SmartQ Z Watch - za málo peňazí dostatok muziky

Mesačné skúsenosti s 1,54'' inteligentnými hodinkami za sto dolárov. Výhodou je dobrý pomer cena / výkon, zamrzí nižšia výdrž batérie a menej kvalitné materiály.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Jozefa Cservenku

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Úvod

Inteligentné hodinky SmartQ Z Watch čínskeho výrobcu SmartDevices. ma upútali svojimi vlastnosťami a veľmi priaznivou cenou. V zahraničných e-shopoch ich kúpite za necelých sto amerických dolárov. Priznávam sa, že podobné hodinky som doteraz nenosil, a k ich kúpe ma viedla skôr zvedavosť, než túžba vlastniť toto príslušenstvo. Chcel som ich vyskúšať a zistiť, ako ich využijem. Po náležitom prieskume s ohľadom na cenu, vlastnosti a existenciu komunity som si vybral SmartQ Z Watch. Hodinky som si objednal z čínskeho internetového obchodu Fastcardtech.com a prišli v čiernej papierovej krabičke. Expresnou službou EMS - za príplatok som ich mal doma za 14 dní.

všetky fotografie: autor textu

Konštrukcia

Vyhotovenie je z pogumovaného plastu. Materiál hodiniek a remienka je nižšej kvality, pričom na remienku sa za krátky čas usádzajú viditeľné čiastočky prachu. Remienok má však štandardnú šírku 22 mm a je vymeniteľný. Hodinky nemajú vlastný reproduktor, a tak nie je možné z nich telefonovať. Rozsvietite ich naklonením o 45 stupňov alebo tlačítkom power. Nabíjajú sa priloženým káblom cez USB port počítača alebo nabíjačky cez 3,5 mm audio jack. Balenie obsahuje, okrem nabíjacieho kábla aj stručný návod v čínštine. Anglický návod som si našiel a stiahol z internetu.

Displej

Hodinky sú napájané 300 mAh Li-Pol batériou, ktorá ich podľa mojich skúseností udrží pri živote 1 až 3 dni, podľa spôsobu používania. Najväčším žrútom energie je, samozrejme, dotykový TFT displej veľkosti 1,54" s rozlíšením 240 x 240 bodov. K jeho citlivosti mám výhrady. V niektorých prípadoch je potrebné dotyk opakovať aj viackrát. Môže to však byť zapríčinené aj tým, že na malom displeji je ťažko trafiť prstom na to správne miesto. Displej je podľa výrobcu opatrený tvrdeným sklom a po zhruba mesačnom používaní zatiaľ žiadne škrabance nepozorujem, no s hodinkami narábam s maximálnou opatrnosťou. Pri bežnom používaní sa displej rýchlo zašpiní a sú na ňom vidieť odtlačky prstov.

Systém

V zariadení beží Android 4.4. KitKat spolu s 512 MB operačnou pamäťou RAM a 1 GHz procesorom. Úložný priestor má kapacitu 4 GB, z čoho zhruba polovicu zaberá samotný systém a k dispozícii je na ukladanie súborov dostupná približne polovica. Konektivita je zabezpečená prostredníctvom Bluetooth, Wi-Fi a USB 2.0.

Hodinky sú dodávané, ako "rootnuté", a otvorený systém dáva predpoklad na doinštalovanie množstva aplikácií a upravených ROM. Niekoľko upravených ROM som vyskúšal. Prehrávanie softvéru prebieha bez problémov a dá sa urobiť priamo v hodinkách.

V základnej výbave som našiel aplikácie: Alarm, Evidencia hovorov, Kalendár, Telefónny zoznam, Správca súborov, Audio prehrávač, Krokomer, Zoznam notifikácií, Nahrávanie zvuku, Monitorovanie spánku, Zoznam SMS, Časovač a Počasie. Dizajn ciferníka si môžete zmeniť, na výber je niekoľko motívov.

Z aplikácií som si nainštaloval správcu súborov Es File Explorer, kalkulačku, aplikáciu na odinštalovanie programov, prehliadač obrázkov a SnapPea, ktorý umožňuje sťahovať a inštalovať aplikácie, vhodné na používanie v hodinkách a supluje tak Google Play. Vyskúšal som tiež viacero internetových prehliadačov a e-mailových klientov, z ktorých napr. Opera mini, Web browser a Gmail klient, vzhľadom na prítomnosť Wi-Fi modulu fungujú, ale ich použitie je, s ohľadom na malé rozmery displeja, nepraktické a nevyhovujúce.

SmartQ Z Watch používam so smartfónom Sony Xperia Z Ultra. Spoluprácu zabezpečuje bezproblémové párovanie cez Bluetooth prostredníctvom klienta Zwatch Sync, ktorý umožňuje okrem synchronizácie kontaktov a kalendára aj vkladanie krátkych textov. V hodinkách funguje viacero klávesníc ale veľkosť displeja takmer úplne vylučuje ich používanie. Hodinky teda používam hlavne ako budík, kalendár, notifikácie SMS správ a e-mailov, ktoré sú nielen oznamované, ale aj zobrazované. Využívam tiež zabudovaný analyzér spánku a krokomer.

Nova Launcher

Najviac však hodnotím možnosti experimentovania s aplikáciami a operačným systémom. Vyskúšal som Nova Launcher, ktorý beží bez problémov a umožní širokú variabilitu vzhľadu a funkcií hodiniek. Pre jazykovo menej zdatných používateľov môže byť nepríjemné, že menu len v angličtine, francúzštine a dvoch čínskych jazykoch.

Záver

K výhodám týchto hodiniek nesporne patrí ich nízka cena v pomere k ponúkaným funkciám, možnostiam a výkonu. Oceňujem i pekný a dobre čitateľný displej. Samostatný Wi-Fi modul umožňuje používať hodinky aj bez mobilu a po pripojení k sieti kontrolovať prichádzajúce e-maily, komunikovať cez WhatsApp a využívať ďalšie aplikácie. Otvorený systém ponúka široké možnosti personalizácií a úprav. Hodinky spolupracujú s každým mobilom, vybaveným operačným systémom Android.

Ich nevýhodou je výdrž batérie, ktorá pri náročnejšom využívaní dosahuje najviac jeden deň. Často rozsvietený displej spotrebuje 90 % kapacity batérie. Malý displeji bráni úplnému využívaniu možností hodiniek, údaje vyžadujúce textovú interakciu sa musia zadávať cez klávesnicu mobilu. Displej je menej citlivý a neustále plný odtlačkov. Medzi nevýhody patria aj menej kvalitné materiály a remienok neustále priťahuje prachové čiastočky.

Kto hľadá výnimočný dizajn a je pripravený zaplatiť viac, bude zrejme čakať na Moto360 a im podobné kúsky. Pri zohľadnení kritéria cena / výkon však SmartQ Z Watch predstavujú dobrú voľbu. Môžu byť vhodným doplnkom a prínosom pri každodennom nosení a sú ideálnym zariadením pre technologických nadšencov, hľadajúcich možnosti úprav a vylepšovania. Otázka, či inteligentné hodinky áno alebo nie, zostáva v mojom prípade naďalej otvorená. O to viac, že používam výborný headset Sony SBH52, ktorý dostatočne supluje mnohé z vlastností inteligentných hodín, je lacnejší, batéria vydrží 2 až 3 dni a naviac sa s ním dá telefonovať.

Diskusia k článku:

Lumiak625 27.08.2014 - 13:30

Čínsky šmejd s backdoorom na čínske servery. 100usd je cena riadne prehnaná za také čínske nič. Záruka žiadna....

Celá diskusia 1 príspevok