Nový Windows 10: jeden názov pre smartfóny, tablety i PC

Ďalšia generácia operačného systému od Microsoftu, určená pre mobilné telefóny, už neponesie názov Windows Phone. Bude mať označenie Windows 10. Jedno meno by malo demonštrovať prepojenie celého ekosystému naprieč počítačmi, tabletmi i smartfónmi. Spoja sa aj oba obchody s aplikáciami.

Microsoft na konci septembra po prvý raz odhalil svoje plány s novou verziou operačného systému Windows. Tá ponesie názov Windows 10 (po desktopových verziách 7, 8 a 8.1 teda, zrejme kvôli zdôrazneniu veľkého pokroku, spoločnosť číslo deväť úplne vynechá). Hoci prezentácia sa točila najmä okolo rozhrania pre klasické počítače a notebooky, neuniklo nám, že označenie Windows 10 bude použité aj pre nadchádzajúcu generáciu operačného systému pre smartfóny.

Zabudnite tak na Windows Phone. Skrátené označenie Windows s prostým poradovým číslom verzie bude odteraz typické aj pre všetky Lumie a ďalších výrobcov, ktorí by sa k tejto platforme chceli pridať.

Windows 10 ešte zďaleka nie je hotový (oficiálny štart desktopovej verzie je naplánovaný na polovicu roka 2015). Microsoft zatiaľ uvoľnil iba prvú preview verziu, prostredníctvom ktorej chce zbierať informácie o rôznych chybách od betatesterov. Verziu pre smartfóny spoločnosť ukáže až najskôr, pravdepodobne o niekoľko mesiacov.

Vieme však, že aplikácie pre smartfóny a dotykové rozhranie v desktopových Windows (po prvýkrát ukázané vo Windows 8) pobežia na rovnakom kóde (označovanom ako universal Windows apps). Vývojári tak naprogramujú jednu aplikáciu, ktorá bez akýchkoľvek ďalších úprav pobeží na klasických počítačoch, tabletoch i smartfónoch. Logicky sa tak konečne spojí aj obchod s aplikáciami. Z mobilných zariadení i klasických počítačov sa dostanete vždy do toho istého Windows Store.

Ten budú môcť spravovať aj firemní administrátori, ktorí tak ľahko dokážu kontrolovať aplikácie a aktualizácie nainštalované na služobných telefónoch.

Hoci žiadne ďalšie podrobnosti o Windows 10 pre mobilné telefóny zatiaľ nepoznáme, je jasné, že nové Lumie desktopový mód ani možnosť spúšťania klasických .exe (Win32) aplikácií nedostanú. Na počítačoch však pribudne lišta so živými dlaždicami, ktorá nahradí používateľmi nie celkom pozitívne prijatú ponuku Štart s Windows 8.

ikona

Na jeden záber: Prestigio MultiPad VisconteKrátky video pohľad na desaťpalcový, cenovo dostupný tablet s HD rozlíšením a plnohodnotným operačným systémom Windows 8.1

Microsoft tiež ukázal, ako si nový operačný systém poradí s prechodom z desktopového do tabletového módu pri multifunkčných zariadeniach ako napríklad Prestigio MultiPad Visconte či Lenovo MIIX2. Ak k zariadeniu pripojíte myš a klávesnicu, bude sa správať ako klasický notebook (zobrazí sa Plocha a živé dlaždice budú viditeľné iba v malej lište vedľa klasickej ponuky Štart, ktorá sa mimochodom do systému opäť vráti). Po odpojení periférií vyskočí dialógové okno a systém sa prepne do dotykového rozhrania s dlaždicami cez celú obrazovku. Tento spôsob prepínania Microsoft volá Continuum a jeho fungovanie prezentuje nasledujúce video (bez zvuku).

Vo vzduchu samozrejme visí otázka, či bude aktualizácia na nový Windows 10 (teda jeho verziu pre mobilné telefóny) dostupná aj pre súčasné zariadenia s operačným systémom Windows Phone 8.1. Konečného potvrdenia sa zrejme dočkáme až o niekoľko mesiacov, zatiaľ sa však predpokladá, že áno. Microsoft totiž v minulosti niekoľkokrát vyhlásil, že pre súčasné WP 8.1 zariadenia bude k dispozícií aj "ďalšia verzia OS".

Spoločnosť však už raz časť svojich zákazníkov do problémov dostala. Majitelia prvých zariadení s Windows Phone 7 sa aktualizácie na WP 8 nedočkali a preto si do svojich smartónov nemôžu nainštalovať niektoré najnovšie aplikácie z Windows Phone Store (Spotify, Skype, Messenger, Waze či množstvo bankových aplikácií a hier).

Zdroj: blogs.windows.com, Windows (YouTube)

Diskusia k článku:

Začať diskusiu