Nokia 3720 classic

RECENZIA mid-endu Odolný mobil s 2 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, 2,5 mm jackom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 115 x 47 x 15 mm,

hmotnosť: 94 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 33 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 21 MB + microSDHC (do 8 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, zrejme aj FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: blogovanie, LED svietidlo, Nokia Mapy,

batéria: BL-5CT, 1 050 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 360 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka AC-8, batéria BL-5CT, stereo slúchadlá WH-101, 1 GB microSD, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Na trhu sa nedávno objavil nový model od Nokie so zvýšenou odolnosťou, ktorý ma konkurovať lacným Samsungom radu B. Tie si vďaka svojej odolnosti a funkčnosti našli už veľké množstvo fanúšikov. Sám som bol teda zvedavý, ako si s modelom 3720 classic poradila Nokia.

je novým odolným telefónom certifikovaným podľa IP54. Mal by teda odolať vode, prachu či nárazu, samozrejme pod istými podmienkami. Ako je to v skutočnosti s odolnosťou tohoto mobilu, sme písali v staršej novinke (Nokia 3720 classic - je, či nie je odolná?). Záťažový test však nebol náplňou mojej práce, takže osobné skúsenosti s výdržou novej Nokie nemám. Na test odolnosti Nokie 3720 classic sa však môžete tešiť v jednom z pripravovaných Mobilných týždenníkov. A dokonca aj na porovnanie so Samsungom B2100 a B2700.

Kryt telefónu je tvorený plastami rôznych vlastností. Značnú časť (jednoducho povedané: celú zadnú časť) tvoria pogumované plasty, ktoré pomáhajú telefónu prežiť rôzne pády. Zadnú časť od prednej navyše delí gumový lem. Predná strana je tvorená lesklými čiernymi plastami, na ktorých sa rýchlo a ľahko uložia všetky nečistoty. Sklíčko, ktoré by malo chrániť displej, nie je tvrdené, ľahko ho aj prstom zatlačíte až na samotnú obrazovku. Klávesnica nie je jednoliata, ale každé tlačidlo vystupuje samostatne mierne nad povrch. Medzi klávesmi sa takisto ľahko zachytávajú rôzne nečistoty. Nokiu 3720 classic chválim za umiestnenie všetkých potrebných konektorov pod jeden

, ktorý najdete na spodnej strane. Čím viac krytých konektorov, tým menšie riziko presiaknutia vody či prachu. obsahuje dvojicu tlačidiel na regulovanie hlasitosti, ktoré nie sú príliš pohodlné. Tlačidlá sú totiž príliš tuhé a ťažko sa stláčajú. Zadná strana ukrýva objektív dvojmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. používa podobný zámok, ako môžeme nájsť v Samsungu B2100. Na jeho otvorenie je potrebné použiť tenší silnejší predmet, najlepšie päť-centovku. Celkovo je konštrukcia Nokie 3720 classic pevná, kryty držia pevne a mobil pri silnejšom uchopení nevŕzga. Podľa môjho názoru by telefón mal vydržať horšie zaobchádzanie bez menších problémov. Obávam sa iba výdrže displeja pri pádoch. S prežitím telefónu po ponorení do vody tiež nerátajte, ošplechnutie vydrží.

Ako som už vyššie spomínal,

netvorí jeden celok. Každé tlačidlo, vrátane štvorsmerného ovládacieho tlačidla, vystupuje mierne nad povrch telefónu. Jednotlivé klávesy sú tvorené z pogumovaného plastu a sú nabielo podsvietené. Ich tuhosť a hlučnosť mi, narozdiel od Samsungu B2100, maximálne vyhovovali. Fungujú aj známe klávesové skratky. Štvorsmerovému ovládaciemu tlačidlu môžete priradiť vlastné funkcie, pričom spodný rad využíva prístup k tradičným funkciám. Mriežka spúšťa tichý režim, 0-ka má priradený rýchly prístup na web a hviezdičkou spustíte . Nastavenia klávesnice umožňujú (de)aktivovať tón a meniť jeho hlasitosť.

Jemný QVGA

sa rozprestiera na 2,2-palcovej uhlopriečke. Jeho vlastnosti sú staré známe. Viditeľnosť displeja na slnku je pomerne dobrá, existujú aj modely, ktoré sú na tom oveľa horšie. Užívateľské prostredie Series 40 svojimi možnosťami nijako neprekvapuje, no ani nesklame. Domáca obrazovka je tvorená aktívnym pohotovostným režimom. Ten je prepojený s aplikáciami ako kalendár, prehrávač medií či rádio. Lištu skratiek si môžete ľubovoľne naprogramovať. Vzhľad menu je štandardne tvorený maticou ikon v rozložení 3 x 3. Nastavenia umožňujú vybrať si z viacerých druhov zobrazenia (zoznam, ikony, ikony s menovkami, záložky). Poradie položiek menu si môžete meniť. Nastavenia displeja sa týkajú skôr personalizácie domácej obrazovky, okrem iného umožňujú meniť tapetu, šetrič displeja, veľkosť písma, aktivovať šetrič energie či zobrazovanie ikon skratiek smerového tlačidla.

aj pri zvolenej najvyššej kvalite svojimi výsledkami skôr sklame. Fotografie sú aj pri dobrých svetelných podmienkach zašumené a vhodné akurát na prezeranie v mobile. Jedinou pozitívnou zmenou oproti štandardu je prítomný LED blesk, ktorý v tmavých priestoroch čo-to pomôže. Fotografovanie prebieha na výšku s možnosťou aktivovania režimu na šírku. Nastavenia umožnia vybrať si jeden z piatich efektov, aktivovať samospúšť, meniť vyváženie bielej či kvalitu a veľkosť snímky. Zvuk kamery a fotoaparátu sa dá vypnúť. Video používa rozlíšenie 176 x 144 bodov a jeho kvalita je podpriemerná. Blesk počas nahrávania nemôžete použiť. Ostatné nastavenia umožňujú identickú personalizáciu ako pri fotoaparáte. Prezeranie obrázkov a videí funguje v galérií štandardne na celú obrazovku, no v režime na výšku. Pre režim sledovania fotografií a videí na šírku displeja je nutné stlačiť hviezdičku. Vaše obrázky a fotografie môžete aj približovať.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 112 kB, 3GPP; obraz: 176 x 144 b., 8 fps, 89 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 0,8 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

v Nokii 3720 classic patrí k tým lepším. Jeho možnosti budú viacerým známe. Triedenie hudby a playlistov patrí už medzi štandard každého prehrávača. Nastavenia umožňujú aktivovať náhodný výber, opakovanie, rozšírené stereo, prispôsobiť si ekvalizér či meniť grafickú tému prehrávača. Prehrávanie hudby funguje aj na pozadí a je prepojené s aktívnym pohotovostným režimom. Spomalenie reakcií som nepostrehol. Hlasitosť reproduktora je výborná, telefón by ste nemali prepočuť ani v hlasnejšom prostredí. Reproduktor je žiaľ, umiestnený v zadnej stene, a tak pri položení napríklad na posteľ zvuky výrazne stlmíte. Kvalita prídavných slúchadiel je priemerná, no väčšine užívateľov to postačí. Komu nie, ten si zoženie redukciu z 2,5 mm na 3,5 mm jack a riešenie je na svete. Jednoduché dokáže reprodukovať hudbu pomerne nahlas. Pri počúvaní zobrazuje aj názov naladenej stanice. Grafickú tému môžete, rovnako ako v hudobnom prehrávači, ľubovoľne meniť.

V pamäti telefónu sú pripravené aj Nokia Mapy, ktoré môžete v prípade zakúpeného externého GPS modulu a máp využiť na jednoduché navigovanie. Minimalizácia aplikácie nie je možná.

Základná pamäť telefónu je 21 MB, ktorá pri prvom spustení hlási takmer 15 MB. To je dostatok miesta na ukladanie vašich SMS správ, e-mailov a záznamov v kalendári. Interná pamäť je rozšíriteľná pamäťovou kartou microSD až do výšky 8 GB. V základnom balení sa nachádza karta s kapacitou 1 GB. Tá sa vkladá, kvôli vyššej odolnosti, pod batériu. Pre výmenu kariet je teda nutné

zadný kryt a vybrať batériu.

Telefonovanie s Nokiou 3720 classic ma skutočne prekvapilo. Štandardne si pred prvým hlasovým hovorom v novom telefóne nastavím hlastitosť slúchadla na najvyšší stupeň. No pri tomto modeli, som mal pocit, akoby som telefonoval s hlasitým odposluchom. Prirovnal by som to asi k polovičnej hlasitosti zadného reproduktoru pri aktivovanom odposluchu. Telefonovanie mi preto nerobilo problémy ani v hlučnom prostredí.

ponúka štandardné možnosti. Uložiť si môžete cez tisíc viacpoložkových kontaktov. Páči sa mi, že pokiaľ pridáte kontaktu dátum narodenia, jeho narodeniny sa automaticky uložia do pamäte kalendáru. Prítomných je celkovo až sedem profilov, pričom každý si môžete plne prispôsobiť. Výhodou je aj možnosť ich časovania.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Položka správ združuje pod sebou textové, multimediálne správy, e-maily a messenger. Editor textových a obrazových

je už tradične spoločný. Rovnako aj schránka prijatých správ je spoločná. Pri písaní vidíte 7 riadkov textu, pri zvolenom normálnom písme vidíte pri čítaní až 10 riadkov. Editovanie správ umožňuje vybrať si zo štandardnej správy, bleskovej alebo zvukovej. Blesková sa zobrazí len na displeji telefónu a neuloží sa do pamäte, zvuková odošle nahrávku z diktafónu formou MMS. V nastaveniach nájdete možnosť aktivovania ukladania odoslaných správ, doručeniek či definovania obľúbeného príjemcu. V prípade multimediálnych správ a e-mailov môžete definovať automatické zmenšovanie vkladaných snímiek (od 160 x 120 až do 1 600 x 1 200).

Zabudovaný

po prvom spustení automaticky schránku so serverom synchronizuje. Pri prvom spojení stiahne len posledných 30 správ, pri ďalšom spojení ďalších 30 správ, atď. Typická Nokia - pri pravidelnej kontrole mailov nakoniec stiahne celú vašu schránku, kľudne aj rok staré správy. Tie ponúkajú možnosť sťahovania nadpisov, textových verzií alebo celých e-mailov. Počet synchronizovaných správ si vyberiete sami. Interval automatického výberu správ začína na piatich minútach. Za všetky tieto možnosti chválim klienta Nokie 3720 classic. Vďaka nim sa dá telefón bez problémov využívať na plnohodnotné mailovanie. Navyše, problém nemá ani s prezeraním...teda, až na dokumenty. Rýchlosť je dobrá, a ani pri stiahnutých viacerých správach som nepostrehol spomalenie.

O prenos dát, či už e-mailových správ alebo na webe, sa postará známa technologia EDGE. Tá je síce limitovaná svojou rýchlosťou, no na bežné surfovanie v mobile bohate postačí. Prehliadač si poradí s wapovými aj webovými stránkami. Jeho večnou chybou je nemožnosť práce s viacerými oknami naraz. Komu by však nebol pochuti zabudovaný prehliadač, medzi aplikáciami je pripravená aj populárna Opera Mini, ktorú odporúčam hneď aktualizovať na verziu 5.0 beta. Na lokálne spojenie môžete využiť Bluetooth či microUSB konektor.

Balík organizačných funkcií tvorí prepracovaný

, ktorý, ako som vyššie spomínal, je prepojený aj s údajmi uloženými v telefónnom zozname. V štandardnom mesačnom náhľade zobrazuje v spodnej lište aj aktuálne záznamy. Kalendár je prepojený aj s aktívnou domácou obrazovkou. Kapacita záznamov je limitovaná len voľnou pamäťou. Budíku môžete nastaviť okrem vlastného času aj tón (môže byť aj rádio), opakovanie či odklad budenia. Zvyšok organizačných funkcií dopĺňajú poznámky, časovač, stopky a kalkulačka, ktorá podporuje aj vedecký či úverový režim.

Aplikácie v Jave stále nepodporujú minimalizáciu. Medzi hrami nájdete klasiky ako Block'd, Bounce Tales, Brain Champ. a Sudoku. Zbierku aplikácií tvoria: Hľadanie, Messenger, My Nokia, Opera Mini, Prevody, Share on Ovi a Svetové hodiny.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria mi pri aktívnom používaní vydržala takmer tri dni, čo považujem za dobrý výsledok.

Výhody:

- zvýšená odolnosť,

- časované profily,

- výborný e-mailový klient,

- klávesnica,

- svietidlo podržaním hviezdičky.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- mizerný záznam videí,

- absencia 3G,

- slabé ochranné sklíčko displeja,

- 2,5 mm audio konektor.

Orientačná cena:147 € (4 428,50 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Konečne sa na trhu objavil odolný mobil, ktorý ponúka aj pomerne slušnú funkčnú výbavu. Medzi hlavné výhody, ktoré 3720-tka ponúka oproti svojim konkurentom, patria najmä vymoženosti aktívneho pohotovostného režimu, fotoaparát s LED bleskom použiteľným aj ako svietidlo, výbornú klávesnicu a časované profily. Taktiež ma prekvapil aj e-mailový klient. Konkurenčný Samsung ponúka za podobnú cenu model B2700, ktorý narozdiel od Nokie podporuje siete tretej generácie, no disponuje podstatne horším displejom. Na trhu medzi odolnými mobilmi nájdete aj lacnejší Samsung B2100 (s najvyššou odolnosťou na trhu - IP57) či drahý a skutočne odolný Sonim XP3.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia 3720 classic bola pre mňa miernym sklamaním. Funkcie Nokie 6300 v mierne odolnejšom obale sú na prevratný model trochu nedostatočné. Na druhej strane, skutočne odolný mobil je akurát Samsung B2100. Ani Samsung B2700, ani Nokiu 3720 classic nikto neodporúča ponárať pod vodu či hádzať z 20-metrovej výšky. Na také zaobchádzanie nie je určená žiadna elektronika...aj keď spomínaná B2100-ka by to asi vydržala. Nokia 3720 by mala prežiť festivalovú noc pred stanom, používanie pri rekonštrukcii domu, zopár pádov z kabelky na zem... Popri tom ponúkne dobrý displej, slušnú klávesnicu, vysokú hlasitosť hovoru a všetky bežné organizačné aj zábavné funkcie. Čo viac si za necelých 150 eur priať?

Produktová stránka: Nokia 3720 classic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.10.2009 - 19:50

stevo e250: no celkom pekne, odolna verzia 6303cl., take nieco som uz od nokie ani necakal

anonymous09.07.2009 - 16:15 Trvalý odkaz

MatoJ: Skor by som povedal, ze odolna verzia 6300.

anonymous09.07.2009 - 16:16 Trvalý odkaz

hellwet159: no pekne nokia sa prekonava pekny mobiil aj skoda nato ze je odolny :D a este neni iste co to vidrzy?

anonymous09.07.2009 - 16:17 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: tak toto je skor stara Nokia 6300. 2,5 mm jack, 2 Mpix...ja vidim len prekrytovanu 6300, nic viac.

Celá diskusia 20 príspevkov