Nokia 5630 XpressMusic

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Hudobný 3G smartfón s 3 Mpix fotoaparátom, podporou Wi-Fi (DLNA), HSDPA a HSUPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 112 x 46 x 12 mm,

hmotnosť: 83 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

sekundárna QVGA kamera na videohovory,

pamäť: 150 MB + 4 GB microSD (do 16 GB), NAND pamäť 256 MB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (upload do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB s nabíjaním), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 b/g), DLNA (UPnP),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor (aj adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, blogovanie, akcelerometer,

batéria: BL-4CT, 860 mAh BL-4CT, 860 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 400 h pohotovosti, 22 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby, GPS.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4CT, microUSB nabíjačka AC-10, USB kábel CA-101D, 4 GB microSD, stereo slúchadlá HS-45 s diaľkovým ovládaním AD-54, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fínska novinka rozširuje portfólio telefónov typu XpressMusic. Už prvé informácie spôsobili radosť aj sklamanie v určitých parametroch. Ale poďme pekne po poriadku.

novinky je skôr striedmy, no nie nudný. Rozmery sú ideálne na nosenie vo vrecku, dokumentuje to najmä šírka a hrúbka. Hmotnosť je rovnako výborná, vďaka konštrukčným materiálom. Stretnete sa jedine s plastom, no napriek tomu kvalita spracovania tým netrpí. Všetko sedí na svojom mieste, nič nepraská a nevŕzga. Nepredpokladám, že by sa to postupom času malo výrazne zmeniť. Lesklý plast však nájdete na celej prednej stene, takže sa pripravte na neustály boj s odtlačkami. Našťastie je z matného materiálu so zaujímavou štruktúrou. Tá maskuje niekoľko prvkov, ako napríklad dvojicu reproduktorov v spodnej časti či modrú diódu na informovanie o zmeškaných udalostiach. Určite ju len tak nezbadáte - napoviem, že sa nachádza nad dvojicou LED diód nad objektívom fotoaparátu. Takáto pozícia je pomerne mätúca, pretože pri položení mobilu na stole tvárou nahor nemáte šancu niečo si všimnúť. Z sa vytratilo vypínacie tlačidlo, miesto si tu našiel 3,5 mm a microUSB konektor. Ten zároveň slúži aj na pripojenie nabíjačky, z čoho mám rozhodne veľkú radosť. Na boku objavíte ovládacie tlačidlá hudobného prehrávača, zasa tlačidlá ovládania hlasitosti, slot na microSD kartu a spúšť fotoaparátu. Trochu nezvyčajne je riešené . Jej poloha je síce mimo batérie, čo by znamenalo možnosť výmeny bez jej vyberania, no opak je pravdou. SIM kartu na jej pozícii pridŕža nenápadná nožička, ktorá sa odsunie až po vybratí batérie.

Pri

by som spomenul jednu výčitku, je totiž vyrobená z lesklého plastu. S odtlačkami tak budete bojovať aj tu. Na druhú stranu musím spracovanie alfanumerickej časti len pochváliť. Pracuje sa s ňou skutočne veľmi dobre, tlačidlá sú vystúpene, majú príjemný zdvih a odpor. Písanie dlhších textov tak nie je problém. Ovládacie prvky sú sústredené okolo hlavného štvorca s potvrdzovacím stredom. Vďaka jeho tvarovaniu sa dobre ovláda a nehrozí stlačenie okolitých tlačidiel omylom. Po jeho stranách sa nachádzajú dve trojice zložené do jedného bloku. Ich rozmery síce nie sú veľké, no majú pomerne výrazné tvarovanie. Vďaka tomu sa dajú pohodlne ovládať. Ľudia s väčšími prstami by si však mali dávať trochu väčší pozor.

síce nepatrí medzi obrov, no nahrádza to vlastnosťami. Rozlíšenie je už štandardných 320 x 240 bodov, zobrazí viac než 16 miliónov farieb a disponuje výbornou čitateľnosťou. Jas si môžete regulovať manuálne, prípadne nechať všetko na automatickom senzore. Viditeľnosť na priamom slnku som si mohol dosýta vyskúšať, a aj napriek tmavým témam som vždy presne videl to, čo som potreboval. Operačným systémom je Symbian S60 verzie 9.3 s Feature Pack 2. Prvotné informácie hovorili o použití 600 MHz procesora, neskôr sa však na internete objavili reakcie, ktoré to spochybňovali. Bohužiaľ programy, ktoré by mohli určiť jeho frekvenciu, dostávajú u takmer všetkých novších Symbianov nepravdivé informácie. Ja som sa dostal k číslu 187 MHz, čo rozhodne nie je pravda. Rýchlosť systému je totiž skutočne výborná. Aj pri zapnutých animovaných prechodoch je otváranie jednotlivých položiek prakticky okamžité. Ani pri spustených niekoľkých aplikáciách nie je cítiť žiadne výrazné spomalenie. Systém je teda výborne optimalizovaný. Zmeny nájdete hneď na úvodnej obrazovke. Okrem štandardného pohotovostného režimu a vertikálneho zobrazenia vás čakajú ďalšie dva nové typy. Prvým je s kontaktmi, teda obdoba režimu z Nokie 5800 XpressMusic. Vrchný riadok obsahuje rýchly prístup k zvoleným kontaktom, ktoré môžu mať pridelenú ikonu alebo vlastný obrázok. Pod ním sa môžu zobrazovať nadchádzajúce udalosti v kalendári, prijaté e-maily prostredníctvom služby Nokia Messaging, dostupnosť Wi-Fi sietí a šesť ľubovoľných skratiek. Druhou je tzv. . Obsahuje štyri základné položky ako Funkcie hovoru, Hodiny, Hlasové povely a Čítačka správ. Pri prechode na niektorú z položiek vám elektronický hlas prečíta jej názov. Rovnako je to aj v ďalších úrovniach, ktoré však končia vstupom do menu. Rozloženie menu je štandardne v tvare mriežky, no na výber je aj zoznam, tvar podkovy a písmena V. Všetky položky je možné ľubovoľne usporiadať a zabezpečiť tak lepšiu prehľadnosť.

je umiestnený v zadnej časti, disponuje rozlíšením 3,2 Mpix a dvojicou diód na osvetlenie scény. Chýba však aktívny kryt aj autofókus. Nokia ale deklaruje, že disponuje funkciou Full Focus. V popise sa dočítate, že má ohnisko nastavené na snímanie objektov od 50 cm. To umožní rýchlejšie fotografovanie momentiek. Nuž zaujímavý spôsob, ako opísať chýbajúcu funkciu. Na zachytávanie blízkych objektov a makro snímok teda môžete rovno zabudnúť. Po spustení fotoaparátu sa displej otočí na šírku, takže aj mobil držíte naležato. Nastavenia sú pomerne bohaté, stále však chýbajú klávesové skratky. Jedine tlačidlá hviezdička a mriežka môžete použiť na ovládanie digitálneho zoomu. Príjemne som bol prekvapený z automatickej , pôvodne aplikácie Panoman, ktorú Nokia kúpila a vložila do najnovších smartfónov. Stačí teda vytvoriť prvú snímku a k ďalším vás bude mobil už len navigovať. Vytvorené snímky sa ukladajú v galérii, kde ich môžete prezerať, upravovať a odosielať.

Záznam videa je na tom podobne ako fotoaparát. Disponuje rozlíšením 640 x 480 bodov, no rýchlosť zostala na úrovni 15 FPS. Rozhodne poteší možnosť osvetlenia snímanej scény. Vytvorené zábery sa rovnako ukladajú do galérie, nájdete ich medzi fotografiami. Ostatné sa ukladajú do položky Videoklipy.

Hlavnou náplňou Nokie 5630 XpressMusic je hudba a práve na tento účel je stvorená.

je spracovaný veľmi dobre, ponúka kompletnú správu hudobnej knižnice, radenie skladieb podľa viacerých kritérií. Nechýba vyhľadávanie v albumoch, interpretoch či skladbách. K jednotlivým albumom môžete priradiť vlastný obrázok ako obal. Samozrejmosťou je nastavenie opakovania prehrávania, náhodný výber a nastavenie ekvalizéra. O ovládanie sa okrem stredového tlačidla stará aj trojica špeciálnych tlačidiel na ľavom boku. Ich funkciu oceníte najmä pri minimalizovanom prehrávači, no pri zablokovanej klávesnici sa na ich pomoc spoľahnúť nemôžete. Pomôcť si môžete aspoň diaľkovým ovládaním na redukcii slúchadiel. Napriek tomu obsahuje novinka aj 3,5 mm konektor, takže použiť môžete kedykoľvek vlastné. Pribalené slúchadlá vás svojou kvalitou asi veľmi neoslnia. Veľmi zaujímavou funkciou je Vyhľadávanie hudby. Ak ste očakávali niečo v štýle Track ID, tak vás musím vyviesť z omylu. Ide o vyhľadanie skladieb podľa názvu, albumu, interpreta alebo zoznamu jednoducho hlasovým povelom. A skutočne to funguje výborne a spoľahlivo.

V hudobnom mobile nesmie chýbať rádio a Nokia ich má už štandardne dve. Prvým je

s podporou RDS a automatickým vyhľadaním staníc. Druhým je internetové rádio, ktoré obsahuje dostatočne široký zoznam staníc rozdelených aj podľa žánrov. Pozor si treba dať na dáta, prípadne použiť na pripojenie Wi-Fi.

Vnútorná pamäť disponuje veľkosťou 150 MB, ktorú už v základe dopĺňa microSD karta veľkosti 4 GB. Veľkosť RAM je 120 MB, po spustení máte k dispozícii približne 59 MB. Na nedostatok voľnej pamäte sa tak nemôžem sťažovať.

je rovnaký ako u ostatných modelov s operačným systémom Symbian. Jeho veľkosť je limitovaná len množstvom voľnej pamäte, jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné. Kontakty môžete synchronizovať aj so službou OVI, prípadne zálohovať na pamäťovej karte. Nechýba výborné vyhľadávanie postupným písaním v pohotovostnom stave. Správanie mobilu v rôznych situáciách si môžete nastaviť niektorým z profilov. Ich možnosti sú dostatočne podrobné a nechýba ani časovanie.

Editor aj schránka sú spoločné pre

správy. Ich veľkosť je limitovaná len množstvom voľnej pamäte a pri písaní vám asistuje slovník T9, ktorý odstraňuje diakritiku. Prostredie je jednoduché a prehľadné - nie je dôvod meniť dobré veci.

E-mailový klient je už v základe doplnený o aplikáciu Nokia Messaging. Pracovať tak môžete s viacerými kontami, poteší podpora Push mailu a samozrejme možnosť prezerania dokumentov.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

V oblasti prenosu dát sa Nokia rozhodne pochlapila. Podpora technológií zahŕňa HSDPA do rýchlosti až 10,2 Mbps a HSUPA do rýchlosti 2 Mbps. A to už sú teoretické hodnoty na úrovni môjho pevného optického pripojenia. Samozrejme takú maximálnu rýchlosť sťahovania zatiaľ u nás nedosiahnete, no rozhodne už nebudete čakať pri sťahovaní a odosielaní aj väčších súborov.

zostal zachovaný, čo mňa osobne mrzí. Pri navigácii používate virtuálnu šípku, zobrazí aj Flash animácie, ale nové okno si stále neotvoríte, a aj v rýchlosti zobrazenia začína trochu zaostávať. Pri lokálnom pripojení oceníte prítomnosť Wi-Fi aj s podporou UPnP, spojenie s PC zabezpečí Bluetooth alebo dátový microUSB konektor.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

S organizáciou času vám pomôže známy

. Ponúka všetky prvky ostatných súrodencov. Nechýba mesačný, týždenný a denný prehľad, pripomienky a opakovanie udalostí. S ranným vstávaním vám ochotne pomôže niektorý z podrobných budíkov. Ich počet je len na vás, rovnako aj možnosti opakovania.

Z ostatných funkcií stoja za zmienku poznámky, aktívne poznámky, prevodník jednotiek, kalkulačka a záznamník. Ten dokáže robiť záznam vo formáte AAC, takže kvalita záznamu je výborná. Maximálna dĺžka jedného záznamu je však obmedzená na maximálne 60 minút.

Podpora Java aplikácií je samozrejmosťou, no o zábavu sa viac stará podpora N-Gage hier. V balení dokonca objavíte kód na aktivovanie jednej z vybraných hier zdarma. Za ostatné si už musíte zaplatiť. V menu objavíte aj niekoľko aplikácií, ktoré súvisia s ochranou životného prostredia. Aj tu vidno, že výrobcovia sa začínajú čoraz viac orientovať aj týmto smerom.

Batéria typu BL-4CT má kapacitu 860 mAh, čo rozhodne nie je veľa. Pri výraznom zaťažení sa pripravte na nabíjanie prakticky každý deň. Silnejšia batéria by Nokii svedčala podstatne viac.

Výhody:

- výborne čitateľný displej

- rýchle HSDPA a HSUPA

- rýchle reakcie

- rozmery a hmotnosť

Nevýhody:

- chýba aktívny kryt objektívu a autofókus

- nefunkčnosť hudobných tlačidiel pri zablokovanej klávesnici

- absencia GPS

- batéria mohla mať väčšiu kapacitu

Orientačná cena:218 € (6 576,50 Sk) (Epicentrum.sk)

Záver

Nokia 5630 XpressMusic je zaujímavý kompaktný smartfón, ktorý prekvapí svojou rýchlosťou a výbavou. Pokrok je cítiť najmä v oblasti prenosu dát. Hudobná výbava je výborná, preto ma prekvapili pribalené slúchadlá, ktoré odporúčam čo najskôr vymeniť za vlastné. Zišiel by sa aj autofókus a silnejšia batéria. Napriek tomu je cena fínskej novinky veľmi zaujímavá a Walkmany od Sony Ericssonu to budú mať opäť o niečo ťažšie.

Produktová stránka: Nokia 5630 XpressMusic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.07.2009 - 22:28

Tiger1403: To CPU je lakave. Konecne tam nokia dala aj nieco silnejsie.Ale skoda absencie GPS a ta bateria. hmm, ale zaujimavy kusok :)

anonymous11.02.2009 - 15:06 Trvalý odkaz

matej: Pekny,ale ten displej mohol byt aj trocka vacsi,ved miesta je pod nim este dost... :D

anonymous11.02.2009 - 15:41 Trvalý odkaz

miso: Výbava je slušná, len ta batéria ma dos? zarazila.

anonymous11.02.2009 - 16:03 Trvalý odkaz

mulo: no kto chce mobil tenky a super rozmeri tak musi pocitat s tym ze bateria bude mat slabu kapacitu a nieco ako GPS to urcite nie , taktiez aj fotak .

anonymous11.02.2009 - 17:34 Trvalý odkaz

mental.disease: podporuje to wav, kone?ne sa lady pohli :)

Celá diskusia 40 príspevkov