Nokia Lumia 930 - keď prednosť dostane výkon pred výdržou

Recenzia výkonného windowsfónu s krásnym 5'' Full HD displejom a výborným 20 Mpix fotoaparátom s OIS. Zamrzí prehrievanie pri záťaži a slabšia výdrž.

Svojho zástupcu medzi tohtoročnými vlajkovými loďami má aj operačný systém Windows Phone. Microsoft Mobile, nový majiteľ mobilnej divízie Nokie, prichádza s modelom Lumia 930, ktorý nadviaže na úspešné predchodkyne a bude sa snažiť zaujať najnáročnejších používateľov tohto operačného systému. Je už Windows Phone natoľko vyspelý, aby sa jeho vlajkové lode mohli popasovať s high-endmi s OS Android a iOS? Nechajme sa prekvapiť.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 930Nová vlajková loď prináša 5'' Full HD displej, štvorjadrový procesor, 20 Mpix fotoaparát s duálnym LED bleskom, podporu LTE, NFC a 2 420 mAh batériu. Škoda absencie slotu na pamäťové karty.

Lumia 930 už akosi upúšťa od oblého prevedenia predchodkýň a stáva sa z nej skôr hranol pripomínajúci známy jablkový smartfón. Podobnosť s ajfónom vo mne evokuje aj kovový lem po stranách zariadenia. Ten má svoje plusy, ale aj mínusy. Telefón pôsobí honosnejším dojmom a kov dodáva konštrukcii pevnosť. Mínusy takéhoto zhotovenia pocítite pri zmenách teplôt. V zime bude telefón v ruke chladiť a v lete naopak. Horúci bude aj pri každej vyššej záťaži. Pri klasickom používaní si telefón zachováva akceptovateľnú teplotu, no pri náročnom používaní už poriadne prikúri. Stačili dve kolá v hre Asphalt 8 a na kovovom leme som mohol smažiť mini volské oká. S tak vysokou teplotou som sa pri smartfónoch ešte nestretol. Vyššiu teplotu v spodnej časti som postrehol aj pri dlhšom prezeraní webu. Pri bežnej práci je však všetko v poriadku.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Napriek päťpalcovému displeju sú rozmery zariadenia pomerne triezve a nevidím tu veľa nevyužitého miesta. V porovnaní s HTC One M8 je Lumia 930 skoro o centimeter kratšia. Oproti iným lodiam je však o čosi hrubšia. Prítomnosť kovu natiahla hmotnosť trochu nahor na 167 gramov. Tu zasa vyhráva HTC One M8, ktoré aj napriek väčšiemu kovovému telu váži o sedem gramov menej. Kovový lem je v hornej a dolnej stene prerušený. Pravdepodobne sa tu nachádzajú antény. Počas celej doby používania som si nevšimol žiadne výkyvy signálu.

S manipuláciou som bol spokojný. Vďaka mierne skoseným bočným hranám telefón v ruke nereže a prechod medzi okrajmi displeja a bokmi konštrukcie je plynulý. Pri tejto veľkosti však už treba rátať s prehmatávaním. Inak obslúžite iba asi dve tretiny displeja.

Rozloženie ovládacích prvkov neprekvapí. V pravej, opäť najbohatšej, stene nájdeme dobre vyčnievajúce kovové tlačidlá ovládania hlasitosti, tlačidlo napájania a dvojpolohovú spúšť fotoaparátu. Rád by som ju videl o čosi nižšie. Pri držaní a snímaní jednou rukou som musel malíček trochu naťahovať. Opäť platí, že jej dlhším podržaním spustíte fotoaparát. Aj v zhasnutom stave. Nastavenú aplikáciu fotoaparát si môžete zvoliť v nastaveniach telefónu.

Slot na pamäťovú kartu by ste tu hľadali márne. Nepovažujem to však za výrazný nedostatok. Z papierových 32 GB ponúkne približne 26 GB. V prípade núdze si viem telefón rýchlo prepojiť s počítačom cez mass storage a veľké súbory doň preniesť. Prípadne využijem bezplatný cloud OneDrive.

V hornej stene sa nachádza 3,5 mm audio konektor a šuplík so SIM kartou. Zaujímavosťou je, že sa nevysúva vložením ostrého predmetu do malého otvoru. Stačí vám len necht. Nechceného vysúvania šuplíka sa báť nemusíte. Na svojom mieste drží naozaj pevne. Menšie vrásky narobí samotná SIM karta. Do Lumie 930 sa totiž vkladá nanoSIM. To už sa vážne nenájde v päťpalcovom smartfóne miesto aspoň na microSIM? Majiteľovi, ktorý bude vlastniť iba tento jeden model to môže byť jedno, no ja musím mať namiesto jednej microSIM karty poruke aj adaptér na klasickú veľkosť a najnovšie aj nanoSIM.

Plast na zadnej stene mi až tak neprekáža. Skôr jeho klzký povrch. Klásť Lumiu 930 na peňaženku, prípadne iný hladký a nerovný povrch, príliš neodporúčam. Raz mi pri sedení v hlbšom kresle vypadla aj z vrecka nohavíc. Naša biela verzia si rada pritiahla aj nejaké nečistoty, no povrch sa veľmi ľahko čistí. Boky zadnej steny sa smerom k okrajom znižujú a priamo nadväzujú na bočné steny. Používanie je tak o čosi príjemnejšie. Objektív fotoaparátu, dvojitý LED blesk ani mriežka hlasného reproduktora z tela nevyčnievajú. Telefón sa tak pri položení na rovný povrch nekýva.

Som rád, že Lumia 930 nepodľahla rovnakému trendu ako menej vybavená Lumia 630 a pod displejom ponúka tri dotykové tlačidlá. Klasickej trojici nechýba podsvietenie a vibračná odozva. Podsvietenie spolupracuje so senzorom snímania okolitého svetla, ktorý ho počas dňa vypína. Ušetrí sa tak malý zlomok kapacity a vy sa pohodlne zorientujete podľa ikon. Vibračnú odozvu je možné vypnúť, no tento úkon si vyžiada reštart telefónu. Nechápem. Dlhším podržaním šípky späť sa dostávam do ponuky spustených aplikácií, odkiaľ ich môžem aj zatvoriť, tlačidlo Windows vás vráti domov a lupa už tradične aktivuje prehľadávač Bing. Tú som počas používania použil iba raz, aby som si overil, či sa náhodou niečo nezmenilo. Pokojne by som si tu vedel predstaviť inú funkciu, prípadne tlačidlo použiť ako skratku vami nastavenej aplikácie.

V úzkom priestore nad displejom nájdeme logo Nokie, slúchadlo s dobrou hlasitosťou, predný fotoaparát a senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Notifikačná dióda opäť chýba. V predošlých modeloch mi tento nedostatok aspoň sčasti kompenzovala obrazovka Glance screen, na ktorej som sa dozvedel o zmeškaných udalostiach, no v novej verzii operačného systému ju už nenájdeme. Tu dávam palec dole.

Po niekoľkodňovom používaní môžem označiť displej za jeden z hlavných ťahákov tohto smartfónu. Je skrátka super. Na päťpalcovej uhlopriečke ponúkne jemné Full HD rozlíšenie. OLED displej s technológiou ClearBlack ponúka krásne farby, čierna je čiernou a prechod medzi displejom a konštrukciou si ani nevšimnete, výborné pozorovacie uhly, a tiež výbornú čitateľnosť na priamom slnku. Automatická regulácia jasu pracuje spoľahlivo, no v tmavších podmienkach by mohla jas ešte o kúsok znížiť. Displej sa môže pochváliť zvýšenou citlivosťou, vďaka ktorej ho skrotíte aj v rukaviciach, a prípadným škrabancom má zabrániť ochranné sklo Gorilla Glass 3. Pochvalu udeľujem aj samotnému povrchu, ktorý nezachytáva príliš veľa odtlačkov.

V špičkovom high-ende nesmie chýbať poriadna dávka výkonu. Chod Lumie 930 má na starosti štvorjadrový procesor s taktom 2,2 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 330 tvoria chipset Snapdragon 800 od Qualcommu. Škoda toho prehrievania. Pri poriadnej záťaži hreje Lumia 930 ako divá. Aj 2 GB RAM môžeme označiť ako high-endovú hodnotu. Tie bez problémov zvládnu chod viacerých aplikácií naraz.

Nokia Lumia 930 nenecháva nič na náhodu ani v oblasti konektivity. Zavoláte si s ňou aj v sieťach LTE, a bezdrôtové príslušenstvo spárujete cez NFC. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné a počas celej doby používania som si nevšimol žiadne výrazné výkyvy alebo náhodné odpájanie.

Operačný systém Windows Phone 8.1 bol počas celej doby používania svižný, bez akýchkoľvek zaváhaní. Iritovali ma však tie krútiace animácie prostredia pri každom otváraní aplikácie, jej opustení a podobne. Pokojne by som ich oželel.

Nová verzia operačného systému prináša niekoľko zaujímavých vylepšení. Medzi moje najobľúbenejšie patrí Centrum akcií. V androidoch ho nazývam výsuvnou lištou. Potiahnutím z horného okraja displeja smerom nadol, aj v zablokovanom stave, sa zobrazí lišta so štyrmi skratkami a rôznymi notifikáciami. Skratky môžu byť maximálne štyri. Tento krok Microsoftu určite vítam, no mohli to dotiahnuť ešte o kúsok ďalej. Ponuka skratiek nie je najbohatšia, chýba v nej napríklad rýchle zapínanie dátového pripojenia, a niektoré skratky nevyužívajú svoj potenciál naplno. Napríklad kliknutím na skratku Wi-Fi sa telefón automaticky pripojí k známej sieti. Pri pokuse o vypnutie sa však pripojenie hneď nedeaktivuje. Skratka vás iba presunie do nastavení, kde musíte vykonať ďalší klik navyše.

Priestor pod skratkami patrí rôznym notifikáciám. Tu sa už vývojári vybláznili o čosi viac a prinášajú jednu veľmi zaujímavú funkciu. Jednotlivé notifikácie rôznych aplikácií si môžete prispôsobiť. Napríklad na správy z Facebook Messengera ma upozorní takáto melódia, na SMS správy zasa iná. Pri každej aplikácií si môžete aktivovať aj upozornenie vibráciou. Lenže aj tu vidím nie úplne využitý potenciál. Notifikácie v Centre akcií nemôžem mazať jednotlivo, ale za celú aplikáciu. Napríklad potiahnutím po jednej konverzácii Facebook Messengera doprava vymažem aj ostatné konverzácie tejto aplikácie. Druhým nedotiahnutým riešením je notifikácia týchto upozornení v hornej lište. Tu nájdete stále iba jednu ikonu. Počet a druh upozornení sa dozviete až po rozbalení Centra akcií. V centre sa nachádza aj dlho očakávaná notifikácia stavu batérie. Lenže v hornej lište ju stále nevidím.

Mimoriadne vítanou novinkou je aj oddelenie hlasitosti zvonenia od hlasitosti médií. K týmto nastaveniam sa dostanem stlačením tlačidla hlasitosti plus alebo mínus. Okrem oddelenej hlasitosti tu nájdem aj zapnutie / vypnutie vibrácií.

Dvojitým ťuknutím rozsvietim zhasnutý displej. Zablokovanú obrazovku môžete prepojiť s niektorými aplikáciami a zobrazovať na nej ich obsah. Ja som si zvolil informácie o počasí. Po odblokovaní si všímam ďalšiu novinku v prostredí. Na domácej obrazovke pribudol tretí stĺpec dlaždíc. Uhlopriečky smartfónov nám rastú a rastú, a tak tento krok určite vítam. Priestor som využil naplno a pripol som si tu všetko potrebné. Chýbajúci stav batérie v hornej lište som nahradil dlaždicou doinštalovanej aplikácie Battery a dlaždica Flashlight XT mi poslúžila ako skratka rýchleho aktivovania svietidla. S množstvom pribúdajúcich dlaždíc som v predošlých verziách strácal prehľad na domácej obrazovke. Vo Windows Phone 8.1 to už vďaka možnosti nastaviť si pozadie nehrozí. Akurát pri výbere pozadia dbajte na to, aby nebolo príliš výrazne, a nepotláčalo tak notifikačnú funkciu dlaždíc. Mne sa osvedčilo tmavé pozadie.

Základné aplikácie má Windows Phone dobre zvládnuté. Pochvalu si zaslúži vydarený telefónny zoznam Ľudia, ktorý po prepojení s kontami sociálnych sietí zobrazuje aj novinky a fotografie z týchto kanálov. Tie vidím aj priamo v danom kontakte a okrem toho tu nájdem ešte prehľadnú históriu hovorov, správ a e-mailov. Číselníku ešte stále chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov pri vytáčaní. Zvyčajne to riešim dvomi spôsobmi. Buď si tie najčastejšie kontaktované osoby pridám do karty Rýchla voľba, alebo si z obchodu s aplikáciami stiahnem vydarený RapDialer. Ten inteligentné vytáčanie podporuje.

Z aplikácie Správy sa vytratil Facebook Messenger. Kto ho chce, musí si doinštalovať aplikáciu Facebook Messenger. Správy sú už tradične zobrazované vo forme konverzácií a nechýba ani možnosť vyhľadávania v obsahu správ. Klávesnica sa nezmenila. Mne takéto rozloženie kláves príliš nesedí, no po čase sa na to dá zvyknúť.

So vstavaným prehliadačom Internet Explorer sme si nepotykali už pri prvých skúsenostiach s týmto OS, a preto vítam možnosť doinštalovať si z obchodu iný. Na testovačkách s oknami zvyknem používať UC Browser. Ten ponúka viacero zaujímavých funkcií, z ktorých spomeniem napríklad nočný režim (zníženie jasu), načítanie iba textového obsahu stránky a prezeranie v režime inkognito. Páči sa mi aj prepínanie stránky dopredu a dozadu ťahom prsta od pravého alebo ľavého okraja. Škoda, že vo Windows Phone neexistuje možnosť zvoliť si prednastavený prehliadač. Odkazy z iných aplikácií sa mi stále otvárali v Internet Exploreri.

Grafické výstrelky nečakajte ani pri multimediálnych aplikáciách. Prehrávač hudby ponúka prehľadné menu so základnými funkciami. Skladby delí podľa interpretov, albumov, žánrov a nechýba ani možnosť vytvoriť si vlastný zoznam skladieb. V nastaveniach nájdete iba pár základných informácií o verzii prehrávača a pod. Prispôsobenie zvuku pomocou ekvalizéra alebo zapnutie režimu Dolby Virtual Surround hľadajte v nastaveniach telefónu. K ovládaniu spusteného prehrávača sa dostanete odkiaľkoľvek v systéme. A to stlačením tlačidla hlasitosti. Hlasný reproduktor príjemne prekvapil. Hlasitosť je dostačujúca a kvalita podania patrí medzi nadpriemer.

Jednoduchá grafika ovládla aj FM rádio. To poteší zobrazením názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT). Inak neponúka nič zaujímavé. Časovač vypnutia alebo možnosť nahrávania vysielania by ste tu hľadali márne.

Nokia vie ako na fotoaparáty a v jej najvybavenejších kúskoch ponúka iba to najlepšie. Presvedčila ma o tom aj nedávno testovaná Lumia 1520, ktorá zanechala výborný dojem. Lumia 930 prichádza s 20,7-megapixlovým fotoaparátom s optickou stabilizáciou, technológiou PureView na snímanie lepších fotografií v noci a duálnym LED bleskom. V telefóne nájdeme hneď dve hlavné fotoaplikácie. Buď budete používať aplikáciu Fotoaparát od Microsoftu alebo Nokia Camera od výrobcu. Tá od Microsoftu poteší panelom skratiek v ľavej časti obrazovky a oddelenými spúšťami. Napriek tomu som však uprednostnil aplikáciu Nokia Camera a v nastaveniach som si ju zvolil ako primárnu. Nokia Camera myslí na začiatočníkov, ale aj pokročilých fotografov.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 77 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 149 MB / min.)

Tí menej skúsení ocenia automatický režim a množstvo fotonástrojov, pomocou ktorých môžu snímať fotografie s rôznymi efektmi. Skúsenejší sa zasa môžu pohrať s prispôsobením bielej, ISO, dĺžkou uzávierky alebo expozíciou. V nastaveniach aplikácie nájdete výborne napísaný návod, ktorý vás prevedie jednotlivými funkciami. Aj keď parametre hovoria o 20,7-megapixlovom rozlíšení, v režime 16:9 môžete snímať maximálne 16 Mpix fotografie a v režime 4:3 zasa 19 Mpix fotografie. Podobne ako u Lumie 1520, aj tu si môžete zvoliť uloženie dvoch snímok v odlišných rozlíšeniach. Jednu v plnom a druhú v päťmegapixlovom rozlíšení. Nechýba ani ukladanie DNG formátu.

Možností fotoaparátu sú naozaj bohaté a kedykoľvek ich môžete obohatiť niektorým fotonástrojom. Mne sa na Nokiach osvedčila napríklad ich panoráma. Čo mi však nesmierne chýbať je režim HDR. Počas testovania mi naozaj chýbal.

Poďme na samotnú kvalitu fotografií. Od Lumie 930 som mal vysoké očakávania a môžem povedať, že nesklamala. Aj keď mám pocit, že Lumia 1520 podávala o čosi lepšie výsledky. Počas slnečných dní zhotovíte s Lumiou 930 pekné snímky s dostatočnou dávkou detailov a vernými farbami. Problém však nastáva pri snímaní v protisvetle. Tu chýba režim HDR ako soľ. Častokrát sa mi stalo, že obloha na snímkach bola prepálená.

Snímky v najvyššej kvalite si môžete stiahnuť z tohto odkazu (ZIP, 34 MB).

Panorama

Ďalším príjemným prekvapením bolo snímanie blízkych objektov. Tie 930-tka zvláda na výbornú s hviezdičkou. Technológia PureView ukázala svoju silnú stránku pri slabších svetelných podmienkach. Fotografie netrpeli veľkým množstvom šumu a zachytávali dostatok detailov.

Medzi aplikáciami nesmie chýbať bezplatná offline navigácia Drive+. Plus v názve prezrádza, že ide o celosvetovú licenciu. Nájdenie satelitov bolo svižné aj v idúcom aute. Hlavná obrazovka vás počas navigovania informuje o tradičných hodnotách – rýchlosti, počte zostávajúcich kilometrov a očakávanom príchode do cieľa. Pri sťahovaní mapových podkladov väčších miest oceníte možnosť stiahnuť si iba potrebnú štvrť mesta. Napríklad časť Paríža.

Pri testovaní windowsfónov sa stretávam s o čosi lepšou výdržou než u androidov. Lumia 930 však môj názor zmenila už po prvých dňoch. Batéria s kapacitou 2 420 mAh mala naozaj čo robiť. Pri intenzívnejšom používaní, ktoré aj tak podľa mňa nebolo výrazne extrémne, som bol rád, ak som podvečer došiel na byt s aspoň pár percentami. Raz sa mi ju podarilo vyčerpať už o štvrtej poobede. Väčšinu času som strávil na webe a v aplikáciách Facebook a Facebook Messenger. Ten jeden deň sa dá zvládnuť, no pri mojom štýle používania som o dvoch dňoch mohol iba snívať. Odsek však neukončím negatívne. Lumiu 930 chválim za vstavanú podporu bezdrôtového nabíjania. Táto funkcia sa mi v smartfónoch celkom pozdáva.

Na jeden záber: Nokia Lumia 930

Výhody:

+ pevná konštrukcia s kovovým lemom

+ kvalitný displej dobre čitateľný na slnku

+ výkonný hardvér

+ pomerne kvalitný hlasný reproduktor

+ výborný fotoaparát s optickou stabilizáciou

+ bezdrôtové nabíjanie, LTE, NFC

Nevýhody:

- prehrievanie

- chýba notifikačná dióda

- v novej verzii OS už nenájdeme Glance screen

- nanoSIM karta

- podpriemerná výdrž batérie

Orientačná cena: 464,40 € (epicentrum.sk)

Záver:

Nokia Lumia 930 sa vydarila. Ak jej odpustím to prehrievanie a slabšiu výdrž na jedno nabitie, tak môžem iba chváliť. Konštrukcia je kvalitná a elegantná, displej je špičkový, výkonu je viac než dostatok, systém je stabilný a reakcie svižné. Potešia viaceré novinky v novej verzii operačného systému, no súčasne krútim hlavou nad chýbajúcou obrazovkou Glance screen. Tá kompenzovala chýbajúcu notifikačnú diódu. Používatelia sa ďalej môžu tešiť na zaujímavé a pomerne prepracované základné aplikácie, bezplatnú offline navigáciu s celosvetovou licenciou a v neposlednom rade na kvalitný fotoaparát. Aj keď ten v Lumii 1520 na mňa urobil o čosi väčší dojem. Ak vám nevadí každodenné nabíjanie, zvýšená teplota pri záťaží a ste priaznivcom tohto operačného systému, tak vám Lumiu 930 môžem iba odporučiť.

Diskusia k článku:

MoPed 12.09.2014 - 17:59

Glance Screen najdeme v novej verzii OS .. to len 930 ho nema (vraj lebo to displej nepodporuje)

denial12.09.2014 - 21:06 Trvalý odkaz

Lumia 930 má tendenci se poměrně značně zahřívat ve spodní části i při relativně běžné práci a kovový rám, který slouží jako chladič, to jen umocňuje. Přidejte si k tomu například slunce a Lumie 930 je někdy až nepříjemně horká. Dokonce tak horká, že se za čelním sklem v autě, kdy telefon sloužil jako navigace, začal teplem sekat a přestával fungovat, což se mi zatím u žádného jiného přístroje nestalo.

tak to neviem ci sa da pri takejto cene odpustit.
a urcite by to pri navigacii v cudzom meste velmi potesilo.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease12.09.2014 - 21:28 Trvalý odkaz

Lumia 830 Glance Screen podporuje, takže pochybujem že je to len v OS.
Displeje s podporou GS, tak aby mal zmysel (t.j. Nulový vplyv na batériu) obsahujú pamäťový modul.

rado12.09.2014 - 22:18 Trvalý odkaz

Glance screen normálne funguje aj vo wp8.1 (sam ho pouzivam) to len lumia 930 ho nemá koli pouzitej technologii displaya...

jarpo14.09.2014 - 01:10 Trvalý odkaz

V minusoch mate nespravne uvedene, ze chybajuci glance screen je sposobeny pritomnostou WP8.1. Glance screen tu absentuje iba koly pouzitemu displeju, ktory neobsahuje pamatovy modul.

Inac toho glance screenu je naozaj skoda. Aj preto, ze nenosim hodinky, tak na tuto ficuru som si zvykol az, az + samozrejme stale notifikacie a uz len koly jej absencii by som si tento telefon asi nekupil. Aj ked je krasny :D

Celá diskusia 21 príspevkov