Samsung INNOV8 (Samsung i8510)

SKÚSENOSTI majiteľa Smartfón s 8 Mpix fotoaparátom, OS Symbian 9.3, GPS navigáciou, Wi-Fi, HSDPA a FM rádiom s RDS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

RECENZIA: Samsung INNOV8

Prečítajte si skúsenosti "ZraLOCKa":

ZraLOCK okrem Samsungu INNOV8 používa Nokiu E90, predtým vlastnil Nokiu E71 a mnoho iných smartfónov s OS Symbian.

Dostal som príležitosť vyskúšať jeden zo smartfónov od výrobcu Samsung - model i8510 - označovaný aj ako INNOV8. Ide o telefón s operačným systémom Symbian, konkrétne s verziou 9.3 Feature Pack 2. Mobilné telefóny so Symbianom používam od roku 2002. Rukami mi prešli takmer všetky modely s týmto operačným systémom no toto je prvýkrát, kedy to nebol mobil fínskeho výrobcu. Na začiatok ešte doplním, že mnou používaný model bol nepredajnou testovacou vzorkou.

Konštrukcia

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o veľký a ťažký slider. Telo je však pevné a na dotyk pôsobí kvalitne. Ani po týždňoch používania som nepostrehol vôľu medzi jednotlivými časťami slidra. Mohutný uzáver krytu akumulátora zabezpečuje dokonalú ochranu proti prípadnému vŕzganiu.

Našlo sa aj zopár mínusov, ktoré však pripisujem skôr tomu, že v mojom prípade ide o nepredajný testovací model. Medzi ochranným sklíčkom displeja a samotným displejom sa znenazdajky objavil prach. Po troch týždňoch šetrného zaobchádzania som našiel na tele prístroja dve miesta s odlepeným lakom.

Celkovo však môžem zhodnotiť konštrukciu ako výbornú a pri porovnaní s oboma verziami Nokie N95 je na tom INNOV8 o poznanie lepšie.

Ovládanie

Novinkou pre mňa je optický ovládač, ktorý sa nachádza v strede päťsmerovej klávesy. Prostredníctvom nastavení je možné optické ovládanie aktivovať alebo vypnúť. Zo začiatku som spravil pár nepresných kliknutí, no po chvíli cviku je práca s ním vynikajúca. Stačí len snímač v strede päťsmerového tlačidla jemne pohladiť požadovaným smerom a kurzor v menu sa pohybuje ako po masle. Vynikajúcou pomôckou je aj pri surfovaní internetom cez vstavaný prehliadač, kedy pripomína ovládanie myši na notebooku. Plusom je tiež možnosť nastavenia jeho citlivosti. Toto ovládanie bolo také návykové, že som sa neskôr často pristihol pri hladení svojej Nokie E71 či E90, ktoré, samozrejme, nereagovali. Ostatné klávesy telefónu sú dobre rozložené, na ich polohu som si veľmi rýchlo zvykol.

Ovládaniu môžem vytknúť iba dve veci a to, že fotoaparát je síce opatrený mechanickým krytom, avšak spustíme ho iba cez menu prístroja, kedy sa kryt automaticky otvorí a pri ukončení uzavrie. V tomto prípade by som dal prednosť aktívnemu krytu šošovky. Pri ovládaní mi tiež prekážal pár chrómovaných klávesov, ktoré nie sú nijako označené. Jeden z nich slúži pre vstup do menu a nastavenie druhého je ľubovoľné. Ich anonymita ma však často priviedla na miesto v menu, na ktoré som v danej chvíli vôbec nechcel ísť.

Systém

Už v úvode som spomenul, že sa INNOV8 pýši operačným systémom Symbian 9.3 s Feature Packom 2. O jeho výhodách, či nevýhodách písať nebudem, no v danom prípade dávam skôr mínus. Presúvanie sa v menu či spúšťanie niektorých aplikacíí trvalo na môj vkus pridlho. Pohyb v menu síce znázorňovali plynulé prechody, no často som na spustenie tej-ktorej aplikácie čakal dlhšie než som bol zvyknutý z iných fónov so Symbianom. Často sa stávalo, že systém doslova zmrzol a reakcia sa dostavila až po pár sekundách. Prezeranie fotografií vytvorených vlastným fotoaparátom bolo viac čakaním než prezeraním. Musím však dodať, že tieto problémy môžu byť časom odstránené aktualizáciou firmvéru.

Milým prekvapením v systéme boli pre mňa predinštalované aplikácie od Google (Hľadanie, GMail, GMaps), či možnosť vytvárania alebo editácie kancelárskych dokumentov, čím štandardne práve konkurenčné Nseries vybavené neboli. Tiež ma potešila podpora všetkých mnou používaných aplikácií v iných prístrojoch so Symbianom, a tak nebol problém používať Profimail (e-mailový klient), Qip (ICQklient) či vyskúšať si Sygic Mcguider (navigačný softvér).

Fotoaparát

To, prečo je INNOV8 práve "inovejtom", je jeho fotoaparát s rozlíšením zaokrúhleným na 8 megapixelov. Aj keď nepatrím medzi znalcov ani skúsených fotografov, môžem potvrdiť, že je skutočne jeho prednosťou. Či už je to ponúkaným rozlíšením, ktorým momentálne na trhu disponuje iba zopár modelov, alebo bohatou škálou rôznych nastavení. Aj náročný fotograf tak môže využiť možnosti vyváženia bielej, panorámu, meranie expozície, kontrast, sýtosť, ostrosť, stabilizátor a mnohé mnohé ďalšie nastavenia.

Žiaľ aj pri fotoaparáte mám dva mínusy. Tým prvým je iba LED blesk, čo je pre fotoaparát takých kvalít nedostatočné osvetlenie. Druhé mínus som už spomínal vyššie: snímku s objemom v priemere 2 400 KB vytvorenú týmto skvelým fotoaparátom, nie je schopný systém pohotovo zobraziť.

Ostatné

Ostatné pre mňa zaujímavé funkcie opíšem už iba v krátkosti. Plus by som dal hudobnému prehrávaču, s ktorým je počúvanie hudby skutočným zážitkom. Prispieva k tomu najmä kvalitná a dostatočne hlasná reprodukcia z reproduktorov na zadnej strane prístroja. Ani pri najhlasnejšom prehrávaní som nepočul žiadne rezonancie či iné rušivé zvuky. S použitím káblovej stereo handsfree, ktorá pôsobí kvalitne a mnohých efektov ekvalizéra, je to fakt super.

Obrovskou výhodou sú pamäťové funkcie. Veľký 16 GB priestor som doplnil ešte 8 GB microSD kartou a mohol som tak v telefóne nosiť celý obsah svojho staršieho notebooku. Práve možnosť kopírovať súbory z pamäťovej karty na vstavanú pamäť a naopak som veľmi oceňoval. Prekvapený som však zostal, že pri formátovaní prístroja za účelom dosiahnutia čistoty systému, sa bez upozornenia naformátoval aj 16 GB priestor. To sa v prípade Nokie N95 8GB nekoná.

Výborným pomocníkom pri používaní INNOV8 bola tiež možnosť pripojenia k Wi-Fi, GPS modul, či nabíjanie dátovým káblom (microUSB) pripojeným k PC. Výdrž akumulátora hodnotím ako priemernú. Bolo to lepšie než u klasickej Nokie N95, no za E71 výrazne zaostával - ja som sa nad 48 hodín nedostal.

Záver

Záverom by som povedal, že INNOV8 je skvelý telefón s výbornými multimediálnymi aj pracovnými funkciami. Ak by som sa teraz rozhodoval pre kúpu takého to typu telefónu s OS Symbian určite by vyhral pred Nokiou N96 či N95 8GB. Jeho prednosťami sú najmä výborná konštrukcia, fotoaparát, hudobný prehrávač či možnosti kombinácie pamäťových funkcií.

Za možnosť dlhodobo otestovať tento prístroj ďakujem spoločnosti Samsung Electronics a serveru Fony.sk.

Diskusia k článku:

anonymous10.02.2009 - 11:08 Trvalý odkaz

orgi: ZraLOCK: mozem sa spytat, co znamena dlhodobe testovanie? skor sa mi ten clanok podoba na kratkodobu recenziu, ako zhodnotenie skusenosti s dlhodobym pouzivanim? chybali mi akosi info, akym stylom si ten telefon pouzival, co vsetko si na nom vyuzival, atd.. mozno mam ale inu predstavu o dlhodobych skusenostiach :)

a ten zaver s podakovanim - to je sice skor pre Risa, ale to tam rozhodne nema co robit. mozno info o tom, kto ten telefon zapozical, ale urcite nie podakovanie. a dakovat samotnemu serveru kde je clanok uverejneny? uff, to uz je huste self-promo.

anonymous10.02.2009 - 11:36 Trvalý odkaz

ZraLOCK: no ani ja neviem co znamena dlhodobe skusenosti. chces vediet dobu pouzivania?? takmer dva mesiace a to mi stacilo na zistenia, ktore som povazoval za vhodne napisat. ak sa chces nieco opytat, mozes, fon este mam ak budem vediet odpoviem.

a k podakovaniu: tie spolocenstva aj ja vieme preco som dakoval aj za co som dakoval aj komu som dakoval

anonymous14.02.2009 - 21:23 Trvalý odkaz

ya: nie kazdy vie zuzitkovat to co ma a potom aj dlhodobe uzivanie moze byt onicom..najvacsie sklamanie je z fungovania foto z mojej strany..straasne pomale oproti napr. k800i..aj zaciatok fotenia a aj snimanie fotky coho dosledkom su rozmazane snimky..inac neviem porovnat bo prvy symbos ale da sa..len dalsia vec ze bez hacku na tuto verziu softu tam az tak vela aplikacii pre symb. nenasukate.. nakoniec len pre zainteresovanych odkaz - samsungi8510.com

Celá diskusia 7 príspevkov