Apple Watch (Watch Series 1)

Inteligentné hodinky s ľahkou konštrukciou, odolné voči ošplechnutiu vodou, Retina displejom s funkciou Force Touch v dvoch veľkostiach, snímačom tepu srdca, vlastným watchOS.

Základné parametre:

OS: watchOS 2.0 alebo watchOS 3 (model Watch Series 1)

chipset: Apple S1 (model Watch) alebo Apple S1P (model Watch Series 1)

procesor: 520 MHz

grafický procesor: PowerVR SGX543

frekvencie: nepodporuje

rozmery: 38 x 33 x 11 mm a 42 x 36 x 11 mm

hmotnosť: 25 gramov (38 mm) a 30 gramov (42 mm)

displej: uhlopriečka 1,5'' (38 mm) alebo 1,65'' (42 mm), Retina s Force Touch, 340 x 272 b. (38 mm) alebo 390 x 312 b. (42 mm), tvrdené sklo Ion-X,

fotoaparát: nie

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 8 GB (dostupná pamäť: 6,1 GB ) + 512 MB RAM

globálny prenos dát: nie

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC,

ostatné: zvýšená odolnosť voči vode IPX7, bezdrôtové nabíjanie, gyroskop, snímač tepu srdca, reproduktor, mikrofón,

batéria: Li-Ion batéria 205 mAh (38 mm), 250 (42 mm)

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: od 399 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: slot na SIM a pamäťovú kartu, fotoaparát, GPS, FM rádio, 3,5 mm jack, microUSB, infraport,

Zaujímavé odkazy:

Apple Watch prídu v apríli. Budú drahé a vydržia len 18 hodín (9. 3. 2015)

Po kliknutí sa obrázok zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

O smart hodinkách Applu sa hovorilo už veľa a dlho, no vždy išlo len o fámy a špekulácie. Teraz sú však konečne tu, a dokonca v dvoch veľkostiach. Sú vodeodolné, zmerajú vám tep, spočítajú kalórie a môžete ich ovládať aj hlasom.

ikona

Apple Watch - ani po roku a zlacnení mi nedávajú zmyselSkúsenosti s rok starými, no stále aktuálnymi inteligentnými hodinkami k iPhonom. Sú ľahučké a podporujú ich už mnohé aplikácie.

Prvé inteligentné Apple hodinky charakterizuje jednoduchý dizajn so štvorcovým ciferníkom, oblé hrany, odolnosť proti ošplechnutiu vodou (IPX7) a nerezová oceľ. Alebo aj zlato či plast. Apple chce, aby ste hodinkami vyjadrili aj svoju osobnosť, a tak prichádzajú v troch verziách Watch, Watch Sport a Watch Edition. Líšia sa vyhotovením konštrukcie, pri každom modeli sú totiž použité iné materiály.

Watch s kovovým náramkom sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a dotykový displej s priemerom 38 mm alebo 42 mm chráni zafírové sklíčko. Na Watch Sport nájdete eloxovaný hliník v striebornej alebo Space Gray farbe a tvrdené sklo Ion-X. Plastové náramky budú k dispozícii v jasných farbách. Najexkluzívnejšie sú Watch Edition, hodinky vyrobené z 18-karátového žltého alebo ružového zlata, doplnené zafírovým sklíčkom. Náramok môžete mať z pravej kože, alebo aj kovu. Záleží len na vás. Na všetkých modeloch sa náramky budú dať bez problémov vymeniť za iné. K telu hodiniek ich totiž pripnete jednoducho - zacvaknutím do pripínacieho mechanizmu.

Hodinky sa ovládajú nielen dotykovými gestami, ale aj otočným kolieskom umiestneným na bočnej strane, ktorým môžete ovládať displej aj bez dotyku. Apple ho pomenoval digital crown, digitálna korunka. Koliesko poslúži aj na zoomovanie. To sa hodí napríklad pri výbere ikony aplikácie. Všetky sú totiž umiestnené spolu na displeji, a predsa len, trafiť sa prstom v tom množstve ikoniek na tú správnu, by mohol byť problém. Druhý ovládací prvok, podlhovasté tlačidlo vedľa korunky slúži na spustenie komunikačného režimu s vybranými kontaktmi. Dotykový displej dokáže rozpoznať aj tlak prsta (Force Touch displej), vtedy sa rozbalí kontextová ponuka vybranej položky.

Samozrejmosťou je hlasové ovládanie a nechýba ani asistentka Siri. Watch využijete i na posielanie správ, ovládanie Apple TV, prijímanie notifikácií z pripojeného iPhonu alebo ako vzdialený hľadáčik fotoaparátu. Výrobca na prezentácii kládol veľký dôraz na fitness funkcie, zdravie a návyky. Môžete sledovať svoje obľúbené pohybové aktivity (nechýba barometer či akcelerometer), odmeriate si tep, nastavíte si, koľko chcete spáliť kalórií, ako to dosiahnete a všetky údaje synchronizujete i do aplikácie Health Kit vo svojom iPhone.

Hodinky poslúžia aj na prehrávanie hudby, prezeranie fotografií či navigáciu. Nabijete ich úplne jednoducho. Nabíjačku s magnetickým MagSafe konektorom priložíte na zadnú stranu a o ostatné sa postará bezdrôtové nabíjanie. Výdrž batérie je podľa Applu až 18 hodín bežného používania. Hodnota, ktorá nikoho neoslní a nabíjaniu každý večer sa tak zrejme nevyhnete.

Apple Watch budú dostupné až začiatkom budúceho roka, cena začína pri sume 349 amerických dolárov. Na výber bude z dvoch veľkostí displeja, menší (38 mm) určený skôr ženám, väčší (42 mm) naopak mužom. Kompatibilné sú s iPhonom 5 a novším.

Doplnené 8. 9. 2016:

Spolu s druhou generáciou inteligentných hodiniek Watch Series 2 Apple informoval, že inovoval hardvér prvej generácii, ktorá dostala nový dvojjadrový procesor Apple S1P a bude sa predávať pod názvom Watch Series 1 s novým watchOS 3. Pôvodný model s procesorom Apple S1 a watchOS 2.0 už nebude dostupný.

Diskusia k článku:

Michal 10.09.2014 - 03:35

Hmm, pekne podarili sa, musim uznat že su aj pomerne male a vyzeraju elegantne, však tomu ovladanie s mrte malinkymi ikonkami a kružku moc neverim, bude to neprakticke. Však si predstavte ako budete počas chodze alebo behu krutit korunkou. Ale fakt, že su asi vobec nejkompaktnejsie a v tých videach ludom fakt na ruku pristali. Avšak am to nevyhodu a v članku napisane nie je..Pri takto malých rozmeroch a kopec senzoroch tam asi nebude bohvieaka bateria. Ako najrozumnejsie vidim Watch sport, tie by sa asi mali predavat najviac, zdaju sa mi celkom prakticke, s tými senzorami a funkciami, to može byt slušný pomocnik. Z mojho pohladu sa však nejedna globalne čo sa týka celých hodiniek o žiadne velke HALÓ a nič vynimočne a preto je pre mna MOTO 360 kdesi uplne inde, z toho sa mi fakt stavali chlpy na rukach.

Lenka Ivančíková10.09.2014 - 11:35 Trvalý odkaz

ano, bateria asi nebude nic moc, Apple sa jej na prezentacii (mozno radsej) nejak nevenoval. :-)

ondrakomous11.09.2014 - 12:43 Trvalý odkaz

baterka se dobiji magnetem, ktery se pripoji ze spodu k hodinkam, pocita se s jednodenni vydrzi, na noc je sundas. -ale ty funkce jsou naozaj fantasticke, najde ti to zaparkovane bmw, umi to navigovat gps, muzes si dokonce prohlizet fotky, rychle odpovidat na zpravy emotiikonama, odemces si tim dvere od hotelu, zaplatis v obchode, muzes s tim ovladat hudebni prehravac, je v tom pocitac kalorii, meric tepu, je v tom predpoved pocasi, je v tom celej vesmir, kdyz ti to ukaze aktualni pozici planet ve slunecni soustave. vsichni vyrobci maji hodinky, samsung, sony, ale zadny z nich neumi tohle. jeste udelali dizajnovy rady, kdy kazda ma jiny prostredi, ktery ma graficky sladeny s dizajnem. ruzny edice pasku. stovky nejruznejsich materialovych provedeni. na tom apple vydela obrovsky prachy, navic je to kompatibilni se starsimi iphony 5. zadna platforma neni takhle dokonale propracovana, co se tyka komunikace telefon-hodinky. tady kazdej akorat hatuje, ale az to uvidi na zivo, tak se z toho lidove receno pokaknou. to stejny s novymu iphony, ked je clvek uvidi na zivo, tak mu spadne brada.

aesace11.09.2014 - 13:16 Trvalý odkaz

No vies, ale tak ako ani iPhony nie su nicim vynimocne a uz vonkoncom nepredbiehaju konkurenciu, tak tieto hodinky su len dalsie zo zaplavy cinskych klonov hodiniek inych znaciek smartphonov. Uz nemaju co nove priniest a ani neprinasaju, a naviac prisli neskoro. Jednoducho fanusik jablka si ich kupi, racionalny zakaznik si ich vsak nema preco kupovat..

ondrakomous11.09.2014 - 13:47 Trvalý odkaz

je v tom normalni zakladni deska! miniaturini dotykovej display, kterej rozezna napr. gesta, nabijeni magnetem, videl si ty senzorovy chidla, ktery v tom sou, rozumis trosku elektronice. videl si ty minaturni soucastky? zadny androidi hodinky na svete neumi to co umi apple hodinky. to je vyjimecnost, kdyz udelas produkt, kterej nikdo jinej na svete nema. Samsung sony, vsichni maji chytry hodinky,a le ony nic neumi, kdyz to srovnas s timhle.

Celá diskusia 7 príspevkov