WWDC14: Apple možno predstaví aj iOS 8

Dnešná keynote by mohla priniesť predstavenie iOS 8 s novými funkciami vrátane centra pre údaje o zdravotnom stave, novú verziu operačného systému OS X alebo vylepšené MacBooky. Hodiniek iWatch a iPhonu 6 sa večer pravdepodobne nedočkáme.

Apple dnes (v pondelok 2. 6. 2014) usporiada svoju tradičnú konferenciu Worldwide Developers Conference (WWDC). Dianie v San Franciscu bude možné sledovať aj prostredníctvom internetového streamu, no pokiaľ nevlastníte žiadne zo zariadení jablčnej spoločnosti, budete odkázaní na neoficiálnu cestu.

Ostatným postačí kliknutie na špeciálnu sekciu portálu Apple.com. Video sa od 19:00 zobrazí každému so Safari 4 na OS X 10.6 a vyššom. Majitelia Apple TV zas môžu otvoriť špeciálny kanál Apple Keynotes.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Čo si však pre nás Tim Cook so svojimi ľuďmi pripravil? Isté nie je nič, no náznakov a špekulácií veľké množstvo. Nové iPhony pravdepodobne neuvidíme. Internetom síce kolujú tradičné rozmazané fotografie a aukčnými portálmi aj makety údajne 4,7-palcovej "šestky", no na tú si zrejme budeme musieť počkať až do septembra.

Vidieť by sme však mohli jej operačný systém, ktorý ako vždy dostanú aj staršie modely. Moscone Center na západe USA je totiž obalené plagátmi s veľkou osmičkou a ani iPhone, ani operačný systém pre stolné Mac či prenosné MacBooky na podobné číslo, narozdiel od mobilného iOS, nečakajú.

obr: The Verge

iOS sa veľkej zmeny dizajnu a nástupu graficky jednoduchých ikon dočkal len nedávno. iOS 8 by preto mohol priniesť zmeny najmä na iPady, kde používatelia s aktualizáciou na novú verziu systému často vyčkávali. Špekuluje sa, že by Apple mohol ponúknuť možnosť rozdeliť obrazovku a používať tak viac aplikácií naraz, ako to robí napríklad Samsung či Surface od Microsoftu. Prekvapiť by nás ale nemala ani aplikácia Healthbook - špeciálne centrum s informáciami o našom zdraví a fitness aktivitách. Tá však možno bude využívať až niektoré zo senzorov v hodinkách iWatch (ak prídu na trh v krátkom čase). Zlepšiť by sa mohli aj Mapy a centrum notifikácií.

obr: 9to5mac.com

Veľká časť WWDC14 bude pravdepodobne patriť aj operačnému systému OS X 10.10 pre veľké počítače a MacBooky, ktoré by sa mohli dočkať lepších displejov a ďalších hardvérových vylepšení. Ostatné špekulácie sú až príliš divoké, ale spomína sa aj nová platforma pre inteligentné domácnosti. A možno, že nakoniec uvidíme aj tie dlho očakávané iWatch či prvý výstup novej spolupráce so značkou Beats.

ikona

Apple kúpi Beats Electronics za 3 miliardy dolárovApple zaplatí súčasným majiteľom najviac vo svojej histórii. Dr. Dre i Jimmy Iovine sa stanú zamestnancami Applu, no slúchadlá ani streamovacia služba Beats Music z trhu zatiaľ nezmiznú.

Zdroj: 9to5mac, Pocketnow

Diskusia k článku:

Začať diskusiu