Samsung v Q1 2015: medziročný pokles príjmov i zisku

Silná konkurencia robí vrásky na čele nejednému výrobcovi telefónov. Časy rekordných tržieb a ziskov sú zrejme aj pre Samsung už minulosťou. Stále však patrí medzi najväčších producentov mobilných zariadení.

Samsung oznámil hospodárske výsledky za prvý tohtoročný kvartál. Príjmy medziročne poklesli o 12,2 % na 47,12 biliónov KRW (39,19 miliárd EUR), zatiaľ čo prevádzkový zisk sa znížil o takmer 30 % na 5,98 bilióna kórejských wonov (4,97 mld. EUR). Čistý zisk klesol nielen medziročne, ale aj medzikvartálne a zastavil sa na 4,63 bil. KRW (3,85 mld. EUR). Tieto čísla určite predstavenstvo spoločnosti nepotešili.

V druhom štvrťroku očakáva Samsung vyššie zisky, a to aj napriek rastu marketingových výdavkov. Veľa si sľubuje od nových high-endov Galaxy S6 a Galaxy S6 edge, ktorých predaj odštartoval v apríli.

Divízia mobilnej komunikácie vykázala tržby 25,89 bil. KRW (21,53 miliárd EUR)a prevádzkový zisk vo výške 2,74 bil. KRW (2,28 mld. EUR), čo je výrazne menej než v rovnakom období minulého roka. Medzikvartálne však tržby mierne vzrástli. Aj tu však budú príjmy v práve prebiehajúcom štrvťroku brzdiť výdaje za reklamu na nové modely. Nádeje vkladá Samsung do rozvíjajúcich sa trhov, kde chce zabojovať s low-endmi, no konkurencia je v tomto segmente naozaj silná.

(EUR = 1 202,48 KRW; kurz NBS zo dňa 4. 5. 2015)

Zdroj: samsung.com

Diskusia k článku:

Michal 04.05.2015 - 22:42

Mozu si za to sami, neprinasaju nic prevratne ale za to si chcu nechat za to pekne zaplatit. Momentalne by som z bezne dostupnych fonov volil niektore lenovo.

Michal04.05.2015 - 23:29 Trvalý odkaz

No minuly rok sa tiez prepadavali a ich odpovedou boli pristroje ako Alpha,a5,a3,a7 ci lacnejsia trieda G,ktorou mali prerazit na indickom trhu. Vsetky tieto pristroje sprevadzala fakt prestrelena cenovka. Evidentne pol roka presadzovania tohto napadu ovocie neprinieslo a poklesy su stale markantne,a fakt vysoke. Takze neviem ci pokracovanie v tejto ideologii predrazenych pristrojov,ktore vlastne nic prevratne nepriniesli(ba priam naopak) len vymenili plasty za kov a sklo prinesie vytuzeny narast ziskov. Akoze drzat sa toho,ze zvysime ceny a bude viac ziskov je uplne zvratene. Trh si pyta prave opacne riesenia,kedze konkurencie je coraz viac a za nizsie ceny. Bojovat s juhovychodnym azijskym trhom touto taktikou je samovrazda. Je to najvacsi trh s vyse 3miliardami ludi,tam sa ukryva najvacsi predajny potencial ale s tymito cenami nemaju sancu konkurovat lacnej cine. Kto z nich tam ma tolke peniaze? Vsak taka india je z pohladu obyvatelstva najchudobnejsia krajina na svete. 1miliarda chudakov zijucich v slumoch..ale aj oni chcu mobil,urcite nie vsak za 800e,vsak to je rocny prijem celej 10clennej rodiny

Michal04.05.2015 - 23:49 Trvalý odkaz

Jediny kto si moze dovolit tuto zvratenu politiku je apple.

ondrakomous05.05.2015 - 00:42 Trvalý odkaz

samsungu se rekordne dari, v tomto kvartalu nejsou zapocitany s6 a s6 edge, ktery jsou mimoradne povedeny, dokonce si myslim, ze to sou jejich nejlepsi mobily, tyto dva modely jsou aktualne jedinou konkurenci pro apple a verim, ze samsung s modelem s6 pokori vsechny svoje rekordy.

jarpo05.05.2015 - 01:12 Trvalý odkaz

Ondro, snivaj dalej :D
Samsungacik ma uz svoj vrchol davno za sebou ...

Celá diskusia 8 príspevkov