Nokia 2700 classic

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý mobil s 2 Mpix fotoaparátom, 3,5 mm jackom, FM rádiom s RDS a Nokia Mapami.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 109 x 46 x 14 mm,

hmotnosť: 85 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 30 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm (2''),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 28 MB + 1 GB microSD (do 2 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač (Opera mini), aplikácia Nokia Maps,

batéria: BL-5C, 1020 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru / 280 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Obsah balenia:

mobil, batéria (BL-5C), nabíjačka (AC-3), slúchadlá (WH-102), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 2700 classic je zaujímavým kúskom, ktorý sa nedávno objavil na scéne. Ponúka jednoduché funkcie, no vyníma sa najmä moderným dizajnom, 3,5 mm jackom priamo na tele a FM rádiom s RDS. Poďme sa naň preto pozrieť bližšie.

Nová Nokia 2700 classic je low-end tváriaci sa ako zástupca strednej triedy. Svojím dizajnom ma príjemne prekvapila. Lesklé čierne plasty a strieborný lem okolo tela prístroja vyzerá na prvý pohľad výborne. Taktiež oceňujem aj použitie matného materiálu na zadnej strane telefónu, nakoľko nemám rád, keď je telefón špinavý a zachytaný zo všetkých strán. Konštrukcia zadného plastového krytu je nie príliš vydarená, keďže aj pri slabšom stisku počuť prehýbanie či praskanie. Škoda, pretože doteraz som mal o Nokii 2700 len dobrú mienku. Druhá, no pre mňa dosť podstatná vec ktorú som spozoroval, je, že sa v rôznych štrbinách na kryte zachytávajú nečistoty a prach. Najmä na nami testovanej čiernej verzií bolo vidno pomerne často zájdený prach či iné nečistoty. Preto treba 2700-vku často utierať. Predná strana je tvorená malým, ale jemným dvojpalcovým displejom a klávesnicou. Tá je predelená strieborným lemom na ovládaciu a alfanumerickú časť. Bočné strany telefónu neobsahujú žiadne ovládacie prvky, no na pravej strane nájdete krytý slot na pamäťovú kartu. Chýbali mi najmä tlačidlá na ovládanie hlasitosti, ktoré by dnes nemali chýbať žiadnemu mobilu. Ani low-endu. Narozdiel od bočných nezaujímavých strán je dôležitá vrchná. Tá obsahuje tri konektory, slúžiace na nabíjanie a pripojenie príslušenstva. Fanúšikov hudby poteší 3,5 mm jack, ostatných microUSB konektor. Kábel sa však v balení nenachádza.

Klávesnica sa, napriek svojej veľkosti, ovláda výborne, problémy som pri písaní nemal žiadne. Jedinými nedostatkami klávesnice sú lesklý povrch, ktorý sa pri písaní automaticky zašpiní, a hlučnosť, ktorá môže pri rôznych situáciách prekážať. Klávesnica neumožňuje žiadnu užívateľskú úpravu dĺžky alebo (de)aktivácie podsvietenia.

QVGA displej Nokie 2700 classic je starý známy. Mohli ste sa s ním stretnúť v celej sérií starších Nokií rôznych tried. Zobrazovanie detailov je vďaka malej uhlopriečke nečakane jemné. Fotografie na ňom vyzerajú výborne. Čitateľnosť displeja na priamom slnku je vďaka lesklému sklíčku znížená, no nie je to nič hrozné. Domáca obrazovka dokáže zobraziť na pozadí len aktuálny čas a tapetu, aktívny pohotovostný režim nie je podporovaný. Nastavenia displeja sú slabé, ponúkajú iba možnosť zmeniť tapetu, šetrič obrazovky či veľkosť písma. Na domácej obrazovke nie je možné zobraziť aktívny pohotovostný režim

K dvojmegapixelovému fotoaparátu sa najrýchlejšie dostanete stlačením štvorsmerového tlačidla nahor. Tlačidlo spúšte na pravej strane mobilu chýba. Fotografovanie prebieha na výšku s možnosťou aktivovania režimu na šírku. Výsledné fotografie sú v tejto triede priemernej kvality. Kto už niekedy mal Nokiu s dvojmegapixelovým fotoaparátom, vie čo môže očakávať. Nastavenia fotoaparátu umožňujú vybrať si z piatich efektov, meniť vyváženie bielej či aktivovať samospúšť. Pri fotografovaní je aj pri najväčšom zvolenom rozlíšení možné snímky digitálne približovať. Režim videa dokáže snímať taktiež na šírku. Maximálne rozlíšenie je 176 x 144 bodov, čo je dnes slabý podpriemer.

Prezeranie obrázkov a fotografií na Nokii 2700 classic funguje v galérii aj v celoobrazovkom režime, stačí počas prehliadania stlačiť hviezdičku. Fotografie môžete aj približovať. Na prehrávači videa je zaujímavé najmä to, že dokáže prehrávať aj na pozadí. Samozrejme funguje aj prezeranie videa na celý displej.

Prehrávač hudby je tradičný. Dokáže hudbu roztriediť podľa údajov uložených v súbore. Počas prehrávania zobrazuje názov skladby, interpreta, albumu, čas a trvanie skladby. Nastavenia umožňujú zvoliť si jedno z pripravených nastavení ekvalizéra alebo možnosť vytvoriť si vlastný. Rovnako je prítomné aj rozšírené stereo a možnosť zvoliť si tému prehrávača. Hudobný prehrávač funguje aj na pozadí a je prepojený s domácou obrazovkou, na ktorej zobrazuje názov aktuálne prehrávanej skladby. Na Nokii 2700 classic ma prekvapil najmä hlasný reproduktor, ktorý už pri najnižšom stupni hrá skutočne nahlas. Na poslednom stupni odporúčam prehrávať iba v prípade, že naozaj slabšie počujete. Dodávané slúchadlá neoplývajú kvalitou, no vďaka 3,5 mm jacku ich jednoducho vymeníte za kvalitnejšie.

V Nokii 2700 classic nájdete taktiež jednoduché FM rádio, ktoré podporuje aj funkciu RDS. Rádio, rovnako ako prehrávač, podporuje výber grafických tém.

V menu telefónu nájdete taktiež zaujímavú položku, ktorou sú Nokia mapy. Aplikácia je prítomná pre prípad, že by ste pri sebe mali externý GPS modul. Nanešťastie mapy sa nedajú prezerať offline, po spustení aplikácie totiž začne mobil vyhľadávať pripojené zariadenia. Po neúspešnom hľadaní sa opäť vráti do menu.

Pamäť telefónu je 28 MB, čo bohate dostačuje na ukladanie SMS či MMS správ a e-mailov. Vďaka zabudovanému 3,5 mm audio konektoru môžete Nokiu 2700 classic využiť aj ako hudobný prehrávač. Svoje skladby môžete ukladať na pamäťovú kartu microSD, ktorá sa vkladá do pravého boku telefónu. V balení nájdete kartu s kapacitou jeden gigabajt.

Možnosti telefónneho zoznamu sú tradičné. Jeho kapacita je 1 000 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie prebieha postupným zadávaním znakov. Kopírovanie a presúvanie kontaktov medzi pamäťami funguje bezproblémovo. Telefonovanie s Nokiou 2700 classic je pohodlné, funkcie hovoru spĺňa na výbornú. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, prekvapil ma najmä zadný reproduktor, ktorý dokáže hrať skutočne nahlas. V telefóne sú pripravené aj profily, tie si môžete plne prispôsobiť. Nokia 2700 umožňuje aj vytvorenie ďalších nových profilov.

Editor textových a multimediálnych správ je jednotný. Rovnako aj schránka prijatých správ používa spoločný priečinok. Na ukladanie využíva voľnú pamäť telefónu, takže sa nemusíte báť obmedzenej pamäte. Editovanie správ je jednoduché a zvládne ho naozaj každý. Po vložení multimediálneho obsahu sa správa automaticky zmení na MMS-ku. Pri písaní si môžete pomôcť aj slovníkom T9. Nastavenia už tradične umožňujú aktivovanie výpisov či automatické zmenšovanie snímiek v MMS-kách. Zabudovaný E-mailový klient sa nám nepodarilo úspešne nastaviť, no podľa nastavení dokáže sťahovať len hlavičky alebo aj celé správy. Taktiež si môžete zvoliť aký počet správ má klient sťahovať. Interval pravidelného sťahovania e-mailov začína na tridsiatich minútach. Cieľovej skupine by možnosti tohoto klienta mali postačovať.

Pred prvým spustením prehliadač odporúčam manuálne prestaviť nastavenia. S automatickými nastaveniami od operátora totiž prehliadač nefunguje. Je nutné zájsť do nastavení a položku APN zmeniť na internet. Zabudovaný prehliadač nie je ničím iným ako známou Operou Mini. Jej možnosti už takmer každý mobilný fanúšik dobre pozná. Dokáže zobrazovať bezproblémov web aj wap a spotreba dát Opery Mini je na tom podstatne lepšie než klasické prehliadače. Záložky webového prehliadača obsahujú skratky na stránky ako YouTube, MySpace, Facebook, Ovi, Reuters či Accu Weather. Nokia 2700 classic obsahuje aj zabudovaný Windows Live Messenger, ktorý funguje aj minimalizovaný. Na prenos dát v prehliadači či Messengeri poslúži technológia EDGE, ktorej pokrytie je na Slovensku veľmi rozvinuté. Na prenos dát medzi telefónom a počítačom môžete využiť technológiu Bluetooth či microUSB konektor na vrchnej strane mobilu.

Základom organizačných funkcií je budík s možnosťou opakovania a odloženia budenia. Jednoduchý kalendár splní svoj účel. Udalosti dokáže zobraziť v mesačnom, týždennom alebo dennom náhľade. Nokia nezabudla pridať ani poznámky, úlohy, kalkulačku, časovač ani stopky.

Podpora Java aplikácií nechýba ani v tomto modeli, zmeny však nenastali žiadne. Zabudnúť teda môžete na minimalizáciu, prípadne podporu multitaskingu.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Nokia 2700 classic mi na jedno nabitie vydržala pri bežnom používaní asi tri dni, čo považujem za celkom slušnú a prijateľnú výdrž.

Výhody:

- 3,5 mm jack,

- Opera Mini,

- FM rádio s RDS,

Nevýhody:

- vŕzgajúce kryty,

- hlučná klávesnica,

- slabé nastavenia displeja,

Orientačná cena: 89 € (2 681,20 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Dvetisícsedemstovka je zaujímavým kúskom na trhu. Páči sa mi svojím vydareným dizajnom, (na low-end) výborným displejom a prítomným FM rádiom. No, a vynechať nemôžem ani 3,5 mm jack, ktorý pridáva ďalšie možnosti využitia tohoto mobilu. Za svoju cenu teda ponúka celkom slušnú výbavu, za ktorú sa určite nemusí hanbiť. Jediným, pre mňa vážnym, nedostatkom telefónu však bola hlučná klávesnica a menej kvalitné spracovanie. Konkurenčný Sony Ericsson ponúka za podobnú cenu model S312, Samsung zasa svoj low-mid-end S3310.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia 2700 classic je sympatický mobil so slušnou výbavou za výbornú cenu. Mne klávesnica až tak nevyhovovala a uvítal by som väčší displej. Cieľovou skupinou budú skôr mladí ľudia s tenšími prstami a lepším zrakom, a tým menší displej či klávesnica asi až tak vadiť nebudú. Starším ľuďom by som poradil asi niečo s pohodlnejšou klávesnicou a väčšou obrazovkou.

Produktová stránka: Nokia 2700 classic

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.10.2009 - 16:45

mala som ju 4 roky a zrazu sa mi vypala a nechcela fungovat.ale bola som s nou spokojna

anonymous29.01.2009 - 14:07 Trvalý odkaz

mental.disease: Slušne vybavený telefón za pár korún (pardon euro) prekvapil ma hlavne displej a 3,5mm jack

anonymous29.01.2009 - 14:31 Trvalý odkaz

mirec: zaujimavi telefon

anonymous29.01.2009 - 16:26 Trvalý odkaz

Leo: Myslim ze za tu cenu,velmi slusny fon zo spoko vybavou...

anonymous29.01.2009 - 16:55 Trvalý odkaz

Marek: Neviem pre?o ste ho nazvali low-end. Ve? má 2" 240x320 displej, 2Mpix foto, rádio, MP3 prehráva?, podporu pamätovych kariet. Keby to mal nejaký SE, ur?ite ho nazve?e mid-end. Za cenu 89€ nemá konkurenciu.

Celá diskusia 55 príspevkov