Nokia BH-504

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bezdrôtové Bluetooth A2DP slúchadlá na uši s výborným zvukom.

Základné parametre:

rozmery: 170 x 144 x 49 mm,

hmotnosť: 108 gramov,

reproduktory: priemer 34 mm, neodýmové,,

celkové harmonické skreslenie: 0,1 %,

frekvenčný rozsah: 20 - 20 000 Hz,

Handsfree Profile (HFP) 1.5, Headset Profile (HSP) 1.1,

Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) 1.0, Audio Video Remote Control Profile (AVRCP) 1.0,

výdrž: do 90 h pohotovosti / 9 h hovoru / 7,5 h prehrávania hudby,

doba nabíjania: 1 hodina s nabíjačkou AC-5.

V balení nájdete:

Nokia BH-504, nabíjačku AC-5, puzdro CP-319, potrebné dokumenty.

Na kvalitné, cenovo dostupné Bluetooth slúchadlá čakám už naozaj dlho. A keďže preferujem slúchadlá na uši, no ideálne aj s potláčaním okolitého ruchu, prehlasujem, že som sa dočkal.

Nokia BH-504 patria k tomu najlepšiemu vo svojej triede. Sú pohodlné, prispôsobia sa potrebám každého používateľa. Dôležité je dôkladné nasadenie, treba nájsť správnu polohu na ušiach. Až potom sa dočkáte výrazného tlmenia okolitého hluku.

Zvuku nemám čo vyčítať. Skúšal som ich s viacerými telefónmi a určite sa uspokojíte ako s reprodukciou hĺbok, tak stredov aj výšok. Samozrejme, nie sú to slúchadlá za niekoľko stoviek eur, ale vo svojej triede môžu pokojne konkurovať káblovým slúchadlám renomovaných svetových značiek.

Tlačidlá:

- multifunkčný kláves (zapnutie / vypnutie, spárovanie, príjem / ukončenie hovoru, reset)

- spustenie / prerušenie / obnovenie / zastavenie prehrávania hudby

- ďalšia skladba / posun vpred

- predošlá skladba / posun späť

- zvýšenie hlasitosti

- zníženie hlasitosti

Najviac som slúchadlá BH-504 používal s Nokiou N82. Reakcie na voľby (zastavenie prehrávania, presun na ďalšiu skladbu a pod.) boli takmer okamžité. Tlačidlá sú pohodlne nahmatateľné. V prípade Nokie N82 nastávala regulácia hlasitosti nezávisle aj v mobilnom telefóne, aj na slúchadlách, no pri niektorých telefónoch je pri použití Bluetooth slúchadiel regulácia hlasitosti zablokovaná a použiť musíte tlačidlá na slúchadlách. Odstupňovanie hlasitosti je primerané, maximálna hlasitosť je skutočne dostatočná.

Pochváliť musím aj telefonovanie so slúchadlami. Ja som druhú stranu počul vynikajúco aj v hlučnejšom prostredí a druhá strana bez problémov rozumela mojim slovám aj pri ceste autobusom. A keďže som zvyknutý na každom handsfree používať opakované vytočenie posledného volaného čísla, vyskúšal som podporu tejto funkcie aj na BH-504. A našťastie som bol úspešný.

Keďže sa bavíme o bezdrôtových slúchadlách, nesmieme zabudnúť upozorniť, že si s nimi neužijete v takmer žiadnom mobile počúvanie FM rádia - telefóny pre jeho spustenie totiž vyžadujú pripojenie káblových slúchadiel, a po ich pripojení zase neodošlete zvuk do Bluetooth slúchadiel. S absenciou káblov súvisí aj druhý nedostatok - nutné použitie batérie, a teda aj sledovanie jej stavu.

S Nokiou N82 sa v mojom prípade spájal aj jeden vážny nedostatok - opakované kratučké prerušenie hudby v pravidelnom intervale. Každé dve minúty sa prehrávanie na desatinu sekundy prerušilo. Zaujímavé bolo, že s myPhone 8810TV, od ktorého som ani podporu A2DP neočakával, sa nič také nedialo.

Potešilo ma, že podržaním šípky vpred nastal zrýchlený presun v rámci skladby. Stlačením som preskočil na ďalšiu skladbu, resp. predchádzajúcu, podľa typu tlačidla.

BH-504 obsahujú aj viacfarebnú diódu. Podržaním hlavného tlačidla sa slúchadlá zapnú, čo indikuje zelené svetlo. Ak by ste toto tlačidlo držali dlhšie, aktivuje sa párovací režim - modré svetlo. Pri vypínané zase dióda svieti na červeno.

Výhody:

- kvalita zvuku a eliminácia okolitého ruchu,

- pohodlie nosenia.

Nevýhody:

- chýba možnosť prepojenia káblom,

- treba sledovať nabitie slúchadiel

Orientačná cena: 70 € (2 108,82 Sk)

Záver

Nokia BH-504 je asi to najlepšie, čo môžete spomedzi Bluetooth slúchadlami kúpiť. Jediný nedostatok vidím v absencii prepojenia slúchadiel s mobilným telefónom alebo iným audio zariadením pomocou kábla. To umožňovali napríklad slúchadlá Motorola S805.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.06.2009 - 02:15

METALMER: mate chybu v zavere, mate tam napisane Bluatooth a ma byt bluetooth. pred tym, ako napisene ze opravene, dakujeme redakcia, tak mi mozte napisat ake mate vy fony =D vdaka Dakujeme, opravene - redakcia PS. pouzivame rozne telefony roznych znaciek. :)

anonymous01.06.2009 - 20:30 Trvalý odkaz

Luriel: Oua tieto sluchadla su riadne. Chcel by som si ich kupit len keby benu strhli aspon na 40 EUR. Ale pecka. A okrem toho su to Bluetooth sluchadla. Hodili by sa mi. Mam nokiu 5310 XpressMusic a 6233. Tak by mi bodli. Vaham. Mam nasetrene asi 87 EUR. Ale 70 Eur by ozaj mohli strhnut na 40.

anonymous01.06.2009 - 22:30 Trvalý odkaz

METALMER: Richard Hombauer ma aky fon pls????

anonymous02.06.2009 - 00:21 Trvalý odkaz

XenonFlash: to vie hadam kazdy :P N82..

Celá diskusia 14 príspevkov