Nokia Lumia 735 - hardvér skvelý, systém o krok pozadu

Recenzia smartfónu s OS Windows Phone 8.1, 4,7-palcovým HD displejom, LTE konektivitou, 1 GB RAM a 6,7-megapixelovým fotoaparátom.

Lumia 735 je jedným z posledných smartfónov, ktoré na sebe ešte stále hrdo nesú logo Nokie. Počnúc slabším modelom 535 bol dokončený definitívny rebranding a nad displejmi Lumií už nájdeme iba logo Microsoftu. Treba tiež pripomenúť, že vydanie Windows 10 sa očakáva približne v júni tohto roka, budúceho majiteľa 735-ky tak počas jej životného cyklu pravdepodobne čaká aktualizácia, ktorá by mohla odstrániť časť z nedostatkov kritizovaných v tejto recenzii. A nevyskočí ich práve málo, obzvlášť ak ste boli doteraz zvyknutí na Android alebo iOS.

Poďme však postupne. Dizajn sa mi páči, idea odolných a pestrofarebných polykarbonátových vaničiek je stále lákavá. Aj moja zelená Lumia 735 pútala pozornosť okolia. Plast navyše vydrží i neopatrné zaobchádzanie a prípadné ryhy po pádoch budú mať rovnakú farbu, kedže materiál má rovnaký odtieň v celej svojej štruktúre. Len k nanoSIM karte, vyberateľnej 2 220 mAh batérii a slotu pre microSD kartu sa spočiatku dostáva trochu ťažšie.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 735Nová 4,7-palcová Lumia ponúkne HD displej, 1,2 GHz štvorjadrový procesor, pamäťové karty, 1 GB RAM a 6,7 Mpix zadný fotoaparát. Nezaostáva však ani ten predný, s rovnými piatimi megapixelmi.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Telo smartfónu sa z krytu vyberá potiahnutím za niektorý z horných rohov (odporúčam pomôcť si tlakom na šošovku objektívu cez otvor v ňom). Nabíjací microUSB port zostal na spodnej strane, 3,5 mm jack na hornej a presné tlačidlá pre reguláciu hlasitosti či vypínač v jednej z tých bočných (sú pevnou súčasťou krytu). Kryt obsahuje aj NFC anténu a cievku pre bezdrôtové nabíjanie Qi. Drží sa dobre, no samotné "demontované" telo vďaka menšej šírke ešte lepšie. Samozrejme by vám vypadávala batéria, no možno by niektorá z ďalších Lumií mohla zabudnúť na robustné polykarbonátové vaničky a vnútornosti prekrývať len tenkým plastom, ako to robí napríklad Samsung.

Displej s uhlopriečkou 4,7” dostal HD (720 x 1 280 b., 316 ppi) rozlíšenie a vďaka AMOLED technológii aj príjemné farby, pochopiteľne obzvlášť čiernu, vďaka úplnému vypínaniu jednotlivých pixelov. Aj preto vás v systéme či aplikáciách z Windows Phone Store bude lákať používanie tmavých motívov. Škoda však chronickej boľačky najmladšieho z trojice OS, kde si jas môžete nastaviť len v troch krokoch (nízky, stredný a vysoký). V prípade Lumie 735 to zachraňuje aspoň automatický senzor vedľa predného fotoaparátu, ale aj tak - v noci by som prijal ešte slabšie podsvietenie a to, že po nastavení na automatiku na mňa displej z postele svieti slabšie než pri ručnom nastavení na najnižšiu (nízku) hodnotu, radšej nekomentujem.

Z displeja s výborným podaním farieb a pozorovacími uhlami bude odkrajovať trojica systémových tlačidiel Späť (Multitasking), windowsácke okienko pre návrat na domácu obrazovku a vyhľadávacia lupa pevne previazaná s Bingom. Na to si už zvykáme, výrobcov takéto riešenie stojí menej peňazí. Aj tu sa tlačidlá vedia skrývať, no občas na to zabudnú. Napríklad v aplikácii Shazam prekrývajú tlačidlo vstupu do nastavení. Počas testovania v obchode objavila jej aktualizácia, no tento problém nevyriešila. Tým sa dostávam k najväčšiemu negatívu akéhokoľvek smartfónu s Windows Phone.

Ak si odmyslím Google aplikácie, väčšinu oficiálnych aplikácii alebo ich alternatív, ktoré používam na iOS som našiel aj pre Windows Phone. Je tu Evernote, Facebook, Messenger, Facebook Pages, Foursquare i klienti pre čítačku Pocket. IM+ mi viac-menej vyriešil aj Hangouts, MyTube zas YouTube a kapituloval som len pri pokuse na WP 8.1 používať Google Disk. Aplikácie však v žiadnom prípade nedosahujú kvalitu tých z Androidu či iOS. Evernote sa občas nesynchronizuje, v Shazame nekliknem na nastavenia, Instagram nedokáže nahrávať videá, Dropbox tiež nie (a to ani ručne, takže jediná možnosť ako ich dostať do PC je cez šialene pomalý OneDrive kde nevidím priebeh nahrávania alebo ehm.. káblom v roku 2015?) a Facebook inteligentne nefiltruje príspevky na Timeline podľa mojej interakcie so stránkami, no zobrazuje všetko (pre niekoho to môže byť výhoda, mne sa však skrolovať desiatkami zbytočných príspevkov o lajknutých fotkách priateľov nechce a otváral som ho radšej v prehliadači). Vďaka trhovému podielu vývojári zatiaľ stále nemajú potrebu venovať tejto platforme toľko pozornosti a bohužiaľ, používateľ to pocíti. Alebo strávi večery pri hľadaní ako tak funkčnej alternatívy v obchode.

Mimo aplikácií však Windows Phone 8.1 výrazne dospel. Je tu notifikačná lišta so štvoricou prispôsobiteľných rýchlych skratiek a upozorneniami plne porovnateľnými s konkurenciou (snáď okrem možnosti rýchlych interakcií ako odpoveď jedným kliknutím atď.). Systém upozornení navyše niekomu môže vyhovovať najviac práve tu, dá sa totiž ideálne nakombinovať s údajmi na živých dlaždiciach a na spodnej časti uzamykacej obrazovky.

Tak napríklad: WP síce neukazuje informáciu o zostávajúcich % batérie, kým nestiahnem notifikačnú lištu, no vôbec mi to nevadí. Túto hodnotu totiž vidím na jednej z najmenších dlaždíc a vďaka aplikácii Battery a nastaveniach Obrazovky uzamknutia aj na zablokovanej obrazovke. Používateľ na nej totiž dostane 5 slotov, ktoré môže obsadiť informáciou od niektorých aplikácii (ja som tu mal zmeškané hovory, SMS, Messenger, Hangouts a práve batériu). Okrem toho som aktivoval aj ukážku nadchádzajúcej udalosti z kalendára a na pozadí uzamknutej obrazovky zas počasie. Čo viac si môžem priať?

Blokovacia obrazovka a stále geniálne poskladanie dlaždíc v troch rôznych veľkostiach na tej domácej sú originálne, vďaka vlastnému pozadiu skvele vyzerajú a pri využití najmenších dlaždíc sa sem teoreticky zmestí až 60 "ikon" dostupných jedným dotykom, o čom sa Androidu alebo iOS môže len snívať. Samozrejme, pokiaľ na dlaždiciach chcete obrázky alebo textové upozornenia, musíte voliť ich strednú či najväčšiu veľkosť.

K abecednému zoznamu všetkých aplikácií (z ktorého sa dlaždice pripínajú) sa dostanete posunutím obrazovky doľava. Kliknutie na začiatočné písmená či lupu spustí vyhľadávanie.

Poďme však k ďalšej náloži kritiky, ktorá pristane na systémovej klávesnici. Subjektívne sa mi na nej píše o niečo horšie ako na ostatných a aj po čase som robil viac preklepov, no úplne nepochopiteľná je absencia slovenskej QWERTY klávesnice. Je tu iba QWERTZ… Buď teda mám Y a Z inde než som vyše dvadsať rokov zvyknutý, alebo musím zapnúť tú anglickú, v ktorej zasa chýbajú písmená s diakritikou a slovenský prediktívny slovník. Nepochopiteľné. Na Androide či iOS sa pritom o nič nestarám a e-maily či správy posielam v lepšej podobe aj s mäkčeňmi a dĺžňami, hoci ponuku špeciálnych znakov veľmi neotváram. Je tu samostatná bodka a čiarka, čísla sa ukážu po kliknutí na špeciálne menu. Aspoň už funguje výber textu i copy&paste funkcionalita naprieč aplikáciami.

Oblasť a krajinu som mal radšej nastavenú na USA a v slovenčine nechal iba jazyk systému, vyhľadávanie Bing inak nevie rozpoznávať hudbu a v systéme vôbec nebude hlasová asistentka Cortana. Tá samozrejme v našom jazyku nekomunikuje, ale to ani Siri a vlastne ani Google Now, no Apple a Google ju aspoň nepotrebuje skrývať. Mimochodom, Cortana vie čítať aj prichádzajúce SMS-ky, postačí na ňu zakričať: "Read!".

Lumia 735 sa ostatným smartfónom podobá pri tom najzákladnejšom, teda telefónnej a SMS aplikácii. V kontaktoch dokážete vyhľadávať a bezproblémovo sa dajú zosynchronizovať aj s tými v Gmaile či iCloude. Potvrdenia o prijatí textovej správy však nedostanete priamo v konverzácii, ale trocha kostrbato ako novú SMS-ku od operátora. Tam bude len telefónne číslo, ku kontaktu sa bohužiaľ nepriradí.

E-mailový klient plne nahradí Gmail a dokáže tiež viacero kont spárovať do jedného (e-maily potom vidíte chronologicky, nie v jednotlivých priečinkoch). Karta Ľudia ide svojou cestou, naďalej dokáže zobrazovať náhľady príspevkov zo spárovaných sociálnych sietí (Facebook, Twitter, LinkedIn), no už to nefunguje ako kedysi pri vydaní WP 7. Fotografie už nie sú priamo v karte kontaktu, systém vždy otvára externú aplikáciu (teda napríklad FB). Musím však uznať, že to dobre vyzerá. A pri prichádzajúcim hovore sa fotografia volajúceho zobrazí cez celý displej.

Slabinou bude aj internetový prehliadač. Vlastne, stále Internet Explorer. Vyhľadávací riadok dolu je originálny, ale s otvorenými stránkami sa tu pracuje čudne (nová sa neotvorí ako povedzme tretia v poradí, ale ako prvá a ostatné odsunie). Som zvyknutý nechávať si na mobile najdôležitejšie stránky stále otvorené na prvých miestach (teda Fony.sk a nejaký zo spravodajských webov). Ostatné nepodstatné weby potom nájdem ďalej, no IE mi ich tvrdošijne posúva na začiatok zoznamui. Ťažkosti môže spôsobiť aj zmena prvkov stránok a nemožnosť zosynchronizovať svoje heslá, otvorené weby a záložky s PC - pokiaľ teda vo Windowse na desktope nepoužívate Internet Explorer ako hlavný prehliadač. Možno našim čitateľom odporučíte lepší prehliadač pre Windows Phone než je ten natívny. Otravná je aj potreba najprv sťahovať PDF súbory do pamäte zariadenia a následne ich otvárať aplikáciou Adobe Acrobat z Windows Phone Store. Prehliadače v Androidoch či iPhonoch ju už niekoľko rokov nepotrebujú.

Naopak, ani v Nokii Lumii 735 nechýbajú podarené Mapy HERE s turn-by-turn navigáciou a takmer bezkonkurenčným offline režimom. V Bratislave už čaká aj vrstva so zastávkami MHD a po kliknutí na niektorú z nich aj všetky linky, ktoré tam zastavujú. Mapy ich vedia využiť aj na navigáciu, pokiaľ by v nich boli časy odchodov jednotlivých spojov, vôbec by som nepotreboval ďalšie aplikácie.

Z ďalších aplikácií a nastavení musím spomenúť Dátový senzor (strážiaci váš predplatený balík), FM rádio s RDS (slúchadlá však nebudú v balení), hudobný prehrávač, ku ktorému sa dostanete aj po stlačení regulácie hlasitosti (tá pri prehrávaní médií je už konečne oddelená od vyzváňania) a Šetrič batérie s prehľadom spotreby jednotlivých aplikácií, obmedzením komunikácie na pozadí a odhadom zostávajúceho času.

Tradične silná zbraň windowsfónov by mala byť v produktivite. Skutočne, kalendár už nezobrazuje nič nehovoriace lorem ipsum texty, ale detailný prehľad celého týždňa. Posledná karta potom patrí mesačnému náhľadu. Pri každom dni nechýba počasie a farebné odlíšenie, ak máte zosynchronizovaných kalendárov viac.

Zabudnúť nemôžeme ani na balík Office - Word, Excel, PowerPoint i poznámky OneNote. Úprava dokumentov je snáď lepšia ako pri ktorejkoľvek aplikácii z obchodu (možno aj pri konkurenčných platformách) a Windows 10 už prisľúbil aj plné editačné možnosti pre formátovanie textu ako na desktope. Synchronizácia s OneDrive vlastne nahradí Google Disk, pokiaľ teda vaši kolegovia nepoužívajú práve ten. Skončiť tam automaticky môžu aj fotografie.

Ako som písal vyššie, v obchode Windows Phone Store už nájdete dostatok aplikácií, no prospelo by im inteligentnejšie roztriedenie. Zlepšila sa aj situácia s hrami, nechýba séria Asphalt, Angry Birds a určite musíte vyskúšať logickú hru Flowerz.

Windows 10 odstráni aj prototyp chaosu v podobe nekonečného zoznamu v systémových nastaveniach. Na vyhľadanie konkrétnej položky si radšej zoberte dovolenku. Potom budete môcť deťom vyčleniť použiteľné aplikácie, pohrať sa so zvukovým ekvalizérom alebo prebúdzať displej dvojitým ťuknutím či ovládať ho aj v rukaviciach.

Nokia Lumia 735 ponúkne dvojicu aplikácii pre fotografovanie. Systémový fotoaparát a aplikáciu Lumia Camera. Postupom času som presedlal práve na ňu. Papierových 6,7 Mpix trochu zavádza, snímky v režime 4:3 budú mať 2 848 x 2 144 bodov (6,1 Mpix). Ich rozlíšenie nijako nenastavíte, no v Lumia Camera sa môžete vyblázniť s nastavením ISO alebo vlastnou rýchlosťou uzávierky. Maximum sú 4 sekundy, takže pokiaľ nájdete pevnú základňu, zaujímavé to môže byť aj v noci. Prekvapila ma možnosť ručného zaostrovania v niekoľkých krokoch (opäť poslúži v podmienkach, kedy automatika zaostriť nedokáže) a nechýba ani sekvenčné snímanie.

Fotoaparát ponúkne dobré výsledky za jasného a slnečného počasia. V šere je to už oveľa horšie, v noci zasa môžete čarovať s dlhou uzávierkou. Výsledok by som však hodnotil ako priemerný, k top výsledkom najdrahších foto-Lumií sa nepribližujeme.

záznam Full HD videa

Full HD video z prednej kamery

Video však ponúkne pekný Full HD záznam (z obidvoch kamier!), no priebežné preostrovanie treba aktivovať v nastaveniach. Predný 5 Mpix fotoaparát bude pravdepodobne patriť k najlepším na trhu. Pre neho je tu ešte samostatná aplikácia Lumia Selfie, ktorá dokáže obraz orezať a zrkadlovo otočiť. Následne pridávate rôzne filtre či softvérovo vylepšujete oči a podobne. Lumia Creative Studio dokáže upravovať akýkoľvek obrázok z vnútorného úložiska.

Po prvom zapnutí vám z neho zostane 3,55 GB. Windows Phone dokázal s operačnou pamäťou vždy pracovať veľmi dobre, 1 GB RAM teda bude stačiť každému. Načítanie aplikácií niekedy sprevádza dlhšia animácia, no čakanie nie je vôbec hrozné. Na hudbu však budete pravdepodobene potrebovať vlastnú microSD kartu. A slúchadlá, kedže hlasitý reproduktor je síce skutočne hlasitý, ale nie len priemerne kvalitný. Pri poslednej tretine maximálnej hlasitosti už veľmi rezonuje.

Lumia 735 mi vydržala v priemere deň a pol až dva dni. S časti to môže byť lepším uspávaním aplikácii na pozadí vo Windows Phone 8.1, no s časti aj tým, že som smartfón nepoužíval až tak často, ako iPhone alebo výkonnejšie Androidy. Najmä kvôli aplikáciám.

Výhody:

+ LTE

+ AMOLED displej so skutočnou čiernou

+ skvele prispôsobiteľná domáca obrazovka s dlaždicami

+ offline mapy HERE s vrstvou pre MHD v niektorých slovenských mestách

+ výdrž na jedno nabitie

+ podpora pre bezdrôtové nabíjanie

+ tap to wake, ovládanie v rukaviciach

+ predný fotoaparát s Full HD videom

Nevýhody:

- jas nastaviteľný iba v troch krokoch (zachraňuje to automatika)

- chýbajúca slovenská QWERTY klávesnica

- komplikované kopírovanie videa do PC

- nezmyselné limitovanie funkcií po nastavení regiónu na Slovensko

- chýbajúce slúchadlá v balení

- neskutočný chaos v systémových nastaveniach

- aplikácie už sú (okrem Google), no nedosahujú kvality tých na Androide a iOS

Orientačná cena: 220 eur (Dobremobily.sk)

Na jeden záber: Nokia Lumia 735

Záver

Bohužiaľ, testovanie Lumie 735 sa, tak ako pri väčšine windowsfónov, vždy zastaví na odstavcoch o operačnom systéme. Samotné zariadenie veľmi dobre vyzerá, má jeden z najkrajších displejov a príjemnú výdrž batérie. Fotoaparát narozdiel od videozáznamu nepatrí k najlepším, no snaží sa pomáhať si širokou paletou možností v manuálnom režime. Po hardvérovej stránke tak tomuto kúsku môžem vyčítať snáď len horší reproduktor.

Windows Phone 8.1 ponúka stále originálne dlaždice, už takmer perfektné notifikačné centrum a veľmi dobre prispôsobiteľnú obrazovku. Prvé zakopnutie prichádza pri systémovej (čiste QWERTZ) klávesnici a internetovom prehliadači z minulého storočia, no menej náročným používateľom to nemusí vadiť, alebo ho vymenia za nejaký iný z Windows Phone Store. Takúto cieľovú skupinu poteší aj dobrá výdrž na jedno nabitie.

Po týždni s Lumiou 735 začínam chápať, prečo predaje windowsfónov robia hlavne lacnejšie zariadenia. Pri "high-end" modeloch sa totiž investícia nie celkom vyplatí. Získate síce super hardvér a fotoaparát, no aplikácie budú stále o krok pozadu za konkurenčnými platformami. A pri náročných zákazníkoch je to hlavne o nich a o tom, že so svojim smartfónom chcú byť produktívni.

Pri Lumii 735 za cenu okolo 220 eur si nie som úplne istý, či do skupiny pre nenáročných ešte patrí a či rovnako drahé Androidy neponúknu niekoľkonásobne viac možností. Pokiaľ však Android z presvedčenia nechcete a nepotrebujete sadu cloudových služieb od Googlu, nesklame vás.

foto z prednej kamery

porovnanie pomerov strán

Diskusia k článku:

funboy 22.02.2015 - 14:31

kazdopadne ako win phone v strednej triede urcite vitaz + bezdrotove nabijanie a vydrz, nuz ale je to na povazenie, kedze v podobnej cene a kategorii su na trhu lacnejsie android varianty honor 3C ci xiaomi redmi note dokonca s rovnakym snapdragonom 400 s velmi slusnou vybavou za o dost menej penazi.. http://www.pompmall.com/xiaomi-redmi-note-4g-lte.html ..aspon teraz vidno ze taky samsung sa v tejto triede moze ist so svojou A5 akurat tak past.. :D len ozajstny neznaly blb ho v tej vybave kupi za sucasnych 340-350e len za to ze je z kovu a ze je to samsung.. smiesne a najma o to viac ked je tu este aktualne fantasticka android alternativa lenovo p70.. jednoducho samsung v tejto triede so svojou A5 v tej cene za aku ju ponuka nema velke sance..

ondrakomous22.02.2015 - 14:59 Trvalý odkaz

vetsinu tehle drobnych nedodelku odstrani update na win10, jinak lumia camera je perfektni aplikace na foceni. hodne pouzivam, ze si menim nastaveni isa, pak vidim prepocet casu, to je supr. taky je supr, kdyz fotku upravim v editoru lumia, tak se vzdycky muzu vratit k puvodni fotce. internetovy prohizec neni takova hruza a klavesnice je take pouzitelna. zadni kamerka nic moc, ale ta predni je paradni.

ondrakomous22.02.2015 - 16:07 Trvalý odkaz

chtelo by to jeste recenzi 830. je hodne zajimavy jaky ma nokia barvy, daleko vic prirozeny jak lenovo vibe z2, nebo ten posledni recenzovany benq.tam ty fotky jsou strasne barevny. myslim ted barvy na fotkach.

zemiak22.02.2015 - 16:47 Trvalý odkaz

Richard, prosim ta, aku app si pouzival na Pocket? Mam teraz Latermark, a je dost divna.

Matej Krajčovič22.02.2015 - 17:04 Trvalý odkaz

Ja som počas testovania používal Poki.

Celá diskusia 76 príspevkov