Orange Flybox (Huawei E960)

RECENZIA Wi-Fi routera Router, ktorý premení 3G signál na Wi-Fi sieť.

Základné parametre:

155 x 115 x 28 mm,

menej než 500 gramov,

850 / 900 / 1800 / 1900 MHz (GSM / GPRS / EDGE)

2100 MHz (UMTS / HSDPA)

konektory RJ45, RJ11,

WLAN (802.11 b/g) max. 32 používateľov,

použitie ako USB modem alebo Wi-Fi router,

HSDPA download do 7,2 Mbps, upload do 384 kbsp,

podpora OS: 2000, XP, Vista, MAC OS,

LED indikátory: napájanie, typ signálu, intenzita signálu, WLAN,

Balenie obsahuje:

Flybox, stojan, nabíjačku, telefónny kábel, sieťový ethernetový kábel, potrebné dokumenty.

Predná stena zariadenia obsahuje päť prvkov: LED napájania, LED Wi-Fi, LED kvality signálu, LED režimu siete, vypínač. Keď Wi-Fi svieti, je aktívne, keď bliká, prebieha výmena dát. Zelené svetlo kvality signálu indikuje najlepší stav, žlté strednú kvalitu, červené nízku. Zelené svetlo typu siete indikuje GSM, modré UMTS, modrozelené HSDPA.

V pravej bočnej stene nájdete štyri vstupy pre sieťový ethernetový kábel, jeden pre telefónny kábel a jeden pre nabíjačku / USB kábel.

Prax

Do Flyboxu som vložil SIM kartu, zapol ho a v PC vyhľadal Wi-Fi sieť. Po jej nájdení som len zadal sieťové heslo uvedené na zadnej časti zariadenia. Tu nastal menší problém. Router vyžaduje pripojenie ku elektrickej sieti, a to môže byť na opačnom konci izby, či dokonca domu, než je váš počítač. Trochu krkolomné, heslo si teda musíte opísať, alebo vám ho niekto nadiktuje. Administrácia modemu je možná po zadaní 192.168.001.001 do webového prehliadača. Meno aj heslo správcu je jednoducho "admin". V administrácii nájdete, okrem iného, aj aktualizáciu softvéru modemu.

Počas dvoch týždňov každodenného používania routera Orange Flybox nenastali žiadne výrazné problémy. Raz bolo nutné router reštartovať, čo sa mi s konkurenčným produktom TeleWell 3G WLAN Router nestalo ani po mesiaci. Ale to neznamená, že bude nutné Flybox reštartovať dvakrát mesačne aj u vás.

Záver

Keďže doma podobné zariadenie s "premenou" Flash-OFDM siete na Wi-Fi používam už pár mesiacov, nemôžem nepochváliť aj testovaný 3G router. Jednoducho zasuniete SIM kartu a v PC už stačí len vyhľadať príslušnú Wi-Fi sieť. Jednoduché a účinné. Orange Flyboxy nájdete aj v predajniach tohto operátora, kde vytvárajú bezplatné Wi-Fi hotspoty. Tam si ich určite budete môcť aj prezrieť a vyskúšať. Ja takéto zariadenie môžem len odporúčať. Otázkou je jeho cena - neakciových 232,02 € (6 989,83 Sk) nie je za takýto produkt málo. Konkurentov Flyboxu je niekoľko, nájdete ich napríklad na stránkach zadako.sk.

používateľská príručka (PDF, 4 MB)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.03.2009 - 14:18

DjM: Nestaci zadat pre administraciu len "http://192.168.1.1" namiesto ".001.001"? Mozno v navode tak pisu, ale, podla mna, to nieje potrebne - len pre spresnenie recenzie ;-)

anonymous23.03.2009 - 17:31 Trvalý odkaz

Jessica: Ja som ho mala doma jeden den a isiel prec lebo po pripojeni NB cez WiFi sa otrasne znizila rychlost.Pri priamom pripojeni cez kabel bolo vsetko ok,ale akonahle som sa pripojila s inym zariadenim cez WiFi,rychlost sa stala nepouzitelnou.Horsia ako dial-up.

anonymous24.03.2009 - 18:56 Trvalý odkaz

Hobi: Ja ho mám už tretí mesiac a zatia? absolútna spokojnos?. Stabilné pripojenie, primerané rýchlosti a žiaden rozdiel medzi pripojením cez kábel a cez wifi.

anonymous24.03.2009 - 23:29 Trvalý odkaz

mar?o: mozno len varovanie, nesmie sa natvrdo vyberat z el.siete lebo je vysoka pravdepodobnost ze si znicite simku, a v zakladnych parametroch je ze sa da pouzit ako usb modem ale pripojenie je cez sietovy kabel alevo wifi :)

Celá diskusia 12 príspevkov