HTC Touch Pro 2

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový smartfón s 3 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, GPS, HSPA a QWERTY klávesnicou.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Windows Mobile 6.1 Professional,

procesor: Qualcomm MSM7200A 528 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 116 x 59 x 17 mm,

šírka otvoreného prístroja: 96 mm

hmotnosť: 175 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 480 x 800 b., uhlopriečka 91 mm (3,6"), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480b. MPEG-4, 352 x 288 b. h.263/h.264),

pamäť: 512 MB ROM + 288 MB RAM + microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (7,2 Mbps), HSUPA (2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB/ExtUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov (Mobile Office), A-GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1500 mAh,

výdrž: do 8,5 h hovoru / 500 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, 3,5 mm konektor (adaptér v balení), FM rádio, rozpoznávanie hudby, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, miniUSB (ExtUSB) kábel, stereo slúchadlá, CD, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

HTC Touch Pro 2 je nástupcom populárneho HTC Touch Pro. Zmeny sú skôr kozmetického charakteru, no vďaka tomu nový model opäť o niečo dospel.

Dizajn novinky sa skôr podobá na modely TyTN než na Touch Pro. Čierne lesklé plasty a diamantové riešenie zadného krytu boli nahradené klasickými plastmi. Pravidelné línie a jednoduchosť sa stali hlavným poznávacím znakom. Vďaka zaobleným rohom pôsobí Touch Pro 2 kompaktnejším dojmom, v skutočnosti však ide o poriadne rozmerné zariadenie. Ďalšia vec, ktorá vás okamžite prekvapí, je hmotnosť. Už papierovo vyzerá 175 g zarážajúco, iné to nie je ani v skutočnosti. Hmotnosť jednoducho cítiť pri každej manipulácii s HTC. Konštrukčným materiálom je plast, čo ma osobne dosť mrzí, pretože aj pri bežnom používaní sa objavuje nepekné praskanie najmä zadného krytu. Konštrukcia je vysúvacia s možnosťou naklonenia obrazovky. Testovaný kus mal však pri vyklopení výraznú vôľu, takže sa horná časť neustále nakláňala o približne 5 mm. Inak je v zatvorenom stave všetko na svojom mieste, vysúvaniu pomáha pomerne silná pružina, ktorá zaberá asi od polovice dráhy. Ovládacích prvkov veľa nenájdete. Na ľavej strane sa nachádza rozmerné tlačidlo regulácie hlasitosti, vpravo zasa objavíte len v dolnej časti umiestnený stylus. V spodnej časti má svoje miesto miniUSB konektor, v hornej časti zasa tlačidlo vypnutia prístroja a obrazovky. Zaujímavo a funkčne je spracovaná aj zadná stena, ktorá okrem fotoaparátu obsahuje aj tlačidlo vypnutia mikrofónu a maskovanú dvojicu reproduktorov.

Hlavná klávesnica sa pred vami ukáže vysunutím hornej časti. Skladá sa z piatich radov, jednotlivé tlačidlá sú vďaka celkovým rozmerom dostatočne veľké. Písanie je tak absolútne pohodlné, dlhšie e-maily, správy a chat nerobia najmenší problém. Nechýbajú ani tlačidlá Ctrl, Fn alebo Shift. Podsvietenie klávesnice môže ovládať senzor, takže počas dňa zbytočne nezaťažujete batériu. Ovládanie v otvorenom stave spríjemňuje prítomnosť štvorice šípok.

Napriek plnohodnotnej klávesnici je hlavným ovládacím prvkom dotykový displej. Oproti predchodcovi však podstatne narástol. Pri uhlopriečke 91 mm si tak môžete naplno vychutnať rozlíšenie 800 x 480 bodov, zobrazí 65 tisíc farieb a jeho jas môže regulovať samozrejme aj senzor okolitého svetla. Čitateľnosť na slnku nepatrí medzi najlepšie, no počas testovania som nikdy nemal výraznejší problém prečítať údaje. Vďaka veľkým rozmerom sa pohodlne ovláda dotykom prsta, no v tele prístroja sa nachádza aj stylus. Pri jeho použití je potrebné vyvinúť mierne väčšiu silu, ovládanie prstom je o niečo pohodlnejšie. Prostredie okrem operačného systému obsahuje aj nadstavbu TouchFLO 3D, ktoré je známe aj z iných modelov značky. Menu prešlo určitými úpravami, ktoré zlepšili jeho používanie. Príkladom je možnosť preskupenia jednotlivých záložiek, ich skrývanie, prípadne zobrazenie skratiek obľúbených programov po zvolení ponuky Štart.

Fotoaparát disponuje priemerným rozlíšením 3 Mpix a automatickým zaostrovaním. Stále chýba kryt objektívu a oproti predchodcovi tu nenájdete ani diódu na osvetlenie. Šošovka je umiestnená hlboko pod úrovňou zadného krytu, takže nehrozí jeho poškodenie, na druhej strane sa tam s veľkou obľubou zachytávajú nečistoty. Kvalita fotografií je len priemerná, žiadne zázraky nečakajte. Ovládanie prebieha prostredníctvom dotykového displeja, nastavenia sú pomerne bohaté. Zaujímavosťou je možnosť zvoliť miesto zaostrenia dotykom na obrazovke. Absencia akéhokoľvek hardvérového tlačidla však znamená jeden neduh. Kliknutím na dotykové tlačidlo spúšte na obrazovke spôsobí zaostrenie a následné nekompromisné odfotenie. Nemáte tak možnosť ovplyvniť tento priebeh ani v prípade, keď sa fotoaparátu nepodarí daný objekt zaostriť. Nezostáva tak nič iné, len takéto nepodarky následne vymazať. Prezeranie fotografií je prístupné z menu fotoaparátu aj z prostredia TouchFLO 3D. Jednotlivé fotografie posúvate pohybom prsta po obrazovke, zoomovanie zabezpečuje dotyková plocha pod displejom, resp., v závislosti od otočenia prístroja, vedľa displeja. Nechýba možnosť odosielania obrázkov a prezentácia.

Záznam videa sa oproti predchodcovi o niečo zlepšil. K dispozícii máte maximálne rozlíšenie 640 x 480 bodov pri MPEG4 a 352 x 288 pri h.263 a h.264 kodeku. Vo všetkých troch prípadoch platí rýchlosť 30 FPS a zvuková stopa vo formáte AAC. Natočené videá sú zoradené v albume galérie, pri prehrávaní sa displej automaticky orientuje na šírku. Ako prehrávač máte možnosť samozrejme použiť aj štandardný Windows Media Player, ale nepredpokladám, že na to budete mať veľa dôvodov. Natívnu podporu AVI formátu nečakajte, pokiaľ chcete pozerať filmy bez inak nutnej úpravy, bude potrebné siahnuť najlepšie po platenom programe Core Player. Potom si naplno užijete výborné rozmery displeja.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,2 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 20 fps, 786 kbps; zvuk: AAC, 27 kbps; celkovo: 6 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je priamo prepojený s prostredím TouchFLO. Ovládanie je plne prispôsobené pre dotyk prsta, veľmi efektné je listovanie skladbami so zobrazením obrázku albumu. Nechýba kompletná správa hudobnej knižnice, zoradenie podľa interpretov, albumov, žánrov a skladateľov. Samozrejmosťou je vytváranie playlistov, opakovanie, náhodný výber a nastavenie ekvalizéra. Hudobný výkon cez dodávané slúchadlá je skôr priemerný. Absencia 3,5 mm konektoru vás núti k nákupu redukcie. Dvojica reproduktorov na zadnej strane ma veľmi milo prekvapila. Nemôže sa síce rovnať BlackBerry Boldu, no ponúka veľmi slušnú kvalitu a hlasitosť. Notorických poslucháčov FM rádia určite sklame jeho absencia.

V správnom komunikátore dneška nesmie GPS chýbať. Rovnako je na tom aj Touch Pro 2, štart je už tradične asistovaný. Vďaka otvorenej platforme si môžete vybrať z viacerých dostupných navigačných programov, v základe svoju polohu zistíte len vďaka predinštalovaným Google Mapám.

Veľkosť ROM pamäte je 512 MB, RAM sa zastavila na maximálnej hodnote 288 MB. Po štarte zariadenia sa po načítaní prostredia a všetkých doplnkov veľkosť voľnej RAM zastaví na hodnote približne 92 MB. Vnútornú pamäť môžete ďalej rozšíriť pamäťovými kartami microSDHC. Slot sa nachádza pod zadným krytom, no batériu nie je potrebné vyberať.

Základom hlasovej komunikácie je výborný telefónny zoznam. Množstvo uložených záznamov obmedzené nie je, jednotlivé kontakty sú výborne detailné. Pribudla možnosť synchronizácie fotografie, udalostí a statusu s Facebookom. Po otvorení kontaktu máte k dispozícii aj prehľad o e-mailovej, textovej a kompletnej hlasovej komunikácii. Vyhľadávanie je možné aj z pohotovostnej obrazovky napísaním mena prostredníctvom klávesnice. Navyše vyvolaním virtuálnej klávesnice zadávaním čísla sa zároveň prehľadávajú uložené záznamy. Zoznam hovorov je taktiež výborne prepracovaný. Pri telefonovaní určite oceníte výborne spracovaný hlasitý odposluch. Na jeho aktiváciu stačí HTC položiť na stôl displejom nadol. Zároveň tak máte k dispozícii tlačidlo vypnutia mikrofónu. Veľmi som bol spokojný s funkciou potlačenia šumu, ktorý fungoval výborne aj pri spomínanom hlasitom hovore. Profily sú prítomné v podstate len tri. Okrem štandardného a tichého je k dispozícii aj režim vibrácií. V štandardnom režime môžete upravovať samostatne hlasitosť zvonenia a systémových zvukov. Chýba akékoľvek časovanie profilov, jedine počas udalostí zadaných v kalendári si môžete zvoliť automatické nastavenie vibračného režimu. O zmeškanej udalosti vás informuje na zeleno blikajúca dióda nad displejom.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú komunikáciu začnem tradične pri SMS a MMS. Spoločný editor a schránka majú prostredie rovnaké, ako u iných modelov. Ak si zvolíte nejaký kontakt cez TouchFLO, tak vidíte textovú komunikáciu vo forme konverzácie. Priamo z pohotovostnej obrazovky máte navyše možnosť listovať medzi prijatými správami. Pri písaní samozrejme nechýba odpočítavanie znakov.

E-mailový klient nepostihli žiadne zmeny. Pracuje s viacerými kontami súčasne, podporuje IMAP aj POP3 protokol, MS Exchange, no stále chýba podpora Push mailu. Kontrola schránok tak zostáva na pravidelnom intervale. Samozrejmosťou je podpora dokumentov, prijaté správy sa môžu ukladať aj pamäťovú kartu. Prepojenie s TouchFLO zasa umožňuje rýchly prehľad o prijatých správach a rýchly výber konta.

V oblasti prenosu dát sa opäť nerobil žiadny kompromis. Čaká na vás plná podpora dát zahŕňajúca GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps a HSUPA do 2 Mbps. Určite nikoho neprekvapí prítomnosť Wi-Fi, o lokálne pripojenie sa stará Bluetooth a pribalený microUSB kábel, ktorým batériu zároveň môžete dobíjať. Internetové prehliadače máte k dispozícii tradične dva. Prvým je Internet Explorer, ktorý som osobne používal veľmi sporadicky. Na surfovanie je vhodnejšia predinštalovaná Opera. Trochu nepríjemne ma prekvapila možnosť otvoriť len dve okná. Nechýba však rýchle zoomovanie prostredníctvom dotykovej plochy pod displejom, označovanie a kopírovanie textu a zmena orientácie displeja pomocou akcelerátora. Zaujímavým doplnkom je podpora Push page. Uložiť si môžete až štyri záložky, ktoré sa vám budú aktualizovať v nastavených časových intervaloch. Otvorenie potom prebieha bez potreby čítania dát. Nenačítajú sa však podstránky, takže táto funkcia je použiteľná najmä na blogoch, kde máte okamžite zobrazené celé texty správ.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Ranné vstávanie vám spríjemní trojica plne nastaviteľných budíkov s možnosťou opakovania. Kalendár ponúka mesačný náhľad už prostredníctvom záložky cez TouchFLO prostredie. V dennom prehľade sa vám zároveň zobrazí animácia počasia. To však platí len pre nasledujúcich päť dní. Pri vytváraní nových udalostí sa už stretnete so štandardným prostredím Windowsu, nechýba opakovanie, výber typu udalosti a upozornenie.

Medzi ďalšie funkcie patria samozrejme poznámky, úlohy, jednoduchá kalkulačka a skener vizitiek v podobe aplikácie WorldCard Mobile. Podporovaným jazykom bola v testovanom kuse len angličtina, takže diakritika spôsobovala problémy.

Podporu Java aplikácií zastupuje program Jblend, v ktorom sa všetky Java aplikácie spúšťajú. Vďaka operačnému systému Windows Mobile však máte k dispozícii niekoľko tisícok rôznych aplikácií a hier.

Najviac ma na začiatku testu zaujímala výdrž zariadenie v plnej prevádzke. Batéria má kapacitu 1500 mAh, no najväčším žrútom energie je samozrejme rozmerný displej. Pri maximálnom jase sa dostanete zľahka cez hranicu jedného dňa. To všetko pri neustále zapnutej 3G sieti, automatickej kontrole pošty každých 15 minút, približne 20 minútach hovoru a občasnom surfovaní. Situácia sa radikálne zmení voľbou automatickej regulácie jasu, kde sa pri rovnakom zaťažení dostanete na hranicu dvoch dní. Pri úspornejších opatreniach sa dá samozrejme dosiahnuť ešte lepší výsledok, takže výdrž môžem zhodnotiť veľmi pozitívne.

Výhody:

- veľký displej s vysokým rozlíšením

- pohodlná plnohodnotná klávesnica

- prepracované prostredie TouchFLO 3D

Nevýhody:

- veľké rozmery a hmotnosť

- slabšia čitateľnosť displeja na slnku

- veľká vôľa hornej časti pri vyklopení

Orientačná cena: 415 € (12 502,30 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

HTC Touch Pro 2 je plnohodnotným nástupcom modelu Touch Pro. Zmeny sa netýkajú len dizajnu. Dostanete podstatne väčší displej, vyššie rozlíšenie, výbornú klávesnicu a opäť výklopný displej. Ten sa však minimálne v testovanom kuse dosť výrazne pohyboval, navyše rozmery a hmotnosť nie sú práve najideálnejšie na prenášanie vo vrecku nohavíc. Napriek všetkému sa jedná o výborne vybavený pracovný komunikátor s množstvom zaujímavých funkcií.

Pri zohľadnení všetkých parametrov mu konkurenciou momentálne môže byť Sony Ericsson Xperia X1 a Nokia N97. Xperia ponúkne podstatne kompaktnejšie rozmery a nižšiu hmotnosť, N97 zasa obrovskú pamäť. Karty pri uvedení na trh môže zamiešať aj Sony Ericsson Xperia X2 alebo Samsung Omnia 2.

Produktová stránka: HTC Touch Pro 2

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme HTC Touch Pro 2

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.01.2010 - 20:27

mental.disease: opä? menej tla?idiel. By ma zaujímalo ako nahradia štvorsmerné s potvrdením a približovaním fotiek a webu :(

anonymous19.02.2009 - 18:32 Trvalý odkaz

marcol07: myslim ze to nahradia neako ale mna skor zaujimalo ako mozem dat do ROMky, co je Read-Only Memory programy??? :D

anonymous20.02.2009 - 01:01 Trvalý odkaz

Mailox: Na tomto modeli mi nevadí absolútne ni?.je sympatický,s pwerty klávesnicou a ma vynikajúce vlasmosti.myslím,že si pri nom prídu sa svoje aj tí ?o majú záujem o zábavu a aj tí ?o ho využívajú o nie?o všestrannejšie.ma z každého rozka viac ako len troška.

anonymous21.02.2009 - 01:19 Trvalý odkaz

juro: treba si trosku nastudovat veci ohladom WM :) ROM v zariadeniach sluzi prave na ukladanie programov. ak by sa ti totiz ukladali programy do RAM tak pri kazdom vypnuti fonu by sa vymazali ;)

Velkost ROM urcuje kolko veci mozes mat ulozenych
Velkost RAM urcuje kolko programov mozes mat spustenych sucastne

anonymous21.02.2009 - 19:51 Trvalý odkaz

alc1: super fonik asi si ho kupim, je to dost podobne ako n97 ale htc je mi sympatickejsi ..vyzera to ak ovsestranna vecicka super

Celá diskusia 56 príspevkov