Lenovo A8-50 (A5500-F) - zopár kompromisov, ale parádna cenovka

Osempalcový tablet s Androidom, 1 GB RAM, 16 GB úložiskom a 5 Mpix fotoaparátom. Škoda chýbajúceho AF a nižšej kvality hlavného reproduktora.

Lenovo, hoci ho pravdepodobne stále vnímame najmä ako výrobcu notebookov, nie je neznámou ani na trhu so smartfónmi a tabletmi. Tu však čínska značka razí takzvanú dual-brand stratégiu, jej telefóny u nás preto väčšinou zoženiete len cez rôznych šedých dovozcov a záujemcovia o veľké batérie alebo dvojicu slotov, ktoré tieto výrobky zväčša charakterizujú, tak nemajú situáciu úplne jednoduchú.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pri tabletoch to ale neplatí. Na našom trhu dokonca Lenovo ponúka aj tablety s plnohodnotným operačným systémom Windows 8.1 (model MIIX 2). Obľúbenejšou a prekvapivo veľmi dostupnou alternatívou, však bude platforma Android, napríklad aj tento osempalcový tablet Lenovo A8-50.

ikona

Základné info: Lenovo Tab A8-50Cenovo dostupný tablet s 8'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 5 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku. Na vybraných trhoch bude k dispozícii aj verzia so slotom na SIM kartu.

Zadný kryt nášho kúsku je plastový, v peknom tmavomodrom vyhotovení s názvom Midnight Blue (polnočná modrá). V ňom je šošovka päťmegapixelového fotoaparátu, ktorý však na rozdiel od ovládacieho dvojtlačidla hlasitosti a vypínača v pravej strane nevytŕča. Oproti nájdeme odklápací priestor pre microSD kartu, ktorá môže mať kapacitu až 32 GB. Miesto vedľa nej je zaslepené, takmer určite bude slúžiť pre vloženie SIM karty v prípade, že si kúpite verziu s 3G modulom.

Nájsť ju v ponuke našich e-shopov nie je problém. My sme počas testovania disponovali lacnejšou verziou a vystačiť sme si museli len s Wi-Fi pripojením, prípadne tetheringom mobilného internetu z primárneho smartfónu. Už tu však musím Lenovo pochváliť. Hoci bez 3G, narozdiel od iPadu a väčšiny ostatných výrobcov ani v entry variante nechýba GPS.

Keď už je reč o "záslepkách"... Vybratie nad logom a vedľa prednej kamery si Lenovo skutočne mohlo odpustiť, z väčšiny produktových fotografií totiž zákazník môže nadobudnúť dojem, že A8-50 disponuje stereo reproduktormi. Nie je tomu tak, hoci na zadnom kryte a v notifikačnej lište systému tróni informácia o tom, že zvukový výstup vylepšuje technológia Dolby.

Ovládacie tlačidlá sa presunuli na displej, relatívne štandardný rámik okolo obrazovky a hrúbka 8,95 milimetrov spolu s hmotnosťou 360 gramov sú fajn. Celé zariadenie sa navyše vďaka oblým hranám dobre drží v ruke (prípadne v oboch, pri práci na ňom). Používal som ho takmer výlučne na výšku, kedy palcami bezproblémovo dočiahnete do stredu obrazovky. Tak to pravdepodobne zamýšľal aj výrobca, vzhľadom na orientáciu nápisu Lenovo. Po otočení o 90° mi prekážalo softvérové tlačidlo pre návrat na domácu obrazovku. Je presne v strede, teda v jedinom mieste, pre ktorého obslúženie musíte prehmatávať. Mrzí ma, že výrobcovia vo veľkom začali používať "telefónne" rozhranie Androidu, trojica ovládacích tlačidiel podľa mňa na tabletoch proste patrí do rohu a basta.

Displej Lenova A8-50 má v tejto cenovej kategórii vynikajúce rozlíšenie 1 280 x 800 bodov, škoda že sa k nim nepridali aj lepšie pozorovacie uhly, farebné podanie a menej odleskov. Ubližuje im najmä väčšia vzdialenosť panelu od krycieho skla, ktoré je navyše jedným z tých lacnejších (nie známe Gorilla Glass). Možno bude aj náchylnejšie na škrabance, hoci náš kúsok zatiaľ žiadne neutŕžil, keďže bol takmer úplne nový.

Najväčšiu výhradu mám k základnej obrazovke. Lenovo používa svoju vlastnú grafickú nadstavbu. Je nenápadná, prakticky len mení vzhľad niektorých systémových ikon (Fotoaparát, Galéria, Kalendár a Nastavenia) či ponuku pre výber pozadia a pridávanie widgetov. Podobne ako na iPade alebo niektorých Huaweioch tu však úplne chýba menu s aplikáciami - všetky ikony nainštalovaných programov máte rovno na hlavnej ploche. To je možno v poriadku, ak to bude vaše prvé zariadenie s Androidom (a vďaka cene pre mnohých používateľov istotne aj bude). Ja však po vybalení z krabice zadám svoje heslo k Gmail kontu, otvorím Google Play a z karty Moje aplikácie nainštalujem všetko, čo používam.

Aj na tablete je to okolo 50 aplikácií, ktoré sa v priebehu niekoľkých minút stiahnu a ikony v absolútne náhodnom poradí obsadia všetky obrazovky. Možnosť ich zoskupenia podľa abecedy chýba, nájsť tak napríklad Chrome zaberie veľa času a ich pretriedenie do zložiek a ideálneho rozloženia aj pol dňa, nehovoriac už o kapacite povestného pohára trpezlivosti. To, že sa pri novej aplikácii zobrazí bublinka "NEW" a visí tam až do jej prvého otvorenia, je veľmi chabá náplasť. Ikony sa dokonca tvrdohlavo zarovnávajú za sebou, takže na umiestnenie ikony hudobného prehrávača hore a fotoaparátu samostatne dolu proste zabudnite. Voľné miesto medzi nimi ani za svet nebude.

Zvyšok je však našťastie typický Android, od zamykacej obrazovky (na jej druhú časť si niektoré widgety môžete umiestniť tiež) až po lišty s notifikáciami a rýchlymi prepínačmi. Obe sa vyťahujú z horného okraja displeja. Ľavá polovica obsluhuje upozornenia, ktoré posunutím do strany "zahodíte", pravá umožní zapnutie Wi-Fi, Bluetooh, GPS, Letového módu, zamknutie otáčania displeja a prepínanie medzi profilmi zvuku (normálny, vibračný či tichý). Odtiaľto sa tiež dá vyvolať posuvník regulácie jasu obrazovky. Bohužiaľ, senzor pre automatiku A8-ke chýba.

Nechápem tiež, prečo sa % zostávajúcej energie v batérii zobrazujú len po vyrolovaní lišty prepínačov a pri bežnej práci sa pozerám iba na nič nehovoriacu ikonu, kde sa odhadovanie zvyšnej šťavy rovná tipovaniu Športky. Riešením je inštalácia Battery Widget Reborn, kde sa odhadovaný čas úplného vybitia ukáže aj na prehľadnom grafe alebo aktivácia služby Power ManagerHD.

Nízka cenovka sa zákonite musela podpísať na slabšom fotoaparáte. Päťmegapixelovému snímaču dokonca chýba aj autofokus. O to viac prekvapí prítomnosť jednoduchého HDR a schopnosť nahrávať videá vo Full HD rozlíšení. Čo však s ním, bez toho nešťastného automatického zaostrovania? Každopádne, treba pamätať na to, že toto je tablet, takže to vôbec nevadí, skôr ide o zaujímavé spestrenie snímok vo formáte 4:3. Pri širokoúhlom nastavení rozlíšenie fotografií výrazne klesne. Predná kamera ponúka 2 Mpix a VGA videozáznam. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Zvyšok hardvérových parametrov rozhodne neurazí. Bluetooth vo verzii 4.0, Wi-Fi a štvorjadrovému procesoru MediaTek MTK6582 s grafickým jadrom Mali-400 nie je čo vytknúť. Výborne ich dopĺňa aj 1 GB RAM, z ktorej môže používateľ využiť 624 MB. Vnútorné úložisko ponúkne 11 gigabajtov priestoru pre filmy, hudbu alebo aplikácie. Ak by vám to nestačilo, k dispozícii sú aj už spomínané microSD karty.

Mimochodom, hudba a filmy. Na zvukový výstup som bol aj vďaka logu Dolby veľmi zvedavý. Hlasitosť OK, zvuk je však plochý, navyše hrá len z pravej (resp. spodnej) strany a už od polovice maxima začína rezonovať. Logo je teda v tomto smere zbytočné, možno až zavádzajúce a skutočne nečakajte nič extra. Stále však dostanete možnosť použiť slúchadlá, a to akékoľvek, keďže priamo v balení žiadne nenájdete. Výstup z 3,5 mm jacku patrí, naopak, k tomu lepšiemu na trhu. Tu sa už vďaka Dolby môžete pohrať aj s niekoľkými virtuálnymi úpravami a dokonca i ekvalizérom.

V prípade straty Wi-Fi pripojenia poteší FM rádio. Nechýba mu RDS, možnosť nahrávania rozhlasového vysielania a prepínanie medzi výstupom do reproduktora alebo slúchadiel. Logicky, kedže fungujú ako anténa a musia byť teda stále pripojené.

Lenovo k tabletu pridalo aj jednoduchý File manager (tiež informuje o zostávajúcom voľnom mieste), záznamník zvuku, počasie AccuWeather, navigáciu Route 66 či prehliadač UC Browser. Tie možno využijete, Aplikácie SHAREit alebo SYNCit HD len veľmi ťažko. Prvá predstavuje obdobu zdieľania súborov cez Bluetooth či NFC medzi rôznymi zariadeniami (schválne, kedy ste niečo podobné naposledy použili namiesto poslania e-mailu či otvorenia niektorého z instant messengerov?), druhá mi po kliknutí na ňu len stroho oznámila, že na zariadení v skutočnosti nie je nainštalovaná. To ma privádza späť k otázke, prečo neleží niekde v neexistujúcom menu s aplikáciami, ale zavadzia na základnej obrazovke. Vrcholom je systémová aplikácia (v preklade: "nejde odinštalovať") Lenovo TAB, ktorá je v skutočnosti len produktovým videom. Fajn, že je v slovenčine, ale na čo, keď už mám ten produkt raz doma?

Za zmienku stojí ešte tradičná Android (AOSP) klávesnica, ktorá má samostatné tlačidlá pre bodku i čiarku. Škoda, že čísla z nej dostanete až v podponuke, no nič vám nebráni nainštalovať si hociktorú inú z Google Play. Veľmi dobre sa používa aj týždenný či mesačný náhľad kalendára, no výrobca si opäť neodpustil malý vtip. Jeho ikona hlása "JULY 31" 365 dní v roku… Stálo to za to, nahrádzať ju vlastnou ako súčasť grafickej nadstavby?

Výrobca sľubuje, že tablet Lenovo A8-50 vydrží 11 hodín používania. V prípade striedmejšej záťaže (surfovanie na internete a zopár videí ráno a večer) sa dostanete na 2-3 dni. Najviac však poteší minimálny odber v prípade nečinnosti. Hoci máte tablet zapnutý a pripojený k Wi-Fi pre sťahovanie nových e-mailov a správ, za deň ho to nestojí viac než 5 - 10 % batérie. Výdrži sa navyše dá pomôcť systémovou aplikáciou Power ManagerHD, ktorá odhaduje presný zostávajúci čas používania a dokáže manažovať niekoľko módov - napríklad vlastný, Online mód a režim, v ktorom bude dostupný len budík. Ten v skutočnosti aktivuje letový režim a stiahne jas displeja, no aplikácie zostanú narozdiel od Samsungu Galaxy S5 či HTC One (M8) stále dostupné. Niektoré módy potom tvrdohlavo presadzujú automatickú reguláciu intenzity podsvietenia, a kedže tu senzor úplne chýba, všetko zostane na minime.

V Power Manageri aspoň možno aktivovať ukazovateľ zostávajúcej energie v batérii, ktorý v systéme inak úplne absentuje. Škoda, že má informácia po vyrolovaní notifikačnej lišty biele pozadie a zbytočne tak bije do očí. Nabíjačka v balení má výstup 1,5 A a so slabšou tablet nenabijete.

Výhody:

+ cena

+ svižnosť systému

+ rozlíšenie displeja

+ ekvalizér

+ GPS aj pri verzii s Wi-Fi

+ výdrž

Nevýhody:

- chýbajúce menu s aplikáciami

- chýbajúca automatická regulácia podsvietenia

- miestami nedotiahnuté úpravy systému

- fotoaparát, chýbajúci autofokus

- lesklý displej

- kvalita reproduktora

- absentujúca notifikačná dióda

Orientačná cena: 150 € (pricemania.sk)

Záver:

Tablet Lenovo A8-50 nie je dokonalý, za cenovku okolo 150 eur to však od neho ani nikto nečaká. Jeho najväčšou slabinou je chaotická a neprehľadná domáca obrazovka. Samotný displej naopak dostal nadpriemerné rozlíšenie. Fotoaparát bohužiaľ nemá autofókus a reproduktor nehrá zázračne dobre, no kto by už fotografoval s takto veľkým zariadením a v domácnosti nenašiel jedny slúchadlá navyše?

Hlavne však tento tablet patrí do kategórie, kde konkurencii úplne bežne chýba GPS, vibračný motorček a žalostná vnútorná pamäť kapituluje po nainštalovaní niekoľkých desiatok aplikácií, čím sa časť lacnej produkcie s Androidom stáva prakticky nepoužiteľnou. Lenovo ničím podobným netrpí, a tak sa celkom dobre môže stať, že lepší tablet pod dve stovky nezoženiete.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu