Sony Ericsson K300i

Recenzia kvalitného low-endu Opäť máme na trhu kvalitný, a pritom lacný mobil s relatívne bohatou funkčnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 100 x 45 x 19 mm

hmotnosť: 85 gramov,

displej: pasívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videí,

pamäť: 12 MB, 510 kontaktov, 100 SMS, 300 pripomienok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, kábel, synchronizácia,

zábava: Java 3D, WAP 1.2.1 + 2.0, MP3 prehrávač, PlayNow, skladateľ melódií,

batéria: Li-Pol, 700 mAh (BST-35),

výdrž: do 7 h hovoru/300 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

aktívny displej, instant messenger (možné doinštalovať Java aplikáciu), EDGE...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R2AT003

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Ľahké odňatie zadného krytu a veľmi jednoduchá výmena SIM karty sa budú páčiť najmä tým užívateľom, ktorí často menia SIM karty. Ľahšie a rýchlejšie sa snáď SIM karta uložená pod batériou ani vymeniť nedá.

Dizajn

Príjemný dizajn prístroja zaujal každého, komu sa testovaná K300-ka dostala do rúk. Ide o stredne veľký, ale ľahký telefón s príjemnými tvarmi, vďaka ktorým akurát sadne do ruky. Predná stena je na úrovni joysticka rozdelená na dve časti. Okolie displeja je tmavšie než ostatná časť mobilu. Nad displejom je efektná mriežka chrániaca reproduktor. V hornej stene sa nachádza tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja a infraport. Oblým prechodom sa očami dostaneme z prednej steny na zadnú, kde vidíme 28 otvorov pre zvuky z veľkého reproduktora, pod nimi objektív fotoaparátu a zrkadielko. To je už súčasťou vysúvacieho krytu batérie, spod ktorého sa neozve nepríjemný zvuk ani po silnom stlačení. Kvalitné spracovanie je pre Sony Ericsson príznačné.

Bočné steny sú prázdne, jemné línie narúša len kruhové gumené tlačidlo pre spustenie fotoaparátu v ľavej stene. V spodnej časti sa nachádza už typický dátový konektor.

Klávesnica

Oranžovým svetlom podsvietená klávesnica je vyrobená z tvrdého plastu a farebne splýva s okolím. Tlačidlá sú menšie, oddelené od ostatných dostatočnými medzerami. Hlavným ovládacím prvkom je jemný joystick. Vedľa neho sa nachádzajú 4 dôležité ovládacie prvky: dve, vďaka výstupkom veľmi dobre nahmatateľné polyfunkčné tlačidlá, jedno tlačidlo pre návrat späť a druhé pre mazanie. Pod "hviezdičku" výrobca umiestnil malé tlačidlo pre spustenie internetového prehliadača. Nechýba automatický zámok klávesnice, ktorý túto zablokuje po niekoľkých sekundách nečinnosti. Jednotlivým (štyrom) smerom joysticku môžete priradiť ľubovoľné funkcie. Pri písaní sa z klávesnice ozýva jemné pukanie, nie je určite najtichšia. Aj túto časť prístroja môžem pokojne pochváliť.

Displej

Pasívny displej je v dnešnej dobe už prežitkom, avšak šetrenie nákladov výrobcov núti vracať sa k zastaranejším technológiám. Tou lepšou stránkou je rýchlosť reakcií telefónu, pekná grafika a viacero možností nastavení. Majiteľov tohto modelu potešia grafické témy, šetrič, obrázok na pozadí. V nastaveniach je možné aktivovať aj úsporný režim, ktorý prakticky úplne zhasne displej po určitej dobe nečinnosti a veľmi účinne tak znižuje spotrebu energie. Viditeľnosť údajov na displeji na slnku je veľmi dobrá, menší odraz spôsobuje ochranné sklíčko. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5 riadkov.

Nastavenie kontrastu som našiel len v servisnom menu, ktoré vyvoláte touto kombináciou kláves v pohotovostnom stave (pomlčky slúžia na oddelenie jednotlivých úkonov):

pohyb joystickom doprava - stlač * - pohyb joystickom dolava - pohyb joystickom dolava - stlač * - pohyb joystickom dolava - stlač *

Menu je ikonové (3 x 3 položky) a veľmi pekne graficky spracované. Aktívna ikona sa vždy výrazne zväčší. Ďalšie úrovne sú textového charakteru so zobrazením 5 položiek pod sebou. Pohyb v menu je bleskový, rýchlosť reakcií prekvapila aj viacerých fanúšikov tejto značky.

Fotoaparát

VGA fotoaparát s možnosťou digitálneho zväčšenia snímky na 1 Mpix použil výrobca aj v modeli K700i. Fotoaparát spustíte podržaním bočného špeciálneho tlačidla. To je možné použi aj ako spúšť. V nastaveniach nájdete zmenu režimu (foto/video), rozlíšenia (zväčšené, 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b.), zapnutia nočného režimu, efektov (ČB, negatív, sépia, solarizácia), rámov, kvality (2 stupne), aktivácie samospúšte a predvoleného názvu. Rýchlejšiu zmenu vybraných parametrov uskutočníte pomocou číslicových tlačidiel (1 - zmena rozlíšenia, 2 - nočný režim, 3 - farebné efekty, 4 - časovaná samospúšť). Jas meníte pohybmi joysticku v horizontálnej rovine. Reakcie aparátu sú celkom rýchle, odmlka medzi stlačením spúšte a zosnímaním záberu je asi 1 sekunda. Digitálne priblíženie funguje len ako výrez, preto je ho možné použiť len pri nižších rozlíšeniach. Aj snímky vytvorené Sony Ericssonom K300i v normálnej kvalite nájdete v našej Galérii!.

Pri zázname videa môžete použiť dvojnásobné priblíženie. V nastaveniach si môžete zvoliť rozlíšenie 128 x 96 bodov alebo 176 x 144 bodov. Dĺžka videa môže byť obmedzená veľkosťou MMS, t.j. do 10 s. Nechýba ani nočný režim a farebné efekty.

Obrázky

Obrázky sú inteligentne umiestnené v Správcovi súborov. Snímky z fotoaparátu sú umiestnené v samostatnom priečinku. V náhľade vidno naraz 4 zmenšeniny obrázkov. Priblíženie obrázkov tu chýba, prezerať je možné len snímky roztiahnuté podľa šírky displeja. Pri tzv. prezentácii sa zobrazujú obrázky na čiernom pozadí. Obrázky je možné odosielať cez infraport, e-mail a MMS. Súbory v správcovi je možné aj presúvať. Obrýky je možné použiť ako pozadie, šetrič, fotku ku kontaktu.

Melódie a prehrávač hudby

V Správcovi súborov sa nachádzajú aj všetky zvuky, ktoré je možné priradiť k upozorneniu na hovor. K300i prehrá IMY, až 40-hlasé MIDI, AMR aj MP3 súbory. MP3 skladbám chýbajú hĺbky, pri porovnaní prehrávania zhodnej skladby s K700i bolo aj v rušnom prostredí počuť rozdiel. Vybraná MP3 skladbu môžete použiť ako zvonenie (všeobecne alebo ku konkrétnemu kontaktu) alebo budík. V K300i nájdete aj samostatný prehrávač MP3 skladieb nazvaný Prehrávač záznamov. Pri použití MP3 ako zvonenia je skladba reprodukovaná ihneď, bez akéhokoľvek badateľného oneksorenia.

V nastavení profilu meníte:

hlasitosť zvonenia, signál zvonenia, aktiváciu zosilňujúceho zvonenia, vibrácie, signál správy (7 prednastavených zvukov), zvuk tlačidiel, signál budíka, osvetlenie, presmerovanie, povolenie hovorov, režim prijatia hovoru, názov profilu, príslušenstvo.

Prehrávač videí

Ten umožňuje prehrávať 3GPP videá, ktoré zaznamenáva aj samotný prístroj.

MusicDJ

Aplikácia na vytváranie MIDI melódií. Pri tvorbe máte k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpáte všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

Na adrese wap.sonyericsson.com nájdete množstvo bezplatných objektov pre ich download do vášho mobilu.

Pamäť

12 MB pre obrázky, videá, zvuky, multimediálne správy,

510 kontaktov (položiek!),

100 SMS,

300 udalostí v kalendári.

Telefónny zoznam

Páči sa mi, že pri položke, na ktorej je kurzor, sa objaví aj telefónne číslo, nepáči sa mi slabá podpora zoznamu na SIM karte. Výbornou funkciou Sony Ericssonov je automatická možnosť uložiť neznáme telefónne číslo volajúceho do zoznamu. Pri vyhľadávaní kontaktov podľa viacerých znakov sa len kurzor presúva do oblasti vyhovujúcej zadanej kombinácii, nedochádza ku filtrovaniu zoznamu ako na Nokiách (osobne to považujem za výhodu). Na čísla uložené na SIM karte je možné volať aj odoslať SMS alebo MMS správu. Ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané zvonenie. Skupiny je možné použiť len pre hromadné odosielanie správ alebo filtrovanie hovorov (povolenie v profiloch). Vítam možnosť upraviť číslo pred jeho vytočením.

Hovor

Kvalita hovoru je výnimočne dobrá, hlasitosť dostatočná. Počas telefonátu vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku. Po vstupe do menu je možné hovor nahrať. Nahrávka sa uloží pod názvom, ktorý je zhodný s menom volaného/volajúceho do Správcu súborov. Jej kvalita ma milo prekvapila. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete joystickom.

Písanie textov

Pri písaní bez slovníka T9 je jediným nedostatkom priemerná kvalita klávesnice (postupom času sa moje nároky na kvalitu klávesnice zvyšujú z dôvodu neustáleho skvalitňovania tohto prvku všetkými výrobcami mobilov). Reakcie prstroja nie sú oneskorené ani ku koncu správy. Slovník T9 zapnete podržaním hviezdičky, jeho stláčaním prepínate režim písania veľkého a malého písma. So slovnikom T9 píšete správy bez diakritiky, pri písaní poznámky sa už diakritika zobrazuje. Tento systém sa mi páči. Sony Ericssony ponúkajú jednu výnimočnú funkciu: kontrolu nad slovami pridanými do slovníka. Tento je obmedzený len zdieľanou pamäťou, čo je svetlou výnimkou spomedzi väčšiny výrobcov mobilných telefónov. Pridané slová môžete vyhľadávať, upravovať, odstraňovať. Pri písaní so zapnutým slovníkom je možné zobrazenie alternatívnych slov zodpovedajúcich danej kombinácii znakov v miniatúrnom okne.

SMS

Sony Ericsson K300i je prednostne určený na telefonovanie a prácu so správami. Klávesnica síce mohla byť kvalitnejšia, no ostatné parametre, podľa ktorých hodnotím použiteľnosť telefónu pre túto funkciu, K300i spĺňa. Pri písaní SMS vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. Odpočítavanie začína až pri 20 znakoch do konca každej správy. Na druhú správu ste upozornený slabým tónom a krátkym upozornením, ktoré však pri napísaní ďalšieho znaku zmizne. To nie je najvhodnejšie riešenie. Pamäť na 100 správ je dostatočná. V zozname prijatých správ je možné pri každej správe označenej kurzorom zobraziť čas prijatia, detaily alebo nič. Chýba mi automatické mazanie správ (napr. pri plnej pamäti).

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená 100 kB. Pri spustení editora je nutné určiť objekt, ktorý chcete pridať (aj text). Pri tvorbe správy je možné vytvoriť aj fotku, video či zvuk, ktorý bude do tejto pridaný. Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má. Prekvapil ma možnosť určenia farby pozadia.

E-mail

E-mailový prehliadač som nastavil zo stránky Sony Ericssonu pomocou SMS. Krásne zvláda diakritiku v e-mailoch, nemá problémy ani s odosielaním snímok v prílohách. Pri odosielaní správy vidíte počet už prenesených kB. Je možné nastaviť prevzatie len hlavičiek, alebo aj hlavičiek a textu. Pridať môžete aj vlastné meno, podpis, kopírovanie odchádzajúcich správ do zadanej schránky a automatickú konrolu v zadanom intervale (5 min. až 12 hod.). Skrátka, pred e-mailovým klientom K300-ky dávam klobúk dole. Nebol problém ani s odoslaním e-mailu veľkého 115 kB.

WAP

Wapový prehliadač reaguje pomerne pomaly. Zobrazí 5 riadkov textu, plus nadpis a popis polyfunkčných tlačidiel. Aj na K300i je možné prečítať prijatú SMS počas wapovania, v Možnostiach sa nachádza aj ponuka uskutočniť hovor. Wapový prehliadač má svoje výhody (okrem už spomínaných napríklad aj história posledných navštívených stránok), avšak kvôli pomalým reakciám ho zaraďujem medzi priemerné prehliadače.

Prenos dát

Infraport a GPRS 4+1 sú dnes priemernou kombináciou, ktorá v dobre poslúži menej náročnému majiteľovi. Najmä prítomnosť infraportu ma potešila. Ten nemá problémy s odosielaním rôznych typov súborov. Všetky dátové služby som nastavil cez SMS na web stránke, ktorá je uvedená nižšie. Nechýba ani synchronizácia.

Organizačné funkcie

Budík - K300i ponúka jednoduchý aj opakovaný budík. Ten druhý je možné nastaviť pre vybrané dni v týždni. Signál budíka je možné prispôsobiť.

Kalendár - v jednoduchosti je krása. Pamäť na 300 položiek by mala byť dostatočná. Pripomínať môže len zapnutý telefón, alebo aj vo vypnutom stave. Nechýba možnosť "odstrániť všetko". Nastavujete len jeden typ udalosti s poznámkou a miestom udalosti, ako aj zvukovou signalizáciou. Opakovanie udalostí chýba. Pri budení je možné budenie odložiť o pár minút.

K300i ponúka naviac aj úlohy a poznámky.

Hry a Java aplikácie

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model výsledky, ktoré ho umiestnili asi do hornej štvrtiny medzi testovanými modelmi. V novom telefóne som našiel jedinú Java aplikáciu Converter. Z 3D Java hier tu nájdete Darts (šípky) a FiveStones (päť kameňov, piškvorky).

Ďalšie funkcie

Nechýba tu časovač, stopky, kalkulačka a pamäť kódov.

Výdrž, batéria

Nabíjanie trvá asi 2 hodiny, čo je na dnešné pomery už nadpriemerná doba. Výdrž som dosiahol vďaka šetreniu energiou takmer stále vypnutým displejom 3-4 dni s niekoľkými uskutočnenými hovormi. Veľmi sa mi páči indikácia stavu batérie, jej presnosť, ako aj stav nabíjania zobrazený rovnakou ikonou. "Eriksoňáci" dobre vedia, o čom hovorim.

V balení, malej krabičke, nájdete:

- telefón,

- batériu BST-35

- nabíjačku,

- návod.

Výhody:

- dizajn a kvalita spracovania,

- množstvo funkcií,

- cena.

Nevýhody:

- slabšia klávesnica,

- pasívny displej,

- slabší fotoaparát.

Cena

1 Sk pre 50+SMS a vyššie v Orangei,

bežný predaj nad 6000 Sk.

Sony Ericsson K300i je vydarený low-end, ktorý sa páčil takmer každému v mojom okolí. Nemám mu veľmi čo vyčítať, ale s cenou by mohol ísť ešte trocha nižšie. Za rovnakú sumu zoženiete už aj modely T630 alebo K500, ktoré dosahujú v mnohých parametroch ešte lepšie hodnoty. Ale je to nový mobil a po novinkách ľudia jednoduchí "idú". Hodnotím ho ako výborný "korunový telefón" do akciovej ponuky operátora. Určite má ľuďom čo ponúknuť. Mňa sklamala najmä kvalita snímok z VGA fotoaparátu, potešila ma rýchlosť reakcií a veľmi milo som bol prekvapený aj kvalitou spracovania.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu

- nastavenie K300i SMS-kou

- web stránka produktu

- bezplatný obsah pre K300i

Diskusia k článku:

Začať diskusiu