Nokia Lumia 630 - chudobné balenie, milé prekvapenie

Recenzia cenovo dostupného windowsfónu s novou verziou OS, pekným 4,5'' FWVGA displejom a dostatočným výkonom. Zamrzí chýbajúci LED blesk a predná kamera.

S najnovšími verziami operačného systému Android sa stretávame skôr pri drahších modeloch. U Windows Phone sú správy pozitívnejšie a dôkazom je aj novinka od Nokie. Lumia 630 prichádza s novým Windows Phone 8.1, ktorý dopĺňa veľmi sympatická cenovka a dostačujúca výbava. Medzi lacnými smartfónmi by mohla prebrať žezlo po vydarenej Lumii 520 a podkúriť cenovo dostupným androidom.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 630Jednoduchá Lumia prináša OS Windows Phone 8.1, 4,5'' FWVGA displej, štvorjadrový 1,2 GHz procesor a 512 MB RAM. Podporuje microSD karty, nemá však LED blesk ani prednú kameru. Dostupná bude aj v dual SIM verzii.

Lacnejšiu cenovku prezrádza už predajné balenie. V graficky zaujímavej škatuli nájdete iba telefón, batériu, nabíjačku a dokumenty. Na slúchadlá a microUSB kábel sa zabudlo.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajn ostáva, použitie plastov tiež. Konštrukčne sa Lumia 630 vydarila, mínus dávam iba našej verzii s bielou zadnou stenou, ktorá je magnetom na nečistoty. Rozhodne by som siahol po nejakej živšej farbe, napríklad zelenej. Drsný povrch zadného krytu je príjemný na dotyk a dobre odoláva odtlačkom. Telo smartfónu je opäť vložené do vaničky obopínajúcej aj boky. Vanička drží na svojom mieste pevne a ani pri silnejšom stláčaní nie je počuť žiaden škripot. Manipulácia s telefónom je istá. Boky nie sú príliš ostré a ich mierne skosený tvar nahráva pohodlnému používaniu v jednej ruke.

Prvá zmena prichádza pri prezeraní obsahu bočných stien. A nie je pozitívna. Z pravej bočnej steny sa nám vytratila hardvérová spúšť fotoaparátu. Chápem, že lacným windowsfónom určite nebudete snímať "x" fotografií denne, no bol to taký malý tromf v boji s lacnými androidmi. Škoda. Tlačidlo napájania je opäť situované v strednej časti a nad ním nesmie chýbať dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Na obe som pohodlne dočiahol aj bez prehmatávania. Z tela dostatočne vyčnievajú a sú dobre hmatateľné aj poslepiačky.

Ľavá stena je už tradične prázdna. Hore nájdeme 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel, v tej dolnej sa nachádza microUSB konektor. Okrem nabíjania ho môžete využiť aj prenášanie súborov medzi počítačom.

Ďalšie šetriace opatrenie si všímam na zadnej stene. LED blesk by ste tu hľadali márne. V hornej časti sa tak nachádza iba objektív fotoaparátu a v tej dolnej hlasný reproduktor. Kvalitou príliš neprekvapí, no ani nesklame. Medzi cenovo dostupnými smartfónmi patrí k tomu lepšiemu priemeru. Hlasitosť je dostačujúca, treba si však dávať pozor, kam a ako telefón kladiete. Otvor reproduktora je pomerne malý a s telefónom pohodeným na posteli sa vám môže stať, že prichádzajúci hovor nebudete počuť.

Nad displejom nájdeme slúchadlo a... a nič viac. Vážne! Zabudlo sa na predný fotoaparát, notifikačnú diódu, senzor automatickej regulácie jasu a dokonca aj na senzor priblíženia, ktorý by počas hovoru zhasol displej. Lenže ten zhasne. Ako je to možné? Displej rozpozná prítomnosť veľkého objektu, na základe ktorého zhasne. A funguje to. Keď telefonujem a telefón oddialim od líca, displej sa rozsvieti.

Trend presúvania tlačidiel na displej zasiahol aj Nokiu. Najprv nad týmto riešením krútim hlavou, no neskôr si uvedomujem, že z displeja až tak neuberajú a pri takto nastavenej cenovke by boli dotykové tlačidlá pod displejom pravdepodobne nepodsvietené. Po pár minútach si človek zvykne a nechcené dotyky pri posúvaní v rôznych ponukách sa vytratia. Stredné tlačidlo vás už tradične vráti na domácu obrazovku, pravé slúži na spustenie vyhľadávača Bing a šípkou späť sa vraciate v prostredí. Jej dlhším podržaním sa dostanete do ponuky spustených aplikácií. V tejto ponuke sa môžete medzi nimi rýchlo prepínať alebo ich rovno zatvoriť. Stláčanie softvérových tlačidiel sprevádza aj vibračná odozva, no na jej zapnutie resp. vypnutie je potrebný reštart telefónu. Áno, ja som na to tiež pozeral ako bager na tvrdú hlinu.

Otvor na odňatie krytu by ste v hľadali márne. Napriek tomu je ale tento úkon veľmi jednoduchý a rýchly. Stačí len zatiahnuť za vaničku v hornej časti. Pod krytom nájdeme vyberateľnú batériu, ktorej vybratím sa dostaneme aj k slotom pre microSIM a microSD kartu. Nokia Lumia 630 je dostupná aj v dual SIM verzii, no k nám sa žiaľ dostala iba jednosimková verzia.

S vybratím batérie prichádza aj jedna nepríjemnosť. Po opätovnom vložení a zapnutí telefónu sa čas a dátum vynulujú na továrensky nastavené hodnoty. A to vadí aj vašim pridaným kontám, ktoré zrazu majú problém so synchronizáciou. Pomôže iba správne nastavenie času a dátumu. Určite to nepovažujem za výrazné mínus, no človeka to občas na...nasrdí.

Displej ponúka za málo peňazí dostatočnú dávku muziky. Nokia opäť siahla po IPS displeji s verným zobrazením farieb a dobrými pozorovacími uhlami. Na 4,5-palcovej uhlopriečke ponúkne rozlíšenie 480 x 854 bodov. Stačí? Stačí! Text je dobre čitateľný a "kocky" si všimne iba oko skúseného smartfoňáka. Okrem absencie senzora automatickej regulácie jasu mu vyčítam aj slabú čitateľnosť na displeji. Nepomáha ani jas nastavený na maximum a svoje spraví aj množstvo zachytených odtlačkov. Odsek však ukončím pozitívne. Displej Lumie 630 si pod svoje krídla vzalo ochranné sklo Gorilla Glass, ktoré ho chráni pred prípadnými škrabancami.

Pri smartfónoch s operačným systémom Windows Phone na počte jadier procesora až tak nezáleží a systém si väčšinou vystačí s nižším výkonom než je to u operačného systému Android. Chod Lumie 630 má na starosti chipset Snapdragon 400 od Qualcommu. Ten pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 1,2 GHz a grafického procesora Adreno 305. Grafika sa statočne popasovala aj s hrou Asphalt 8, ktorá bežala plynulo. Pri dlhšom hraní je v hornej časti zadnej steny cítiť mierne zvýšenú teplotu, no nie je to nič tragické. Iné smartfóny hrejú oveľa viac.

Z 8 GB internej pamäti sú reálne dostupné necelé štyri gigabajty. Množstvo aplikácií, napríklad aj hra Asphalt 8, dokáže veľmi rýchlo týchto pár gigabajtov zapratať. Tu však prichádza na scénu nová verzia operačného systému, ktorá si už rozumie s presunom aplikácií a hier na microSD kartu. Lumia 630 si potyká s až 128 GB pamäťovkou.

Menšiu porciu operačnej RAM pamäte, konkrétne 512 MB, pocítite asi najskôr v obchode s aplikáciami, kde sa pri niektorých aplikáciách zobrazí hláška o nedostatočnej veľkosti RAM. Inak je tých 512 MB na Windows Phone dostačujúcich. Na pozadí mi bežalo viacero aplikácií a prepínanie medzi mini sa zaobišlo bez opätovného načítavania. Akurát to "skrolovanie" v ponuke aplikácií by mohlo byť o čosi svižnejšie.

Hlavným ťahákom lacnej Lumie 630 je operačný systém Windows Phone vo verzii 8.1. Nová verzia prináša viacero pozitívnych vylepšení. My sa na niektoré z nich pozrieme.

Dočkali sme sa. Výsuvná lišta je už aj na oknách. V hornej časti sa nachádza štvorica skratiek, spodný priestor patrí notifikáciám. Štvoricu skratiek si môžete zmeniť, no ponuka je zatiaľ dosť obmedzená. Mne tu určite chýba skratka rýchleho zapínania / vypínania dátového pripojenia a GPS. V mojej štvorici nesmeli chýbať skratky fotoaparátu a úpravy jasu, ktorými som aspoň sčasti nahradil chýbajúcu spúšť a senzor automatickej regulácie jasu. A určite tu nesmie chýbať ani rýchle zapnutie / vypnutie Wi-Fi. S tým som však nebol dvakrát spokojný. Zapnutie je v poriadku. Kliknem na skratku a telefón sa hneď pripojí k známej Wi-Fi sieti. S vypínaním je to horšie. Kliknutím na skratku sa Wi-Fi hneď nevypne, ale presuniete sa do nastavení Wi-Fi, kde pripojenie musíte vypnúť. Možno banalita, ale určite sa to dalo vyriešiť pohodlnejšie. Nad skratkami sme sa konečne dočkali aj percentuálneho stavu batérie. V hornom riadku (ak je lišta zasunutá) sa síce nezobrazuje, no lepšie než nič.

Priestor notifikácií je dobre spracovaný. Nechcete dostávať notifikácie aplikácie Facebook, pri niektorej aplikácií chcete mať iný zvuk oznámenia alebo dokonca vypnúť vibračné upozornenie? To všetko si môžete upraviť v nastaveniach. Predsa len sa tu nájdu aj chybičky. Na prítomnosť notifikácií vo výsuvnej lište vás v hornom riadku upozorní stále rovnaká ikona. A vy môžete len hádať koľko a aké notifikácie tam máte.

Poďme na ďalšiu novinku. V Microsofte ma asi vyslyšali a konečne oddelili hlasitosť zvonenia a oznámení od hlasitosti médií a aplikácií. Stačí jedno stlačenie tlačidla hlasitosti hocikde v prostredí a hneď sa zobrazí panel rýchleho prispôsobenia. A nájdem tu aj zapnutie / vypnutie vibrácií. No paráda.

Na domácej obrazovke si všímam dve novinky. Už aj na menšom displeji si môžem zobraziť tri stĺpce dlaždíc. Alebo nechať dva. Ako chcete. Tento krok rozhodne vítam a hneď si aj prispôsobujem obsah podľa môjho gusta. Druhou novinkou je možnosť nastaviť si pozadie, ktoré prekrýva dlaždice. Je to určite oživenie, no pri výbere pozadia buďte opatrní. Pri výrazných pozadiach som strácal prehľad v notifikáciách na dlaždiciach.

V ponuke aplikácií a v nastaveniach sa budete často stretávať s pojmom senzor. Podľa mňa to mohli v Microsofte preložiť zrozumiteľnejším a lepšie opisujúcim slovom, ale čo už. V aplikácii Senzor úložiska sa dozviete o veľkosti využitého priestoru a po pridaní microSD karty si tu môžete nastaviť prednastavené úložisko pre hudbu, videá, fotografie, aplikácie a stiahnuté položky. Dátový senzor určite ocenia používatelia s obmedzeným dátovým balíkom. Môžu si tu nastaviť jednorazový, neobmedzený alebo mesačný limit, obmedziť využívanie dát na pozadí, obmedziť dáta v roamingu a zapnúť šetrenie dát v prehliadači. Lepší prehľad o využitých dátach sprostredkuje aktívna dlaždica na obrazovke. Stav dát tak budete mať stále na očiach.

Výborne spracovaná aplikácia Ľudia je prepojená so sociálnymi sieťami. Priamo v aplikácii si tak môžete prezrieť posledné novinky napríklad z Facebooku alebo Twitteru. Problém prichádza pri pokuse o zobrazenie komentárov pod príspevkami z Facebooku. V predošlej verzii operačného systému ste priamo z aplikácie mohli pridávať komentáre a príspevky lajkovať. Teraz je to inak. Kliknutím na príspevok sa presuniete z aplikácie Ľudia do aplikácie Facebook. Fejsbúkové zmeny zasiahli aj aplikáciu Správy. Integrovaný Facebook chat tu už nečakajte. A tak šup - šup do obchodu s aplikáciami a stiahnuť si Facebook Messenger.

Dočkali sme sa lepšieho kalendára. Mesačný prehľad ešte stále nezobrazuje informačný riadok s popisom udalostí, no namiesto Lorem ipsum tu už máme aspoň farebne odlíšené indikácie udalostí. Najviac sa mi páči týždenný prehľad. V jednotlivých dňoch už vidím popis udalostí, pochvaľujem si predpoveď počasia pri dňoch a vpravo dole mám aj malý mesačný prehľad. V ponuke ešte nájdeme dobre čitateľný ročný prehľad.

Ďalšou vítanou a dlho očakávanou novinkou je správca súborov. Jednotlivé položky je možné zdieľať, premenovávať, presúvať a kopírovať. V ponuke nájdete aj možnosť vytvoriť nový priečinok, vybrať viacero položiek naraz, zvoliť si spôsob zoradenia alebo prehľadávať obsah zariadenia.

Päťmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním príjemne prekvapil. Fotografie sú na dané možnosti ostré a farby verné. Spomedzi cenovo podobnej konkurencie kvalitou snímok určite vytŕča. Lenže nájdu sa aj mínusy, a to už spomínaná chýbajúca spúšť fotoaparát a LED bleskTento krok Nokie ma trochu zaskočil.

V ponuke aplikácií nájdete okrem klasickej aplikácie fotoaparátu aj aplikáciu Nokia Camera. Tá mi sadla o čosi viac. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 22 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 61 MB / min.)

Hudba a videá sú po novom oddelené. Prehrávač hudby delí skladby podľa interpretov, albumov a žánrov. Pri spustenom prehrávači sa k ovládaniu dostanete jednoduchým stlačením tlačidla hlasitosti. V nastaveniach odporúčam aktivovať aj zobrazenie ovládania na zamknutej obrazovke.

Audio výbavu dopĺňa FM rádio so zobrazením názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT). Možnosťami príliš neprekvapí. V ponuke nastavení nájdete iba výber regiónu.

Pridanou hodnotou je bezplatná offline navigácia HERE Drive+ od Nokie. Plus v názve prezrádza, že ide o celosvetovú navigáciu. Po nastavení cieľa a spustení sa vám na obrazovke zobrazuje aktuálna rýchlosť, zostávajúca vzdialenosť, očakávaný čas príchodu a stav pripojenia, teda offline alebo online. Vyhľadanie satelitov je rýchle.

Od batérie s kapacitou 1 830 mAh som si sľuboval dobrú výdrž, a to sa aj splnilo. Nokia Lumia 630 mi bežne poslúžila tie dva – tri dni. Záležalo to najmä od využívania dátovo závislých aplikácií a prezerania webu.

Výhody:

+ kvalitné prevedenie

+ veľký displej s dostatočným rozlíšením

+ dostatočný výkon

+ výdrž

+ viacero noviniek v novej verzii OS

+ v predaji aj dual SIM verzia

Nevýhody:

- chýba predný fotoaparát (Skype)

- chýba senzor automatickej regulácie jasu a hardvérová spúšť fotoaparátu

- "chudobné" balenie

- chýba LED blesk

Orientačná cena: 136 - 138,8 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Nokia Lumia 630

Záver:

Nokia Lumia 630 sa vydarila a predchodkyňa, Lumia 520, jej môže s čistým svedomím odovzdať svoje žezlo. Lumia 630 ponúkne pevnú konštrukciu, pekný displej s dostatočným rozlíšením, viacero zaujímavých noviniek v novej verzii OS, bezplatnú offline navigáciu, výbornú výdrž a pochválim aj slušný fotoaparát. Výrazné mínusy nenachádzam. Teda aspoň nie také, ktoré by ma výrazne odrádzali od kúpy tohto smartfónu. Nepochopeným riešením je vynechanie predného fotoaparátu, ktorý by ste mohli využiť na "skajpovanie". A zišiel by sa aj senzor automatickej regulácie jasu. Ten som však aspoň sčasti nahradil skratkou vo výsuvnej lište. Chýbajúca spúšť a LED blesk zamrzia, no nedá sa nič robiť.

Nokia Lumia 630 má predpoklady stať sa ďalším úspešným cenovo dostupným windowsfónom. Do karát jej hrá aj dostupnosť v dual SIM verzii.

Diskusia k článku:

Matej 02.07.2014 - 15:32

po mojej terajšej s4 mini bude za pár rokov ďalší telefón od nokie. Akurát tie dotykové tlačítka na displeji sú hrozné. Za rok/dva bude snáď 930 za prijateľnú cenu, drahý telefón už kupovať nebudem, je to škoda.

miv02.07.2014 - 18:02 Trvalý odkaz

je to velmi dobry telefon. ma dobru cenovku. este skor mozno troska lepsi je o cca 15 € drahsi model DS - dual sim. jednoznacne je to dobra kupa.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne02.07.2014 - 18:26 Trvalý odkaz

To aby si si svihol, Nokia uz prakticky neexistuje, jej logo ma MS dovolene pouzivat este rok a pol pre smartfony, potom, ak finska firma nevstane z mrtvych s mobilnou diviziou, si ziadny smartfon znacky Nokia nekupis :(.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease02.07.2014 - 20:58 Trvalý odkaz

Microsoft aktuálne rokuje s Nokiou, aby mohli používať názov:

NOKIA by Microsoft

Nokia samozrejme stále existuje, akurát (momentálne) nevyrába mobilné telefóny..

Áno majú práva na smartoch používať logo Nokia do konca 2015. Ale už pred mesiacom avizovali, že názov zmenia tento rok. V hre bol aj Surface atď. Teraz prišli na tento 'šalamunsky' návrh, ale neverím že Nokia na také niečo dlhodobo pristúpi. Inak som celkom zvedavý ako to celé dopadne.
Microsoft mal podľa mňa kúpiť značku LUMIA a používať tú, boli by všetci spokojní.

Richard Hombauer02.07.2014 - 23:33 Trvalý odkaz

moje slova, mental.

Celá diskusia 20 príspevkov