Nova: externý blesk pre iOS alebo Android

Kompaktné fotoaparáty využíva väčšina z nás stále menej a väčšinu fotografií zachytávame s našimi smartfónmi. Tie však majú často problémy hlavne pri nedostatku svetla. V tmavých podmienkach tak môže pomôcť šikovné príslušenstvo.

Apple začal v novom iPhone 5S používať špeciálny duálny blesk. Ku klasickej bielej LED pridal ešte jednu s teplejším farebným odtieňom. Inteligentný softvér by potom pomocou ich kombinácie mal zaručiť lepšie fotografie v horších svetelných podmienkach a hlavne vernejšie farebné podanie pleti.

Malá dióda (ani dve) však nemusia vždy stačiť. Ak so svojím smartfónom fotografujete často, prípadne používate aj niektoré z prídavných objektívov (napríklad Olloclip), zísť by sa vám mohol aj veľký prídavný "blesk" v podobe svetla Nova.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

40 LED diód s dvomi rôznymi teplotami farieb je skrytých za krytom, ktorý svetlo z nich rovnomerne rozptyľuje. Ľudia na vašich fotografiách by vďaka tomu mali mať prirodzenú farbu pokožky, jemnejšie tiene a samotná snímka zasa väčšiu hĺbku ostrosti.

Celé svetlo Nova je pritom veľké iba ako klasická kreditná karta. Obmedzujúca bude len väčšia hrúbka, kvôli microUSB portu pre nabíjanie.

O ovládanie a špeciálne nastavenia fotoaparátu sa potom postará aplikácia NovaCamera, ktorú nájdete v App Store alebo Google Play zadarmo. V prípade Androidu však budete potrebovať smartfón alebo tablet s verziou operačného systému 4.3 a vyššou. Podmienkou je tiež podpora Bluetooth 4.0, ktorý zabezpečí komunikáciu medzi zariadením a bleskom až na vzdialenosť približne 6 metrov.

Využiť môžete tri naprogramované intenzity svietenia (Soft, Warm, Brilliant), prípadne si v rozšírených nastaveniach nastaviť vlastný pomer medzi jasom a teplotou vyžarovaného svetla.

ikona

Manfrotto KLYP+ - kryt s bleskom a objektívmi pre iPhone 5/5SFotografi a nadšenci nakrúcania videí s mobilným telefónom pozor! K iPhonu teraz jednoducho pripevníte LED svetlo, držiak alebo niektorý z trojice vymeniteľných objektívov. Všetko prichádza spolu so špeciálnou aplikáciou.

Nova uspela na crowdfundingovom serveri Kickstarter, kde namiesto plánovaných 25-tisíc vyzbierala až 85 480 dolárov. Teraz si ju môžete objednať napríklad cez Amazon za 59 dolárov (približne 43 eur). Alternatívou môže byť príslušenstvo od firmy Manfrotto, o ktorom sme písali nedávno. To je však o niečo drahšie.

Zdroj: wantnova.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu