebudú vás teda tlačiť ani po pár hodinách, no pri prudšom pohybe okamžite odletia a s pocitom, že vlastne úplne nedržia, treba chvíľku bojovať. Sám by som si prial, aby boli väčšie. Niekomu to ale naopak môže vyhovovať, takže pred kúpou ich v obchode určite vyskúšajte. 

Pri takomto prepúšťaní hlukov by integrovanie noise-cancellingu nemalo význam. Práve naopak, úloha ich najviac propagovanej funkcie Ambient Aware je presne opačná. Po stlačení tlačidla na pravom slúchadle začnú mikrofóny okolité zvuky zachytávať a zámerne ich púšťať aj priamo medzi vašu hudbu. Konverzácia s osobami vedľa vás alebo orientácia na ulici, by mala byť ešte jednoduchšia. 

V praxi to určite funguje, no mám tri výhrady. Notifikačný zvuk po aktivácii Ambient Aware je príliš hlasný, ťažko sa orientujete, či je funkcia práve zapnutá alebo vypnutá a niekedy by sa hodilo aj automatické zníženie hlasitosti hudby. Presne tak, ako to vedia napríklad špičkové Sony WH-1000x po priložení dlane na dotykovú plochu. 

Naopak, úplne mi vyhovoval posuvný vypínač a posuvné ovládanie hlasitosti. Krátke šťuknutie jedným alebo druhým smerom je rýchlejšie než podržanie a čakanie na vypínací tón pri konkurencii. Dotlačenie do krajnej polohy zas rýchlo aktivuje párovací režim, čo zvládnete aj bez zloženia slúchadiel z hlavy. 

Páčku pre + a - v ľavom slúchadle môžete po podržaní využiť aj na preskakovanie skladieb. Play / Pauza je na obyčajnom tlačidle, jej podržanie spustí hlasového asistenta v mobile.  

Škoda nabíjania slúchadiel cez microUSB kábel. Produkt uvedený v polovici roka 2019 by mal mať USB-C. Rovnako nerozumiem použitiu audiokábla s rozdielnym priemerom konektorov - 3,5 mm jack pôjde do telefónu alebo počítača a 2,5 mm do ľavej časti slúchadiel. 

Aj keď vlastne, ide o Bluetooth slúchadlá, takže je dosť možné, že audio kábel nikdy nepoužijete. Možno len v prípade, že sa vám vybijú. Sám Samsung o ňom hovorí ako o "náhradnom audio kábli" v balení. 

Ich zvuk je snáď najväčším prekvapením, tentokrát len v dobrom. Výrazný, ale čistý v celom spektre. AKG Y500 si užijú skôr ľudia, ktorí si radi pospevujú texty svojich obľúbených skladieb, vokály totiž nad všetkým výrazne dominujú. Avšak spôsobom, ktorý vám určite bude vyhovovať a uľahčí rozpoznanie každého slova. 

Zrejme až priame porovnanie s inými slúchadlami ukáže, že basy zostali mierne v pozadí. Stále tu budú, no trochu sa spolu zlejú.

Za zmienku stojí aj funkcia automatického zapauzovania skladby, keď si ich zložíte z hlavy a samozrejme tiež automatického pokračovania. Nedá sa nikde vypnúť, no pravdepodobne to ani nie je treba. Ideálne pre počúvanie podcastov. 

Y500 Wireless zvládajú aj Bluetooth pripojenie k dvom zariadeniam naraz. Ja som tak prepínal medzi spojením s notebookom a smartfónom. Stačilo na jednom z nich stlačiť pauzu a na druhom Play.

Samsung udáva výdrž až 33 hodín, samozrejme v závislosti od nastavenej hlasitosti a intenzity používania funkcie Ambient Aware. 

Výhody:

  • kompaktné rozmery

  • nízka hmotnosť

  • výborný zvuk

  • výdrž až 33 hodín

  • dostupné v 4 farbách

  • párovanie s dvoma zariadeniami naraz

Nevýhody:

  • len plátené vrecko na prenášanie

  • príliš hlasná notifikácia zapnutia Ambient Aware

  • Ambient Aware nestlmí hudbu

  • príliš malá veľkosť náušníkov, môžu padať z hlavy

Orientačná cena: 149 eur

Záver 

Slúchadlá AKG Y500 Wireless potešia výborným zvukom, malými rozmermi v zloženom stave, dlhou výdržou a v kancelárskom prostredí aj spárovaním s dvoma zariadeniami súčasne. 

Pozor však na ich rozmery. Náušníky sú poriadne malé a uši úplne neprekryjú. Buď vám ich konštrukcia sadne, alebo ju budete preklínať a siahnete radšej po niektorom over-ear modeli. 

Určite nie sú určené na nosenie v pohybe a už vôbec nie pri športe. Ambient Aware zvláda zvuky okolia prepúšťať dnu ešte výraznejšie, ale Noise Canceling u nich nehľadajte. 

Diskusia k článku:

Martin21.08.2019 - 21:21 Trvalý odkaz

Vzhľadom k tomu , že ich je plný bazár ,tak som si ich nerozbalene kúpil za 50€. Používam ich asi mesiac. Ich problém je paradoxne ťa výdrž.(veľká batéria) Sú ťažké a padajú z hlavy ako jablká na jeseň. Ozaj toto sa nedá nijako ospravedlniť. Ich konštrukcia a hmotnosť = idú k zemi a to pri bežnom používaní na doma. Tak toto je výstraha pre všetkých aktívnejších. Ak ich porovnám z JBL 460 BT,tak tie sedia ako prilepené.

Filip22.08.2019 - 18:04 Trvalý odkaz

Ja osobne používam Marshall Major II Bluetooth a neviem si ich vynachváliť. Dlhá výdrž, skvelý zvuk a dobre držia na hlave napriek rozmerom podobným ako tieto od AKG. Ambient Aware síce nemajú, ale vynahrádzajú to naozaj jednoduchým ovládaním, čo je pre mňa úplne postačujúce. Ani ich cena dnes nie je nič hrozné, ja som ich kúpil minulý rok za cca 70€ a medzitým už vyšiel aj ich nástupca.

Celá diskusia 2 príspevky