AITO M5: inteligentný automobil od Huawei s HarmonyOS Smart Cockpit

Novinka je nabitá mobilnými technológiami a umelou inteligenciou. Huawei sa podieľal na vývoji a ukázal, ako si predstavuje budúcnosť ekosystému inteligentných automobilov.

Model M5 je prvé inteligentné SUV od AITO, zamerané na prepojenie s mobilnými technológiami. Jeho srdcom je operačný systém Huawei HarmonyOS Smart Cocpit a dve obrazovky: 10,4'' informačná a 15,6''centrálna, ktorá slúži na ovládanie. Príjemným bonusom v dizajne je panoramatická strecha s rozlohou 2 m². 

AITO M5 využíva nový a vylepšený elektrický systém Huawei DriveONE pre dlhšiu výdrž batérie, inteligentnejší zážitok a vyšší výkon. Nový model nie je elektromobil, ale hybrid. Na základe laboratórnych údajov dokáže prejsť až 1 242 km v cykle CLTC, keď je plne nabitý a natankovaný. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne iba za 4,4 sekundy. 

Systém HarmonyOS Smart Cockpit obsahuje novú lištu skratiek Smart Dock na zobrazovanie kariet pre obľúbené služby, ako je navigácia, hudba a stav vozidla, ku ktorým možno rýchlo pristupovať jediným dotykom. Veľkosť a poradie kariet sú nastaviteľné, čo umožňuje prispôsobiť si svoje vlastné pracovné plochy.

Samozrejmosťou je integrácia hlasového ovládania, kvalitný zvuk cez audio systém Huawei Sound, konektivita USB-A, USB-C či rýchle 66 W káblové a 40 W bezdrôtové nabíjanie. 

HarmonyOS Smart Cockpit premení obyčajné auto na smart vozidlo, ktoré dokáže komunikovať s inteligentnými zariadeniami, ako sú mobilné telefóny, inteligentné domáce spotrebiče a inteligentné hodinky. Používatelia môžu napríklad priamo z auta zapnúť klimatizáciu a svetlá v dome, keď sa vracajú z práce. 

AITO M5 má v domácej Číne nastavenú cenovku 280 000 CNY, čo je približne 39 000 eur. Na výber je v štyroch farbách. O dostupnosti v Európe sa nehovorí. 

Zdroj: consumer.huawei.com, aito.auto.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu