Motorola V360

Recenzia mid-end véčka Bojovník v strednej triede pre tohtoročnú jeseň s podporou pamäťových kariet a EDGE.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 90 x 47 x 24 mm,

hmotnosť: 104 gramov,

vonkajší displej: monochromatický, 96 x 80 b.,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: VGA fotoaparát, 4x zoom, záznam videí,

pamäť: 6,5 MB + TransFlash, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, push to talk,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth 2.0, miniUSB,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 a AAC prehrávač, 24-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 810 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/190 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

1 Mpix, FM rádio, interný instant messaging...

V balení:

mobil, nabíjačka, návod na použitie.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pri zapnutí vás môže telefón pozdraviť vami zadaným textovým pozdravom. Typickej sprievodnej melódii a animácii sa nevyhnete. Pri vypínaní je V360-ka tichá. SIM karta je pevne uchytená pod batériou. Keďže sa nezasúva, výmenou sa nepoškodzuje. Pridržiava ju pohyblivý pliešok.

Dizajn

Véčko od Motoroly bez externej antény vyzerá po toľkých "anténových" troch zvláštne. Ide však skôr o zvyk. Ľuďom sa V360-ka väčšinou páči. Na svete sú dve farebné verzie, modrosivá a dve odtiene šedej. Ja som mal k dispozícii šedú verziu, modrú som videl len na obrázkoch, no pozdávala sa mi o čosi viac. Objektív fotoaparátu a zrkadielko sa nachádzajú na hornom ramene nad externým displejom, horná stena obsahuje len ikonu pamäťovej karty. Podstatnú časť zadnej a hornej steny tvorí kryt akumulátora, pod ktorým je výrazná štvorica otvorov druhého reproduktora. Spodná stena je prázdna, konektory (miniUSB a 2,5 mm) sa nachádzajú na bočných stranách. Nechýbajú ani 4 bočné tlačidlá (jedno z nich je dvojité).

Roztvorenie véčka jednou rukou mi nerobilo žiadne problémy, ryha medzi ramenami v zavretom stave je dostatočne veľká. Uhol, ktorý zvierajú ramená prístroja po roztvorení mohol byť menší, pohodlie pri telefonovaní by sa tým zväčšilo. Pri písaní správy je však vhodnejší práve zvolený tupý, až takmer 180-stupňový, uhol.

Drobná TransFlash karta (microSD) sa ukrýva v hornej stene pod krytom batérie. Kvalita spracovania je dobrá, pri pevnejšom uchytení sa ozýva z fónu slabé vŕzganie.

Klávesnica

Motorola V360 obsahuje kvalitnú klávesnicu s množstvom prvkov aj po stranách prístroja. A to je len dobre. Dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti (jeho podržaním stlmíte zvonenie prichádzajúceho hovoru) vždy rád vidím. Pod ním je umiestnené špeciálne nastaviteľné tlačidlo. Na druhej strane je ovládací prvok pre spustenie hlasového vytáčania.

Všetkým štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla je možné priradiť funkcie, ktoré môžu byť zobrazené aj na pohotovostnom displeji. Podobne môžete zvoliť funkcie ľavého, pravého polyfunkčného tlačidla aj postranného tlačidla.

Podsvietenie klávesnice je vynikajúce, vďaka senzoru v hornej časti spodného ramena sa však spustí len v tme.

Displej

Monochromatický vonkajší displej bol pre mňa milým prekvapením. Jeho úloha je jasná a spĺňa si ju v každých svetelných podmienkach.

Interný displej je veľký, s dostatočným rozlíšením. Motorola ponúka už dlhší čas množstvo jeho nastavení. Zobrazené môžu byť 4 funkcie priradené štvorsmernému tlačidlu. Názov operátora môže byť centrovaný alebo zarovnaný vľavo. Hodiny môžu byť zase analógové alebo digitálne. Hlavné menu môže byť vo forme ikon alebo ako zoznam. Usporiadanie položiek v hlavnom menu je čisto na vás. Nechýbajú ani grafické témy, Motorolou nazvané motívy a nastavenie jasu displeja. V novom telefóne sú hneď tri: moto, techno a scarlet. Ľubovoľná tapeta môže byť v strede displeja, v dlaždiciach vedľa seba alebo roztiahnutá po celej ploche. Zvoliť si môžete samozrejme aj šetrič displeja.

Takmer v každej funkcii vidíte na ploche naraz 8 riadkov textu. Mrzí ma použitie hrubého písma, inak som s displejom V360-ky veľmi spokojný.

Motorola V360 zobrazuje prítomnosť signálu EDGE, a to na vnútornom aj externom displeji. Viditeľnosť údajov na vnútornom displeji na slnku je priemerná, ani výborná, ani najhoršia.

Fotoaparát

Fotoaparát spustíte špeciálnym tlačidlom. Robí vyslovene zázraky pri záberoch s nedostatkom svetla. Tam, kde spraví Motorola slušnú, rozpoznateľnú snímku, potrebujú ostatní výrobcovia blesk. Aj keď, ten Motorole V360 chýba. Páči sa mi viacero možných rozlíšení snímok v nastaveniach fotoaparátu. Aj tón uzávierky môžete zmeniť. Digitálne priblíženie znamená vytvorenie výrezu snímky. Rýchlosť reakcií pri fotení je blesková. Pri snímaní vidíte vždy graficky zobrazené voľné miesto v pamäti prístroja. Nechýba ani časovaná samospúšť (5 s).

Motorola V360 umožňuje aj záznam 3GPP videa (s rozlíšením 174 x 144 b. alebo 128 x 96 b.). V nastaveniach meníte jeho dĺžku (10 alebo 60 s), rozlíšenie aj záznam zvuku.

UKÁŽKA VIDEA (100 kB)

Obrázky

Prezeranie snímok je pomalé, reakcie prístroja sú v médiách oneskorené a priblíženie obrázkov je možné len obmedzene (na pôvodné rozlíšenie, kedy už vidíte namiesto hlavy priateľky veľké pixely). Páči sa mi možnosť objekty pri ich odosielaní cez Bluetooth kopírovať alebo presúvať. Z vychytávok som si všimol len označovanie obrázkov pri ich prezeraní pomocou tlačidla 0. To využijete pri ich hromadnom presune, odosielaní či mazaní.

Melódie a prehrávač hudby

Štýly (tak nazvala Motorola profily) som si ihneď nastavil pod ľavé polyfunkčné tlačidlo, aby som k nim mal prístup priamo z pohotovostného stavu. Motorola V360 už patrí k novým modelom, ktoré umožňujú súčasne vibrovať a zvoniť. Nastavenie režimov je jednoduché a celkom dôkladné, hlasitosť je však platná pre všetky typy zvukov okrem tlačidiel. Vyslovene mi vadí, že pri každej zmene melódie sa ocitnem na úvodnej (Tichý) a musím (pomaly) listovať celým zoznamom, až sa dostanem k mnou vybranej. Pritom je pri ostatných výrobcoch úplne bežné, že sa vždy pri vstupe do melódií ocitnete na aktuálne použitej skladbe. Melódie sú sympatické a je ich od výroby dostatok (aj tiché, aj prenikavé, aj MP3 skladby). Skladby je možné prehrávať na pozadí aj vytvárať si veľmi jednoduchým spôsobom zoznamy skladieb. Na počúvanie hudby sa vo V360-ke nachádza aj Java MP3 prehrávač, ja osobne však volím radšej klasický prehrávač, ktorý na moje povely reaguje podstatne rýchlejšie.

Opakované pripomínanie zmeškaných udalostí je výborný zlepšovák, ale nesmiete naň zabudnúť v noci, keďže opakované pípanie značne naruší pokojný spánok. V každom režime si však môžete nastaviť pripomínanie ako pípnutie, vibrácie alebo ho vypnúť.

Po položení prístroja na stôl, posteľ alebo vložení do vrecka sa však veľmi ľahko zakryjú všetky otvory pre výstup zvukov zo zadnej steny. Značne tak stíšite zvonenia, ktoré nemusíte v dôležitej chvíli počuť.

Na počúvanie MP3 skladieb však primárne slúži Java aplikácia MP3 prehrávač. Jej spúšťanie trvá niekoľko desiatok sekúnd, ale po asi minúte inicializácie a hľadania skladieb v telefóne a na pamäťovej karte sa zobrazí pekný MP3 jukebox s niekoľkými jednoduchými, avšak užitočnými funkciami. Umožňuje vyberať skladby podľa autora, albumu či playlistu. Je to podarená aplikácia bežiaca aj na pozadí.

Pod ľavým užívateľským tlačidlom som ponechal nastavané Štýly (profily), aby som ich mohol jednoducho meniť. Pri och úprave je možné zmeniť hlasitosť zvonenia, melódiu zvonenia, melódiu IM, melódiu prijatej správy, budíka, hlasitosť tlačidiel, upozornenia. Pomocou bočného dvojitého tlačidla zobrazíte aktuálny štýl, druhým tlačidlom ho ľahko zmeníte. To je v Motorole veľkou novinkou.

S profilmi je trocha problém. Je všetko nutné najprv vyskúšať a zoznámiť sa s telefónom. Každopádne, možnosti personalizácie sú široké, a treba najmä spočiatku skúšať. Medzi kombináciami vibrácií a zvonení som objavil nielen vibruj, a potom zvoň, ale aj vibruj a zvoň.

Prehrávač videí

Jednoduchý prehrávač videa s možnosťou jeho pozastavenia.

Funkciu MotoMixer v Motorole V360 nehľadajte.

Pamäť

6,5 MB pamäte postačuje na správy, Java aplikácie a snáď i melódie. Ale na ostatné objekty (fotky, MP3 skladby...) veľmi dobre poslúži podpora TransFlash pamäťových kariet. Prístroj stačí pomocou bežného USB-miniUSB kábla pripojiť k PC a hneď sa začne správať ako čítačka kariet TransFlash a súčasne sa dobíjať. Výborné riešenie. Do pamäte telefónu sa však týmto spôsobom nedostanete.

TransFlash (= microSD) býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s MMC kartou. Každá TransFlash karta je dodávaná v škatuľke s adaptérom veľkosti SD karty, preto všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet. Redukcia sa však nezmestí do telefónu používajúceho MMC karty, keďže je o niečo hrubšia než karta MMC.

fotka fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Jeho najväčším nedostatkom je zobrazovanie kontaktov na SIM a v prístroji len súčasne. Naraz vidíte 3 pod sebou zoradené mená s obrázkom alebo 8 mien so zobrazením len ich umiestnenia. Zoradiť môžete kontakty podľa mena, zrýchlenej voľby, hlasového mena a e-mailu. Vyhľadávanie môže byť podľa viacerých znakov alebo skokom podľa prvého písmena. Nechýbajú skupiny volajúcich, tzv. kategórie. Pre meno je vyhradený jeden riadok. Ku kontaktu je možné vložiť niekoľko e-mailov a telefónnych čísiel.

S telefónnym zoznamom sa teda pracuje dobre. Začínam si už na Motoroly dobre zvykať a rozumieť im. Zobrazenie kontaktov na SIM a vo fóne súčasne ospravedlňuje len synchronizácia. Ak by sa mi teda pokazil telefón, ktorý ukrýva množstvo dôležitých kontaktov, ktoré nemám na SIM karte (práve kvôli zobrazeniu), zachráni ma len počítač. Preto po kúpe Motoroly V360 odporúčam súčasne si zaobstarať aj Bluetooth adaptér. Kontakty na SIM totiž neponúkajú také veľké možnosti ako tie v mobile.

Hovor

Telefonovanie s V360-kou je pohodlné (ako s každým véčkom), aj keď uhol roztvorenia mohol byť menší. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, hlasné handsfree je kvalitné. Počas telefonátu vidíte jeho aktuálnu dĺžku (treba zapnúť v nastaveniach) a môžete nahliadnuť aj do správ či telefónneho zoznamu. Zaznamenanie hovoru nie je možné.

Register Motorol patrí k najprepracovanejším na trhu. Dozviete sa v ňom dĺžku každého hovoru. Delí sa na prijaté a volané, pričom uskutočnenie hovoru indikuje jednoduchá ikona vedľa mena volaného/volajúceho.

Písanie textov

Slovník iTap s nie najväčšou slovnou zásobou nepatrí práve k pýche Motoroly. Ale na druhej strane jedine Motorola umožňuje kopírovať a vkladať akýkoľvek napísaný text z a do akejkoľvek položky. Reakcie telefónu pri písaní sú dostatočne rýchle, nepríjemné čakanie pozorujem len pri prechode kurzora z napísaného znaku o pozíciu ďalej. Vtedy je nutné používať šípku. Písanie číslic zapnete aj podržaním niektorého z alfanumerických tlačidiel. Režim písania číslic ostane aktívny až do jeho prepnutia pomocou mriežky, alebo podržania niektorého z tlačidiel (čím napíšete prvé písmeno na ňom zobrazené). Tento systém sa mi páči, väčšinou totiž píšem viacero číslic za sebou, a práve vtedy to písanie urýchli.

SMS

Písanie SMS na ôsmich riadkoch textu je celkom príjemná záležitosť. Slovníku iTap som sa radšej vyhýbal, ale čo sa týka kvalitnej klávesnice a rýchlych reakcií prístroja, nemôžem si absolútne sťažovať. Nechýba ani odpočítavanie znakov. Prijatými správami sa dá listovať pekne za sebou. Aj tento primát patrí zatiaľ stále len Motorole. O počte čiastkových správ sa dozviete až tesne pred poslaním SMS. Ide prakticky o poslednú otázku pred jej odoslaním. Návrat späť do textu je však možný. Pamäť na prijaté správy je zdieľaná s ostatnou pamäťou mobilu, alebo len na SIM karte (podľa nastavenia).

Na neprečítanú prijatú SMS, podobne ako na zmeškaný hovor, môže Motorola upozorňovať opakovaným krátkym hlasným tónom, resp. vibráciou, v pravidelnom intervale (asi 1 minúta). To som mal možnosť pozorovať zatiaľ len v prípade Samsungu.

Automatické mazanie správ ("automatické čistenie") nájdete v nastaveniach správ. Môžete si ho nastaviť podľa vlastných predstáv. Menu správy si môžete tiež ľubovoľne upraviť (poradie položiek). Nezabúdajte vždy používať aj špeciálne stredové tlačidlo pod displejom.

MMS

Klasický editor multimediálnych správ s možnosťou vloženia obrázku (aj novej snímky), zvuku, videa, záznamu (AMR), vizitky, a to samozrejme na viacerých stránkach. V nastaveniach môžete zadať aj adresáta kópie a slepej kópie, predmet správy, prioritu či potvrdenie o doručení. Pri tvorbe MMS ste stále informovaní o jej veľkosti.

E-mail

E-mailový klient ma príjemne prekvapil. Umožňuje vloženie obrázku, videa zvuku či hlasového záznamu. V nastaveniach elektronickej pošty zadávate okrem bežných parametrov spiatočnú adresu, meno, čistenie každých X dní, uloženie na serveri, zapnutie oznámenia o novej správe či kontrole servera, automatická kontrola pošty (každých 1/2 až 8 hodín), automatický podpis, zabezpečenie a nastavenie maximálnej veľkosti e-mailovej správy (do 65 535 B, t.j. 64 kB).

Instant messaging v Motorole V360 chýba, pre tento účel budete musieť použiť nejakú Java aplikáciu (odporúčame Jimm).

O Push to talk sa dočítate viac v tomto článku.

WAP

Celkom rýchly vlastný prehliadač zobrazuje 8 riadkov textu. Na Motorolách si vážim výnimočnú vec ? možnosť prečítať prijatú SMS správu aj počas wapovania (podobne ako v Sony Ericssonoch). To sa zíde napríklad pri ICQ cez wap.tjat.com. K WAP 2.0 prehliadaču nemám žiadne výhrady, ani najjednoduchšie HTML stránky však nezobrazí. Milo prekvapí história navštívených adries a možnosť stránky ukladať. Počas wapovania máte množstvo možnosti: ísť na adresu, domov alebo vyvolať adresu zo záložiek patrí k štandardným.

Prenos dát

GPRS a EDGE vo verzii 10 (4+2 timeslots) potešia, Motorola vie, čo robí. Bluetooth je v tejto kategórii štandardom, Motorola ho dokonca implementuje do takmer všetkých ďalších modelov. Konektor miniUSB poteší mnohých zástancov univerzálnych prvkov v mobiloch. Vďaka nemu fón nabijete všade, kde je počítač a zaužívaný kábel. Pri odosielaní dát cez Bluetooth Motorola V360 graficky aj číselne zobrazuje podiel prenesených. Páči sa mi možnosť obrázok či iný objekt cez Bluetooth presunúť alebo skopírovať.

Ako napísal v diskusnom fóre k Bluetooth v Motorole V3 Atlis: "Motoroly su v tomto (Bluetooth) tak trochu zvlastne. BT funguje v troch rezimoch - napajanie vypnute - uplny off BT, napajanie zapnute - pasivny, neviditelny rezim (aj pre sparovane zariadnia) a viditelnost na 60 sekund. Su to ale len dve polozky v menu - jedna meni napajanie, druha viditelnost. Dalsou zvlastnostou je, ze ak trva prenos (vtedy aj blika LED) trebars len 25 sekund, Bluetooth z bezpecnostnych dovodov prejde do pasivneho rezimu."

O programe pre spojenie Motoroly a PC v plnej verzii sa dočítate v článku: Mobile Phone Tools a Motoman

Organizačné funkcie

Budík - nastaviť si môžete až 5 rôznych budíkov, pri ktorých meníte názov (využitie napríklad pre nazvanie budíkov podľa dní v týždni), čas, melódiu a jej hlasitosť. Takto si len každý večer aktivujete ten správny na ďalší deň.

Kalendár - ten je maximálne postačujúci. Ponúka automatické mazanie udalostí po zadanej dobe, východzie zobrazenie mesačného alebo týždenného náhľadu, začiatok dňa a vypnutie upozornení na udalosti pri vypnutom prístroji. Mesačný náhľad je roztiahnutý na celej ploche displeja.

Poznámky mi v telefóne naozaj chýbali.

Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Hry a Java aplikácie

Java aplikácie je možné nechať bežať na pozadí.

Ku hre Crazy, čo je strieľačka krtkov, je fakt podarená hudba. V hre Rebels ovládate stíhačku z vtáčej perspektívy. Ďalšími Java aplikáciami sú MP3 prehrávač a ukladač hesiel.

Výhody:

- prenos dát (GPRS/EDGE/Bluetooth/miniUSB)

- podpora TransFlash + mass storage,

- monochromatický displej.

Nevýhody:

- len VGA fotoaparát,

- slovník iTAP,

- pomalšie reakcie.

Cena

pravdepodobne do 7 000 Sk.

Motorola V360 sa už čoskoro objaví aj na našom trhu. Je to hrdý zástupca strednej triedy s veľmi slušnou výbavou. "Nemotorolák" si na ňu bude chvíľu zvykať, ale jedinečnosti menu (súvisiace so špeciálnym Motorola tlačidlom) a možnosti úprav mnohých ponúk sú bezkonkurenčné. Áno, Motorole V360 chýba megapixlový fotoaparát, FM rádio, nevie nafotené snímky priblížiť či prezerať na celej ploche displeja, na druhej strane ponúka technické vymoženosti ako EDGE, Bluetooth, podporu pamäťových kariet a mass storage (funkcia čítačky pamäťových kariet). Je to prístroj pre určitú skupinu užívateľov, ktorí sa zameriavajú na určité funkcie. A práve dátové možnosti a pamäť môžu byť pre určitú skupinu veľmi dôležité.

Dôležité odkazy:

- prezentácia V360

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.09.2005 - 00:12

7wcsnurka: odstranili tu otrasnu antenu :) este by bodlo,keby bola tensia(new serka) :)

anonymous19.09.2005 - 10:11 Trvalý odkaz

Atlis: Velmi pekny a dobre vybaveny telefonik pre mladych. Vyborny ´modem s EDGE´ po ktorom mnohi tuzia. Konecne je tu aj ina moznost ako Nokia 6230 a za rozumnu cenu.

anonymous19.09.2005 - 12:10 Trvalý odkaz

riso: chybu s PTT opravujem.
...a pritom som tu stranku pozeral. :)

anonymous19.09.2005 - 17:50 Trvalý odkaz

xy: V hre Rebels ovládate stíha?ku z ftá?ej perspektívy. To si myslel vazne, alebo je tam to "ftacej" zo srandy???

Celá diskusia 32 príspevkov