Nokia 2330 classic

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý mobil s 0,3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom a Bluetooth.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1,

procesor: ???,

frekvenice: 900 / 1800 MHz,

rozmery:107 x 46 x 14 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 81 g),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., 29 x 36 mm, uhlopriečka 46 mm (1,8''),

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (128 x 96 b., 15 fps),

pamäť: 11 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, 2,5 mm jack,

ostatné: Java, internetový prehliadač + Opera Mini,

batéria: BL-5C, 1 020 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 540 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, pamäťové karty, mass storage, Wi-Fi, 3,5 mm jack, A2DP, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia už dávnejšie predstavila dvojicu jednoduchých telefónov - Nokiu 2323 classic a 2330 classic. Sú to dva podobné modely, ktoré spája rovnaký dizajn, no rozdielna funkčná výbava. My sme mali možnosť testovať ten "vybavenejší" - Nokiu 2330 classic.

Nokia nasleduje trend strieborno-čiernych telefónov a 2330 classic nie je výnimkou. Telefón klasickej konštrukcie ma

ako niekoľko posledných modelov od Nokie. Tento low-end nevyniká žiadnymi dizajnérskymi špecialitami, preto spomenieme len otvor na pútko v pravom hornom rohu a krytú na ľavej stene mobilu. Ako je známe pri low-endoch od Nokie, microUSB konektor je nahradený neštandardným servisným. Zadná strana telefónu obsahuje okrem loga výrobcu aj objektív zastaralého VGA fotoaparátu a skutočne hlasný reproduktor.

telefónu je zaujímavo riešená - alfanumerická časť tvorí spolu s predným strieborným krytom jeden celok. Iba stredný rad tlačidiel je oddelený, no vďaka jeho vyhotoveniu pochybujem o jeho dlhovekosti. Tlačidlá sú labilné a pôsobia na mňa nekvalitne - čakal som, kedy mi pri písaní vypadnú. Klávesnica je jemne nabielo podsvietená a správy či e-maily sa na nej píšu dobre. Skrátka, kto už niekedy mal lacnú Nokiu, vie, čo môže od klávesnice očakávať. Nokii 2330 classic chýbajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti po boku telefónu. Tie nahradzuje hlavné ovládacie štvorsmerové tlačidlo.

Jednoduchý dvojpalcový

zobrazuje v pohotovostnom režime názov siete, dátum a čas. Aktívny pohotovostný režim sa už štandardne v low-endoch od Nokie nenachádza. Nechýba ani tradičná ponuka , prístupná hneď z domácej obrazovky. Štýl menu si môžete , v ponuke je možnosť zobrazenia deviatich ikon, zoznamu alebo po jednej položke. Ikony v menu si môžete usporiadať podľa vlastného vkusu. Oceňujem možnosť zobrazenia menu po jednej položke, kde sa zobrazí vždy jedna veľká ikona. Popri tom si môžete nastaviť v správach a kontaktoch aj . Táto funkcia bude užitočná najmä pre ľudí so slabším zrakom. Na displeji takmer vždy vidíte horný stavový riadok s aktuálnym časom. Nokii 2330 classic chýbajú nastavenia displeja ako určenie jasu a intenzity podsvietenia.

Využitie slabého

má jasný cieľ - použitie v MMS, e-maile alebo na prezeranie v mobile. Fotografie Nokie 2330 classic sú na displeji dostačujúce, no pri 100 % priblížení či prezeraní v počítači už jasne vidieť vážne nedostatky. Je to horšie než zo starej Nokie 6230. Fotografovanie prebieha na výšku, pričom telefón využíva hľadáčik na celý displej telefónu. Zvuk fotoaparátu a kamery sa dá v nastaveniach vypnúť. Video nahráva v biednom rozlíšení 128 x 96 bodov, ktoré možno postačí niekomu aspoň do MMS. Prezeranie fotografií a videí v galérii ponúka štandardné funkcie - zoom, nastavenie kontrastu či jednoduchý editor obrázkov.

Hudobný prehrávač si vďaka absencií pamäťových kariet moc neužijete. Keďže telefón ponúka integrovanú pamäť iba 11 MB, prehrávač poslúži skôr ná roztriedenie a prehrávanie MP3 melódií. Zaujímavejšou hudobnou funkciou je

, ktoré nepodporuje RDS. Ponúka automatické aj manuálne ladenie frekvencií a ich uloženie do pamäte. Milo ma prekvapila hlasitosť v stereo slúchadlách, ako aj cez externý reproduktor. Rádio vás môže aj zobudiť. A vtedy sa dokonca samé nevypne ani po minúte, ani po troch. To poteší najmä nás, čo sa budíme ranným spravodajstvom či obľúbenou reláciou. Odklad budenia (nielen rádiom) nastaviť viete, ale jeho hlasitosť nie. Tá je všeobecne normálna, no na mňa trochu vysoká. Keď pri budení rádiom stlačím STOP, Nokia sa ma opýta: Nechať rádio zapnuté?

Telefonovanie s Nokiou 2330 classic je vďaka jej zaobleniu pohodlné. Ku kompletnému a prehľadnému zoznamu hovorov sa dostanete rýchlo stlačením zeleného slúchadla v pohotovostnom režime. Register tiež obsahuje aj trvanie uskutočnených hovorov. Ku novému kontaktu môžete pridať okrem obrázku aj viacero čísiel a e-mailových adries. Nokia 2330 classic si zapamätá 1 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie je pre Nokiu typické - filtrovaním mien zadávaním počiatočných znakov. Pri vytáčaní telefónneho čísla môžete okrem zavolania na číslo aj poslať správu, pridať číslo ku kontaktom, no takisto aj zadané číslo použiť ako časovač odpočítania. Prítomné sú aj profily, ktoré si môžete načasovať.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

V menu správ nájdete tradične jednotný

, e-mail používa samostatný. Grafický editor správ je podľa môjho názoru zbytočne zložitý, stačilo by použiť jednoduchý, kde cez voľby vkladáte multimediálne súbory. V nastaveniach nájdete známe položky ako ukladanie odoslaných správ, veľkosť písma, potvrdenie o doručení či automatické zmenšenie vloženej snímky do MMS a e-mailu. V nastaveniach sa nachádza aj komickú možnosť "zmenšenia" snímky na rozlíšenie 1600 x 1200 bodov, pričom fotoaparát ponúka rozlíšenie len 640 x 480. Nokia 2330 classic môže kontrolovať vaše e-maily už každých 30 minút.

Použitým prehliadačom v Nokii je už stará známa

s ktorou si prezriete web aj wap. Okrem toho sa v menu webu nachádza aj položka Načítajte!, ktorá vám stiahne najnovšie aplikácie do telefónu. Takisto tu nájdete aj skratku na čoraz populárnejšiu službu Ovi.

je štandardný, so šiestimi typmi udalostí. Ponúka tiež hromadné, ako aj automatické mazanie starých pripomienok. Nastaviť môžete aj predvolený typ náhľadu. Dni s pripomienkou sú občas ťažšie rozoznateľné od tých bez pripomienky, keďže hrubý font sa príliš nelíši od obyčajného. Budík môže budiť aj rádiom, čo som spomínal už vyššie. Ostatné organizačné funkcie sú zastúpené úlohami, poznámkami, konečne vylepšenou , časovačom a stopkami.

V telefóne sa nachádzajú aj tri Java hry - Galaxy Balls, Snake EX2 a Sudoku. V aplikáciách nájdete predpripraveného manažéra výdavkov, aplikáciu My Nokia, Načítajte! a Prevody.

O výdrž sa stará známa batéria BL-5C s kapacitou 1 020 mAh, ktorá udrží Nokiu 2330 classic pri živote aj jeden pracovný týždeň.

Výhody:

- jednoduchý dizajn

- batéria

- možnosť nastavenia veľkých ikon a písma

Nevýhody:

- klávesnica

- VGA fotoaparát a slabé video

- editor multimediálnych správ

Orientačná cena: 63 € (1897,90 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 2330 classic je zaujímavý mobil pre nenáročných užívateľov. Oceniť ho môžu najmä starší ľudia, ktorí potrebujú lacný mobil s väčším displejom a písmom. Výhodou je určite aj prítomnosť FM rádia s hlasným reproduktorom i prepojeným budíkom a VGA fotoaparát. Z konkurentov spomeniem Samsung C3010, ktorý ponúka podobnú funkčnú výbavu.

Produktová stránka: Nokia 2330 classic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

anonymous19.08.2009 - 19:27 Trvalý odkaz

no: Zbytocne su len tvoje prispevoky..lacny a dobry mobil ..keby to malo este menej funkcii(napr fotak atd) cim by sa znizila cena bolo by este lepsie ..presne take si ja kupujem

anonymous17.09.2009 - 15:57 Trvalý odkaz

Milan C.: Zkuste N1661 (S30 s rádiem) - kvalitní displej, dobrá klávesnice, dlouhá výdrž v pohotovosti.

anonymous02.12.2009 - 22:19 Trvalý odkaz

stanklia: no mala som ho kratko hned ako sa mi naskytla ponuka lepsieho tel.tak som tento dala mojej mame a ta si ho nevie vynachvalit takze ako sa vysie pise je vhodny pre nenarocnych uzivatelov mimoriadne nenarocnych...

anonymous13.01.2010 - 12:11 Trvalý odkaz

fero: Ja ho nepovazujem za zbytocny. Prave naopak uvazujem o jeho kupe, z toho, co som zatial pozeral sa mi zda ako najlepsia volba.

Celá diskusia 12 príspevkov