Nokia 6303 classic

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Nástupca úspešnej Nokie 6300 s 3 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom s RDS a 3,5 mm audio konektorom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900,

rozmery: 109 x 46 x 12 mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: 97 g)

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 320 x 240 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 15 fps),

pamäť: 32 MB zdieľaná + 64 MB flash, 1 GB microSD (v balení), 2000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač (WebKit založený na open source prehliadači),

ostatné 2: blogovanie (Flickr, Ovi), Nokia Mapy,

batéria: Li-Ion, BL-5CT, 1050 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 450 h pohotovosti

SAR: 1,15 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, PTT, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, rozpoznávanie hudby (TrackID), minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria (BL-5CT), sieťová nabíjačka (AC-8), stereo slúchadlá (WH-102), 1 GB microSD, dátový kábel (CA-101D), potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fínska novinka nadväzuje na veľmi obľúbený model 6300, čo dokumentuje aj označením 6303. Prívlastok "classic" naznačuje klasickú konštrukciu. Podobne je na tom aj

, ktorý ma podobné črty, najmä v prípade strieborno čiernej verzie. Základom je striedmosť a jednoduchosť, čo rozhodne nie je na škodu. Nokia 6303 tak pôsobí nenápadne a elegantne zároveň. Spracovanie je absolútne perfektné, všetko sedí na svojom mieste. Dôvodom je kombinácia pevného plastu a kovu. Povrchová úprava je navyše matná, takže vás nemusia trápiť ani odtlačky. Na nájdete trojicu konektorov, konkrétne: nabíjací, 3,5 mm audio a microUSB konektor. Posledný menovaný je ukrytý. je prakticky prázdny, obsahuje len dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti a horná strana tlačidlo vypnutia a zmeny profilov. Slot na typu microSD si našiel svoje miesto pod zadným krytom, no samotnú batériu nie je potrebné vyberať.

zaberá približne polovicu prednej časti. Ovládacie tlačidlá pod displejom v porovnaní s Nokiou 6300 rozmerovo narástli. Vďaka tomu je ovládanie veľmi jednoduché a presné. Základom je ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom. Ten zároveň slúži aj na informovanie o zmeškaných udalostiach svojim blikaním. Po jeho stranách sú spojené dvojice softvérových a hovorových tlačidiel. Vystúpenie, rozstupy a ľahkosť stláčania sú namiešané v takmer ideálnom pomere. Ovládanie a orientácia aj bez pozerania sú absolútne bezproblémové. Veľmi podobne je na tom aj alfanumerická klávesnica. Napriek rozmerovo menším tlačidlám sa pridali rozstupy a ľahkosť odozvy. Písanie je výborné a problém by skutočne nemali mať ani ľudia s väčšími prstami. Zvykať si budete musieť len na konvexný tvar klávesnice. Celkovo tak ovládanie môžem zhodnotiť bez váhania na jednotku s hviezdičkou.

sa v porovnaní s predchodcom mierne zväčšil. Ostatné parametre zostali zachované. Rozlíšenie je 320 x 240 bodov, zobrazí cez 16 miliónov farieb a čitateľnosť je za akýchkoľvek podmienok výborná. Absenciu manuálneho nastavenia hodnoty jasu nahrádza aspoň automatický senzor. Vďaka tomu vás displej nebude v noci oslepovať, čo bola jedna z nevýhod predchodcu. Zároveň sa tým šetrí aj batéria. Prostredie je zhodné s ostatnými modelmi na báze série S40. Pohotovostnej obrazovke nechýba aktívny pohotovostný režim, položky v menu si môžete ľubovoľne usporiadať a na výber máte jednu zo štyroch možností zobrazenia. Samozrejmosťou sú témy, v základe ich nájdete presne päť.

si svoje miesto našiel na zadnej strane. V porovnaní s predchodcom je to rozhodne krok vpred, čo dokumentuje rozlíšením 3,2 Mpix, autofókusom a prítomnosťou LED blesku. Akýkoľvek kryt objektívu však chýba, takže si treba dať pozor na jeho poškodenie. Vidno určitú evolúciu, no zázraky rozhodne nečakajte. sú pomerne bohaté, no opäť chýba akékoľvek použitie klávesových skratiek. Všetko tak musíte absolvovať cez kontextové menu. Fotografuje sa štandardne na výšku, v menu je však aj možnosť otočenia displeja na šírku. Nokii 6303 chýba samostatná spúšť fotoaparátu. Jeho funkciu nahrádza stred štvorsmerového tlačidla. Ide o rovnaké riešenie ako v prípade Nokie 6600 slide. Stlačením tlačidla teda fotoaparát zaostrí, odporúčam ho teda držať pár sekúnd, a jeho uvoľnením dôjde k vytvoreniu záberu. Pri nesprávnom zaostrení vám však nič iné, ako vytvoriť snímku, nezostáva. Nasleduje jej vymazanie a zopakovanie celého postupu. Určite uznáte, že sa nejedná práve o najpohodlnejší spôsob. Na prezeranie fotografií slúži galéria so základnými možnosťami úprav. Aj tu však zabudnite na skratky, výnimku tvorí len zobrazenie na celú plochu displeja.

Záznam videa sa od predchodcu vzdialil prakticky míľovými krokmi. Nokia 6303 totiž ponúka maximálne rozlíšenie 640 x 480 bodov i keď so zachovaním 15 FPS. Nastavenia sú rovnako pomerne podrobné, no nepochopiteľne nie je možné použiť diódy pri nahrávaní. Listovanie medzi nahrávkami je možné opäť prostredníctvom galérie.

V dnešnej dobe si už neviem predstaviť mobilný telefón bez

. Výnimku netvorí ani Nokia 6303. Ponúka správu hudobnej knižnice, triedenie skladieb podľa niekoľkých kritérií a vytváranie vlastných zoznamov. Samozrejmosťou je aj voľba a vlastné nastavenie ekvalizéra, opakovania a náhodného výberu skladieb. Zvukový prejav je veľmi dobrý, no celkový dojem kazia podpriemerné slúchadlá. Vďaka 3,5 mm konektoru si však môžete pripojiť akékoľvek vlastné. Prehrávač funguje aj na pozadí a je priamo prepojený s aktívnym pohotovostným režimom. Pri zablokovanej klávesnici však nie je možné regulovať hlasitosť.

je určite zaujímavým doplnkom. V prípade Nokie si užijete podporu RDS s automatickým ladením staníc. Mňa osobne potešila aj prítomnosť Radio Textu, teda zobrazovanie doplnkových informácií prostredníctvom RDS signálu.

V prípade Nokie sa pomaly stáva štandardom predinštalovanie aplikácie Nokia Mapy. Aj 6303 obsahuje túto položku v menu v časti Organizér. Mapy sú priamo od výrobcu nahrané na dodávanej pamäťovej karte. Jediné, čo vám tak bráni k využitiu navigácie, je chýbajúci GPS modul. Nezostáva nič iné, ako použitie externého Bluetooth modulu, ktorý si musíte dokúpiť.

Vnútorná pamäť je položka, voči ktorej mám snáď najväčšiu výhradu. Výrobca síce deklaruje kombináciu 32 MB zdieľanej a 64 MB flash pamäte, no v prehľade pamäte uvidíte cca 19,7 MB využiteľného priestoru. Ak si odpočítate predinštalované položky, tak vám zostane cca 9 MB. A to už v dnešnej dobe nie je problém využiť na rôzne aplikácie. Našťastie aspoň na multimediálny obsah výrobca pribalil spomínanú 1 GB microSD kartu.

Hovorové funkcie majú Nokie spracované veľmi dobre. Hlasitosť reproduktora je dostatočná aj na použitie v hlučnom prostredí. Telefónny zoznam ponúka miesto na 2 000 viacpoložkových podrobných záznamov. Vyhľadávanie postupným písaním je samozrejmosťou. Silnou stránkou je aj prítomnosť profilov. K dispozícii máte ich plné prispôsobenie, voľbu melódiií a časovanie.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Ak radšej komunikujete v textovej forme, tak určite využijete možnosti a kvality alfanumerickej klávesnice. Editor aj schránka sú spoločné pre

správy. Počet je limitovaný len voľnou pamäťou. Pri písaní vám asistuje aj slovník T9, nechýba ani odpočítavanie znakov.

E-mailový klient je už vo všetkých posledných modeloch S40 prepracovaný. Pracuje s viacerými kontami, podporuje protokoly POP3 a IMAP4, poradí si aj so službou Push mail. Rovnako podporuje aj prácu s prílohami, no len do veľkosti 600 kB. Nepodporované formáty umožňuje Nokia uložiť.

V oblasti prenosu dát sa veľké zmeny neudiali. Podpora zahŕňa technológie GPRS a EDGE triedy 32. Väčšine budúcich majiteľov to možno prekážať nebude, no podpora 3G sietí by rozhodne nebola na škodu.

sme si už predstavili pri modeli Nokia 7510 Supernova. Ide o rovnaký prehliadač postavený na jadre Webkit. Tešiť sa tak môžete na plnohodnotnú podporu HTML stránok či navigáciu pomocou virtuálnej šípky. Na pohodlnejšie surfovanie svetom internetu však odporúčam skôr využiť možnosti predinštalovanej aplikácie Opera Mini.

S ranným vstávaním vám ochotne pomôže budík s podrobnými nastaveniami opakovania, odloženia budenia a voľbou melódie či stanice FM rádia. Nanešťastie je v telefóne len jeden. Zvyšok dňa si môžete zorganizovať vďaka prehľadnému

. Uložiť si môžete 500 položiek s podobnými nastaveniami, opäť nechýba prepojenie s aktívnym pohotovostným režimom.

Z ostatných funkcií stoja za zmienku poznámky, úlohy, kalkulačka s vedeckými funkciami, časovač a stopky. Nechýba ani záznamník, no s obmedzením na maximálne jednu hodinu záznamu.

Podpora java aplikácií je už dnes samozrejmosťou a Nokia pripravila hneď niekoľko predinštalovaných hier a aplikácií. A tak sa dostanete k službám Flickr, využiť môžete aj prevodník jednotiek a svetový čas. Nechýba ani prístup k službe Ovi, no ja som skončil len pri informácii o nedostupnosti služby v našej krajine. Privítal by som radšej podporu minimalizácie a multitaskingu aplikácií, čomu sa vo Fínsku zatiaľ úspešne vyhýbajú.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

A sme u hlavnej veľkej zmeny oproti Nokii 6300. Batéria totiž kapacitne narástla na 1050 mAh, čo je okamžite cítiť na výdrži. Snažil som sa Nokiu 6303 zaťažiť v maximálne možnej miere, no pod 2 dni sa mi dostať nepodarilo. A to pri neustálom pripojení na e-mailovú schránku prostredníctvom služby Push mail, dodatočnom surfovaní po internete a hraní hier. Ak teda budete Nokiu 6303 používať v rozumných medziach, tak si nezabudnite zapísať miesto odloženia nabíjačky. Predpokladám, že ju znova budete potrebovať až po takmer piatich dňoch.

Výhody:

- pevné spracovanie a použité matné materiály,

- výborne čitateľný displej,

- presná a pohodlná klávesnica,

- časovanie profilov,

- výborná výdrž batérie.

Nevýhody:

- absencia krytu objektívu fotoaparátu,

- chýbajúca podpora 3G sietí,

- len jeden budík,

- malá vnútorná pamäť,

- absencia minimalizácie Java aplikácií a multitaskingu.

Orientačná cena: 155 € (4 669,50 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Ak patríte k majiteľom Nokie 6300, páči sa vám jej spracovanie a rozmýšľate o jej výmene za novší model, tak vám môžem Nokiu 6303 vrele odporúčať. Zmeny k lepšiemu pocítite okamžite, nemusíte sa báť o výdrž betérie a pritom si nemusíte zvykať na nejaké výrazné zmeny. Po pár dňoch musím povedať, že sa jedná o vyvážený pracovno-mediálny mobil za výbornú cenu. Konkurenciou mu bude asi najviac Sony Ericsson C510. Výbavou sú to veľmi podobné telefóny, v prospech Sony Ericssonu hovorí najmä podpora UMTS a HSDPA, pri videu záznam zvuku vo formáte AAC a 30 FPS a samozrejme lepšia podpora Java aplikácií. Nokia zasa útočí aktívnym pohotovostným režimom a 3,5 mm konektorom.

Produktová stránka: Nokia 6303

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.05.2009 - 02:01

ORION: Skoda ze ta nokia nepodporuje 3G ani UMTS ani HSDPA (nebude ani videohovor) a pamat mohla byt vacsia 32 MB nie je nejak vela a chyba mi i krytka fotaku nedavno predstaveny SE C510 Cyber-shot je s vybavou ovela ovela dalej (staci pozriet parametre) a cena sa pohybuje zhruba na urovni tejto nokie radsej by som ja osobne siahol po SE C510.

anonymous29.01.2009 - 15:21 Trvalý odkaz

mental.disease: som si cez wap myslel, že je to slider. A teraz na PC pozerám :-O dizajn otvorenej vysúva?ky

anonymous29.01.2009 - 18:53 Trvalý odkaz

ORION: Vraj podporuje pamatovky len do max. 4 GB vacsie vraj nie takze potom 8, 16 GB uz nevyuzijem...

anonymous01.02.2009 - 16:40 Trvalý odkaz

Marek: Za tu cenu už radšej SE C510, má navyše 3G, HSDPA, lepší fotoaparát s funkciou smile shutller, akcelerometer, možnos? tuningu, lepší prehráva? hudby, lepšia podpora Javy, lepšie témy, lepší prehráva? videi at?...

anonymous20.05.2009 - 01:36 Trvalý odkaz

hhopersss: pripomína mi táto nokia dizajnovo - trium mars :D fest :D

Celá diskusia 153 príspevkov