Nokia 6720 classic

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Mobil s OS Symbian, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, podporou HSDPA, HSUPA aj GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian S60 3rd edition,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 110 x 45 x 14 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 33 x 44 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2"), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 52 MB + 120 MB RAM + microSD (do 8 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), TV-Out,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, stereo reproduktory,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, akcelerometer, blogovanie,

batéria: BP-6MT, 1 050 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 20 dní pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby, Wi-Fi,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, CD, dátový kábel, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6720 je nástupcom populárnej 6220-tky, ktorý prináša zmenu v podobe podpory rýchlych prenosov prostredníctvom HSUPA a 3,5 mm jack.

Dizajn telefónu je poňatý netradične. Prečo som použil tento výraz, pochopíte, keď telefón vezmete prvý krát do ruky. Priehlbina v klávesnici a zahnutie strieborného stredového rámu v spodnej časti telefónu dávajú pocit, že Nokia 6720 má spodnú časť mierne vyhnutú do vonkajšej strany, podobne ako HTC Hero. Je to však len optický klam. Predná strana nie je ničím zaujímavá, jej dizajn je jednoduchý a nerušivý. Pravá stena okrem netradičného dizajnového prvku v podobe zahnutia obsahuje už tradične spúšť fotoaparátu, ovládacie tlačidlá hlasitosti a jeden z dvojice reproduktorov. Na ľavej strane nájdete druhý z páru stereo reproduktorov, ku ktorým sa vrátim neskôr. V spodnej časti ľavej steny nájdete krytý otvor pre pamäťovú kartu a microUSB konektor. Pri výmene microSD karty som sa opakovane stretol s problémom, ktorý ma nemilo prekvapil. Pri štandardnom postupe pri vyberaní karty (vypínacie tlačidlo -> vybrať pamäťovú kartu -> vybrať kartu mechanicky -> stlačiť OK) sa po výbere karty telefón zasekne, prípadne reaguje spomalene. Po vložení karty sa problém záhadne stratí a všetko beží v najväčšom poriadku. Vrátim sa však späť k dizajnu Nokie 6720 classic. V spodnej stene mobilu sa nachádza otvor pre tenkú nabíjačku, mikrofón a 3,5 mm A/V jack. Chválim umiestnenie audio konektora na praktické miesto. Zadná strana mobilu svojím dizajnom pripomína drahšie modely z radu 8800. Kovový kryt medenej farby má iný odtieň než vrchná plastová časť krytu, no na jednoduchom ale zaujímavom dizajne zadnej strany to neubralo. Nad objektívom 5-megapixelového fotoaparátu značky Carl Zeiss sa nachádza aj duálny LED blesk.

Klávesnica telefónu je mierne hlučná, pri písaní či ovládaní telefónu počuť cvakanie. Vyhovuje mi však jej tuhosť. Na ovládacej časti chýba mazacie tlačidlo známe z Eseries, to ale nahrádza "céčko", ktoré ste mohli vidieť aj na Nokii 6220 classic. Písanie na klávesnici môže byť problematické pre používateľov s väčšími prstami. Malé klávesy robili spočiatku problémy aj mne, no po pár SMS-kách som si zvykol.

Nokia 6720 classic používa štandardné rozlíšenie QVGA na päť-a-pol-centimetrovej uhlopriečke, vďaka čomu je písmo na displeji čisté a jemné. Čitateľnosť údajov na slnku je dobrá. Podsvietenie displeja reguluje automatický senzor, intenzitu si však môžete nastaviť aj manuálne. Nastavenia ponúkajú možnosť zmeniť veľkosť písma, nastaviť vlastný čas podsvietenia (po piatich sekundách) či odklad šetriča obrazovky. V pamäti telefónu sú prichystané aj jednoduché či animované témy. Pohotovostný režim je opäť aktívny. Prepojenie s kalendárom, hudobným prehrávačom, vyhľadávačom či e-mailovou schránkou je už štandardom. Klasikou je aj možnosť pohotovostného režimu umiestniť vodorovný panel ikon zvisle. Taktiež si je možné prispôsobiť menu telefónu novým štýlom. Okrem formy 4 x 3 ikony a zoznamu pribudlo aj zoradenie menu do tvarov podkovy a véčka.

Päťmegapixelovému fotoaparátu značky Carl Zeiss chýba aktívny kryt. Po bližšom preskúmaní zistíte, že xenónový blesk bol zase nahradený LED diódami. Kvalitu fotografií môžete posúdiť zo zhotovených snímok v našej galérii. Za dobrých svetelných podmienok sa dá s fotoaparátom odfotografovať snímka dobrej kvality. Pri horších svetelných podmienkach vidno jemný šum, ktorému nepomôže ani LED blesk. Fotoaparátu stále chýbajú klávesové skratky, ktoré by urýchlili zdĺhavé nastavovanie. Možnosti fotografovania sú široké, vyberať môžete z rôznych režimov snímania, sekvenčných režimov, panorámy, zapínať samospúšť, blesk alebo vyberať veľkosť fotografie. Vstavaný GPS modul dokáže zapísať do fotografie súradnice. Na fotografovanie môžete použiť aj prednú kameru. Nokia 6720 nahráva video v rozlíšení 640 x 480 bodov vo formáte MP4. Kvalita videa je dobrá, no snímanie len 10 obrázkov za sekundu ho degraduje do priemeru. Možnosti nahrávania videa sú podobné ako pri fotoaparáte. Nastaviť môžete vyváženie bielej, či má byť počas nahrávania aktívny blesk, farebný tón videa či aktivovať nočný režim.

Galéria používa jednotný priečinok pre videá a obrázky. Prezeranie obrázkov aj videa prebieha automaticky na šírku. Vynovená galéria zobrazuje miniatúry v kruhu a dokáže snímky zoradiť podľa rôznych kritérií. Už tradične však nefungujú klávesové skratky pri prezeraní.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,2 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 10 fps, 2001 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 16 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Nokia 6720 classic, ako správny zábavno-pracovný smartfón, obsahuje aj výborný hudobný prehrávač so širokými možnosťami. Kvalitu hudobného vybavenia umocňujú aj stereo reproduktory a 3,5 mm jack v spodnej stene mobilu. Prídavné slúchadlá neoplývajú extra kvalitou, no po zapojení vlastných a následnom nastavení ekvalizéra som bol s kvalitou výstupu spokojný. Hlasitosť stereo reproduktorov nie je výrazná, no na občasné hlasité počúvanie hudby postačia. Možnosti prehrávača sú už štandardne široké - roztriedenie hudby, zoznamy skladieb, ekvalizér, zosilňovač basov či rozšírenie sterea, to všetko Nokia 6720 classic bez problémov zvláda.

V ponuke hudobných funkcií sa nachádza aj FM rádio, nanešťastie však bez podpory internetového rádia. Prítomná je aj funkcia RDS, ktorá vám zobrazí názov aktuálne naladenej stanice. Stanice môžete nechať automaticky alebo manuálne naladiť. Funguje aj prehrávanie na pozadí s prepojením na aktívny pohotovostný režim.

Zabudovaný GPS modul je citlivý a vašu polohu vám vyráta behom pár sekúnd. Štart aplikácie Nokia Mapy (Ovi Maps) je tiež svižný, celkovo hodnotím navigáciu v Nokii 6720 pozitívne. V aplikácii je možné prepínať medzi tromi druhmi povrchu mapy. Podporovaný je aj 3D režim.

Pamäť telefónu zobrazuje pri prvom spustení necelých 52 MB. Po nainštalovaní správcu úloh zobrazuje aplikácia 48 MB voľnej RAM pamäte, čo nie je veľa. V balení sa nachádza aj microSD karta s kapacitou 1 GB, podporované sú do maximálnej kapacity 8 GB.

Telefónny zoznam ostal bez zmien. Jeho pamäť závisí od množstva voľnej pamäte telefónu. Kontakty môžete kopírovať, hromadne mazať, odosielať či synchronizovať s iným mobilným telefónom. Novinkou sú Ovi kontakty, ktoré sú akýmsi Instant Messengerom pre užívateľov Ovi.com. Po prihlásení vám stiahne online kontakty, s ktorými môžete komunikovať. Na svoj profil môžete nahrať vlastný status, GPS súradnice či aktuálne prehrávanú skladbu. Profilov je pripravených šesť s možnosťou vytvorenia ďalších vlastných. Časovanie profilov je taktiež funkčné.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych správ je jednotný, dlhé roky nezmenený. Pri vložení objektu alebo predmetu sa správa automaticky zmení na multimediálnu. Písanie správ je jednoduché a pohodlné, pomôcť vám môže aj slovník T9. Škoda len hlučnej klávesnice. Kvôli hlučnému cvakaniu tlačidiel nebudú môcť študenti svoj mobil využívať na hodinách v škole či v iných situáciách, pri ktorých je vyžadované ticho. V nastaveniach odporúčam zmeniť režim tvorby MMS na neobmedzený a veľkosť vloženej snímky na veľkú. Taktiež si môžete zvoliť či vám budú chodiť výpisy o doručení. Aktivovanie či deaktivovanie ukladania odoslaných správ sa nachádza pod položkou Iné.

Ako správny smartfón má Nokia 6720 classic aj jednoduchého e-mailového klienta. Nakoľko zabudovaná aplikácia dokáže pravidelne sťahovať len hlavičky správ a tie následne otvárať, odporúčam stiahnuť aplikáciu Nokia Messaging, ktorá je omnoho pohodlnejšia a funkčne vybavenejšia. Napriek tomu vstavaný klient poslúži svojmu účelu a po jednoduchom nastavovaní vám dokáže pravidelne sťahovať maily od piatich minút. Aplikácia je samozrejme prepojená s pohotovostným režimom.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Zabudovaný internetový prehliadač neprináša nič nové. Poradí si s prezeraním webu aj wapu. Prehliadanie uľahčuje navigačná minimapa, klávesové skratky a história navštívených stránok. V menu internetu, ako aj v záložkách prehliadača, sa nachádzajú skratky k mobilným verziám stránok ako Facebook, YouTube či MySpace. Prepojenie mobilu so stránkou Ovi je taktiež cítiť. Starajú sa o to užitočné aplikácie Files on Ovi, Ovi kontakty či záložky na mobilnú verziu Ovi.com. Konektivita v Nokii 6720 classic je zvládnutá takmer výborne. Na prenos dát poslúži technológia UMTS spolu s nadstavbou HSPA. Áno, čítate dobre, Nokia 6720 classic podporuje aj rýchle prenosy prostredníctvom HSUPA. Azda jedinou podstatnou nevýhodou telefónu je absencia Wi-Fi.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budeniu môžete nastaviť vlastný čas, tón, opakovanie či popis budenia. Budíkov môže byť aktívnych aj viacero. Kalendár zobrazuje záznamy v mesačnom náhľade, avšak bez spodnej informačnej lišty, čo je škoda. Kalendár s informačnou lištou je prehľadnejší a rýchlejšie sa v ňom zorientujete. Pod ikonou organizéra sa skrýva balíček funkcií známych najmä zo smartfónov radu Eseries. Adobe PDF, slovník, Quickoffice, prevody, kalkulačka, aktívne poznámky, Zip manažér a správca súborov sa pravidelne nachádza v každom novšom smartfóne.

Z ostatných pracovno-zábavných funkcií spomeniem len podporu N-Gage hier, pričom tri demoverzie sú pripravené priamo v telefóne. V hrách nájdete aj dve Java hry - Bounce Tales a Brain Champion.

Výdrž Nokie 6720 classic je vďaka 1 050 mAh batérii dostatočná. Telefón vydrží dva až tri dni bežného používania bez problémov.

Výhody:

- 3,5 mm jack a stereo reproduktory,

- Ovi kontakty,

- navigácia,

- podpora N-Gage hier,

Nevýhody:

- fotoaparátu chýbajú klávesové skratky,

- hlučná klávesnica,

- nemožnosť približovania obrázkov v galérii,

- e-mailový klient sťahuje len hlavičky,

Orientačná cena: 249 € (7 501,40 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 6720 classic je ďalším lacným smartfónom na trhu. Svojimi parametrami náramne pripomína Nokiu 6220. Oproti nej ponúka navyše len podporu HSUPA a 3,5 mm audio konektor priamo na tele prístroja. Nová Nokia 6720 zaujme prítomnosťou 5 megapixelového fotoaparátu, vstavaného GPS a operačného systému Symbian. Nepochopiteľne, oproti ostatným predstaveným modelom, chýba dnes veľmi dôležité a populárne Wi-Fi. Xenónový blesk sa mohol v ponuke funkcií objaviť taktiež. Konkurenciu novinke robí staršia a už viackrát spomínaná 6220 classic.

Produktová stránka: Nokia 6720 classic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.09.2009 - 09:47

Tiger1403: len ci to nebude rovnaky plastacik...

anonymous16.02.2009 - 21:10 Trvalý odkaz

Man: ?alší absolútne zbyto?ný model.

anonymous16.02.2009 - 22:13 Trvalý odkaz

lavienne: to uz nemohli pozmenit dizajn ? ach opat ako detska plastova hracka :( a ked to bude mat taku super ''kvalitnu'' konstrukciu a klavesnicu ako 6220 tak uprimne lutujem ludi co si tento mobil kupia potom ostanu oci len pre plac :D

anonymous17.02.2009 - 02:18 Trvalý odkaz

marek: dizajnerom v nokii by som za tieto modely dal z fleku padaka.absolutne bez napadu cisty plast hotova pohroma.konkurecia hlavne samsung a lg su v tomto daleko vpred a sa mi zda ze aj po technickej stranke zacina nokia pekne zaostavat.ved ak ma byt n97 vlajkova lod spolocnosti tak potom nic moc.zato ta omnia hd vyzera absolutne uzasne

anonymous17.02.2009 - 09:27 Trvalý odkaz

qwert: zacvakaj si o €150...a kup si Ecko nokiu...a tie modely su fakt nadherne, pevne..atd,, radost drzat v ruke(napr E66)

Celá diskusia 30 príspevkov