Nokia N70

Recenzia smartfónu Krátke skúsenosti a porovnanie s Nokiou 6681.

Keďže som bol niekoľko mesiacov majiteľom Nokie 6681, budem sa snažiť v tomto článku porovnať N70 práve s ňou. Líši sa len v niekoľkých funkciách, ale práve tie môžu byť pre niektorých užívateľov zásadné.

Skúsenosti s Nokiou 6681 >>>

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian verzia 8.1,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + 3G,

rozmery: 109 x 53 x 22 mm (6681: 108 x 55 x 21 mm),

hmotnosť: 126 gramov (6681: 130 gramov),

displej: aktívny, 176 x 208 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.) + VGA, blesk, záznam CIF videí,

pamäť: 29 MB + 64 MB RS MMC,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, instant messenger,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, WCDMA (do 128/384kbps), Bluetooth 2.0, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, AAC/MP3 prehrávač, 3D hry,

batéria: BL-5C, Li-Ion, 970 mAh,

výdrž: do 3,5 h hovoru/260 h pohotovosti.

SAR: 0,95 W/kg

Čo mu chýba:

IrDA,

V balení:

Nokia N70,

battery BL-5C,

64 MB DV RS MultiMediaCard (MMC) MU-1,

adaptér na klasickú MMC,

stereo Headset HS-3 ,

travel Charger AC-4,

adaptér na nabíjačku,

connectivity Cable (USB) CA-53,

CD-ROM (PC Suite a Adobe package),

štandardné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Otváranie zadného krytu je o čosi ťažšie než na Nokii 6681, aj uchopenie SIM karty sa zmenilo. V prípade Nokie N70 nedochádza ku poškodeniu SIM-ky jej výmenou, keďže táto je len pritlačená ochranným plieškom.

Dizajn Nokie N70 je lákavý, eleganciu jej nemôžem uprieť. Páčila sa aj ľuďom v mojom okolí. Nokia 6630 bola v tomto smere hodnotená najhoršie, dvojica 6681/6680 si dizajnom získala podstatne väčšie množstvo majiteľov a v prípade Nokie N70 toto percento ešte narastá. Je to však rozmerovo takmer zhodný prístroj, konštrukčných zmien je minimum. Osobne si myslím, že tento model mal byť minimálne v niektorom z rovín menší než jeho predchodca. Použité materiály na mňa nepôsobia najlepšie, ale reakcie ľudí na stretnutí Fony.sk boli naopak veľmi dobré. Na koho Nokia 6681 zapôsobila hračkársky, ten bol v prípade N70 veľmi spokojný.

Zadný posuvný kryt sa vysúva o čosi ťažšie, zdá sa, že už nezanecháva po sebe stopy na kryte objektívu (ako v prípade 6681). Jeho odsunutím sa odblokuje klávesnica, spustí fotoaparát, zasunutím sa fotoaparát ukončí a klávesnica sa opäť zablokuje...presne ako v prípade Nokie 6681.

Klávesnica bola pre mňa najväčším sklamaním. Na Nokii som najviac kritizoval malé alfanumerické tlačidlá, ostatné ovládacie prvky boli primerane až luxusne veľké. Nokia N70 je však dôkazom, že dizajn niekedy víťazí nad praktickou stránkou. Stredové tlačidlo je vyvýšené, ovláda sa celkom dobre, ale ostatok nie je najlepšie vyriešený. Keď si na fotkách všimnete množstvo zbytočného miesta nad displejom aj okolo klávesnice, začnete premýšľať, prečo ho nevideli aj ľudia z Nokie. Zmenili sa aj tlačidlá po stranách klávesnice. Zelené a červené tlačidlo nájdete už v horizontálnej polohe, avšak kvôli modrému podsvieteniu, teda rovnakému so všetkými tlačidlami, si ich budete spočiatku zaručene mýliť s polyfunkčnými tlačidlami. Jeden telefonát mi dokonca ušiel, keď som sa nevedel rozhodnúť, ktoré tlačidlo mám stlačiť. Bolo to v tmavom prostredí a okrem modrého svetla nebolo vidno žiadne rozdiely medzi tlačidlami.

Tlačidlo pre vstup do menu a kontrolu spustených funkcií (podržaním) ostalo na ľavej strane prístroja, ale je posunuté nahor a pod ním zostalo ešte miesto pre ceruzku, ktorá bola predtým napravo. Pravá strana klávesnice je doplnená o novinku - mediálne tlačidlo, ktorému však môžete priradiť ľubovoľnú funkciu. Tlačidlo "c" svoju polohu zmenilo, je úplne dole na prave strane. Zvyknutý na Nokiu 6681 som pri mazaní neustále stláčal mediálne tlačidlo a spúšťal tak Galériu.

Zásadnou zmenou je zväčšenie internej pamäte C na 21 MB, RAM 29 MB (v off-line režime 35 MB).

Dátový konektor ostal nezmenený, ale starú nabíjačku môžete pre obnovu energie v batérii Nokie N70 použiť len s pomocou adaptéra, ktorý nájdete v balení.

Aktívna pracovná plocha s poznámkami v kalendári a 5 ikonami sa nezmenila. Displej je tiež rovnaký. Reakcie prístroja sú oproti Nokii 6681 pomalšie.

Položka správy ostala nezmenená, všetko funguje tak ako predtým. To sa týka SMS, MMS aj e-mailov.

V telefónnom zozname som tiež nenašiel žiadnu zmenu.

Aj kalendár je rovnaký, resp. rovnako dobrý, s prepojením na plochu.

Novinkou je FM rádio, konkrétne Visual radio. Funkčne je zhodné s rádiami v ostatných novších Nokiách, funkciu Visual radio som však neskúšal, keďže si odo mňa pýtala prihlasovacie ID, ktoré som nepoznal. Skrátka, Visual radio na Slovensku ponúka rovnaké možnosti ako každé bežné FM rádio v mobile.

K Nokii N70 sa dodáva nový typ stereo handsfree. Je bielej farby, káble sú umiestnené v akoby textilnom obale, čo je lepšie než v gumenom. Najpodstatnejšou skúsenosťou je, že nedochádza k jeho zamotávaniu káblov ako v prípade HDS-3. Kvalita reprodukcie je priemerná, no prekvapilo ma, že slúchadlá v ušiach nesedia najlepšie, majú ostré hrany. Oproti HDS-3 je to krok späť.

Galéria je vynovená, najväčšou zmenou je spojenie fotiek a videí do jedného priečinka. Prehliadač objektov je veľmi vydarený, a najmä prekvapivo rýchly. Zmeny však nastali aj v klávesových skratkách, a nie práve k najlepšiemu. Po zobrazení fotky je ju možné aj priblížiť, po priblížení hviezdičkou aktivujete full screen zobrazenie. Ale otáčanie záberom pomocou 1 a 3 už nefunguje. Všetky tieto nedostatky výborne vynahradí funkcia Prezentácia, v ktorej sa zobrazjú všetky snímky naležato vo ful screen režime v nastaviteľnej frekvencii. Snímky môžete šípkami prebehnúť rýchlešie. Veľmi milo ma prekvapili rýchle reakcie tejto aplikácie.

Funkcia Režisér sa nezmenila, nepribudla v nej žiadna funkcia, ale dokáže pracovať aj s videami v rozlíšení CIF a formáte MPEG4. Uloží ich ale vo formáte 3GPP v podstatne nižšej kvalite.

Najväčším lákadlom Nokie N70 je fotoaparát a záznam videa. Celá aplikácia prešla viacerými zmenami. Pri zameriavaní nefungujú žiadne klávesové skratky, šípkami nahor a nadol ovládate digitálne priblíženie (výrez). Šípkou doľava spustíte malé menu s niekoľkými dôležitými nastaveniami - režim, blesk, vyváženie bielej, farebný tón. Blesk nedokáže svietiť permanentne, len blikne pri fotení. Fotiť môžete oboma fotoaparátmi, smerom k sebe však v rozlíšení max. VGA. V nastaveniach meníte kvalitu snímky v 3 stupňoch, pridanie do albumu, názov snímky (dátum, text). Makro Nokia N70 nezvláda. Stále chýba nastavenie viacerých rozlíšení.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Kvalita 2 Mpix snímok nie je oslnivá, ja som bol nadmieru spokojný aj s 1 Mpix fotoaparátom v Nokii 6681, dvojnásobné rozlíšenie pri zachovaní kvality už nie je takým prekvapením. Ale záznam videa s rozlíšením 352 x 288 b. je už iná káva. Nokia N70 umožňuje aj záznam v 3GPP formáte a štvrtinovou rozlíšení, ale ak máte dostatok miesta na pamäťovej karte, CIF video si určite zamilujete. Pri zameriavaní šípkou doľava spustíte pomocné menu s nastavením režimu, vyváženia bielej a farebného tónu. Aj pri zázname videa je k dispozícii digitálne priblíženie, použiteľné aj počas snímania záberu. Aj v prípade videa môže byť jeho názvom dátum nasnímania. Toto mi na Nokii 6681 chýbalo.

UKÁŽKA VIDEA 3GPP (200 kB, 176 x 144 b.)

UKÁŽKA VIDEA MPEG4 (700 kB, 352 x 288 b.)

Novinkou Nokie N70 sú oproti modelu 6681 aj funkcie spojené s podporou UMTS. Tou je druhý fotoaparát, možnosť videohovorov a pod. Tie som však zatiaľ nemal možnosť vyskúšať naživo.

Nokia N70 obsahuje aj vstavané kancelárske aplikácie ako QuickWord, QuickPoint, QuickSheet a Adobe PDF. Tie umožňujú prezeranie rôznych typov dokumentov.

Výhody:

CIF video (MPEG4),

FM rádio,

množstvo aplikácií.

Nevýhody:

displej,

pomalšie reakcie,

klávesnica.

Nokia N70 je pekný a vybavený prístroj. Mňa, ako dlhodobého majiteľa Nokie 6681 až tak veľmi neoslnila, veď navyše ponúka len niekoľko funkcií. Ale na kvalitné video, slušné foto a FM rádio v mobile so Symbianom sme čakali už veľmi dlho, a prakticky ho doteraz žiaden výrobca neponúkol. Nokia N70 je drahý, ale štýlový, elegantný a špičkovo vybavený prístroj.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.10.2005 - 01:42

demo: neni nahodou toto tlacitdlo "ceruzka" v lavo dole pod tlacitkom pre fstup do menu????

anonymous23.06.2005 - 17:29 Trvalý odkaz

aquila: riso, ceruzka nezmizla, ale je na lavej strane ako aj vzdy byvala, len pri 6670 a vyssie ich nokia prehodila doprava. resp mal si ten mobil v ruke ? :)

si pozri detail klavesnice :)

http://www.mobilmania.cz/Files/Obrazky/art18/N70live/13.jpg

a to jedno tlacidlo navyse je lubovolne programovatelne co je super vec, lebo pri active standby dojde dlovek o 5 tlacidiel :) navyse fotak sa spusta bocnym tlacidlom :)

inak zabudol si spomenut aj docela podstatnu vec, N70 nataca video v mpeg4 formate s AAC zvokom a hlavne rozliseni 353x288, co je 4x tolko pixelov ako pri starsich modeloch alebo aj konkurencie :) hlavne obraz je neporovnatelny, zvuk tiez. len nevyhoda ze jedna minuta toho videa je asi 10 mb :)

ale faktom je ze nove tlacidlo malo ist pod tlacidlo C :)

anonymous23.06.2005 - 18:30 Trvalý odkaz

A79: Aquila, napr. Samsung E700 nahrava video v 352x288 :) A ten je uz na trhu, oproti N70 ;-)
Zase sa zbytocne tesis z udajneho "prvenstva" Nokie :)

anonymous23.06.2005 - 18:54 Trvalý odkaz

aquila: A79, o tom samsungu viem :) a kde som pisal o prventsve nokie ? :)

ja som len napisal, ze je to docela rozdiel a hodne spomenutia :)

anonymous23.06.2005 - 19:04 Trvalý odkaz

aquila: napr windows mobile phone (aspo niektore) maju 320x240 videa v avi resp asf :)

Celá diskusia 27 príspevkov