Nokia E52

RECENZIA smartfónuNástupca modelu E51 so silnejšou batériou, 3 Mpix fotoaparátom, HSPA, Wi-Fi, GPS a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS 9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 116 x 49 x 10 mm,

hmotnosť: 98 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 32 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 128 MB RAM, 60 MB + microSD (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps) , HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, blogovanie (Ovi), akcelerometer,

batéria: BP-4L, 1 500 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 500 h pohotovosti / 40 h prehrávania hudby

SAR: 1,05 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

autofókus, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia E52 je nástupcom úspešného manažérskeho smartfónu E51, ktorý sa doteraz výborne predáva. Jeho húfne rozšírenie u nás spôsobilo najmä zaradenie do ponuky operátorov s pomerne nízkou cenou. Päťdesiatjednotka je určite najrozšírenejším smartfónom v rukách Slovákov a dnes však prichádza jeho nástupca.

nového modelu sa od staršieho príliš nelíši, avšak novinka prináša niekoľko zásadných a nových estetických prvkov. Ako prvá vám do očí udrie veľkosť displeja. Uhlopriečka sa natiahla o rovný centimeter, a tak sa stretávame s displejom s rovnakými parametrami ako v Nokii E71 či E75. Dizajn a rozloženie kláves sa dočkali iba jemných zmien. Ubudlo tlačidlo pre rýchle otvorenie kontaktov a štyri špeciálne tlačidlá sú tentoraz rozdelené do dvoch vyvýšených dvojíc. Nokia E52 je pomerne veľký, no ľahký mobil. Veľkou škodou je, že oproti predchodcovi vymizlo z prednej strany použitie kovových materiálov. Kovový ostal len zadný kryt, ktorý je síce veľmi tenký, ale dostatočne pevný. Nad zadným krytom s logom Eseries sa nachádza objektív 3,2-megapixelového fotoaparátu s LED bleskom. V jeho tesnej blízkosti nájdete aj otvory reproduktoru. V ľavom rohu spodnej strany sa nachádza aj logicky umiestnený otvor na pútko. je pomerne holá, v jej spodnej časti nájdete nekrytý microUSB konektor, ktorý slúži aj na nabíjanie. obsahuje spúšť fotoaparátu, tlačidlá na ovládanie hlasitosti a hlasové povely. Zaujímavá je mobilu. Náchádza sa tam vypínacie tlačidlo a (konečne) 3,5 mm jack. Nokiu za použitie tohto konektora v Eseries chválim, konečne nebudem musieť nosiť so sebou rôzne zbytočné redukcie. Napriek dominujúcim plastom je konštrukcia pevná a telefón pri silnejšom uchopení nevŕzga. Rozmery sa oproti predchodcovi zmenili, Nokia E52 je širšia o tri milimetre, no hrúbka telefónu klesla na magickú hranicu jedného centimetra. Hmotnosť ma príjemne prekvapila, 98 gramov vôbec nie je veľa.

a ovládanie telefónu musím hneď v prvej vete pochváliť. Ideálna tuhosť a nízka hlučnosť v kombinácií s výborným rozložením tlačidiel robí klávesnicu Nokie E52 jednou z najlepších na akých som kedy písal. Veľké tlačidlá alfanumerickej klávesnice nebudú robiť problém ani ľuďom s väčšími prstami. Vytknúť by som mohol snáď len menší a tuhší ovládací štvorec, no na ten si rýchlo zvyknete. Ako som už spomínal vyššie, ovládacia časť sa dočkala menších estetických zmien. Ubudla skratka pre spustenie kontaktov a mazacie tlačidlo sa dostalo medzi hlavnú štvoricu špeciálnych tlačidiel. Tie sú rozdelené do dvoch vyvýšených , podobne ako u Sony Ericssonu P1i či M600. Samozrejme funguje aj funkcia krátkeho a dlhého pridržania špeciálneho tlačidla, ktoré spúšťa vami zvolenú funkciu. Pri Nokii E52 musím upozorniť aj na netradičné zamykanie klávesnice, ktoré prebieha stlačením ľavého ovládacieho tlačidla a následne pravého. Alternatívou môže byť aj dvojité stlačenie vypínacieho tlačidla s následným potvrdením. Podsvietenie klávesnice riadi senzor, v nastaveniach môžete voliť len hlasitosť tónu klávesnice.

V Nokii E52 bol použitý už osvedčený

, známy hlavne z modelov vyššieho radu - E71 a E75. Konečne sa teda aj nižšia trieda dočkala kvalitného displeja, vhodného aj na plnohodnotnú navigáciu. Takmer dva-a-pol palcový displej s rozlíšením 240 x 320 bodov je dostatočný a fotografie či písmo zobrazuje jemne. Farby sa mi však zdali sýtejšie než na E71. Zrejme to však bolo spôsobené graficky upravenými v novej verzii operačného systému. Pohotovostný režim si môžete klasicky prispôsobiť a prepínať medzi firemným a osobným režimom. S hlavným displejom si môžete prepojiť aj viacero aplikácií: úlohy, rádio, vyhľadávanie či kalendár. E-mailová schránka je taktiež prepojená s pohotovostným režimom, a tak na hlavnej obrazovke vidíte koľko nových neprečítaných správ na vás čaká. Pohotovostný režim Symbianu som si obľúbil aj kvôli pomocou priameho zadávania znakov (podľa slovníka T9). Menu telefónu pozostáva zo štyroch riadkov po tri ikony (alebo opačne, po otočení telefónu akcelerometer otočí obrazovku na šírku). Rôzne aplikácie sú prehľadne zoradené do kategórií pracovňa, ovládací panel, média a aplikácie, ale nechýba ani zoradenie funkcií do vlastných priečinkov. Nastavenia displeja umožňujú regulovať jeho jas, nastaviť odklad šetriča obrazovky či veľkosť písma. Okrem troch štandardných veľkostí si môžete veľkosť fontu telefónu zmeniť aj pomocou aplikácie . Tá vám zmení písmo telefónu podľa navolených percent (50 - 140 %). Pripravené sú aj tri grafické témy, ktoré používajú veľmi jednoduchú a nerušivú grafiku. Pre zrýchlenie reakcií telefónu odporúčam v témach vypnúť grafické efekty. Zaujímavé sú aj zvukové témy, ktoré vám zmenia kompletný zvukový prejav telefónu (vyzváňací tón, zvuk vybratia pamäťovej karty, upozornenia...).

v Eseries nikdy nevynikal svojimi funkciami. Prvým pokrokom bolo zavedenie LED blesku, autofókusu a dostatočného počtu megapixelov v Nokii E71. Novinka pokračuje v tomto novozaužívanom štandarde, no bez prítomnosti autofókusu. Trojmegapixelový fotoaparát s prisvetľovacou diódou robí fotografie priemernej, miestami až podpriemernej kvality s jemným nádychom dofialova. Fotografovanie prebieha na šírku, nastavenia umožňujú (de)aktivovať blesk, vybrať si niektorý z režimov či kvalitu a veľkosť fotografie. Podporovaný je aj sekvenčný režim a panoráma. Panel nástrojov počas fotografovania môžete aj vypnúť alebo prispôsobiť. Na fotografovanie môžete využiť aj prednú kameru. Zabudovaný modul GPS dokáže zapísať súradnice do fotografie. Zvuk spúšte sa už tradične nedá vypnúť. LED blesk je mierne fialový, a tak pri fotografovaní dokumentov dokáže aparát takmer dokonale softvérovo odstrániť fialový fľak typický pre ostatné fotoaparáty v Nokiách. Pri režime videa je možné nahrávať ho so zapnutou prisvetľovacou diódou. Video nahráva v režime MP4, možnosti nastavenia sú podobné ako pri fotoaparáte. Nedajte sa nalákať možnosťou panorámy vo videu, kamera sa automaticky prehodí na fotoaparát.

je iné než to, na ktoré ste boli doteraz v symbianovských Nokiách zvyknutí. Nová galéria vám zoradí snímky podľa kategórií "nasnímané, mesiace, albumy, menovky, načítania, zdieľanie online". V kategórií "nasnímané" nájdete všetky odfotografované snímky, menovky zasa slúžia na rozdelenie fotografií podľa vami zadaných charakteristických výrazov. Snímky v galérii sú zoradené podľa dátumu v ovále miniatúr. Po vybratí miniatúry sa obrázok roztiahne na celú obrazovku. Akcelerometer vám uľahčí otáčanie snímok pri prezeraní na šírku. Panel nástrojov pri prezeraní je možné ukryť. Fotografie si môžete vložiť aj do prezentácie, kde si môžete vybrať taktiež hudbu do pozadia, dĺžku zobrazenia snímky či efekt prechodu. Nevýhodou celej galérie je nemožnosť približovania fotografií. Videoklipy môžete sledovať cez aplikáciu Videocentrum, ktorá vám vaše nahrávky roztriedi. Prezeranie videa na celú obrazovku je automatické, funguje aj rýchle pretáčanie.

Knižnicu hudobného prehrávača je treba pred prvým (a každým aktualizovaním) obnoviť. Samotný hudobný prehrávač je na vysokej úrovni. Ponúka niekoľko druhov ekvalizérov, medzi nimi aj funkciu zosilňovača basov. Prehrávanú skladbu umožňuje nastaviť priamo ako zvonenie. Pri prehrávaní zobrazuje názov skladby, jej trvanie a obal albumu. Pri spustenom prehrávači som nebadal spomalenie reakcií. Aktuálna skladba s jej trvaním sa zobrazuje aj v pohotovostnom režime. Spomínaný 3,5 mm jack len prispieva k využitiu Nokie E52 ako hudobného mobilu. Prídavné stereo slúchadlá síce niesú špuntové a nepatria medzi tie kvalitnejšie, no vďaka konektoru jednoducho zapojíte vlastné a hudobný pôžitok sa ihneď dostaví. Pochváliť môžem aj reproduktor na zadnej strane, ktorý hrá taktiež pomerne kvalitne. Nevýhodou je jeho nižšia hlasitosť.

je v Nokii E52 taktiež prítomné. Dokonca podporuje aj funkciu RDS, ktorá vám zobrazí názov naladenej stanice. Po spustení si môžete nechať stanice naladiť automaticky pomocou internetu, internetové rádio však chýba.

Z ostatných hudobných funkcií sa v mobile nachádza aj odkaz na hudobný obchod, aplikácia diktafón a vyhľadávanie hudby. To funguje na základe hlasového vyhľadávania interpreta, názvu skladby či albumu. Po vyslovení vám telefón ponúkne skladby so slovnou zhodou, ktorú vyhodnotí. Aplikácia funguje pri správnej výslovnosti skutočne presne.

Prítomnosť navigácie som spomenul už v sekcií venovanej fotografovaniu. Pri vyhľadávaní polohy vám napomáha aj dátová sieť. Spustenie aplikácie Ovi Maps a vyhľadanie satelitov je otázkou niekoľkých sekúnd. Citlivosť prijímača je však slabšia než na Nokii E71. Po spustení máte na výber medzi 2D a 3D režimom či zobrazením mapy, satelitných snímok alebo terénu.

Voľná dostupná pamäť pri prvom spustení bola v Nokii E52 niečo okolo 46 MB, čo nie je veľa. V balení sa však nachádza pamäťová karta s veľkosťou 1 GB. Tú môžete vymeniť za microSD kartu s maximálnou kapacitou do 16 GB. Voľná pamäť RAM sa pohybuje taktiež okolo 46 megabajtov. Po reštarte som dosiahol maximálnu hodnotu 49 MB. Pri spustenom Nokia Messagingu, hudobnom prehrávači, kontaktoch a správach telefón ponúkal ešte približne 39 MB voľnej pamäte RAM. Reakcie telefónu napriek tomu neboli spomalené. Telefón aj spúšťanie aplikácií bežali pomerne svižne. Pri zapnutých grafických efektoch v témach bolo cítiť určité spomalenie. Na vysokej rýchlosti systému sa podpísal určite aj výkonný procesor s frekvenciou 600 MHz.

Telefonovanie s Nokiu E52 je vďaka jej konštrukcií pohodlné. Kvalita reproduktoru je výborná, vytknúť mu musím len jeho hlasitosť. V hlučnom prostredí alebo pri hlasnej hudbe som mal občas problém počuť druhú stranu. Skrátka, stretol som sa aj s oveľa lepšími reproduktormi v lacnejších modeloch. Hlasitosť reproduktoru na zadnej strane tiež nie je ktovieaká, no na občasné telefonovanie bez rúk postačí. Telefónny zoznam ponúka bohatú ponuku možností. Označovanie, kopírovanie, upravovanie, zálohovanie, tlač, to všetko bez problémov Nokia E52 dokáže. Kapacita telefónneho zoznamu závisí len od voľnej pamäte telefónu. Zálohovanie funguje obojstranne - z telefónu na pamäťovú kartu aj opačne. Synchronizácia kontaktov medzi dvoma telefónmi pomocou aplikácie funguje bez problémov, telefón však ponúka aj vzdialenú synchronizáciu cez Mail For Exchange a Intellisync.

Profily nájdete štandardne v ovládacom paneli. Pripravených je celkom šesť s možnosťou vytvorenia vlastných. Výhodou je aj ich časovanie, ktoré napríklad chýba majiteľom Nokie E71 aj predchodcu E52 - Nokie E51.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textové či multimediálne správy tvoríte v spoločnom

. Pri písaní správ vám môže pomáhať aj slovník T9 s dopĺňaním slov. Pri pridaní predmetu správy či vložení akéhokoľvek objektu sa správa automaticky zmení na multimediálnu. Po ich odobratí vás telefón upozorní na opätovnú zmenu na textovú správu. Pamäť správ je opäť obmedzená len voľnou pamäťou telefónu. Výpisy o doručení pri SMS aj MMS sú samozrejmosťou.

Klasický e-mailový klient bol v Nokii E52 nahradený Nokia Messagingom. Po jednoduchom (viac-menej automatickom) úvodnom nastavení e-mailu (v mojom prípade Gmailu) vás nasmeruje do schránky. Pri globálne menej známych mailových provideroch si nastavenia budete musieť prejsť manuálne. V tomto prípade môže byť nastavovanie schránky neľahké, no po pár pokusoch to zvládne každý skúsenejší používateľ. Pri prvom spustení a správnom nastavení poteší automatické stiahnutie e-mailov. Vo všeobecných nastaveniach volíte vzhľad a možnosti prepojenia s domácou obrazovkou, v nastaveniach schránky zasa kompletné nastavenia s možnosťou čo a kedy synchronizovať. Preberať môžete hlavičky, kompletné správy s prílohami alebo správy menšie ako vami zadaný počet kilobajtov. Nokia Messaging taktiež umožňuje nastaviť vlastný počet prijatých správ. V sekcii na určenie času synchronizácie nájdete možnosť vybrať si dni a čas aktívneho spojenia so schránkou. Pravidelná kontrola môže byť manuálna alebo automatická, tá začína na piatich minútach a končí pri kontrole každých 24 hodín. Prezeranie e-mailov s efektom pri otváraní správ je trocha pomalšie a miestami otravné, no na plynulosti prezerania to neuberá.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

sa nedočkal žiadnych výrazných vylepšení. Prehliadanie stránok funguje na výšku aj na šírku. Problémy má stále s nemožnosťou otvárania viacerých okien. Prezeranie stránok uľahčuje navigačná minimapa či ukladanie navštívených stránok do histórie. V nastaveniach si môžete navoliť vlastné skratky k tlačidlám. Menu internetu ponúka aj tri jednoduché aplikácie, ktoré vás prenesú na mobilné verzie stránok MySpace, Facebook a YouTube. Plná konektivita zabezpečuje pohodlné prezeranie webu nielen na displeji mobilu ale aj po pripojení k počítaču. Na globálne pripojenie môžete využiť technológie EDGE, UMTS, HSDPA ale aj HSUPA. Podporované je aj Wi-Fi. Lokálne sa telefón dokáže s iným zariadením pripojiť cez microUSB kábel či Bluetooth.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Jednoduchému budíku môžete nastaviť vlastný čas, názov, melódiu a opakovanie. Budíkov môže byť samozrejme aj viacero.

v manažérskej triede mobilov je vždy zvládnutý výborne. Aplikácia v Nokii E52 využíva štandardne mesačný náhľad s popisom aktuálnych udalostí v spodnom riadku. Možnosti kalendáru sú výborné, konečne môžete nastaviť aj vlastný tón a odklad upozornenia. V mobilnej pracovni nájdete aj aplikáciu Quickoffice, ktorá dokáže editovať rôzne typy dokumentov. Prevody, slovník, Zip, prehliadač PDF dokumentov či poznámky patria už medzi štandardnú výbavu. Aplikácia WiPresenter dokáže spojiť telefón s počítačom cez Bluetooth a odprezentovať tak pripravené prezentácie.

V telefóne ešte nájdete aj ponuku aplikácií ako Hľadanie, Načítajte, Files on Ovi, Traveler, Push To Talk, Messenger, hru Solitaire a aplikáciu na podporu N-Gage hier. Nakoľko telefón beží na operačnom systéme Symbian, minimalizácia a spúšťanie viacerých aplikácií je v Nokii E52 samozrejmosťou.

Výdrž Nokie E52 je viac než výborná. Batéria s kapacitou 1 500 mAh mi udržala telefón nažive minimálne tri dni aktívnej práce. Občasná kontrola mailov, prezeranie stránok cez Wi-Fi, zopár SMS a hovorov a stále som sa mohol spoľahnúť na výdrž cez tri dni.

Výhody:

- klávesnica,

- 3,5 mm jack,

- rýchle reakcie,

- časované profily,

- batéria a výdrž na jedno nabitie.

Nevýhody:

- málo pamäte RAM,

- absencia internetového rádia,

- nemožnosť kopírovania textu na wape,

- slabá citlivosť Wi-Fi,

- chýba autofókus.

Orientačná cena: 278 € (8 375,00 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia E52 je výborný pracovný nástroj a taktiež skvelý multimediálny telefón. Po pár dňoch strávených s týmto mobilom som plný pozitívnych skúseností. Potešili ma pomerne rýchle reakcie, zabudovaný Nokia Messaging, podpora N-Gage hier či 3,5 mm jack. Sklamala ma však slabšia citlivosť Wi-Fi aj GPS a fotoaparát, ktorému chýba autofókus. Ten však v pracovnej triede Eseries nie je taký podstatný. Nokiu E52 považujem, hneď po Nokii E71, za najlepší pracovný telefón aký môžete dnes kúpiť. Konkurenciou Nokie E52 bude najmä chystaná Nokia E72, ktorá svojou funkčnou výbavou zosadí z trónu aj aktuálnu E71-tku.

Určite si spravte čas aj na prečítanie témyTestujeme Nokiu E52 v našom diskusnom fóre, kde nájdete aj postrehy iných používateľov.

Produktová stránka: Nokia E52

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Nokiu E52

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.08.2009 - 02:13

dobry den ,prosim vas potreboval by som poradiť ohladom toho email klienta abi som mal emaily na uvodnej obrazovke čiže na tapete :D stale sa nemožem prihlasiť k tym emailom vždy to odskoči na začiatku alebo ked dam profil offline ako ste tu v jednej diskusii už pisali tak sa mi podari ho spraviť ale aj tak sa potom nenačita ked dam profil normal,ten email je sice urobeny ta schranka ale emaily tam neukazuju ani nič,telefon je z orangu mam tam kartu o 2 skusal som všetky možne nastavenia a stale nič,budem vdačny za každu radu dakujem

anonymous06.05.2009 - 18:08 Trvalý odkaz

Tomasko007: Pekny, v ciernej farbe by vynikol asi viac, ale mam pocit ze tie funkcne klavesy ( prijatie, zrusenie hovoru, su dost "neprakticke" uzke,

anonymous06.05.2009 - 18:27 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: velmi ma potesil 3,5 mm A/V konektor, aj 600 MHz procesor. este viac pouzita bateria. vyzera to fakt dost dobre.

dokonale by bolo, keby namiesto tych styroch drobnych tlacidiel pouzili len dve programovatelne (v mieste aktualnych tlacidiel kalendar a spravy) a tym by boli vacsie aj vyberove tlacidla, aj pre hovory.

anonymous06.05.2009 - 18:42 Trvalý odkaz

dalajlamax: no, E55 ma totalne dostala, isiel by som do nej aj napriek half-qwerty, ale tato E52 je dokonala... kedy sa zacne predavat???!!!

anonymous06.05.2009 - 18:51 Trvalý odkaz

euro: sami nastupcovia E50 mala E51 a ta ma zase tuto E52... ale autofocusu zase nikde.. akoze nic by sa nestalo keby ho fukli do tejto Nokie.. aj ked je to E-rada..

Celá diskusia 279 príspevkov