Sony Ericsson Xperia X1

SKÚSENOSTI majiteľa Smartfón s OS Windows Mobile, 3 Mpix fotoaparátom s autofókusom, FM rádiom a podporou HSDPA a HSUPA.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

RECENZIA: Sony Ericsson Xperia X1

Prečítajte si skúsenosti Filipa Slúku:

Majiteľom Sony Ericssonu XPERIA X1i som sa stal vo februári 2009. Hlavným dôvodom kúpy bol operačný systém Windows Mobile. Telefón s týmto operačným systémom som už používal, neskôr som sa vrátil k mobilu bez otvoreného operačného systému a vyskúšal som aj Symbian, ale ani jedna možnosť mi nevyhovovala tak, ako Windows Mobile.

Rozhodoval som sa medzi HTC Touch Pro a Sony Ericssonom XPERIA X1i. Pred kúpou som sa radil s ďalším majiteľom Xperie, ktorý mal pred tým v ruke aj Touch Pro. Nakoniec sa hlavným kritériom pre výber Xperie stal väčší počet hardvérových tlačidiel vrátane tlačidla spúšte fotoaparátu.

Odporúčané odkazy:

- Xperia vo fóre

- recenzia Sony Ericssonu Xperia X1

- galéria Sony Ericssonu Xperia X1

Ešte pred začiatkom hodnotenia by som rád povedal, že s telefónom som maximálne spokojný, a tak budem popisovať aj mínusy, ktoré možno vyznejú banálne alebo absurdne. Takisto by som rád podotkol, že veľa (respektíve takmer všetky) nedostatky sa dajú vyriešiť inštaláciou konkrétneho programu, budem sa teda snažiť telefón hodnotiť skôr ako hrubý produkt bez doinštalovaných aplikácií a poukazovať hlavne na hardvérové nedostatky.

Ku konštrukcii väčšie výhrady nemám. Všetko je na svojom mieste a vŕzganie som nepostrehol ani pri silnejšom zovretí telefónu. Napriek tomu, že sa snažím ho šetriť a starať sa oň, pár krát mi už spadol na zem (aj nechránený púzdrom a dokonca displejom na zem), a tak som rád, že všetko drží ako má. Skritizovať musím zadný kryt. Ten je síce kovový, čo pomáha jeho odolnosti, ale už po necelom mesiaci používania mi z neho začala schádzať farba. Kryt po mesiaci klasického používania vyzerá priam hrôzostrašne a budí dojem, ako keby bol celý poškriabaný, a ako keby som mobil nosil vo vrecku spolu s kľúčmi, čo samozrejme nie je pravda - mobil nosím v puzdre, a tak mi takéto opotrebovanie nejde veľmi do hlavy.

Výsuvný mechanizmus je taktiež bez problémov. V niektorých recenziách sa objavila kritika, že obraz na displeji sa preklápa až v hornej časti, čo spôsobuje komplikácie pri písaní na QWERTY klávesnici - ak pri písaní zavadíte o vrchnú časť, displej sa opäť začne otáčať a vy strácate čas. Pravdupovediac, toto sa mi nepodarilo ani raz. Dokonca fakt, že otáčanie displeja nastáva až po vysunutí klávesnice, vítam. Na HTC TyTN, ktoré som vlastnil predtým, to bolo naopak a tam mi to prekážalo pri častom písaní po displeji, ak som vrchnú časť nechtiac povysunul a displej sa začal ihneď pretáčať.

Ako som už spomenul na začiatku, jedným z kritérií pre výber X1-ky bol väčší počet hardvérových tlačidiel. Napriek tejto skutočnosti ich počet musím kritizovať, pretože na HTC TyTN som bol v tomto smere zvyknutý na väčší luxus. Samozrejme, aj tu sa dá problém vyriešiť doinštalovaním programu, ktorý jednému tlačidlu pridá viacero funkcií, ale podľa mňa by si minimálne Comm Manager to samostatné tlačidlo zaslúžil.

Aj keď som už telefón s plnohodnotnou klávesnicou mal, na tú na Xperii som si musel zvykať niekoľko dní. Problém bol v tom, že na HTC TyTN boli tlačidlá rozdelené rovnomerne pod sebou. Na Xperii sú usporiadané šikmo ako na klasickej klávesnici ku počítaču, a tak prvé dni boli trochu o trápení. Všetko je to však o sile zvyku a dnes už na klávesnici píšem rýchlo a bez preklepov. Chýba mi na nej dvojica kontextových tlačidiel, ktoré som na HTC TyTN dosť často používal. Zo začiatku ma zarazilo aj dosť malé vystúpenie tlačidiel, našťastie aj toto bola len otázka zvyku.

Plusy

+ kvalitná a pevná konštrukcia

+ otáčanie displeja až v konečnej fáze vysúvanie telefónu

+ rýchle písanie po QWERTY klávesnici

Mínusy

- nekvalitné spracovanie (nalakovanie) zadného krytu

- chýbajú kontextové tlačidlá na QWERTY klávesnici

- málo hardvérových tlačidiel

Displej je dominantným prvkom prednej časti prístroja. Jeho rozlíšenie je viac než postačujúce a neviem naň dopustiť hlavne pri prezeraní internetových stránok. Vďaka vyššiemu rozlíšeniu sa samozrejme na displej zmestí aj viac informácií. Otáčanie displeja je promptné aj pri spustení viacerých aplikácií, v tomto nastal oproti HTC TyTN dosť výrazný pokrok.

Čitateľnosť je na dobrej úrovni, taktiež bez problémov využívam automatické nastavenie jasu. Xperia nedisponuje akcelerometrom, čo môže byť škoda, pri prezeraní fotografií na takom displeji by to pohodliu len prospelo, na druhej strane mi táto funkcia vôbec nechýba, pretože nie na všetkých telefónoch pracuje spoľahlivo.

Plusy

+ dobrá viditeľnosť aj na slnku

+ vysoké rozlíšenie

Ak niekto prvýkrát natrafí na telefón s otvoreným operačným systémom, v prostredí bude spočiatku tápať - aj na prostredie Windows Mobile si treba zvyknúť. Aj keď som predtým používal prístroj so staršou verziou windowsu, prostredie zostalo prakticky totožné.

Vstup do menu cez ikonu Štart a následné vyberanie programov a aplikácií sa dá zminimalizovať len na občasné návštevy tohto menu, pretože všetky potrebné skratky, úlohy, pripomienky, informácie o počasí a mnoho iného si môžem dať zobraziť na úvodnú obrazovku a prispôsobiť si ju úplne podľa svojich predstáv. Toto je hlavný a najväčší dôvod, prečo ja osobne pri Windows Mobile opäť zostanem dlhšiu dobu.

Sony Ericsson Xperia sa vyznačuje aj jednou zvláštnou funkciou a tou sú X-panels. Ide o akúsi ďalšiu úvodnú obrazovku, ale skôr by som to charakterizoval ako klasické skratky k niektorým programom, až na to, že ku funkciám ako rádio a galéria sa dostanete len cez X-Panels. Pravdupovediac túto vymoženosť veľmi nevyužívam. Aj keď som sa pôvodne tešil na ospevovaný Facebook panel, verzia v paneloch mi nesadla.

Plusy

+ možnosť prispôsobenia si úvodnej obrazovky

Dovolím si tvrdiť, že v organizačných funkciách je kráľom opäť Windows Mobile. Samozrejme je to moje subjektívne hodnotenie a veľa ľudí bude namietať. Keď si odmyslím otvorený operačný systém a tým pádom neobmedzené možnosti čo sa pamäte týka, esom v rukáve je už spomínaný pohotovostný režim a prispôsobenie si úvodnej obrazovky podľa mojej chuti vďaka rôznym programom.

Z organizačných funkcií využívam snáď všetky a nemôžem im nič vyčítať. Tu som dokonca nepotreboval ani pomoc prostredníctvom doinštalovania nejakého programu. Kalendár, úlohy, poznámky a e-mailového klienta mám tie od windowsu a myslím si, že nič podstatné im nechýba.

Pri písaní skúseností s SPV M3100 som kritizoval aj nemožnosť priradenia vlastného zvonenia správam a budíku. Aj keď podľa niektorých informácií by malo stačiť skopírovať hudobný súbor do konkrétneho priečinku, mne sa nastavenie vlastnej melódie na budík zrealizovať nepodarilo. Veľmi som sa s tým však nezaoberal a po prvom pokuse som to vzdal. V prípade núdze sa aj tento problém dá vyriešiť doinštalovaním programu.

Hlasitosť slúchadla pri telefonovaní musím taktiež pochváliť, oproti HTC TyTN je lepšia. Dokonca napríklad aj oproti LG KF700 a Nokii E51i, ktoré som používal doteraz.

Plusy

+ výborné organizačné funkcie aj bez doinštalovania ďalších aplikácií

Mínusy

- správam a budíku neviem nastaviť vlastné zvonenie (až po doinštalovaní programu)

Sony Ericsson Xperia X1i je telefón zameraný hlavne na organizačné funkcie, miesto v ňom si však našli aj multimédiá.

Fotoaparát vytvára snímky priemernej kvality, dá sa použiť skôr len na momentky za priaznivého svetla. Plusom je určite prítomnosť automatického zaostrovania s možnosťou výberu miesta pomocou dotykového displeja, na ktoré sa má zaostriť.

Prehrávač hudby a rádio veľmi nevyužívam, ale občas sa stane, že nemám pri sebe MP3 prehrávač, a vtedy sa tieto funkcie hodia. Veľkou výhodou je zabudovaný 3,5 mm konektor, a tak nemusím nosiť pri sebe rôzne slúchadlá od prehrávača aj od mobilu, ale vystačím si s jednými.

Skritizovať ale musím umiestnenie reproduktoru na prehrávanie hudby, ktorý sa nachádza na ľavom boku v spodnej časti a to je podľa mňa dosť nešťastné riešenie. Keď držím telefón v ľavej ruke, dlaň zakrýva celú plochu reproduktora a zvuk je veľmi tlmený. Vadí to pri prezeraní skladieb, ale napríklad aj pri výstražných tónoch, ktoré proste nepočuť, lebo reproduktor je zakrytý.

Plusy

+ prítomnosť autofókusu

+ prítomnosť FM rádia

Mínusy

- len priemerná kvalita fotografií

- FM rádio sa dá spustiť len cez X-Panels

- umiestnenie reproduktoru

Ako som už spomínal, surfovanie po internete je vďaka veľkému rozlíšeniu pohodlné. Spoľahlivo funguje aj samotné pripojenie na internet prostredníctvom Wi-Fi, s čím som mal pri HTC TyTN dosť problémy, Xperia sa vždy k sieti pripojí na prvý krát a bez problémov. Taktiež stabilita signálu je na vyššej úrovni oproti HTC. Pripojenie cez sieť GSM je samozrejme bez problémov a signalizácia aktuálneho pripojenia je tiež prehľadná a zrozumiteľná.

Plusy

+ pohodlné prezeranie web stránok

+ bezproblémové pripojenie k Wi-Fi

Poslednou kapitolou môjho hodnotenia bude stabilita systému a výdrž. Opäť sa nevyhnem porovnaniu s HTC TyTN, v ktorom som stabilitu systému dosť kritizoval a soft-resety boli takmer na dennom poriadku. Našťastie pri Xperii tomu tak nie je. Za približne mesiac a pol používania by som zamrznutia počas používania spočítal na prstoch jednej ruky. Občas sa mi stane, že pri zapínaní telefónu trvá nabehnutie systému príliš dlho alebo je potrebný reštart hneď pri zapínaní, po ňom už všetko funguje ako má.

Hodnotenie výdrže v mojom prípade je veľmi subjektívne, pretože mám mobil často na nabíjačke (takmer stále doma, pri práci s PC aj v aute) a tak sa mi stáva veľmi zriedka, že by mi telefón hlásil slabú batériu. Jej výdrž závisí aj od využívania Wi-Fi a GPS, ktoré majú na baterku veľký vplyv. Pri klasickom používaní batéria vydrží 1,5 - 2 dni.

Plusy

+ stabilný systém, minimálne mrznutie systému

Mínusy

- chýba otvor pre soft-reset na spodnej strane

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.03.2009 - 02:12

sorcerer: no hlavne tie fotky z UND nie su ktovieco :-D

anonymous30.03.2009 - 10:03 Trvalý odkaz

katro: Ako su na tom kryty? Ziadne praskanie? Lebo som rozmyslal nad X1, ale ma odradili skusenosti uzivatelov z for, ktorym praskali kryty.

anonymous30.03.2009 - 10:17 Trvalý odkaz

globa: Bolo to hovorene viackrat - praskala 1. seria striebornych, tato sa tykala napr. dovezenych kusov do nemecka ( a odtial k nam (T-Mobile))

anonymous30.03.2009 - 10:29 Trvalý odkaz

katro: No podla tych for, co som cital, praskali aj cierne kryty a aj ine serie ako 08W44 a 08W46. Preto sa pytam. Tu na fonoch som nenasiel nikoho, kto by sa stazoval na praskanie krytov na X1. Ale v CZ na forach semanie a smartmanie ano. A to nehovorim o nekonecnom vlakne na xda-developers.

anonymous30.03.2009 - 12:00 Trvalý odkaz

Filip Sluka: @sorcerer: ale rozmazanost tych fotiek z UND bola ovlpyvnena aj inymi cinitelmi ;)

@katro: v tomto smere s krytmi problem nemam, ako som pisal, dokonca ani ziadne vrzganie. pred kupou som aj ja pocul o probleme praskania krytov, ale tiez som vedel tak, ze sa to tyka iba bielych verzii

Celá diskusia 26 príspevkov